×
سیاسی
شناسه خبر : 220025
تاریخ انتشار : جمعه 1404/01/22 ساعت 23:19
آغاز مذاکره یا پایان دیپلماسی؟ اولتیماتوم هسته‌ای آمریکا به تهران

نورنیوز ابعاد تازه ترین اظهارات ویتکاف را بررسی می کند؛

آغاز مذاکره یا پایان دیپلماسی؟ اولتیماتوم هسته‌ای آمریکا به تهران

در آستانه مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در عمان، نماینده ویژه ترامپ با تأکیدی بی‌سابقه اعلام کرد: شرط واشنگتن برای آغاز گفت‌وگو، برچیدن کامل برنامه هسته‌ای ایران است؛ در غیر این صورت، تصمیم‌گیری نهایی با شخص رئیس‌جمهور خواهد بود.

نورنیوز-گروه سیاسی: در آستانه دور جدید مذاکرات غیرمستقیم میان تهران و واشنگتن که روز شنبه ۲۳ فروردین در عمان برگزار می شود، استیو ویتکاف، نماینده ویژه رئیس‌جمهور آمریکا، در گفت‌وگویی با وال‌استریت ژورنال از موضع رسمی و فعلی دولت ترامپ پرده برداشت. وی با تأکید بر ضرورت توقف کامل برنامه هسته‌ای ایران گفت:«به نظر من موضع ما با برچیدن برنامه‌ هسته‌ای ایران آغاز می‌شود. این موضع امروز ماست.»

اظهارات ویتکاف نشان می‌دهد که کاخ سفید همچنان بر یک موضع حداکثری و غیرقابل انعطاف در برابر برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران پافشاری می‌کند. او در ادامه، در عین حال که احتمال برخی انعطاف‌ها را مطرح کرد، چنین هشدار داد:«این به آن معنا نیست که تا حدی راه‌های دیگری برای یافتن مصالحه نخواهیم یافت.»

با این حال، او بلافاصله بر امکان ارجاع تصمیم به سطح بالاتر تأکید کرد:«اگر ایران از برچیدن برنامه هسته‌ای خود خودداری کند، موضوع را به رئیس‌جمهور ترامپ ارجاع خواهم داد تا تعیین کند چگونه جلو برویم.»

در بخش دیگری از این مصاحبه، ویتکاف درباره الزامات هرگونه توافق احتمالی با ایران افزود:«هر توافقی با ایران به اقدامات دقیق و سخت‌گیرانه‌ای برای اطمینان از عدم تولید بمب هسته‌ای نیاز دارد.»

وی همچنین درباره چشم‌انداز اولین نشست میان طرفین گفت:«هدف اولین ملاقات با ایران، ایجاد اعتماد و توضیح اهمیت رسیدن به توافق است، نه بحث در مورد شرایط دقیق توافق.»

این رویکرد آمریکا در حالی اعلام می‌شود که ایران، از همان ابتدا، مواضعی اصولی و روشن در برابر مذاکره اتخاذ کرده است. جمهوری اسلامی ایران تأکید کرده که مذاکرات صرفاً به موضوع هسته‌ای محدود خواهد بود و این گفت‌وگوها نیز به صورت غیرمستقیم انجام می‌شود. مقامات ایرانی بارها اعلام کرده‌اند که برنامه هسته‌ای کشور تنها با اهداف صلح‌آمیز دنبال می‌شود و تحت نظارت کامل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی قرار دارد.

در عین حال، تهران با صراحت اعلام کرده است که از حقوق قانونی خود در چارچوب معاهده NPT عقب‌نشینی نخواهد کرد. همچنین هرگونه مذاکره‌ای را که در فضای فشار، تهدید و پیش‌شرط‌های یک‌جانبه انجام شود، مردود می‌داند.

اظهارات ویتکاف درباره «برچیدن» برنامه هسته‌ای ایران، در شرایطی مطرح می‌شود که واقعیت‌های میدانی و حقوقی، تحقق چنین خواسته‌ای را نه‌تنها غیرعملی، بلکه خلاف قواعد بین‌المللی می‌سازد. از منظر فنی، ایران در حال حاضر به سطحی از خودکفایی در چرخه سوخت هسته‌ای دست یافته که بازگشت‌ناپذیر تلقی می‌شود.

