×
اجتماعی
شناسه خبر : 219500
تاریخ انتشار :

نورنیوز بمناسبت ۷ آوریل (۱۸ فرودین) روز جهانی بهداشت بررسی می‌کند؛

بهداشت؛ زیربنای سلامت و پیشگیری از بیماری‌ها

بهداشت، نه‌تنها یک ضرورت فردی بلکه سنگ‌بنای سلامت جوامع و پیش‌نیاز توسعه پایدار است. رعایت اصول بهداشتی در ابعاد فردی و اجتماعی، از شیوع بیماری‌های واگیردار و غیرواگیردار جلوگیری کرده و تأثیر مستقیمی بر افزایش کیفیت زندگی، کاهش هزینه‌های درمانی و ارتقای بهره‌وری اقتصادی دارد.

نورنیوز-گروه اجتماعی: کشورهای توسعه‌یافته با سرمایه‌گذاری در بهداشت عمومی، توانسته‌اند بار بیماری‌ها را کاهش داده و روند رشد اقتصادی و اجتماعی خود را تسریع کنند. ازاین‌رو، روز جهانی بهداشت فرصتی برای ارزیابی جایگاه نظام‌های بهداشتی در سراسر جهان، بررسی چالش‌های موجود و ارائه راهکارهایی برای بهبود وضعیت بهداشت است.

اهمیت بهداشت و نقش آن در پیشگیری از بیماری‌ها

بهداشت فردی و عمومی نقش کلیدی در کنترل بیماری‌ها دارد. به‌عنوان نمونه، شست‌وشوی منظم دست‌ها خطر ابتلا به بیماری‌های عفونی مانند آنفولانزا و اسهال را به میزان قابل‌توجهی کاهش می‌دهد. همچنین، رعایت بهداشت دهان و دندان می‌تواند خطر بیماری‌های قلبی‌عروقی را کاهش دهد. مطالعات نشان داده‌اند که نخ دندان کشیدن مرتب می‌تواند احتمال سکته مغزی ایسکمیک را تا ۲۲ درصد کاهش دهد.

علاوه بر این، بهداشت محیط و بهداشت غذایی نیز تأثیر مهمی در کاهش بیماری‌ها دارد. دسترسی به آب سالم، دفع صحیح زباله و رعایت استانداردهای بهداشتی در زنجیره تأمین مواد غذایی، از عوامل کلیدی در کنترل بیماری‌های منتقله از آب و غذا هستند.

وضعیت بهداشت در جهان

دسترسی به آب سالم و سیستم‌های بهداشتی مناسب یکی از معیارهای اصلی سنجش وضعیت بهداشت در جوامع مختلف است. طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت، بیش از دو میلیارد نفر در سراسر جهان به آب آشامیدنی سالم دسترسی ندارند و حدود ۴.۲ میلیارد نفر از خدمات بهداشتی ایمن و بهینه محروم‌اند. این کمبودها عامل مهمی در شیوع بیماری‌های واگیردار و افزایش مرگ‌ومیر به‌ویژه در کشورهای درحال‌توسعه هستند.

جایگاه بهداشت ایران در منطقه و جهان

ایران در زمینه بهداشت و سلامت عمومی پیشرفت‌های چشمگیری داشته است. بر اساس داده‌های سازمان جهانی بهداشت، امید به زندگی در ایران از سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۲۱ افزایش یافته و برنامه‌های واکسیناسیون گسترده، کاهش بیماری‌های واگیر و توسعه زیرساخت‌های بهداشتی از مهم‌ترین عوامل این پیشرفت بوده‌اند.

بااین‌حال، چالش‌هایی همچون آلودگی هوا، مشکلات تغذیه‌ای، کمبود نیروی انسانی متخصص در برخی مناطق، و هزینه‌های بالای درمان همچنان وجود دارند.

ایران در شاخص نوآوری بهداشت و درمان، رتبه‌ای در محدوده ۵۶ تا ۸۰ در سطح جهانی دارد که نشان‌دهنده نیاز به بهبود سیاست‌گذاری‌های بهداشتی و افزایش سرمایه‌گذاری در این حوزه است.

راهکارهایی برای ارتقای وضعیت بهداشت در ایران

۱. افزایش آموزش و آگاهی عمومی: فرهنگ‌سازی و آموزش گسترده درباره اهمیت بهداشت فردی و اجتماعی از طریق رسانه‌های عمومی، مدارس و مراکز درمانی می‌تواند تأثیر چشمگیری در بهبود وضعیت بهداشت داشته باشد.

۲. بهبود زیرساخت‌های بهداشتی: توسعه شبکه‌های آب‌رسانی، بهبود سیستم‌های فاضلاب و گسترش امکانات بهداشتی در مناطق محروم، از مهم‌ترین اولویت‌ها در این حوزه است.

۳. گسترش مراقبت‌های بهداشتی اولیه: تمرکز بیشتر بر پیشگیری به‌جای درمان، از طریق تقویت شبکه‌های بهداشت محلی و ارائه خدمات بهداشتی رایگان یا کم‌هزینه می‌تواند بار بیماری‌ها را کاهش دهد.

۴. توسعه فناوری‌های پزشکی و بهداشتی: سرمایه‌گذاری در تحقیقات پزشکی، استفاده از فناوری‌های نوین در حوزه بهداشت و دیجیتالی‌سازی خدمات درمانی، باعث بهبود کیفیت و دسترسی به خدمات بهداشتی می‌شود.

۵. تقویت همکاری‌های بین‌المللی: بهره‌گیری از تجارب موفق کشورهای پیشرو و همکاری با سازمان‌های جهانی بهداشت، به انتقال دانش و بهبود سیاست‌گذاری‌های بهداشتی کمک خواهد کرد.

