×
بین الملل
شناسه خبر : 219376
تاریخ انتشار : یکشنبه 1404/01/17 ساعت 11:09
مذاکره مستقیم ایران و آمریکا؛ بازی با کارت‌های پنهان

نورنیوز بررسی می‌کند؛

مذاکره مستقیم ایران و آمریکا؛ بازی با کارت‌های پنهان

در بازی راهبردی میان تهران و واشنگتن، مذاکره نه یک کارت که زمین بازی است. هر حرکت ایران و آمریکا تلاشی برای بهره‌برداری حداکثری از موقعیت‌هایی است که استفاده از کارت موثر را ضروری می کند. اکنون سوال اینجاست: کدام‌طرف هوشمندانه تر از کارت های بازی استفاده خواهد کرد؟

نورنیوز-گروه سیاسی: وقتی دونالد ترامپ ادعا می‌کند که «ایران دیگر نیازی به واسطه ندارد» و آماده مذاکره مستقیم با آمریکا شده در ظاهر امر می‌توان چنین پنداشت که فضای تنش رو به کاهش بوده و حتی شاید گشایشی در راه است. اما اگر این تحولات را در چارچوب نظریه بازی‌ها بررسی کنیم، به‌جای ساده‌انگاری درباره نیت‌ها، باید به تحلیل استراتژی‌ها بپردازیم. در این چارچوب، مذاکره «کارت» نیست؛ بلکه بستر و صحنه‌ای است که در آن کارت‌ها به نمایش درمی‌آیند و بازیگران سعی می‌کنند با بازی هوشمندانه، بیشترین امتیاز ممکن را کسب کنند.

کارت‌های بازی؛ برتری عددی یا وزنی؟

ایران در این بازی، کارت‌هایی چون جایگاه ژئوپلیتیک ویژه، نفوذ در محور مقاومت، برنامه هسته‌ای قابل بازگشت، توانایی وارد کردن ضربه متقابل، تاثیر گذاری بر جریان انرژی،دست برتر در تنگه هرمز، و نیز روابط فعال با چین و روسیه را در اختیار دارد. در مقابل، آمریکا کارت‌هایی مانند تحریم‌های اقتصادی گسترده، سلطه مالی جهانی، تهدیدات اسراییل،ائتلاف‌های سنتی، و ابزارهای رسانه‌ای و نظامی دارد. اما نکته مهم اینجاست که قدرت بازیگری نه صرفاً در تعداد کارت‌ها، بلکه در «زمان‌بندی»، «ترکیب» و «استفاده به هنگام» از کارت‌هاست. ایران توانسته است با استفاده ترکیبی از سکوت استراتژیک، مانور دیپلماتیک و آرایش هدفمند نظامی، وزن کارت‌هایش را افزایش دهد.
از طرف مقابل، ترامپ در تلاش است با فعال‌سازی کارت‌های روانی و دیپلماتیک – مانند دعوت به مذاکره مستقیم، هم‌زمان با تهدیدهای لفظی، یک «بازی فشرده روانی» راه بیندازد. او می‌خواهد ایران را وارد میدان مذاکره‌ای کند که قواعد آن از پیش توسط کاخ سفید تعریف شده است. این دقیقاً همانجایی است که نظریه بازی‌ها از «تعامل» فراتر می‌رود و به «طراحی بازی» می‌رسد.

