×
فرهنگی
شناسه خبر : 218874
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1404/01/13 ساعت 10:02
پایتخت 7 در حسرت خشایار الوند

نور نیوز بررسی می کند؛

پایتخت 7 در حسرت خشایار الوند

سریال «پایتخت 7» همچنان درگیر بحران تکرار و ضعف فیلمنامه است؛ مشکلی که پس از درگذشت خشایار الوند شدت گرفته است. شخصیت‌ها در دام کلیشه افتاده‌اند و داستان‌پردازی از انسجام گذشته برخوردار نیست. آیا این سریال می‌تواند مسیر خود را اصلاح کند یا به خاطره‌ای کم‌رنگ تبدیل خواهد شد؟

نورنیوز-گروه فرهنگی- پس از درگذشت خشایار الوند، نویسنده توانمند سریال "پایتخت"، ضعف در قصه‌پردازی به یکی از مشکلات اساسی این مجموعه تبدیل شد. الوند با درک دقیق از ساختار درام و تسلط بر طنز موقعیت، داستان‌هایی پرکشش و شخصیت‌هایی پویا خلق می‌کرد. اما پس از فقدان او، روند روایت سریال به‌تدریج افت کرد و بسیاری از شخصیت‌ها در دام تکرار افتادند. این کاستی‌ها در فصل هفتم سریال پایتخت بیش از پیش خود را نشان داده و باعث شده‌اند تا جذابیت این مجموعه که زمانی محبوب‌ترین سریال خانوادگی تلویزیون ایران بود، به میزان قابل‌توجهی کاهش یابد.

سریال «پایتخت» از همان فصل اول، ترکیبی از طنز موقعیت، شخصیت‌پردازی دقیق و درامی سرراست بود که توانست مخاطب را به خود جذب کند. اما حالا که به فصل هفتم این مجموعه رسیده‌ایم، آنچه بیش از همه به چشم می‌آید، نوعی رکود و تکرار در روایت است که باعث شده انرژی اولیه این اثر رفته‌رفته رنگ ببازد. «پایتخت ۷ قسمت نهم» بار دیگر ما را با یکی از شخصیت‌های قدیمی این مجموعه اوس موسی، با بازیگری هدایت هاشمی، همراه کرد؛ حضوری که در بهترین حالت می‌توان آن را تداعی خاطرات دانست و نه خلق موقعیتی تازه.

ضعف در قصه‌پردازی؛ زخمی که بهبود نیافته است

یکی از مهم‌ترین مشکلاتی که از فصل‌های اخیر پابتخت به‌ویژه پس از درگذشت مرحوم خشایار الوند، نویسنده اصلی مجموعه، دامن «پایتخت» را گرفته، فیلمنامه‌ای است که بیش از آنکه پیش‌برنده باشد، درجا می‌زند. قصه‌پردازی نامنسجم، خرده‌پیرنگ‌های بی‌سرانجام و گره‌های روایی که یا ساده حل می‌شوند یا بی‌دلیل کش می‌آیند، همگی باعث شده‌اند تا سریال جذابیت سابق را نداشته باشد. این مشکل در قسمت نهم نیز به وضوح احساس می‌شد؛ به‌گونه‌ای که اضافه شدن اوس موسی، به‌جای این‌که یک خط روایی جدید را معرفی کند، صرفاً بهانه‌ای برای پر کردن زمان بود.

شخصیت‌هایی که اسیر کلیشه شده‌اند

یکی از بزرگ‌ترین نقاط قوت «پایتخت» در سال‌های ابتدایی، شخصیت‌هایی بودند که به‌مرور رشد می‌کردند و تغییر می‌یافتند. اما در فصل هفتم، این شخصیت‌ها بیش از حد به نسخه‌های قبلی خود وابسته شده‌اند و در دام تکرار افتاده‌اند. شوخی‌های نقی، سادگی ارسطو، غرولندهای هما و حتی خنگ‌بازی‌های رحمت دیگر آن طراوت گذشته را ندارند و بیشتر شبیه کاریکاتوری از خودشان به نظر می‌رسند. حضور اوس موسی نیز در قسمت نهم نتوانست این روند را تغییر دهد، چرا که او نیز بیشتر از یک خاطره خوش در سری‌های پیشین نبود.

سریالی که از زمانه خود عقب افتاده است

یکی از دلایل موفقیت «پایتخت» در سال‌های نخست، ارتباط قوی آن با مسائل اجتماعی و فرهنگی زمان خود بود. اما در فصل هفتم، این ارتباط تا حد زیادی از بین رفته و سریال بیشتر شبیه به بازخوانی خاطرات قدیمی است تا یک اثر زنده و پویا. فقدان سوژه‌های تازه، استفاده از الگوهای امتحان‌شده و تلاش برای زنده نگه داشتن روح گذشته، همگی باعث شده‌اند تا «پایتخت ۷» نتواند به یک روایت معاصر و مرتبط با دغدغه‌های امروز جامعه تبدیل شود.

