×
فرهنگی
شناسه خبر : 218745
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1404/01/12 ساعت 10:10
پایتخت 7 و چند سئوال بی جواب

نور نیوز بررسی می کند؛

پایتخت 7 و چند سئوال بی جواب

قسمت هشتم «پایتخت 7» بار دیگر شخصیت‌های محبوب این مجموعه را در موقعیت‌هایی قرار داده که برای مخاطبان آشناست. شوخی‌های تکراری، توهمات همیشگی نقی و ماجرای کش‌دار عشق فهیمه و رحمت، همچنان دست‌مایه طنز شده‌اند. آیا این مجموعه توانسته تازگی خود را حفظ کند یا در دام کلیشه‌ها افتاده است؟

نورنیوز- گروه فرهنگی: «پایتخت» سال‌هاست که یکی از محبوب‌ترین مجموعه‌های تلویزیونی ایران است، اثری که توانسته با شخصیت‌های ملموس، شوخی‌های آشنا و فضای گرم خود، مخاطب را با خود همراه کند. اما این محبوبیت، مانند هر داستان طولانی‌مدتی، می‌تواند با چالش تکرار و فرسودگی مواجه شود. قسمت هشتم «پایتخت ۷» بیش از آنکه ما را به دل روایتی تازه بکشاند، در گرداب شوخی‌های کهنه و موقعیت‌های از پیش آشنا دست‌وپا می‌زند.

عشق قدیمی، شوخی‌های کهنه

داستان دلدادگی فهیمه به رحمت، از همان فصل پنجم، به شیوه‌ای کم‌وبیش یکسان روایت شده است. در این قسمت نیز، همان دیالوگ‌های طنازانه، همان کشمکش‌های بی‌سرانجام و همان واکنش‌های قابل پیش‌بینی تکرار می‌شود. عشق ناکام فهیمه می‌توانست بستری برای عمیق‌تر شدن شخصیت‌ها باشد، اما در حد یک شوخی دست‌مالی‌شده باقی مانده است. رحمت، همچنان در لاک انکار، و فهیمه، همچنان در حسرت، در حالی که این قصه دیگر حس تعلیق خود را از دست داده و تنها در مدار بی‌سرانجامی می‌چرخد.

نقی و سراب پهپادها؛ طنزی که از جنس وهم است

نقی معمولی، مردی که ساده‌لوحی‌اش در عین طنازی، تصویری از قشر بی‌خبر و آسیب‌پذیر جامعه را به نمایش می‌گذارد، در این قسمت در دام یکی دیگر از توهمات خود گرفتار شده است. شهاب‌سنگی که سقف خانه‌اش را شکافته، برای او چیزی جز سندی از یک حمله هوایی نیست. رحمت، ارسطو و شری، با نقشه‌ای حساب‌شده، این باور را در او تقویت می‌کنند و او را بیش از پیش به سرزمین وهم می‌رانند. این ایده در نگاه نخست جذاب به نظر می‌رسد، اما در اجرا، بیش از آنکه طنزی تازه باشد، یادآور همان موقعیت‌هایی است که پیش‌تر در سریال دیده‌ایم. توهم، سادگی، و فریب‌خوردگی نقی، شاید زمانی مایه خنده بود، اما اکنون دیگر تازگی خود را از دست داده است.

قربانی خنده‌های تکراری

ماجرای خواستگار نیکا نیز در همین دام گرفتار شده است. نقی که قصد دارد او را محک بزند، او را به باشگاه کشتی می‌کشاند، و آنچه در ادامه رخ می‌دهد، چیزی نیست جز ضربه خوردن‌های پیاپی و تحقیر فیزیکی کاراکتر. کمدی فیزیکی، اگرچه بخشی از زبان «پایتخت» بوده، اما استفاده مداوم و بدون خلاقیت از آن، می‌تواند به ضد خود تبدیل شود. صحنه‌های پرت شدن، ضربه خوردن، و له شدن شخصیت، دیگر نه تعجبی برمی‌انگیزد، نه خنده‌ای تازه می‌آفریند.

نقدی بر مسیر «پایتخت»

