×
سیاسی
شناسه خبر : 218870
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1404/01/13 ساعت 09:25

عباس عبدی*

حمله می‌شود یا نمی‌شود؟

عباس عبدی، روزنامه‌نگار درباره احتمال بروز جنگ در منطقه توصیه می‌کند: حتی اگر احتمال درگیری کم هم باشد چون تبعات آن فراگیر است باید جانب احتیاط را رعایت کرد.

نورنیوز - گروه سیاسی: در ماه جاری(مارس ۲۰۲۵) جامعه اطلاعاتی آمریکا گزارشی رسمی در باره کشورهای چین، روسیه، ایران و کره شمالی منتشر کرد و به نظر می‌رسد که این گزارش یکی از منابع مهم تصمیم‌گیری اصلی این کشور در مواجهه با این کشورها باشد.

بخش مربوط به ایران نشان می‌دهد که آنها از ایران چه تصویری دارند؟ این که ارزیابی آنها درست یا نادرست باشد، فعلا اهمیت اصلی را ندارد بلکه در هر صورت ارزیابی آنها از ایران این گونه است و این را در کنار سایر موارد مبنای سیاستگذاری خود قرار می‌دهند. 

برداشت کلی من از این گزارش این است که آمریکا تصمیم قطعی ندارد و منتظر تصمیم ایران است. گرچه نمی‌توانم بگویم درگیری رخ می‌دهد یا نه؛ چون شناخت و اطلاعات کافی ندارم ولی به مقامات ایرانی توصیه می‌کنم فارغ از این که چه قدرتی برای خود تصور می‌کنند(بیشتر یا کمتر از این گزارش) حتما این ارزیابی را مبنای رفتار طرف مقابل بدانند، چون یکی از منابع مهم عمل آنان در برابر ایران است.

نکته مهمتر این که حتی اگر احتمال درگیری کم هم باشد چون تبعات آن فراگیر است باید جانب احتیاط را رعایت کرد. اصرار به این که حمله نخواهد شد سیاست منفعلانه و فریبنده است. اگر به راه خود اعتقاد دارید باید بگویید حمله خواهد شد و ما به این دلایل آماده مقابله هستیم و مردم هم آماده باشند و حمایت کنند.

خلاصه‌ای از نکات برجسته بخش ایران این گزارش چنین است:

افول حزب‌الله، سقوط اسد و ناتوانی ایران در بازدارندگی اسرائیل، تهران را وادار کرده تا درباره رویکرد خود بازنگری کند. گروههای مذکور همچنان تهدیدات متنوعی را ایجاد می‌کنند. این تهدیدات شامل آسیب‌پذیری مداوم اسرائیل در برابر حماس و حزب‌الله، حملات شبه‌نظامیان علیه نیروهای آمریکایی در عراق و سوریه و همچنین تهدید موشکی و پهپادی حوثی‌ها علیه اسرائیل و حمل و نقل دریایی در نزدیکی یمن است. آیت الله خامنه‌ای همچنان تمایلی به کشاندن ایران به یک درگیری گسترده و مستقیم با ایالات متحده و متحدانش ندارد.  

ایران همچنان در جهت افزایش دقت و کُشندگی سیستمهای موشکی و پهپادی خود تلاش می‌کند و اکنون دارای یکی از بزرگترین ذخایر این تسلیحات در منطقه است. تهران این تسلیحات را برای راهبرد بازدارندگی، توانمندی درگیری نامتقارن و تقویت نفوذ منطقه‌ای خود حیاتی می‌داند. پیشرفت‌های ایران در جنگ الکترونیک و تمایل آن برای انجام عملیات سایبری، این کشور را به یک تهدید عمده برای امنیت ایالات متحده و اسرائیل تبدیل کرده است.  