آیا بازگشت به اوج ممکن است؟

«پایتخت» هنوز طرفداران پرشماری دارد و خاطرات زیادی را برای مخاطبانش ساخته است. اما اگر قرار است این مجموعه همچنان ادامه پیدا کند، باید جسارت بازآفرینی و خلق داستان‌های تازه را داشته باشد. بازگشت به شخصیت‌های قدیمی و تکرار شوخی‌های گذشته شاید برای لحظاتی نوستالژیک باشد، اما نمی‌تواند تضمین‌کننده موفقیت در آینده باشد. اگر سازندگان این سریال به این نکته توجه نکنند، بعید نیست که «پایتخت» به یکی از همان مجموعه‌هایی تبدیل شود که بیش از حد کش می‌آیند و در نهایت، با خاطره‌ای کم‌رنگ به فراموشی سپرده می‌شوند.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
تسهیلات میلیاردی برای احیای بازار جنت/ واریز 50 میلیون تومان کمک بلاعوض تا فردا صبح
توافق صلح لبنان با اسرائیل، توافقی جنجالی تر از سال 1983
20 جام، 10 سال، یک پپ!
بتن‌ریزی واحد دوم نیروگاه هسته‌ای بوشهر زیر سایه امنیت
هماهنگی مسکو و پکن برای دفاع از ایران در تنگه هرمز
بحران در عدن، بازداشت‌ در سایه اختلافات امارات و عربستان
زلزله در صندوق‌های درآمد ثابت، کوچ به سمت املاک و طلا
سقوط برج ترامپ زیر سایه جنگ ایران
برگ‌های برنده ایران در صورت ازسرگیری جنگ با آمریکا
سید صولت مرتضوی :در نشست خبری گرامیداشت دومین سالگرد شهادت آیت الله رئیسی
اشاره رئیس‌جمهور به کهن‌سال‌ترین موجود زنده آسیا که ریشه در خاک ایران دارد
محمدمهدی اسماعیلی:در نشست خبری گرامیداشت دومین سالگرد شهادت آیت الله رئیسی
سپهر خلجی : در نشست خبری گرامیداشت دومین سالگرد شهادت آیت الله رئیسی
قدرت نامتقارن، لایه رسوخ‌ناپذیر دفاعی ایران در برابر حملات
سقوط آزاد اوراق قرضه از واشنگتن تا توکیو
فراخوان عارف برای مدیریت بی‌ساعت در صنایع/ساعت‌ها را از مچ باز کنید
سقوط آزاد بودجه مدارس آمریکا در چاه نفت
بسته خبری دولت از وام 75 میلیونی تا هوش مصنوعی و تنظیم بازار مرغ
ناگاتومو اولین 5 ستاره تاریخ فوتبال آسیا!
توافق بزرگ پکن و واشنگتن برای خرید 750 هواپیما
معاریو: ارتش اسرائیل با کمبود 15 هزار سرباز روبه‌روست
تحلیلگر رمزارز: جنگ با ایران ضعف بازارهای مالی سنتی را آشکار کرد
پرده‌برداری امام جمعه بغداد از یک پرونده قدیمی
روایتی از تخلیه 4 بیمارستان تهران در دوران جنگ
اردوی ترکیه و اعزام به آمریکا زیر ذره‌بین دولت/ فدراسیون منتظر نقد شدن وعده‌ها
کامبک قهرمانانه سلتیک/ جام از چنگ هارتس خارج شد
نورنما | سالروز شهادت باب الحوائج امام جواد (ع) تسلیت باد
سیرجانی‌ها در انتظار فتح جام
طوفان حمایت از فلسطین در نیویورک
تدابیر پلیس راه برای ترافیک شمال؛ از انسداد کندوان تا یک‌طرفه شدن مرزن‌آباد
چایکاران بخوانند؛ نیمی از مطالبات بهاره پرداخت شد
نقوی در دیدار با مؤمنی: پاکستان به دنبال تسهیل گفتگوهاست
نظارت دقیق بر جیب بیماران/ پرونده تخلفات بیمارستانی به تعزیرات می‌رود
نرخ تورم سالانه در سرزمین‌های اشغالی صعودی شد
ترخیص از بخش مراقبت‌های ویژه/ حال عمومی اکبر عبدی رو به بهبود است
تلاش اسلام‌آباد برای نزدیک‌کردن مواضع تهران و واشنگتن
سرمربی سابق استقلال تهران از هدایت تیم جدیدش کنار رفت
سقوط پهپاد در محله‌ای مسکونی در ترکیه
هشدار هواشناسی؛ وزش باد شدید و رگبار در تهران
یک والیبالیست قدیمی در رأس مدیریت تیم‌های ملی هندبال
توازن در سیاست خارجی؛ راهبرد جدید بغداد در دوران الزیدی
جوما علیه استقلال در دادگاه عالی فوتبال
خداحافظی احساسی لواندوفسکی از بارسلونا
ارسال کوله‌پشتی کودکان شهید میناب به موزه سازمان ملل
فاصله زیاد عرضه تا تقاضا در بازار گازوئیل بورس انرژی
صوفی: با مدیریت مصرف، تهران وارد جیره‌بندی آب نمی‌شود
1729 تماس مزاحم با اورژانس تهران در یک هفته
ادعای الاخبار: لبنان به شریک امنیتی رژیم صهیونیستی می شود
امارات :خروج از اوپک و اوپک‌پلاس یک تصمیم راهبردی است
صادرات 10 میلیون بشکه‌ای نفت عراق از تنگه هرمز