نتیجه‌گیری

بهداشت، سنگ‌بنای سلامت عمومی و توسعه جوامع است. ایران علی‌رغم پیشرفت‌های چشمگیر در حوزه بهداشت، همچنان با چالش‌هایی روبه‌رو است که نیازمند سیاست‌گذاری‌های کارآمد، سرمایه‌گذاری‌های هدفمند و مشارکت همگانی برای ارتقای سطح سلامت جامعه است. با اتخاذ راهکارهای مناسب، می‌توان وضعیت بهداشت کشور را بهبود بخشید و گامی مؤثر در جهت افزایش کیفیت زندگی شهروندان برداشت.


نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
نامه آیت‌الله نوری‌همدانی تقدیم پاپ شد
مهرشاد سهیلی جایی در آنتن ندارد؛ روایت یک فریب تبلیغاتی
شرط جدید بانک مرکزی برای خرید ارز اربعین 1404
قمار 50 میلیون یورویی النصر با توصیه رونالدو!
گزارش الاخبار در مورد چشم‌انداز همکاری روسیه، چین و ایران در مرحله پساجنگ
عارف: توسعه روابط با منطقه راهبرد قطعی ایران است
انقلاب در پیوند قلب با دست توانای متخصصان ایرانی + فیلم
شکست تلخ تراکتور مقابل قهرمان آفریقا در واپسین ثانیه‌ها
تعطیلی یزد، قم و خوزستان در روز چهارشنبه+ جزئیات کاهش ساعت کاری روز سه‌شنبه
گفت‌وگوی تلفنی پوتین و نتانیاهو درباره ایران و سوریه
قدمت واقعی سمرقند فراتر از آن‌ چیزی است که تصور می‌شد
در جنگ 12 روزه اسرائیل علیه ایران، چند نفر از وزارت اطلاعات شهید شدند؟
وداع زودهنگام گلر الجزایری با سرخ‌ها در ارزروم
عکس های منتخب جهان،28 جولای2025
مهران با 51.8 درجه داغ‌ترین شهر ایران شد
هشدار ایران به رژیم اسرائیل درباره جداسازی استان‌های جنوبی سوریه
شکست پرسپولیس در آخرین بازی تدارکاتی در اردوی ترکیه
دبیرکل سازمان ملل: نسل‌کشی در غزه هیچ توجیهی ندارد
عراقچی: اگر تجاوز تکرار شود، بدون تردید واکنشی قاطع‌تر نشان خواهیم داد
کارت ورود به جلسه آزمون استخدامی آموزش و پرورش 1404 منتشر شد
میدری: حذف یارانه یا تغییر دهک‌بندی قبل از اعمال به افراد اطلاع داده می‌شود
گزارش تصویری | مرگ آرام بزرگ‌ترین دریاچه ایران
تیراندازی مرگبار در آتلانتا؛ یک کشته و 10 زخمی
ادامه قتل عام با گرسنگی؛ 14 فلسطینی دیگر در محاصره غزه جان باختند
حمله سایبری گسترده، سفرهای هوایی روسیه را مختل کرد
صادرات 45.5 میلیون دلاری از جلفا به 9 کشور دنیا
هشدار هواشناسی؛ موج گرما از فردا وارد کشور می‌شود + فیلم
جنگ 12 روزه را چگونه روایت کنیم؟
نسخه جدید دولت برای نشاط اجتماعی؛ بُن سفر در راه است؟
نظری جویباری از مدیرعاملی استقلال استعفا داد + فیلم
نماینده اسکواش ایران یک قدم تا قهرمانی جهان فاصله دارد
توافقی به رنگ سلطه؛ اروپا در سایه آمریکا
سخنگوی دولت: چهارشنبه تعطیل نیست/ لایحه فضای مجازی علیه آزادی بیان نیست
کارگردان «جنگ ستارگان» گنجینه هنری‌اش را به نمایش می‌گذارد
برای شرکت در اجلاس روسای مجالس جهانی؛ قالیباف عازم ژنو شد
درخواست توبه تتلو در دست بررسی دادگاه/ارجاع پرونده قتل «منصوره قدیری‌جاوید» به دیوان عالی
ترامپ: از ایران سیگنال‌های بدی دریافت می کنیم
رئیس‌جمهور مصر: کوچ اجباری فلسطینی‌ها خط قرمز ماست/رفح باید از سمت فلسطین نیز باز باشد
استرداد لایحه: شکست؟ عقب‌نشینی؟ یا حرکت به سمت حکمرانی گفت‌وگویی؟
تاکید پزشکیان بر ارتقای تعامل با کشورهای دیگر، بر مبنای منافع مشترک
موافقت رئیس‌جمهور با پس گرفتن لایحه مقابله با انتشار محتوای خبری خلاف واقع در فضای مجازی
ترامپ: کمک‌های امریکا به کودکان غزه دزدیده می‌شود!
«کلیشه‌های سیاسی» جان کودکان غزه را نجات نمی‌دهد
پیش‌فروش خودروی کوئیک GX_L از امروز آغاز شد
تعداد ثبت‌نام کنندگان اربعین در سامانه سماح از یک میلیون نفر گذشت! +لینک‌سایت
جولانی اولین انتخابات مجلس سوریه پس از سقوط اسد را بدون حضور مردم برگزار می‌کند!
نوراینفو | هنگام مراجعه به دادگاه یا دادسرا چه کنیم؟
قیمت دلار و سایر ارزها امروز دوشنبه 6 مرداد 1404
مجلس در هفته منتهی به اربعین حسینی تعطیل شد
قیمت طلا و سکه امروز یکشنبه 5 مرداد 1404 +جدول
X
آگهی تبلیغاتی