توانمندی‌های متعارف و نامتعارف ایران تهدیدی برای نیروها و شرکای ایالات متحده در منطقه در آینده‌ای قابل پیش‌بینی خواهد بود، علیرغم تضعیف نیروهای نیابتی و سامانه‌های پدافند هوایی آن در جریان درگیری غزه؛ نیروهای متعارف ایران قادرند خسارات قابل توجهی به مهاجمان وارد کنند.

ایران تعداد زیادی موشکهای بالستیک و کروز و پهپادهایی را به کار گرفته که می‌توانند اهدافی را در سراسر منطقه مورد حمله قرار دهند. تهران همچنان در تلاش است دقت، مرگبار بودن و قابلیت اطمینان این تسلیحات را بهبود بخشد. صنایع دفاعی ایران دارای ظرفیت توسعه و تولید قوی، به ویژه برای سامانه‌های ارزان‌قیمت چون پهپادهای کوچک است. 

با این حال، آسیب محدودی که حملات ایران به اسرائیل وارد کرد، کاستیهای گزینه‌های نظامی متعارف ایران را برجسته کرد. ایران همچنین قایق‌های کوچک و زیردریاییهایی را مستقر کرده که قادر به ایجاد اختلال در ترافیک کشتیرانی از طریق تنگه هرمز هستند.

نیروی زمینی و هوایی ایران، علیرغم اینکه از بزرگترین نیروهای منطقه محسوب می‌شوند، با مشکل تجهیزات فرسوده و آموزش محدود مواجه‌اند.

همچنان ارزیابی می‌کنیم که ایران در حال ساخت سلاح نیست و آیت‌الله خامنه‌ای برنامه تسلیحات هسته‌ای را که در سال ۲۰۰۳ متوقف کرده بود، مجدداً مجاز ندانسته است، اگرچه احتمال دارد که تحت فشار برای انجام این کار  
قرار گیرد.   

ایران در تحقیق و توسعه سلاح‌های شیمیایی و بیولوژیکی فعال است و طیف گسترده‌ای از مواد شیمیایی را بررسی کرده‌اند.

اقتصاد ایران با رشد پایین، نوسانات نرخ ارز و تورم بالا مواجه است. در صورت عدم کاهش تحریم‌‎ها، این تهدیدات احتمالا در آینده قابل پیش‌بینی ادامه خواهند یافت. عملکرد ضعیف اقتصادی و نارضایتی‌های اجتماعی نیز همچنان آن را در داخل با چالش مواجه خواهد کرد.

حکومت ایران واقف است که در یکی از شکننده‌ترین مقاطع خود از زمان جنگ ایران و عراق است و احتمالًا بر محاسبات راهبردی و اعتماد آنها به رویکردشان نسبت به منطقه، ایالات متحده و شرکای آمریکا تأثیر می‌گذارد.  
با فشارهای سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و منطقه‌ای فزاینده‌ای مواجه‌اند که ایران را بیش از پیش در برابر بی‌ثباتی‌های تهدیدکننده و مداخلات خارجی آسیب‌پذیر می‌کند.