مسیرهای بسته، دروازه‌های باز
در چارچوب این بازی، حرکت ایران برای پذیرش مذاکره غیرمستقیم یک سیگنال چندلایه است. از یک‌سو، نشان می‌دهد که ایران همچنان در میز مذاکره حضور دارد و حاضر به بازی در زمین دیپلماسی هست. اما از سوی دیگر، با خودداری از پذیرش قواعد تحمیلی ترامپ، یک «هزینه درون بازی» برای واشنگتن تعریف کرده است. این همان نقطه‌ای است که طرف آمریکایی نمی‌تواند با تکیه صرف بر تهدید و فشار، ایران را وادار به بازی طبق سناریوی خود کند.
در این میدان، مذاکره برای ایران نه میدانی برای امتیازدهی، بلکه صحنه‌ای برای بهره‌برداری از سایر کارت‌هاست. تهران با سنجش دقیق فضای بازی و ارزیابی رفتار بازیگران دیگر – از جمله نتانیاهو، لابی صهیونیستی، مخالفان داخلی ترامپ و کشورهای عربی – در پی آن است که هرگونه امتیازگیری را وابسته به ترکیب اقدامات طرف مقابل کند. بازی‌ای که پیشبرد موفق آن با برتری در منطق و نه در شعار، محقق می‌شود.

اسرائیل؛ کارت موثر یا تنظیم‌گر قواعد؟
سفرهای مکرر نتانیاهو به آمریکا، تلاش برای احیای گزینه نظامی و ایجاد جو روانی علیه ایران، می تواند بخشی از یک بازی مکمل باشد.  اگرچه نتانیاهو همواره تلاش می‌کند تا قواعد بازی دیپلماسی میان ایران و آمریکا را با اختلال مواجه کرده و فضای بازی را به نفع خود تنظیم کند اما اگر اسرائیل را یک کارت مؤثر در بازی طراحی شده از سوی آمریکا در نظر بگیریم، حضور نتانیاهو در واشنگتن هم‌زمان با ادعای ترامپ درباره مذاکره از پشت پرده ای خبر می دهد که طی آن آمریکا در حال بازتعریف خطوط تماس و چیدمان کارت‌ها خود است.
اما آنچه تهران را متمایز می‌کند، حفظ موقعیت استراتژیک در میدان مذاکره بدون ورود زودهنگام یا بازی در زمین دیگران است.  تاثیرکارتهای تهران، نه الزاماً در اقدام، بلکه در «واکنش سنجیده و تأخیری» در شرایط مناسب است. در نظریه بازی‌ها، این مدل رفتاری به بازیگر اجازه می‌دهد که با حداقل اقدام، بیشترین بهره را از اشتباه یا شتاب‌زدگی حریف بگیرد.

 میدان شطرنج یا بازی مجموع صفر؟
این بازی برخلاف تصور عمومی، یک بازی مجموع صفر نیست. هدف هر دو طرف، رسیدن به ترکیبی از «امنیت»، «اعتبار» و «منافع اقتصادی» است، ولی مسیر رسیدن به آن از نگاه دو طرف، متفاوت است. ترامپ مذاکره را برای تکمیل پروژه فشار حداکثری می‌خواهد و ایران آن را ابزاری برای کاستن از فشار بدون وادادگی تلقی می‌کند.

در چنین شرایطی، بازیگر برنده نه کسی است که کارت‌های بیشتر دارد، بلکه آن است که قواعد بازی را بهتر طراحی، مدیریت و اجرا می‌کند. تهران فعلاً در حال طراحی مجدد زمین بازی است؛ زمینی که مذاکره مستقیم، نه پایان بازی، بلکه فقط یک حرکت دیگر روی صفحه پیچیده شطرنج است.

 


