×
بین الملل
شناسه خبر : 219233
تاریخ انتشار : شنبه 1404/01/16 ساعت 08:49
شروط ایران برای مذاکره

امیر دبیری‌مهر*

شروط ایران برای مذاکره

در شرایط کنونی حاکمیت شش شرط و ملاحظه در نظر گرفته است که اگر آمریکا آنها را در محاسبات خود لحاظ کند، امکان آغاز مذاکرات وجود خواهد داشت. باتوجه به بررسی مواضع جمهوری اسلامی در هفته‌های اخیر در مورد شرط‌های ایران می‌توان گفت ‌منجر به رفع تحریم‌ها و فشارهای اقتصادی شود، موجب تشدید فشارها و ‌طرح مطالبات جدید از جانب آمریکا به‌ویژه در حوزه نظامی نشود.

نورنیوز-گروه بین الملل: ابتدای این یادداشت باید به این موضوع اشاره کنیم که در سال‌های اخیر همواره بحث مذاکره تهران و واشینگتن حساسیت‌های بسیاری به‌همراه داشته و در برخی مواقع مانند برجام توانسته‌ایم به توافقاتی هم برسیم ولی آن هم با چالش‌هایی همراه بوده است.

واقعیت اما این است که حساسیت این موضوع یعنی مذاکره ایران و آمریکا در حدی است که نقش دیپلمات‌های عالی‌رتبه کشورمان بسیار زیاد است تا بتوانند سیاست‌های مد نظر مسئولان ارشد را پیاده کنند. در فضای رسانه‌ای و سیاسی ایران در چند هفته اخیر از مواضعی که در رسانه‌ها ابراز می‌شد، استباط این بود که باب مذاکره با آمریکا بسته است و احتمال تقویت تنش و رویارویی بیشتر شده بود.

به‌ویژه که ترامپ هم اعلام کرد ایران باید بین دو گزینه مذاکره و برخورد نظامی یکی را انتخاب کند. در عین حال و برخلاف تفسیر و تحلیل‌های صورت گرفته در داخل ‌و خارج از کشور از مواضع اعلام شده توسط مسئولان کشورمان مبنی بر مخالفت با هرگونه مذاکره با آمریکا، تحلیل محتوای دقیق و ناظر به گفتمان در سال‌های اخیر نشان می‌دهد که رهبر انقلاب به‎‌طور مطلق با مذاکره با آمریکا مخالفت ندارند، چنانچه در سال گذشته نیز اجازه مذاکره به مقامات مربوطه داده شده است.

 در شرایط کنونی حاکمیت شش شرط و ملاحظه در نظر گرفته است که اگر آمریکا آنها را در محاسبات خود لحاظ کند، امکان آغاز مذاکرات وجود خواهد داشت. باتوجه به بررسی مواضع جمهوری اسلامی در هفته‌های اخیر در مورد شرط‌های ایران می‌توان گفت ‌یکم؛ منجر به رفع تحریم‌ها و فشارهای اقتصادی شود، دوم؛ موجب تشدید فشارها و ‌طرح مطالبات جدید از جانب آمریکا به‌ویژه در حوزه نظامی نشود، ‌سوم؛ آمریکا درخصوص تعهد به نتایج توافق احتمالی تضمین ارائه دهد، ‌چهارم؛ گزینه جنگ کنار گذاشته شود، پنجم؛ حقوق هسته‌ای ایران به رسمیت شناخته شود ‌و البته مورد ششم؛ اینکه دولت ترامپ اعتماد از دست رفته دور قبلی ریاست جمهوری خود نزد ایران را بازسازی کند.

رهبر انقلاب در این باره به صراحت گفتند که ایران طرفدار جنگ نیست اما در صورت اقدام علیه ایران، اقدام متقابل ایران بسیار سخت و با تمام قوا خواهد بود. ‌نکته مهم دیگر این است که برخلاف تصور برخی، رویکرد رهبر انقلاب در قبال مذاکره با آمریکا  در شرایط کنونی کاملا واقع‌گرایانه و عاری از ملاحظات صرفا ایدئولوژیک و احساسی است و در واقع آنچه به‌عنوان موانع مذاکره با آمریکا مطرح شده، به عبارت دیگر شروط ایران برای مذاکره است که به‌طور علنی از جانب مقام تصمیم‌گیر در ایران مطرح شده است.

 بر این اساس می‌توان گفت تا زمانی که معلوم شود ترامپ در نامه خود به رهبر ایران چه خواسته‌هایی مطرح کرده، ایران در واقع پاسخ نامه ارسالی ترامپ را پیشاپیش با طرح شروط خود داده است و تهران به‌طور علنی اعلام کرده که صرفا با درنظر گرفتن این شش ملاحظه می‌تواند وارد گفت‌وگو و مذاکره با آمریکا  شود. از این رو نمی‌توان پرونده مذاکره با آمریکا را در مقطع کنونی بسته تلقی کرد بلکه می‌توان گفت مذاکرات در بالاترین سطح در حال جریان است.

