×
سیاسی
شناسه خبر : 220025
تاریخ انتشار : جمعه 1404/01/22 ساعت 23:19
آغاز مذاکره یا پایان دیپلماسی؟ اولتیماتوم هسته‌ای آمریکا به تهران

نورنیوز ابعاد تازه ترین اظهارات ویتکاف را بررسی می کند؛

آغاز مذاکره یا پایان دیپلماسی؟ اولتیماتوم هسته‌ای آمریکا به تهران

در آستانه مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در عمان، نماینده ویژه ترامپ با تأکیدی بی‌سابقه اعلام کرد: شرط واشنگتن برای آغاز گفت‌وگو، برچیدن کامل برنامه هسته‌ای ایران است؛ در غیر این صورت، تصمیم‌گیری نهایی با شخص رئیس‌جمهور خواهد بود.

نورنیوز-گروه سیاسی: در آستانه دور جدید مذاکرات غیرمستقیم میان تهران و واشنگتن که روز شنبه ۲۳ فروردین در عمان برگزار می شود، استیو ویتکاف، نماینده ویژه رئیس‌جمهور آمریکا، در گفت‌وگویی با وال‌استریت ژورنال از موضع رسمی و فعلی دولت ترامپ پرده برداشت. وی با تأکید بر ضرورت توقف کامل برنامه هسته‌ای ایران گفت:«به نظر من موضع ما با برچیدن برنامه‌ هسته‌ای ایران آغاز می‌شود. این موضع امروز ماست.»

اظهارات ویتکاف نشان می‌دهد که کاخ سفید همچنان بر یک موضع حداکثری و غیرقابل انعطاف در برابر برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران پافشاری می‌کند. او در ادامه، در عین حال که احتمال برخی انعطاف‌ها را مطرح کرد، چنین هشدار داد:«این به آن معنا نیست که تا حدی راه‌های دیگری برای یافتن مصالحه نخواهیم یافت.»

با این حال، او بلافاصله بر امکان ارجاع تصمیم به سطح بالاتر تأکید کرد:«اگر ایران از برچیدن برنامه هسته‌ای خود خودداری کند، موضوع را به رئیس‌جمهور ترامپ ارجاع خواهم داد تا تعیین کند چگونه جلو برویم.»

در بخش دیگری از این مصاحبه، ویتکاف درباره الزامات هرگونه توافق احتمالی با ایران افزود:«هر توافقی با ایران به اقدامات دقیق و سخت‌گیرانه‌ای برای اطمینان از عدم تولید بمب هسته‌ای نیاز دارد.»

وی همچنین درباره چشم‌انداز اولین نشست میان طرفین گفت:«هدف اولین ملاقات با ایران، ایجاد اعتماد و توضیح اهمیت رسیدن به توافق است، نه بحث در مورد شرایط دقیق توافق.»

این رویکرد آمریکا در حالی اعلام می‌شود که ایران، از همان ابتدا، مواضعی اصولی و روشن در برابر مذاکره اتخاذ کرده است. جمهوری اسلامی ایران تأکید کرده که مذاکرات صرفاً به موضوع هسته‌ای محدود خواهد بود و این گفت‌وگوها نیز به صورت غیرمستقیم انجام می‌شود. مقامات ایرانی بارها اعلام کرده‌اند که برنامه هسته‌ای کشور تنها با اهداف صلح‌آمیز دنبال می‌شود و تحت نظارت کامل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی قرار دارد.

در عین حال، تهران با صراحت اعلام کرده است که از حقوق قانونی خود در چارچوب معاهده NPT عقب‌نشینی نخواهد کرد. همچنین هرگونه مذاکره‌ای را که در فضای فشار، تهدید و پیش‌شرط‌های یک‌جانبه انجام شود، مردود می‌داند.

اظهارات ویتکاف درباره «برچیدن» برنامه هسته‌ای ایران، در شرایطی مطرح می‌شود که واقعیت‌های میدانی و حقوقی، تحقق چنین خواسته‌ای را نه‌تنها غیرعملی، بلکه خلاف قواعد بین‌المللی می‌سازد. از منظر فنی، ایران در حال حاضر به سطحی از خودکفایی در چرخه سوخت هسته‌ای دست یافته که بازگشت‌ناپذیر تلقی می‌شود.

در چنین شرایطی، اگر واشنگتن به‌دنبال یک توافق پایدار، قابل اجرا و مبتنی بر واقعیت است، باید میان تکرار سیاست‌های فشار حداکثری و پذیرش روندی راهبردی و مرحله‌بندی‌شده، تصمیمی جدی بگیرد. آنچه امروز در گفت‌وگوی نماینده ترامپ نمایان است، بیش از آنکه نشانه آغاز یک روند اعتمادسازی باشد، بازتابی از ذهنیتی است که هنوز به مسیر واقع‌گرایانه دیپلماسی نرسیده است.


نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
دستور عارف برای رسیدگی فوری به مصدومان حادثه انفجار دانشگاه تهران
روسیه: فرمول 2 کشوری برای فلسطین شکست نخورده است
توسعه هرمزگان و سواحل مکران با تفویض اختیار و اتکاء به ظرفیت‌های انسانی شتاب می‌گیرد
وزیر راه: مدیریت صحیح و اولویت‌بندی پروژه‌ها در شرایط ناترازی بودجه، ضروری است
اطلاعیه دانشگاه تهران در پی بروز حادثه امروز آزمایشگاه‌ این دانشگاه
نوراینفو | خودروهای ما چقدر ایرانی‌اند؟
بلژیک سفیر رژیم صهیونیستی را احضار کرد
اعلام اسامی پذیرفته‌شدگان آزمون کاردانی به کارشناسی‌ ناپیوسته
وزیر خارجه فرانسه : باب گفت‌وگو با ایران همچنان باز است
اردن و عمان حمله رژیم صهیونیستی به ناوگان الصمود را محکوم کردند
ساپینتو در استقلال ماندنی شد!
سخنگوی سپاه: 80 درصد موشک‌ها باوجود آمادگی دشمن در «وعده صادق 2» به هدف خورد
ترامپ به دنبال کاهش بودجه آژانس‌های فدرال در پی تعطیلی دولت آمریکا
جزییات انفجار در آزمایشگاه دانشگاه تهران+تعداد کشته ومصدومان/فیلم
پزشکیان بندرعباس را به مقصد تهران ترک کرد
تصویب اصلاح سازوکار تهاتر تجاری میان ایران و پاکستان
افزایش عرضه ارز به منظور واردات از شنبه
کاخ سفید: ترامپ می‌خواهد جنگ در اوکراین پایان یابد
برگزاری رزمایش تخصصی پدافند هوایی در شرق کشور
بازدید معاون وزارت بهداشت از مراکز جامع خدمات بهداشتی در دوحه
تل‌آویو: تمام کشتی‌های صمود به جز یکی توقیف شد
پسکوف: هیچ سلاح جادویی برای اوکراین وجود ندارد
استقلال خوزستان (2) - فجر سپاسی (1) + گل دوم
قاتل امام جمعه موقت مسجدی در باغ فیض تهران بازداشت شد
واریز سود سهام عدالت به بیش از 44 میلیون سهامدار
ترامپ و نتانیاهو، جنگ با ایران را از دستور کار خارج نکرده‌اند
زلزله سه ریشتری کرج را لرزاند + جزئیات
سینا ولی‌زاده در جمع 15 بازیکن برتر رنکینگ جهانی پاکت بیلیارد
تجمع دانشجویان تونسی در حمایت از ناوگان صمود
گشایش گره‌های حقوقی اراضی پارس جنوبی با تدبیر قضایی و کارشناسی‌های فنی
رهبر انصارالله تشریح کرد: راز طرح به اصطلاح صلح ترامپ برای غزه
نگرانی انگلیس از توقیف ناوگان صمود توسط اسرائیل
اعلام خشم ملت ایران از جنایات رژیم صهیونی در حمله به کاروان صمود
البدیوی: ما در شورای همکاری امیدواریم همسایگی شکوفا داشته باشیم
نامه پزشکان آمریکایی به ترامپ درباره خشونت علیه کودکان غزه
عزل 5 مدیر در دولت چهاردهم
اعلام نتایج پذیرش بدون آزمون کاردانی دانشگاه آزاد اسلامی
بیانیه حکمرانی و تغییر چارت اتاق ایران تصویب شد
بیانیه حماس درباره تصمیم کلمبیا
عراقچی: قطعنامه 2231 باید در موعد مقرر خاتمه‌یافته تلقی شود
واکنش وزارت خارجه ایران به بیانیه گروه 7 درباره تحریم‌های شورای امنیت
دومین برد تیم والیبال زنان ایران در رقابت‌های آسیای مرکزی 2025
پزشکیان: انتقال پایتخت از تهران انتخاب نیست، اجبار است
اروپا در برابر تهدیدات ترکیبی روسیه زمان زیادی برای اتلاف ندارد
تزریق مرغ منجمد به بازار با نرخ مصوب 86 هزار تومان
تبادل 185 اسیر جنگی میان روسیه و اوکراین
اطلاعیه سفارت ایران در مسقط درباره درگذشت 2 شهروند عمانی
اطلاعیه سازمان تامین اجتماعی برای مستمری‌بگیران
زاخارووا: اسنپ‌بک تعهدی برای دیگران ایجاد نمی‌کند
سردار نجات: اشتباه دشمن با واکنش محکم‌تری مواجه می‌شود
X
آگهی تبلیغاتی