«پایتخت ۷» همچنان مخاطب دارد، اما این مخاطب، بیش از آنکه با یک اثر تازه و پیش‌بینی‌ناپذیر مواجه باشد، در حال مرور خاطراتی آشنا از فصول پیشین است. شوخی‌ها، روابط، و حتی موقعیت‌های کمیک، در یک دایره تکراری می‌چرخند و قصه را از حرکت بازمی‌دارند. اگر این مسیر ادامه یابد، «پایتخت» ممکن است آن سرمایه‌ای را که سال‌ها در قلب مردم اندوخته، به‌تدریج از دست بدهد. شاید وقت آن رسیده که این مجموعه، به‌جای بازی در زمین کلیشه‌ها، در پی راهی تازه برای روایت طنز بگردد.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
معجزه در اورست؛ کوهنورد نپالی پس از مراسم تدفینش زنده پیدا شد
سرطان پروستات شایع‌ترین سرطان در مردان شناخته شد
کاپیتان اسکاتلند با قراردادی آزاد اسپرزی شد
آژیرهای خطر در شمال فلسطین اشغالی به صدا درآمد
حمله به یک کشتی ترکیه‌ای در دریای سیاه
اوشاکوف: آمریکا تمرکز خود را از اوکراین به ایران منتقل کرده است
ترامپ: هنوز درباره ارسال بسته 14 میلیارد دلاری به تایوان تصمیم نگرفته‌ایم
جزئیات تصادف مرگبار در محور زنجان–میانه؛ 4 نفر جان باختند
واکنش مفتی جعفری لبنان به اظهارات جوزف عون درباره دبیرکل حزب‌الله
ارائه 188 هزار خدمت سلامت به زائران ایرانی حج
پیش‌بینی قیمت دلار، طلا و سکه در شنبه 16 خرداد 1405
آخرین تصمیم درباره سوابق تحصیلی و قوانین کنکور اعلام شد
آغاز روند کاهش قیمت محصولات پتروشیمی در بازار
ادعای ترامپ: درباره ایران به موفقیت بزرگی نزدیک شده‌ایم
تشدید حملات هوایی در جنوب لبنان
مومنی: چین و روسیه حمایت قاطع خود از ایران را اعلام کردند
پوتین: آتش‌بس باید به صلح پایدار در منطقه منجر شود
گره ویزا باز شد؛ ملی‌پوشان در مسیر جام جهانی 2026
بازگشت جناب‌خان به تلویزیون همزمان با جام جهانی
کشف و امحای بیش از یک تن مواد غذایی فاسد در غرب اهواز
هشدار اولمرت درباره تقلب در انتخابات سرزمین‌های اشغالی
محسن رضایی: توپ در زمین ترامپ است؛ آمریکا باید بن‌بست مذاکرات را بشکند
سفیر ایران در مکزیک: تیم ملی با آمادگی کامل راهی تیخوانا می‌شود
پزشکیان: طوفان به پایان می رسد
احتمال تنش تازه در شورای حکام؛ واشنگتن به دنبال قطعنامه علیه تهران
درخواست روسیه از آژانس اتمی برای برخورد قاطع با حملات به تأسیسات هسته‌ای
تأثیر جنگ ایران بر نرخ حمل‌ونقل دریایی
پوتین: تحریم‌ها علیه روسیه به‌طور برگشت‌ناپذیر به دلار و یورو آسیب زده است
هیأت حماس برای مذاکرات آتش‌بس وارد قاهره شد
تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران
تراژدی در صحرای بزرگ آفریقا ؛ جان باختن 50 مسافر بر اثر تشنگی
وزرای صنعت ایران و تاجیکستان به دنبال روان‌سازی تجارت دوجانبه
نوراینفو | روش های مقابله با اضطراب
چه کسی از آتش‌بس بدون توقف جنگ سود می‌برد؟
دو وزیر کابینه نتانیاهو در فهرست ممنوع‌الورودهای ایرلند قرار گرفتند
دیدار وزرای کشور ایران و روسیه در حاشیه اجلاس شانگهای
عذرخواهی صداوسیما بابت حذف سهوی بخشی از پیام رهبر انقلاب
هشدار رئیس سابق پنتاگون: جنگ ایران به «ویتنام ترامپ» تبدیل می‌شود
ترافیک سنگین در محورهای شمالی و آزادراه‌های منتهی به تهران
حمله نانسی پلوسی به ترامپ برای جنگ افروزی علیه ایران
ادعای تازه آمریکا درباره توقیف یک نفتکش ایرانی
مواضع منفعلانه رئیس‌جمهور و نخست‌وزیر لبنان درباره مذاکرات با اسرائیل
ادعای جدید استارمر درباره حمله احتمالی روسیه به ناتو در 2030
چهارمین روز اعتراضات مردم آلبانی علیه پروژه مرتبط با کوشنر
پست اینستاگرامی عراقچی درباره دانش‌آموزان میناب که تاریخ‌ساز شدند
تحویل کاپ قهرمانی کشتی آزاد جهان پس از یک دهه به ایران
هشدار بارش‌های سیل‌آسا در 8 استان
قول پینگ‌پنگ باز 61 ساله ایرانی برای گرفتن طلا در بازی های پاراآسیایی
ماجرای پرواز جنگنده‌ها در ارتفاع پایین بر فراز اصفهان چه بود؟
جزئیات جدید از پرونده 2 دختر سنندجی؛ روایت تکان‌دهنده مادر نارین و آیلین