*پژوهشگر مسائل بین‌الملل


نظرات

آخرین اخبار
اعلام شیوه فعالیت‌های آموزشی و پژوهشی دانشگاه فرهنگیان
افزایش بی سابقه قیمت سوخت در 18 ایالت آمریکا
بازسازی شرکت آلومینیوم امارات چقدر زمان می بر‌د؟
صرفه‌جویی در مصرف انرژی و برق در اولویت باشد
شناسایی بدافزار مرموز در زیرساخت‌های کشور +جزئیات عملیات شکار تهدید
ادامه حملات دشمن آمریکایی-صهیونی به ایران/حمله به دانشگاه شهیدبهشتی تهران، قم و بندرچارک
آخرین جزییات مربوط به وضعیت خلبان جنگنده ساقط شده در ایران/جایزه میلیاردی برای یابنده
تأکید اردوغان و پوتین بر آتش‌بس فوری در غرب آسیا
کمبود کالا نداریم مردم نگران نباشند
واکنش جو کنت به آغاز عملیات نجات خلبان جنگنده‌ آمریکایی در ایران
حمله لفظی خبرنگار آمریکایی به ترامپ: این احمق جنگ‌طلب را عزل کنید
سرنگونی یک پهپاد انتحاری در منطقه سیریک توسط سپاه
متن پیام آیت‌الله جوادی آملی به طلاب حوزوی
پیام پزشکیان به مردم آمریکا چقدر بازدید گرفت؟
آغاز موج 93 عملیات وعده صادق 4 با مشارکت نیروهای مقاومت
جزئیات گفتگوی پوتین و بن سلمان درباره تحولات بازار نفت
رکوردشکنی فروش نوروزی صنایع دستی با بیش از 217 میلیارد تومان
انفجارهای مهیب حیفا را لرزاند / انهدام کارخانه تولید پهپاد
خط قرمز عالیشاه درباره تمامیت ارضی ایران
دو رسانه آمریکایی سقوط اف35 در ایران را تایید کردند/کاخ سفید مطلع شد
آلمان: عملیات نظامی آمریکا علیه ایران به‌زودی پایان می‌یابد
ترافیک سنگین در محورهای منتهی به تهران در روزهای پایانی تعطیلات
تسلیت دکتر پزشکیان به خرازی
انیستیتو پاستور به تولید دارو و واکسن ادامه می‌دهد
اطلاعیه دانشگاه شهید بهشتی به دنبال حمله آمریکا و اسرائیل به این دانشگاه
قالیباف آمریکایی‌ها را دست انداخت
14 تله جنگ روانی و رسانه‌ای که ذهن را آسیب‌پذیر می‌کند
زمان‌بندی فعالیت متروی تهران تغییر کرد
چرا قیمت نفت دابلیوتی‌آی از برنت بیشتر شد؟
دانشجویان از چه زمانی می‌توانند برای وام‌ دانشجویی ثبت‌نام کنند؟
بررسی‌ها برای ارتقای رتبه 22 هزار معلم/زمان پرداخت اعلام شد
سفارت ایران در لندن: اسرائیل فوری‌ترین تهدید برای جهان است
ایرانیان خارج نشین درباره جنگ چه نظری دارند؟
2 فرمانده بلندپایه دیگر پنتاگون اخراج شدند
تاجگردون: خیال مردم بابت معیشت و تاب آوری اقتصادی راحت باشد
گزارش تصویری| انهدام جنگنده دشمن در آسمان مرکزی ایران
امن‌ترین نقطه ساختمان هنگام حملات هوایی کجاست ؟
ادبیات قطعنامه بحرین درباره تنگه هرمز تغییر کرد
ادامه کمک‌های مردمی عراق به ایران
تخلیه سریع ذخایر استراتژیک نفتی آمریکا عامل افزایش قیمت نفت WTI
اهمیت مستندسازی جنگ از نگاه رئیس شورای اطلاع رسانی دولت
حمایت پکن از ایران؛ مشکل اصلی در تنگه هرمز جنگ غیرقانونی آمریکا و اسرائیل است
زیرساخت‌های نظامی ارتش اسرائیل هدف حملات حزب الله قرار گرفت
پیشنهاد پاپ برای پایان جنگ علیه ایران
حداقل حقوق و سقف پاداش بازنشستگی فرهنگیان چقدر شد؟
واکنش بقائی به ساقط شدن پهپاد یک کشور همسایه در شیراز
سی‌ و چهارمین تجمع شبانه مردمی امشب در این میادین تهران برگزار می‌شود
احمدیان: گام اول اخراج آمریکا از ایران بود، ‎گام دوم اخراج از ‎منطقه
آمریکا باید اقدامات نظامی علیه ایران را متوقف کند
رویکرد آمریکا نه «پُل زدن بر شکاف‌ها»، بلکه گسترش آنهاست