×
سیاسی
شناسه خبر : 220064
تاریخ انتشار : شنبه 1404/01/23 ساعت 09:31
نبرد در اتاق بیضی: افراطی‌ها می‌خواهند ترامپ را به جنگ بکشانند

نورنیوز بررسی می کند؛

نبرد در اتاق بیضی: افراطی‌ها می‌خواهند ترامپ را به جنگ بکشانند

در آستانه مذاکرات عمان، شکاف عمیق در تیم امنیت ملی ترامپ بر سر نحوه برخورد با ایران، صحنه سیاست آمریکا را به دو جبهه جنگ‌طلب و معامله‌محور تقسیم کرده است. لابی اسرائیل با فشارهای خود سعی دارد کفه ترازو را به سود افراطی‌ها سنگین کند.

نورنیوز-گروه سیاسی: در حالی‌که گفت‌وگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا در عمان در آستانه آغاز است، واشنگتن دستخوش بحرانی درونی بر سر تعیین راهبرد برخورد با تهران شده است؛ بحرانی که ریشه آن به دوگانگی دیدگاه میان مشاوران نزدیک ترامپ بازمی‌گردد. از یک‌سو جناحی افراطی به رهبری والتز، روبیو و وزیر دفاع آمریکا، با ادبیات آشکاراً تهدیدآمیز در تلاش‌اند مسیر فشار حداکثری و حتی گزینه نظامی را بار دیگر در دستور کار قرار دهند. در سوی دیگر، افرادی چون استیو ویتکاف، نماینده اقتصادی تازه‌منصوب‌شده ترامپ برای مذاکرات، سعی دارند با ابزارهای اقتصادی و منطق معامله، راهی برای مدیریت تنش‌ها بیابند.

سخنان تند والتز که ایران را «تهدید موجودیتی برای آمریکا» خوانده و تأکید کرده «همه گزینه‌ها روی میز است»، در کنار مواضع تحریک‌آمیز روبیو که خواستار تشدید تحریم‌ها و آمادگی برای برخورد نظامی شده، نشان می‌دهد که لابی اسرائیل توانسته در لایه‌هایی از تصمیم‌سازی واشنگتن نفوذ جدی بیابد. هدف مشخص است: کشاندن آمریکا به مسیر رویارویی با ایران به‌جای دیپلماسی. فشارهای علنی و پنهان این لابی، اکنون به تقابل مستقیم با مشی ملایم‌تر و تحلیل‌محور برخی دیگر از اعضای تیم ترامپ منجر شده است.

در این میان، انتصاب چهره‌ای اقتصادی و نه دیپلمات یا امنیتی، برای هدایت پرونده ایران توسط ترامپ، حامل یک پیام مهم است: رئیس‌جمهور آمریکا با وجود شعارهای انتخاباتی تند، درک نسبتا روشنی از هزینه‌های ورود به جنگ دارد و نمی‌خواهد تسلیم کامل جریان جنگ‌طلب اطرافش شود. ویتکاف که سابقه فعالیت در حوزه سرمایه‌گذاری و تجارت خارجی دارد، رویکردی معامله‌محور و غیرایدئولوژیک دارد و می‌کوشد در عوض اعمال فشار مطلق، مشوق‌های اقتصادی را وارد معادله کند.

این اختلافات به‌ویژه در آستانه مذاکراتی حساس که ممکن است سرنوشت روابط دو کشور را برای ماه‌ها تعیین کند، به یکی از چالش‌های بنیادین سیاست خارجی آمریکا بدل شده است. ویتکاف و هم‌فکرانش هشدار داده‌اند که در صورت اعمال خواسته‌های حداکثری بدون توجه به واقعیت‌های میدانی، طرف ایرانی احتمالاً با واکنش تند و چه‌بسا ترک مذاکرات پاسخ خواهد داد. این در حالی‌ست که طی ماه‌های گذشته، واشنگتن به‌شدت نگران پیشرفت‌های هسته‌ای ایران و هم‌زمان نقش‌آفرینی منطقه‌ای آن در بحران‌های امنیتی بوده است.