اخبار مرتبط
ترامپ کارت جنگ را رو کرد؛ ایران چگونه بازی را تغییر می‌دهد؟
دوشنبه 1404/01/18 ساعت 10:00
نورنیوز بررسی می‌کند؛
ترامپ کارت جنگ را رو کرد؛ ایران چگونه بازی را تغییر می‌دهد؟
در تقابل کم سابقه میان تهران و واشنگتن ، ترامپ برای نخستین‌بار مستقیماً ایران را به «حمله نظامی سخت» تهدید کرده است. ایران اما با بازدارندگی ترکیبی، از آرایش نظامی تا دیپلماسی چندلایه، در حال مهار این تهدید و تبدیل بازی به یک قمار پرهزینه برای واشنگتن است.
وقتی مذاکره به ابزار بازی تبدیل می‌شود؛ نه پایان آن!
یکشنبه 1404/01/17 ساعت 12:28
وقتی مذاکره به ابزار بازی تبدیل می‌شود؛ نه پایان آن!
ترامپ می‌گوید ایران مایل به مذاکره مستقیم است و نیازی به واسطه ندارد. این بخشی از بازی روانی ترامپ است. اما مذاکره «کارت بازی» نیست؛ صحنه‌ای است برای بازی با کارت‌ها. آنچه مهم‌تر از کارت‌هاست، ترکیب و زمان استفاده از آن‌هاست. آیا بازی دوباره چیده می‌شود؟
عراقچی: حاضریم مسیر مذاکره غیرمستقیم را بیازماییم
یکشنبه 1404/01/17 ساعت 09:43
عراقچی: حاضریم مسیر مذاکره غیرمستقیم را بیازماییم
وزیر خارجه ایران با تاکید بر اینکه «مذاکره مستقیم با طرفی که مدام تهدید به توسل به زور بر خلاف منشور ملل متحد می‌کند و مواضع متناقضی توسط مقام‌های مختلف آن بیان می‌شود، بی‌معنا خواهد بود»، تصریح کرد: اما ما همچنان به دیپلماسی پایبند بوده و حاضریم مسیر مذاکره غیرمستقیم را بیازماییم.
بازگشت غیرمنتظره نتانیاهو به واشنگتن؛ پیام جنگ یا فشار برای مذاکره؟
شنبه 1404/01/16 ساعت 11:29
نورنیوز بررسی می‌کند؛
بازگشت غیرمنتظره نتانیاهو به واشنگتن؛ پیام جنگ یا فشار برای مذاکره؟
در سایه تنش‌های تازه در روابط تهران و واشنگتن، ادعای ترامپ درباره بی‌نیازی ایران به واسطه و سفر دوباره نتانیاهو به آمریکا، نشانه‌ای از طراحی جدید برای افزایش فشار است. ایران ضمن آمادگی برای گفت‌وگو، نسبت به تغییر راهبرد هسته ای در صورت افزایس تهدیدات هشدار داده است.
آیا ایران به مذاکره مستقیم با ترامپ راضی خواهد شد؟
جمعه 1404/01/15 ساعت 15:48
آیا ایران به مذاکره مستقیم با ترامپ راضی خواهد شد؟
ترامپ از آمادگی ایران برای مذاکراه مستقیم خبر داده. مذاکرات هشته ای و گفتگوی تلفنی روحانی و اوباما و توافق برجام منفعتی برای ایران نداشت و ترامپ به راحتی از آن خارج شد. چه نشانه جدید از حسن نیت وجود دارد که ایران به مذاکره مستقیم راضی شود؟
نظرات

