×
سیاسی
شناسه خبر : 220025
تاریخ انتشار : جمعه 1404/01/22 ساعت 23:19
آغاز مذاکره یا پایان دیپلماسی؟ اولتیماتوم هسته‌ای آمریکا به تهران

نورنیوز ابعاد تازه ترین اظهارات ویتکاف را بررسی می کند؛

آغاز مذاکره یا پایان دیپلماسی؟ اولتیماتوم هسته‌ای آمریکا به تهران

در آستانه مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در عمان، نماینده ویژه ترامپ با تأکیدی بی‌سابقه اعلام کرد: شرط واشنگتن برای آغاز گفت‌وگو، برچیدن کامل برنامه هسته‌ای ایران است؛ در غیر این صورت، تصمیم‌گیری نهایی با شخص رئیس‌جمهور خواهد بود.

نورنیوز-گروه سیاسی: در آستانه دور جدید مذاکرات غیرمستقیم میان تهران و واشنگتن که روز شنبه ۲۳ فروردین در عمان برگزار می شود، استیو ویتکاف، نماینده ویژه رئیس‌جمهور آمریکا، در گفت‌وگویی با وال‌استریت ژورنال از موضع رسمی و فعلی دولت ترامپ پرده برداشت. وی با تأکید بر ضرورت توقف کامل برنامه هسته‌ای ایران گفت:«به نظر من موضع ما با برچیدن برنامه‌ هسته‌ای ایران آغاز می‌شود. این موضع امروز ماست.»

اظهارات ویتکاف نشان می‌دهد که کاخ سفید همچنان بر یک موضع حداکثری و غیرقابل انعطاف در برابر برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران پافشاری می‌کند. او در ادامه، در عین حال که احتمال برخی انعطاف‌ها را مطرح کرد، چنین هشدار داد:«این به آن معنا نیست که تا حدی راه‌های دیگری برای یافتن مصالحه نخواهیم یافت.»

با این حال، او بلافاصله بر امکان ارجاع تصمیم به سطح بالاتر تأکید کرد:«اگر ایران از برچیدن برنامه هسته‌ای خود خودداری کند، موضوع را به رئیس‌جمهور ترامپ ارجاع خواهم داد تا تعیین کند چگونه جلو برویم.»

در بخش دیگری از این مصاحبه، ویتکاف درباره الزامات هرگونه توافق احتمالی با ایران افزود:«هر توافقی با ایران به اقدامات دقیق و سخت‌گیرانه‌ای برای اطمینان از عدم تولید بمب هسته‌ای نیاز دارد.»

وی همچنین درباره چشم‌انداز اولین نشست میان طرفین گفت:«هدف اولین ملاقات با ایران، ایجاد اعتماد و توضیح اهمیت رسیدن به توافق است، نه بحث در مورد شرایط دقیق توافق.»

این رویکرد آمریکا در حالی اعلام می‌شود که ایران، از همان ابتدا، مواضعی اصولی و روشن در برابر مذاکره اتخاذ کرده است. جمهوری اسلامی ایران تأکید کرده که مذاکرات صرفاً به موضوع هسته‌ای محدود خواهد بود و این گفت‌وگوها نیز به صورت غیرمستقیم انجام می‌شود. مقامات ایرانی بارها اعلام کرده‌اند که برنامه هسته‌ای کشور تنها با اهداف صلح‌آمیز دنبال می‌شود و تحت نظارت کامل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی قرار دارد.

در عین حال، تهران با صراحت اعلام کرده است که از حقوق قانونی خود در چارچوب معاهده NPT عقب‌نشینی نخواهد کرد. همچنین هرگونه مذاکره‌ای را که در فضای فشار، تهدید و پیش‌شرط‌های یک‌جانبه انجام شود، مردود می‌داند.

اظهارات ویتکاف درباره «برچیدن» برنامه هسته‌ای ایران، در شرایطی مطرح می‌شود که واقعیت‌های میدانی و حقوقی، تحقق چنین خواسته‌ای را نه‌تنها غیرعملی، بلکه خلاف قواعد بین‌المللی می‌سازد. از منظر فنی، ایران در حال حاضر به سطحی از خودکفایی در چرخه سوخت هسته‌ای دست یافته که بازگشت‌ناپذیر تلقی می‌شود.

