×
سیاسی
شناسه خبر : 220108
تاریخ انتشار : شنبه 1404/01/23 ساعت 13:51
مذاکره در سایه اشغال: نقشه جدید ترکیه و اسرائیل در سوریه چیست؟

نورنیوز بررسی می‌کند؛

مذاکره در سایه اشغال: نقشه جدید ترکیه و اسرائیل در سوریه چیست؟

در میانه جنگ غزه و تحولات اوکراین، ترکیه و رژیم صهیونیستی با ادعای کاهش تنش در سوریه، نشستی در باکو برگزار کرده‌اند. اما واقعیت تلخ آن است که هر دو بازیگر، خود اشغالگران سوریه‌اند. این نشست نه راه‌حل، بلکه توجیهی است برای تداوم حضور غیرقانونی.

نورنیوز-گروه سیاسی: در بحبوحه تحولات نفس‌گیر جهانی همچون مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا، چانه‌زنی‌های پشت‌پرده واشنگتن و مسکو درباره آینده اوکراین و از همه مهم‌تر تداوم نسل‌کشی در غزه، خبری منتشر شد که گرچه در هیاهوی تحولات منطقه‌ای چندان برجسته نشد، اما از منظر راهبردی بسیار معنادار است: برگزاری نشستی فنی میان مقامات ترکیه و رژیم صهیونیستی برای جلوگیری از تنش و درگیری در خاک سوریه، آن‌هم به میزبانی جمهوری آذربایجان. در حالی که این نشست در ظاهر هدفی سازنده دارد، محتوای آن گویای واقعیت تلخ دیگری است؛ تداوم اشغالگری در پوشش همکاری و هماهنگی.

وزارت دفاع ترکیه در بیانیه‌ای از ضرورت پایان حملات تحریک‌آمیز اسرائیل علیه سوریه سخن گفت و همزمان، وزارت خارجه این کشور نیز بر مکانیسم فنی برای جلوگیری از سوءتفاهم با اسرائیل تأکید کرد. در ظاهر این مواضع، تلاشی برای کاهش تنش است، اما در باطن آن، پذیرش یک اصل نگران‌کننده نهفته است: مشروعیت‌یابی حضور غیرقانونی دو بازیگر اشغالگر در خاک یک کشور مستقل.


اشغال در لباس هماهنگی

بر اساس اصول حقوق بین‌الملل، تمامیت ارضی کشورها باید محترم شمرده شود. با این حال، دو طرف حاضر در نشست باکو یعنی ترکیه و رژیم صهیونیستی، خود عاملان اصلی نقض این اصل در سوریه‌اند. ترکیه طی یک دهه اخیر، با توجیهات امنیتی و در حمایت از گروه‌های مسلح مخالف دمشق، بخش‌هایی از شمال سوریه را تحت اشغال قرار داده و برخلاف خواست دولت مرکزی، همچنان به حضور نظامی خود ادامه می‌دهد. از سوی دیگر، رژیم صهیونیستی با نقض آشکار توافق ۱۹۷۴، نه‌تنها مواضع نظامی سوریه را هدف قرار می‌دهد، بلکه به اشغال ریف دمشق نیز روی آورده و منابع این مناطق را غارت می‌کند.

در چنین شرایطی، اعلام برگزاری نشست برای "پیشگیری از درگیری" صرفاً تلاشی برای هماهنگی بیشتر در مسیر اشغالگری است، نه اقدامی برای خروج از بحران. ترکیه اگر واقعاً نگران تمامیت ارضی سوریه بود، نخست باید تکلیف حضور نظامی خود را روشن می‌کرد. در عمل اما، آنکارا نه‌تنها از مناطق اشغالی عقب‌نشینی نمی‌کند، بلکه از تشکیل دولت مرکزی در شمال سوریه نیز حمایت نمی‌کند و صرفاً با گروه‌هایی همکاری دارد که سابقه عضویت در تحریرالشام یا گروه‌های مشابه را دارند.


الگوی روسیه یا مشروعیت‌بخشی به اشغال؟

ادعای مقامات صهیونیستی مبنی بر الگوگیری از مدل همکاری با روسیه، تلاشی آشکار برای مقایسه‌ای نادرست است. روسیه بر اساس دعوت رسمی دولت سوریه در این کشور حضور دارد و بارها نیز نسبت به اقدامات غیرقانونی تل‌آویو هشدار داده است. حال آنکه اسرائیل نه‌تنها هیچ دعوتی از دولت سوریه نداشته، بلکه صراحتاً قوانین بین‌المللی را نقض کرده و توافقات گذشته را نیز زیر پا گذاشته است. بنابراین، هرگونه مقایسه میان همکاری روسیه و رژیم صهیونیستی صرفاً فریبی برای توجیه ادامه اشغالگری است.

جالب آن‌که در این میان، جمهوری آذربایجان میزبان نشست شده، کشوری که تاکنون هیچ موضع روشنی در حمایت از تمامیت ارضی سوریه اتخاذ نکرده و اکنون نیز بدون هیچ سابقه دیپلماتیکی در موضوع سوریه، میزبان چنین گفت‌وگوهایی شده است. این امر گویای استفاده ابزاری از باکو برای مدیریت یک پروژه ژئوپولیتیکی بزرگ‌تر در قفقاز و غرب آسیاست؛ پروژه‌ای که در قالب گفت‌وگو درباره سوریه، عملاً با اهداف متفاوتی دنبال می‌شود.