آخرین اخبار
اهمیت مستندسازی جنگ از نگاه رئیس شورای اطلاع رسانی دولت
حمایت پکن از ایران؛ مشکل اصلی در تنگه هرمز جنگ غیرقانونی آمریکا و اسرائیل است
زیرساخت‌های نظامی ارتش اسرائیل هدف حملات حزب الله قرار گرفت
پیشنهاد پاپ برای پایان جنگ علیه ایران
حداقل حقوق و سقف پاداش بازنشستگی فرهنگیان چقدر شد؟
واکنش بقائی به ساقط شدن پهپاد یک کشور همسایه در شیراز
آخرین جزییات مربوط به وضعیت خلبان جنگنده ساقط شده در ایران/جایزه 10 میلیاردی برای یابنده
سی‌ و چهارمین تجمع شبانه مردمی امشب در این میادین تهران برگزار می‌شود
احمدیان: گام اول اخراج آمریکا از ایران بود، ‎گام دوم اخراج از ‎منطقه
آمریکا باید اقدامات نظامی علیه ایران را متوقف کند
رویکرد آمریکا نه «پُل زدن بر شکاف‌ها»، بلکه گسترش آنهاست
اسلامی: سکوت آژانس همدستی آشکار با جنایتکاران است
دانشمندان ایرانی، انستیتو پاستوری مجهزتر خواهند ساخت
بیانیه مشترک فرانسه و کره جنوبی برای کاهش تنش‌ها و بازگشایی تنگه هرمز
تمدید مهلت صدور برگ تشخیص اظهارنامه‌های میان‌سالی
واکنش صریح ایران به سکوت آژانس بین المللی انرژی اتمی مقابل حملات آمریکا
آسیب خانه مارال فرجاد در حملات آمریکا
دستگیری جاسوس مرتبط با شبکه‌های معاند در تهران
ادامه حملات دشمن آمریکایی-صهیونی به ایران/حمله به دانشگاه شهیدبهشتی تهران، قم و بندرچارک
رسانه آمریکایی سقوط اف35 در ایران را تایید کرد
اهداف جدید ترامپ علیه ایران از زبان لوکاشنکو
آخرین آمار شهدای کودک و نوجوان در حملات آمریکا
واکنش مسعود پزشکیان به ادعاهای اخیر ترامپ
5 عامل مرتبط با موساد در آذربایجان غربی به دام افتادند
واکنش مشاور سابق اوباما به ادعای آکسیوس برای توجیه حمله به پل کرج
تجهیزات و اردوگاه نظامیان دشمن در اردن، کویت و بحرین هدف قرار گرفت
آغاز موج 92 عملیات وعده صادق 4/ سیستم‌های راداری و تجهیزات شناوری آمریکا هدف قرار گرفت
یک سوخت‌رسان آمریکایی دیگر دچار حادثه شد
نورویدیو | چرایی ایراد یک سخنرانی با حاصل جمع صفر
مدیرعامل بنادر: عملیات خروج کالاها به‌صورت شبانه‌روزی و بی‌وقفه در حال انجام است
تماس 138 هزار نفر با سامانه 4030 در شرایط جنگ
اعلام آخرین وضعیت ادارات تهران از فردا؛ پرداختی دورکاران تغییر می‌کند؟
وداع اروند با فرزند خروشانش؛ حماسه‌ای از جنس دریا و غیرت آبادان
جزییات اجرای طرح ترافیک تهران در روزهای 15 و 16 فروردین اعلام شد
قدرت بالنده ایران ماشین جنگی آمریکا را متوقف کرد
صنعت پتروشیمی در یکی از درخشان‌ترین دوره‌های خود
بقائی: خراب‌کردن پل‌های بزرگ، خرابکاران را بزرگ نمی‌کند
وزارت اقتصاد: تسهیلات ویژه گمرکی در شرایط اضطرار ادامه دارد
اسکان بیش از 5 هزار آسیب دیده از جنگ در 32 هتل تهران
موج 92 عملیات وعده صادق 4 /سیستم‌های راداری و تجهیزات شناوری دشمن هدف قرار گرفت
عصبانیت ترامپ از عملکرد وزیران کار و بازرگانی خود
بازداشت 28 تروریست تکفیری در جنوب شرق ایران
مشاور و دستیار رهبری به پویش جانفدا پیوست
تلاش شخصیت‌های اپوزیسیون رژیم صهیونیستی برای ممانعت از مداخله ترامپ در انتخابات این رژیم
آموزش‌های غیرحضوری تمامی دانش‌آموزان تا 31 فروردین
فرمانده نزاجا: سربازان شما را به ماقبل حجر می‌فرستیم
رئیس انستیتو پاستور: باوجود آسیب‌های جدی، تولید متوقف نشده است
انفجار در حیفا به دنبال حمله موشکی ایران
انهدام یک موشک کروز پیشرفته پنهان کار سرجنگی 1000 پوندی در آسمان زنجان
زلزله بی‌سابقه در پنتاگون؛ پشت پرده اخراجهای زنجیره ای ژنرالهای 4 ستاره