در چنین شرایطی، اگر واشنگتن به‌دنبال یک توافق پایدار، قابل اجرا و مبتنی بر واقعیت است، باید میان تکرار سیاست‌های فشار حداکثری و پذیرش روندی راهبردی و مرحله‌بندی‌شده، تصمیمی جدی بگیرد. آنچه امروز در گفت‌وگوی نماینده ترامپ نمایان است، بیش از آنکه نشانه آغاز یک روند اعتمادسازی باشد، بازتابی از ذهنیتی است که هنوز به مسیر واقع‌گرایانه دیپلماسی نرسیده است.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
هوش مصنوعی شیوه آموزش را متحول می‌کند
سخنرانان کنفرانس لندن: تحولات غزه و ایران آزمونی برای نظم جهانی است
نیویورک‌تایمز: اقتصاد جهان در حال فاصله گرفتن از آمریکا است
حیاتی به فینال بدمینتون سنگال رسید
تیم ملی ایران نایب‌قهرمان تنت‌پگینگ شد
دبیرکل حزب‌الله: مقاومت تنها راه آزادسازی است
سرلشکر رضایی: 7 شرط ایران برای آغاز هر مذاکره ای به آمریکا اعلام شده است
برد قاطع شطرنج‌بازان ایران برابر مولداوی
برنامه کبدی ایران در بازی‌های آسیایی ناگویا اعلام شد
تأکید ترکیه بر لزوم دستیابی به نتیجه در مذاکرات میان آمریکا و ایران
تماس‌های حماس با میانجی‌ها درباره بحران غزه
سارق طلافروشی بیرجند در تور پلیس افتاد
انصارالله: در کنار ایران ایستاده‌ایم
پل بیات هشترود به شبکه ترانزیتی بازگشت
کاهش 55 درصدی آب رودخانه‌های اردبیل
سد پدافند هوایی روسیه، موج پهپادهای اوکراینی را در هم شکست
اتابک: سیاست تجاری بر سیاست ارزی مقدم است
ادعای جدید ترامپ؛ وضع قوانین کیفری و مدنی برای هوش مصنوعی!
بهروزآذر: سیاستگذاری زنان داده‌محور می‌شود
انفجارهای گسترده در خان‌یونس همزمان با تداوم حملات غزه
استاندار تهران خواستار برنامه مشخص برای ازدواج و مسکن جوانان شد
بازداشت فرد مرتبط با ایران اینترنشنال در پردیس
حذف قهرمان آسیا از جام بین‌قاره‌ای
راهیابی نماینده تنیس ایران به فینال تور جهانی
ادعای رئیس مجلس نمایندگان آمریکا: جنگ با ایران در مرحله پایانی قرار دارد
نورنما | میلاد یازدهمین آفتاب امامت حضرت امام حسن عسکری (ع) مبارک باد
ترمیم مزد کارگران به مهر موکول شد
واکنش سردار شکارچی به ادعای سنتکام درباره تنگه هرمز
درخشش تکواندوکاران تهرانی در کره جنوبی با کسب 2 مدال
زمان فروش فوری کوئیک و سهند سایپا بدون قرعه‌کشی اعلام شد+ لینک ثبت نام
انتخاب یک ژنرال آلمانی به ریاست عالی‌ترین نهاد نظامی ناتو
پاختاکور با اخراج پورعلی‌گنجی هم پیروز ماند
توضیح بقائی درباره سفر وزیر کشور پاکستان به ایران
جدول خاموشی برق کرمانشاه فردا یکشنبه 29 شهریور+جدول خاموشی
سران قوا بر تأمین کالاهای اساسی و حمایت از تولید تأکید کردند
تاوان اتهام حمله به مکه
حملات هوایی رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان
گل‌های ایرانی، کلباء را به پیروزی رساند +فیلم
قیمت نقره امروز شنبه 28 شهریور 1405+جدول قیمت ها
واکنش مهاجرانی به خبر بازگشتش به ایران
ساعت کاری جدید ادارات از اول مهر 1405 اعلام شد؛ جزئیات تصمیم جدید دولت
حاجی‌میرزایی: پزشکیان بر وفاق برای حل مشکلات تأکید دارد
گرینلند به کنترل انحصاری آمریکا درمی‌آید؟
قیمت دینار عراق امروز شنبه 28 شهریور 1405
آیا شکاف بودجه، آغاز نبرد ارتش و کابینه رژیم صهیونیستی است؟
آخرین وضعیت امیر نوری پس از تصادف مرگبار؛ مهران غفوریان خبر مرگ را تکذیب کرد
کشف انبار میلیاردی کالای احتکاری در آبادان
نایب‌قهرمانی دختران نوجوان ایران در تورنمنت کافا
برایتون 3-0 آرسنال/ توپچی‌ها قهرمان را به توپ بستند!
آخرین قیمت سکه پارسیان امروز شنبه 28 شهریور 1405+جدول قیمت ها