آینده سیاست آمریکا در قبال ایران، تابعی از برآیند دو مؤلفه خواهد بود: وزن‌کشی لابی‌های سیاسی و اقتصادی در درون کاخ سفید و میزان موفقیت یا شکست گفت‌وگوهای پیش‌رو. چنانچه گروه جنگ‌طلب موفق شود بر جریان اقتصادی غلبه کند، محتمل است که فضای تقابل نظامی یا تحریم‌های چندلایه باز هم بر دیپلماسی غلبه کند. اما اگر مسیر پیشنهادی ویتکاف که ترکیبی از مشوق‌های اقتصادی و محدودیت‌های نسبی است، در مذاکرات موفق شود، می‌توان شاهد نوعی «توافق عملیاتی» با شاخصهای جدید بود.

باید در نظر داشت که تلاش لابی اسرائیل برای کشاندن آمریکا به رویارویی مستقیم با ایران، پروژه‌ای بلندمدت و چندلایه است. اما واقعیت ساختار قدرت در واشنگتن نشان می‌دهد که منطق اقتصادی و محاسبه‌گرانه همچنان در میان بخشی از تصمیم‌گیران حرف اول را می‌زند. گفت‌وگوهای عمان، نقطۀ عطفی در تعیین مسیر این نزاع پنهان خواهد بود.


نورنیوز
اخبار مرتبط
وندی شرمن: ویتکاف مذاکرات دشواری پیش دارد/ عراقچی رقیب سرسخت و باهوشی است
شنبه 1404/01/23 ساعت 11:25
وندی شرمن: ویتکاف مذاکرات دشواری پیش دارد/ عراقچی رقیب سرسخت و باهوشی است
وندی شرمن - معاون سابق وزارت خارجه و مذاکره کننده ارشد آمریکا در برجام به شبکه ای‌بی‌سی نیوز گفت که ویتکاف کار دشواری در پیش دارد چراکه عراقچی رقیب سرسخت و باهوش است.
وقت شگفتانه دیپلماتیک ایران فرا رسیده است!
شنبه 1404/01/23 ساعت 09:01
گفتگوی اختصاصی نور نیوز با سردار حسین علایی؛
وقت شگفتانه دیپلماتیک ایران فرا رسیده است!
در یکی از صریح‌ترین گفتگوهای نظامی-سیاسی اخیر، سردار حسین علایی، بنیان‌گذار نیروی دریایی سپاه و از فرماندهان دفاع مقدس، ضمن تحلیل تهدیدات ترامپ و تحرکات اسرائیل، از راهبرد «شگفتانه دیپلماتیک» ایران برای مدیریت تنش‌ها و تغییر معادلات منطقه‌ای سخن گفت.
واکنش‌های گسترده داخلی و خارجی به مذاکرات ایران و آمریکا؛ اولین واکنش ترامپ
شنبه 1404/01/23 ساعت 08:57
آخرین اخبار مذاکرات ایران و آمریکا؛
واکنش‌های گسترده داخلی و خارجی به مذاکرات ایران و آمریکا؛ اولین واکنش ترامپ
مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در عمان باواکنش گسترده داخلی، منطقه‌ای و بین‌المللی همراه بوده است؛ گفت‌وگوهایی که بسیاری کشورها،شخصیت‌های داخلی و خارجی، تحلیلگران سیاسی و رسانه ها از آن به عنوان مسیری امیدوار کننده برای کاهش تنشها و گشایشهای سیاسی و اقتصادی یاد کرده‌اند.
نظرات