در چنین شرایطی، اگر واشنگتن به‌دنبال یک توافق پایدار، قابل اجرا و مبتنی بر واقعیت است، باید میان تکرار سیاست‌های فشار حداکثری و پذیرش روندی راهبردی و مرحله‌بندی‌شده، تصمیمی جدی بگیرد. آنچه امروز در گفت‌وگوی نماینده ترامپ نمایان است، بیش از آنکه نشانه آغاز یک روند اعتمادسازی باشد، بازتابی از ذهنیتی است که هنوز به مسیر واقع‌گرایانه دیپلماسی نرسیده است.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
روسیه خطاب به آمریکا و اسرائیل: جنگ را متوقف کنید
فعال سیاسی آلمانی: صدراعظم آلمان شهامت «نه» گفتن به آمریکا را ندارد
بقائی: بی‌تفاوتی اروپا در برابر تجاوز چیزی کمتر از مشارکت نیست
عراقچی: سکوت یونسکو در قبال حمله اسراییل به آثار تاریخی ایران غیرقابل قبول است
عارف: استانداران، حامی تمام‌عیار تجمعات مردمی بیعت باشند
اولین پیام آیت الله سید مجتبی خامنه ای تا دقایقی دیگر منتشر می شود
یک تیم خرابکار دیگر در کرمان منهدم شد
وزیر خارجه: محسن چاوشی با اثر جدیدش «صدای ایران سرافراز» شد
ترخیص بیش از 92 هزار تن کالای اساسی از گمرکات در 24 ساعت گذشته
سخنگوی وزارت صمت: فرایند واردات خودرو طبق تعهدات در حال انجام است
شکاف قیمت دلار رسمی و آزاد به کمتر از 4 هزار تومان کاهش یافت
افزایش سقف برداشت خودپردازها به پنج میلیون ریال
هشدار سازمان جهانی بهداشت درباره فروپاشی خدمات درمانی در خاورمیانه
کاهش مصرف بنزین تهران به یک سوم با همراهی مردم
معاون وزیر راه: برنامه‌ریزی برای بازسازی واحدهای خسارت‌دیده در حال انجام است
جریمه تاخیر در بازپرداخت وام‌های بانکی بخشیده می‌شود
آسیب به 229 نقطه از برق تهران
تصادف رانندگی در پارس‌آباد سه کشته برجا گذاشت
موج 41 عملیات وعده صادق4 / شلیک موشک‌های سنگین خرمشهر،قدر،خیبرشکن و فتاح
قیمت طلا و سکه امروز پنجشنبه 21 اسفند 1404+ جدول
کشورهای اسلامی سدی محکم در برابر هژمونی آمریکایی-اسرائیلی ایجاد کنند
گزارش رسانه‌های صهیونیستی از سنگین‌ترین حملات موشکی حزب الله
آخرین اخبارازحملات آمریکایی-صهیونیستی به تهران وشهرهای کشور/حمله به بیمارستان بوستان اهواز
راهکار سه گانه پاکستان برای برون رفت از بحران خاورمیانه
طوفان قیمت بلیت هواپیما در آسیا
سرشبکه موساد در خرم‌آباد دستگیر شد
قالیباف: درصورت تعدی به جزایر، خون اشغالگران را جاری خواهیم کرد
نورویدیو | چرا واشنگتن از ادعاهای اولیه در مورد تنگه هرمز عقب نشست؟
استاندار تهران: حمل‌ونقل عمومی رایگان شد
سقف کارت به کارت خودپردازهای بانک ملی 100 میلیون تومان شد
رویترز: بنزین، برگ برنده ترامپ را سوزاند
افزایش بودجه نظامی کشور در دستور کار مجلس
قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه 21 اسفند 1404 + جدول
شهادت 2 دانش آموز در تبریز
تمهیدات فعالیت بورس در هفته آینده، اندیشیده شد
قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز پنجشنبه 21 اسفند 1404 + جدول
یادآوری بقایی به مردم آمریکا: اسرائیل شما را به جنگ با ایران کشاند
حمید هیراد درگذشت
تحلیلگر سیا: ایران با انهدام رادارهای ارتش آمریکا، چشمان آن را نابینا کرده است
آلمان در سمت اشتباه تاریخ ایستاده است
«زیاد النخاله» خطاب به رهبر انقلاب: ملت‌های آزاده در کنار شما هستند
11 شهید و 32 زخمی در جریان حملات جدید رژیم صهیونیستی به لبنان
بهای نفت از مرز 100 دلار گذشت؛ تنش در خلیج فارس و تداوم حملات هوایی
قطع برق در برخی مناطق کویت پس از حملات پهپادی
چرا به پیروزی خود اطمینان داریم ؟
غریب آبادی:‌ حمله به یک کشور مستقل، تجاوز عریان است
رئیس قوه قضاییه: مردم با حضور در خیابان‌ها دشمن را ناامید کردند
بقائی: ایران درس فراموش‌نشدنی به دشمن خواهد داد
بازگشایی محدود سینماها از جمعه
گسترش کم‌سابقه شبکه کالابرگ؛ بیش از 500 هزار فروشگاه به طرح پیوستند