تثبیت اشغال یا کاهش تنش؟

با توجه به سابقه رفتاری بازیگران حاضر در این نشست، هیچ نشانه‌ای از تغییر راهبردی در قبال بحران سوریه دیده نمی‌شود. نه ترکیه آمادگی برای ترک مناطق اشغالی را دارد و نه رژیم صهیونیستی در پی توقف تجاوزات خود است. از این منظر، می‌توان نشست باکو را نه یک گام به سوی حل بحران، بلکه نوعی «تقسیم وظایف» و «تثبیت خطوط اشغال» در خاک سوریه دانست. به تعبیر دیگر، این نشست بیش از آنکه در پی کاهش تنش باشد، کوششی است برای جلوگیری از برخورد میان دو اشغالگر در مسیر منافع جداگانه اما هماهنگ.

در چنین شرایطی، تنها گزینه‌ای که می‌تواند به ثبات واقعی در سوریه بینجامد، خروج کامل همه نیروهای خارجی غیرقانونی از خاک این کشور و احترام به حاکمیت و تمامیت ارضی آن است. تا زمانی که چنین روندی آغاز نشود، هرگونه مذاکره یا هماهنگی میان بازیگران خارجی، صرفاً بازتولید بحران و تداوم بی‌ثباتی خواهد بود؛ بحرانی که نه‌تنها سوریه، بلکه کل منطقه را در معرض تنش‌های بیشتر قرار می‌دهد.


نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
جلوگیری شهرک نشینان صهیونیست از ورود کمک ها به غزه + فیلم
ساپینتو با وعده قهرمانی و ترکیب تازه به میدان می‌رود
دیدار پوتین و ترامپ در مجارستان؛ ضربه‌ای پنهان به اروپا؟
توزیع گوشت وارداتی با قیمت زیر 700 هزار تومان از هفته آینده
بیانیه حماس در پی شهادت رئیس ستاد نیروهای مسلح یمن
رأی مثبت پارلمان اروپا به طرح بحث‌برانگیز ممنوعیت واردات نفت و گاز از روسیه
قرارداد علی کریمی با کایسری یکطرفه فسخ شد
فرانسه و انگلیس به دنبال استقرار نیروی بین‌المللی در غزه
تصویب سند جامع مراقبت‌های سلامت
افزایش فشار آمریکا و انگلیس بر هند و چین برای کاهش واردات نفت روسیه
ممنوعیت تردد در محور چالوس و آزادراه تهران - شمال
استقبال چین از گفت‌وگوی نمایندگان آمریکا و روسیه بر سر اوکراین
ایران نگران سوءاستفاده فرامنطقه‌ای‌ها برای برهم زدن ثبات منطقه
هشدار مسکو درباره تحویل موشک‌های تاماهاوک به اوکراین
پایان فاکتورهای جعلی با صورت‌ حساب الکترونیک مالیاتی
هفت کشته و 13 زخمی در انفجار انتحاری پاکستان
گسترش ظرفیت سفرهای زیارتی عراق در آبان ماه
واشنگتن در حال بررسی ارائه پاداش برای اطلاعات درباره اجساد زندانیان در غزه است
طالبان از حمایت تهران در بحران مرزی با پاکستان خبر داد
اتهام زدن چین به آمریکا به دلیل ایجاد وحشت عمدی
رکورد طلای جهانی که از مرز 4360 دلار عبور کرد
وقت ترمیم زخم‌های عمیق جنگ است
حملات بامدادی رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان+فیلم
اولیانوف:با پایان مهلت قطعنامه 2231 ما شاهد شرایط جدیدی پیرامون برنامه هسته‌ای ایران هستیم
رسانه عبری: سلاح حزب‌الله بزرگ‌ترین مانع عادی‌سازی با لبنان
ابوترابی‌فرد: بشریت باید برای رفع ستم و جلوگیری از هرگونه جنگ و نزاع، قیام کند
دادگاه کیفری بین‌المللی: احکام بازداشت نتانیاهو و گالانت همچنان معتبر است
وداع آخر با پیکر سردار افشار
لحظه ترکیدن خط لوله سوخت در شمس تبریزی +فیلم
حذف یارانه پردرآمدها/ 10 میلیون نفر در صف خروج
نیوزیلند از سیاست‌های خصمانه آمریکا علیه ایران پیروی کرد
عارف: راهبرد دولت، واگذاری بخشی از وظایف حاکمیتی به بخش خصوصی است
بقائی تحرکات نظامی آمریکا علیه ونزوئلا را محکوم کرد
جستجوی اجساد نظامیان صهیونیست در غزه +فیلم
بازار بورس در دست بانک مرکزی؛ نوسان‌ها ادامه دارد
وعده ناتمام تامین اجتماعی؛ چرا معوقات بازنشستگان هنوز واریز نشده است!
صحنه‌ای که علی نصیریان را به دوره جوانی برد
احیای تدریجی بازار مسکن با رشد ساخت‌وساز
روایت قاضی شهریاری از لحظه بخشش پدر مرحوم خالقی پای چوبه دار
راز توافق صلح غزه از زبان معاون ترامپ فاش شد
توافق دفاعی قریب الوقوع میان عربستان و آمریکا
محکومیت 17 متهم در پرونده بندر شهید رجایی
به جای قاتل، کینه و انتقام را دار زدم
ویتکاف: توافقنامه‌های ابراهیم به طور قابل توجهی گسترش می‌یابد
28 تیم راه‌یافته به جام جهانی 2026+ فهرست و20 سهمیه باقی ماند
آزمایش موشکی طالبان با برد 400 کیلومتری برای اولین‌بار +فیلم
پیش‌فروش یک‌ میلیون بلیت جام جهانی 2026
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران(102) « بوشهر»
بقائی نقض مکرر آتش‌بس در لبنان توسط رژیم صهیونیستی را محکوم کرد
آغاز نهمین دوره انتخابات سازمان نظام پزشکی
X
آگهی تبلیغاتی