×
سیاسی
شناسه خبر : 219073
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1404/01/14 ساعت 19:31
تهدید یا تعامل؟ انتخاب سخت آمریکا در برابر راهبرد هسته ای ایران

نورنیوز بررسی می کند؛

تهدید یا تعامل؟ انتخاب سخت آمریکا در برابر راهبرد هسته ای ایران

علی لاریجانی مشاور مقام معظم رهبری در اظهاراتی صربح تأکید کرد که ایران به راهبردهای هسته ای اعلام شده پایبند بوده و در کنار آن آماده همکاری اقتصادی با غرب است، اما تهدید و فشار باعث تغییر شرایط خواهد شد. این مواضع دقیقا در چارچوب راهبردی است که در مذاکرات برجام دنبال شد. حالا سؤال اینجاست: آیا آمریکا حاضر به ترک سیاست تهدید و ورود به فاز تعامل هست؟

نور نیوز-گروه سیاسی-اظهارات اخیر علی لاریجانی درباره سیاست‌های هسته‌ای ایران و ضرورت همکاری اقتصادی به جای تقابل، بار دیگر بحث‌های گسترده‌ای را در محافل سیاسی و رسانه‌ای به همراه داشته است. برخی از تحلیلگران این سخنان را به‌عنوان تغییری در راهبرد ایران تعبیر کرده‌اند، اما واقعیت این است که این مواضع دقیقاً همان رویکردی است که جمهوری اسلامی از ابتدا در مذاکرات هسته‌ای دنبال کرده است؛ رویکردی که مبنای شکل‌گیری برجام بود.

ایران با هدف رفع حساسیت‌های غرب نسبت به برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای خود و ایجاد یک سازوکار همکاری اقتصادی با قدرت‌های جهانی، وارد مذاکرات شد. نتیجه این مذاکرات توافقی بود که روح آن بر رفع نگرانی‌ها از یک‌سو و ایجاد پیوندهای اقتصادی با نفع مشترک از سوی دیگر استوار بود. اما خروج دونالد ترامپ از برجام و عدم پایبندی اروپا به تعهداتش، نشان داد که در طرف مقابل، اراده‌ای جدی برای حفظ این توافق وجود ندارد. حال، لاریجانی در ادامه همان مسیر، بار دیگر تأکید کرده است که ایران آماده همکاری بر پایه منافع مشترک است، اما اگر تهدید و فشار ادامه یابد، تهران چاره‌ای جز بهره‌گیری از تمام ظرفیت‌های خود برای دفاع نخواهد داشت.

برجام؛ توافقی برای رفع سوءظن و ایجاد همکاری‌های اقتصادی

توافق هسته‌ای ایران (برجام) با این هدف طراحی شد که به نگرانی‌های ادعایی غرب درباره برنامه هسته‌ای ایران پاسخ داده شود و در مقابل، ایران بتواند در یک فضای امن و شفاف، تعاملات اقتصادی گسترده‌ای را با جهان داشته باشد. روح این توافقنامه، همکاری اقتصادی و منافع مشترک بود، اما با روی کار آمدن ترامپ، آمریکا مسیر دیگری را انتخاب کرد. خروج یک‌جانبه از برجام و اعمال فشار حداکثری بر ایران، نشان داد که کاخ سفید نه‌تنها به دنبال رفع تنش نیست، بلکه سیاست فشار را بر هرگونه همکاری اقتصادی ترجیح می‌دهد.
با وجود این، اروپا نیز نتوانست تعهدات خود را در چارچوب برجام عملی کند. این مسئله باعث شد که ایران به‌تدریج برخی از تعهدات برجامی خود را کاهش دهد، اما همچنان تأکید کرد که در صورت بازگشت طرف‌های مقابل به تعهداتشان، تهران نیز حاضر است به اجرای کامل توافق بازگردد. این دقیقاً همان نکته‌ای است که لاریجانی در سخنان اخیر خود مطرح کرده است؛ اینکه راهبرد ایران تغییر نکرده و همچنان بر اساس تعامل و همکاری تعریف شده است، اما این تعامل نمی‌تواند یک‌سویه باشد.

آیا آمریکا آماده تعامل اقتصادی است؟

مسئله اصلی این است که آیا ایالات متحده، به‌ویژه با ریاست‌جمهوری دوباره ترامپ، آماده است از سیاست تقابل فاصله بگیرد و رویکردی مبتنی بر منافع مشترک را دنبال کند؟ ایران به‌وضوح اعلام کرده که تا زمانی که تهدیدی متوجه کشور نباشد، سیاست هسته‌ای خود را تغییر نخواهد داد. اما اگر فشارهای خارجی و تهدیدات نظامی به سطحی برسد که موجودیت کشور را با خطر مواجه کند، حفظ امنیت ملی اولویت خواهد داشت و ایران نیز به ناچار از تمام ظرفیت‌های بازدارندگی خود استفاده خواهد کرد.
لاریجانی در اظهارات اخیر خود با اشاره به همین واقعیت، تأکید کرد که آمریکا اگر واقعاً به دنبال کاهش تنش است، باید به‌جای تهدید و فشار، به فکر ایجاد منافع اقتصادی مشترک باشد. این دقیقاً همان منطقی است که در دوران مذاکرات برجام، ایران دنبال می‌کرد و نتیجه آن توافقی شد که منافع همه طرف‌ها را تأمین می‌کرد. اما مشکل اینجاست که واشنگتن تاکنون نشان داده که حاضر نیست رویکرد فشار و تهدید را کنار بگذارد.