آخرین اخبار
بازگشت تدریجی پروازها به آسمان ایران؛ کدام فرودگاه‌ها فعال شدند؟
نورنما | آقای مهربانی ها تولدتان مبارک
پرداخت ودیعه مسکن به مالکان منازل آسیب دیده کی آغاز می شود؟
زمان برگزاری کنکور اعلام شد
آمار جان ‌فدایان ایران به 31 میلیون نفر رسید
سایت آفریقایی گزارش داد: بالا رفتن احتمال حضور ایران در جام جهانی
صدور حکم حبس ابد برای 5 نفر در بحرین به اتهام همکاری با ایران
ابلاغ میزان افزایش دستمزد روزانه مبنای کسر حق‌بیمه از ابتدای سال 1405
مرهم کاپیتان بر تن سوخته هوادار کوچک؛ پیراهن عالیشاه به میناب رسید
نتانیاهو خطاب به ترامپ: آتش‌بس لبنان در آستانه فروپاشی است!
سرعت وزش باد در تهران به 90 کیلومتر بر ساعت رسید
مهلت ثبت‌نام بیمه بیکاری به 90 روز افزایش یافت
قتل عام در نیجریه؛ داعش مسئولیت حمله را به عهده گرفت
صادرات آرامکو ماه آینده متوقف می شود
سخنگوی ارتش: ارتش جنگ را تمام‌شده نمی‌داند/بانک اهدافمان بروز شده است
تنش بین اوکراین و رژیم اسرائیل بر سر «غلات دزدیده‌شده»
«میناب 168»؛ نام کاروان ایران در جام‌جهانی شد
خروج رسمی امارات از «اوپک» و «اوپک‌پلاس»
تداوم حملات پهپادی و بمباران اسرائیل به شهرک‌های جنوبی لبنان
شوک ژئوپلیتیک، نبض بازارهای جهانی را به لرزه انداخت
آغاز بلیت‌فروشی دیدارهای ایران در جام‌جهانی 2026؛ قیمت‌ها اعلام شد
رئیس کمیته بین‌المللی صلیب سرخ، وارد ایران شد
تاکر کارلسون: ایران یکی از آزادترین کشورهای منطقه است
حمایت ویژه از کودکان کار در روزهای جنگ
تحلیل جفری ساکس از پیامدهای ادامه جنگ علیه ایران
هشدار اتحادیه اروپا درباره تبعات اختلال در کشتیرانی جهانی
محدودیت ال ان جی آمریکا در جایگزینی عرضه از دست رفته قطر
اثر معکوس سقف‌گذاری قیمت سوخت در آلمان
وزیر ارتباطات: اینترنت باکیفیت حق مردم است
بازار بورس چه زمانی بازگشایی می‌شود؟
ورود رئیس کمیته بین‌المللی صلیب سرخ از مرز آستارا به ایران
پاسخگویی سامانه 4030 به بیش از 214 هزار تماس مشاوره‌ای تا هفتم اردیبهشت 1405
دولت افزایش اعتبار کالابرگ را در دستور کار دارد
هند از ادامه مذاکرات با ایران و آمریکا درباره بندر چابهار خبر داد
بیانیه حماس درباره تخریب واحدهای مسکونی در قدس
تغییر قانون کارت زرد در دو مرحله
انرژی پاک چگونه به سلاح برتری اقتصادی کشورها بدل شد
قلعه‌نویی: ایران شاید ابرقدرت نباشد، اما ابرملت جهان است
نخست‌وزیر مکلف عراق اولویت‌های دولتش را اعلام کرد
ماجرای حشرات ریز چیتگر چیست؟
قیمت طلا و سکه امروز سه شنبه 8 اردیبهشت 1405 +رشد 10 میلیون تومانی سکه
انهدام پایگاه جاسوسی در پایتخت
روند ابتلا به آنفلوآنزا در هفته پنجم سال کاهشی شد
تابستان زودرس و سدهای خالی؛ زنگ خطر آب به صدا درآمد
جنجال بزرگ در فوتبال ایتالیا؛ سقوط اینتر در راه است؟
چگونه با گوش دادن به موسیقی اضطراب را کنترل کنیم؟
قیمت دلار و سایر ارزها امروز سه شنبه 8 اردبهشت 1405 / دلار 5 هزار تومان رشد کرد
چین: آمریکا عامل وضعیت کنونی تنگه هرمز است
سیل شدید در جنوب چین؛ تخلیه بیش از 200 نفر
گزارش هلال‌احمر: انجام 6003 عملیات در جنگ 40 روزه