*روزنامه‌نگار
 


نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
سفیر برزیل در روسیه: اقدامات نیروی دریایی آمریکا در نزدیکی ونزوئلا غیرقابل توجیه است
جزییات کشف مجموعه‌ای ارزشمند از اشیای تاریخی در «کمرزرین» اصفهان
وزیر کشور: امروز راهی جز توسعه حمل و نقل عمومی نداریم
بدرقه ملی پوشان کشتی به مسابقات زاگرب
هشدارمقام حزب‌الله نسبت به سونامی انسانی در لبنان
رفیع‌زاده: سامانه های سازمانی باید به پایگاههای اطلاعاتی متصل شود
اسلواکی نیروی نظامی به اوکراین اعزام نمی کند
دور سوم مذاکرات فنی ایران و آژانس در وین برگزار شد
عکس های منتخب ایران ؛ شنبه 16 شهریور 1404
ریزش پل در کربلا/تعداد مصدومان
برگزیدگان هشتاد و دومین جشنواره فیلم ونیز معرفی شدند
شهربانو منصوریان برای ششمین‌بار قهرمان جهان شد
زمان پرداخت سود سهام عدالت اعلام شد+فیلم
نورنما | لحظه تشکیل یک جزیره در میان آب‌های بی‌انتهای اقیانوس
ترکیه ادعای رسانه‌ رژیم صهیونیستی درباره تلاش آنکارا برای ترور وزیر امنیت داخلی را رد کرد
مدیرکل آموزش‌وپرورش تهران: خانواده‌ها زمان ثبت‌نام وجه پرداخت نکنند+فیلم
مودی در نشست مجمع عمومی سازمان ملل شرکت نمی‌کند
سبد غذایی؛ قافله عقب مانده درآمد
مدافع سابق تیم ملی ایتالیا در راه تهران؟
استقرار 10 «اف-35» آمریکا در کارائیب برای حمله محتمل به ونزوئلا
عراقچی: هر وقت آمریکا آمادگی مذاکره عادلانه و با احترام داشته باشد مذاکره را آغاز می‌کنیم
نحوه پرداخت خسارت وسایل منازل آسیب‌دیده در دفاع مقدس 12 روزه اعلام شد+فیلم
پرتغال(5) - ارمنستان (0) |پرتغال همچنان با ستاره 40 ساله خود می‌درخشد + خلاصه بازی
انگلیس(2) - آندورا(0) | شروعی آهسته و بی‌روح در رقابت‌های انتخابی جام جهانی + خلاصه بازی
استوری منیر الحدادی که با قرارداد 2 ساله به استقلال پیوست
دفتر اطلاع‌رسانی دولتی در غزه، فعالیت‌های نظامی » در برج‌های مسکونی را تکذیب کرد
مادورو: ونزوئلا آماده مبارزه مسلحانه در صورت حمله است
هتل‌های سبز ایران به‌زودی نشان ملی دریافت می‌کنند
پلیس راهور: حضور معلم در سرویس مدارس ممنوع شد+فیلم
زهرا کیانی نخستین طلای تالوی ایران در جهان را کسب کرد
خطوط 2 و 5 مترو تهران به هم متصل شد
تیم امید ایران(6) - گوام(0) پیروزی بی‌دردسر تیم ملی امید ایران برابر گوام + خلاصه بازی
اسلواکی اعزام نیرو به اوکراین را رد کرد
حماس:هدف نابودی کامل شهر غزه، جنایتی بی‌سابقه در تاریخ معاصر به‌شمار می‌رود
فرمان ترامپ، نقاب حمایت از جاسوسان
سازمان ملل قطعنامه همکاری با اکو را تصویب کرد
آخرین خبر از افتتاح مسیر رفت فاز 2 آزادراه تهران - شمال
متوسط عمر زنان و مردان در ایران چقدر است؟
واکنش فدراسیون فوتبال به تمسخر تیم‌ملی
سامانه اعلام قیمت خودرو مشخص شد
انتقاد تند وزارت صمت به وزارت نیرو
بادبان‌های انسانیت روی عرشه قایق‌های امید
دولت فرانسه، ادعای واشنگتن درخصوص به رسمیت شناختن کشور فلسطین را رد کرد
پرتکرارترین نام‌های زن در ایران چه نامهایی هستند؟
روند عادی‌سازی با کشورهای عربی را خدشه دار می کند
نیم کیلو طلا در انتظار کاربران؛ کمپین مشترک روبیکا و ملی‌گلد آغاز شد
تمدید فرصت ثبت‌نام کتب درسی تا 30 شهریور
ابلاغ دستورالعمل جدید تنظیم بازار خودرو + جزئیات
محرومیت سنگین جام اتحادیه برای لوئیس سوارز
انتقاد از طرح مسکن 15 متری/رکود بی سابقه بازار مسکن در 50 سال اخیر
X
آگهی تبلیغاتی