بازدارندگی در برابر تهدیدات نظامی

نکته مهم در مواضع اخیر لاریجانی، اشاره به احکام ثانویه فقهی است؛ مفهومی که در شرایط اضطراری، امکان تغییر برخی سیاست‌ها را فراهم می‌کند. او تأکید کرده است که اگر تهدید نظامی علیه ایران به مرحله‌ای برسد که امنیت کشور را به خطر بیندازد، نظام ناچار به اتخاذ تصمیمات متناسب خواهد بود. این موضع، نه یک تغییر راهبردی، بلکه یک اصل پذیرفته‌شده در هر نظام سیاسی برای دفاع از موجودیت خود است.
اساساً هیچ کشوری در جهان در شرایط تهدید مستقیم، دست روی دست نمی‌گذارد. ایران نیز، مانند هر کشور مستقلی، حق دارد در برابر تهدیدات امنیتی از خود دفاع کند. اما این به معنای تمایل ایران به تغییر سیاست‌های هسته‌ای یا حرکت به سمت سلاح هسته‌ای نیست؛ بلکه یک واکنش دفاعی در برابر تهدیدات احتمالی است. اگر آمریکا و متحدانش به‌دنبال جلوگیری از چنین سناریویی هستند، تنها راه، پایبندی به اصل همکاری و ایجاد منافع مشترک اقتصادی است.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
شناسایی استرس با حسگرهای پوشیدنی
چرا با نوشیدن آب دچار نفخ می‌شویم؟
بهترین راه مقابله با گرمازدگی
چالش جدید انویدیا برای اوپن‌ای‌آی با عرضه مدل عظیم متن‌باز
هشدار درباره نقص‌های مادرزادی قلب کودکان
حفظ زیرساخت‌های اقیانوسی با چسب!
برچسب‌های پایشگر و نیاز بیماران مبتلا به پارکینسون
شناسایی نقطه جوش مولکول‌ها با هوش مصنوعی
کشف 181 قبضه سلاح غیرمجاز در خوزستان
آدان به استقلال برمی‌گردد؟
خروج ناگهانی سخنگوی ترامپ از کاخ سفید
هواپیمای سلطنتی امارات برای دومین روز به تهران آمد
واکنش اسپانیا به ادعای حاکمیتی مراکش
رئیس‌جمهورلهستان ادعای جنجالی درباره دریای بالتیک را رد کرد
نماینده کنگره خطاب به ترامپ: آمریکا را ضعیف و منزوی کردی
ترافیک نیمه‌سنگین در جاده چالوس؛ محدودیت تردد اعلام شد
آلودگی نفتی به 32 هزار مترمربع از سواحل قشم و هنگام رسید
قیمت جدید بنزین اعلام شد؛ عرضه بنزین 87 هزار و 200 تومانی از بامداد پنجشنبه
تنگه هرمز همچنان بسته است
حدود 5 میلیون زائر در روزهای اخیر به مشهد مشرف شده‌اند
العلیمی: دیگر هیچ اقدام حوثی‌ها بی‌پاسخ نمی‌ماند
حماس: با گسترده‌ترین ائتلاف ملی وارد انتخابات می‌شویم
سازمان ملل: تنها یک راه برای بازگشت ثبات به خاورمیانه وجود دارد
هشدار النجبا درباره طرح «انحصار سلاح» در عراق
نرخ باسوادی در ایران به 95.3 درصد رسید
بانوی اصفهانی حج عمره‌اش را به ساخت 168 کلاس درس بخشید
علت مرگ ماهیان بند الماس اردبیل اعلام شد
شب شهادت امام رضا(ع)؛ حرم رضوی غرق اشک و ماتم
هرمزگان، سرآمد مدیریت بحران در کشور
نورویدئو | وقتی گلوله ها خاموش شدند، اقتصاد هدف بعدی شد
شکستگی خط انتقال آب بجنورد مهار شد؛ آب پایدار ماند
مسکو: اوکراین تمایلی به پذیرش اتباع مجرم خود در روسیه ندارد
پیام تبریک سرلشکر صفوی به فرمانده جدید سپاه
وزیر دفاع پاکستان خواستار تقویت همکاری‌های دوجانبه با ایران شد
آغاز کاهش حضور نظامی ناتو در کوزوو
برنامه قطعی برق فارس فردا پنجشنبه 22 مرداد+ لینک
برنامه قطعی برق کرمانشاه فردا پنجشنبه 22 مرداد ماه اعلام شد+ جدول
واکنش دردناک مسی به درگذشت پدرش؛ «نمی‌دانم بدون تو چگونه ادامه دهم»
تهران در سوگ امام رضا(ع)؛ حرکت دسته‌های عزاداری به سمت بیت رهبر شهید
فشار تازه اروپا به ایران با اهرم حقوق بشر
صالحی: جنگ پایان راه نیست؛ مسیر «فتح اکبر» ادامه دارد
مخابره پیام «اس.او.اس» لینکن به آمریکایی‌ها!
پایان رزمایش مشترک ناوهای چین و اندونزی
توجه ویژه «رهبر شهید» به قرآن؛ روایتی از نزدیکان بیت
چرا مسابقات شطرنج کشور در خرم‌آباد لغو شد؟
جزئیات تشییع ایرج خواجه‌امیری اعلام شد
روسیه 2 شناور مرتبط با ارتش اوکراین را در اودسا هدف گرفت
جریمه سنگین برای حمل سوخت مازاد در دوغارون
آخرین وضعیت «چنگیز وثوقی» بازیگر پیشکسوت سینما
مزایده آمریکایی برای شرکت‌های نفت و گاز در خلیج مکزیک