×
فرهنگی
شناسه خبر : 218325
تاریخ انتشار : شنبه 1404/01/09 ساعت 08:53
پایتخت 7؛ توجه به مخاطب یا موفقیت اقتصادی تلویزیون؟

نورنیوز بررسی می کند؛

پایتخت 7؛ توجه به مخاطب یا موفقیت اقتصادی تلویزیون؟

پخش 5 قسمت از پایتخت 7 این سئوال را در میان مخاطبین تلویزیون ایجاد کرده که آیا سریال محبوب همان طراوت گذشته را دارد؟ سریالی که زمانی مورد توجه خاص تماشاگران تلویزیون بود، حالا با انتقادهایی از تکرار مکررات، تغییر بازیگران و کاهش کیفیت روبه‌رو شده است. آیا تلویزیون هنوز می‌تواند با برندهای قدیمی موفق باشد، یا باید به‌دنبال نوآوری باشد؟

نور نیوز-گروه فرهنگی -سریال "پایتخت" بار دیگر به تلویزیون بازگشت، اما آیا این بازگشت همان طراوت گذشته را دارد؟پخش "پایتخت ۷"  در نوروز ۱۴۰۴ آغاز وتاکنون ۵ قسمت از آن روی آنتن شبکه یک سیما رفته است. این سریال از اولین روزهای آغاز پخش آن موجی از واکنش‌های مختلف را به همراه داشته است.

بسیاری امیدوار بودند که این سریال بتواند بار دیگر حس نوستالژیک و لحظات شادی‌آور گذشته را احیا کند، اما آیا واقعاً چنین شد؟ این پرسش از آنجا اهمیت دارد که تلویزیون ایران در سال‌های اخیر با بحران جدی مخاطب روبه‌رو بوده و بازگشت سریال‌های پرطرفدار می‌تواند حکم یک راه نجات را داشته باشد. اما آیا "پایتخت ۷" واقعاً تلویزیون را نجات داده یا صرفاً یادآور دوران اوج آن است؟

تکرار مکررات یا نوآوری؟

یکی از اساسی‌ترین نقدها به "پایتخت ۷"، تکرار بیش از حد شوخی‌ها و الگوهای روایی فصول قبل است. در حالی که سریال‌های موفق معمولاً از ایده‌های تازه برای جذب مخاطب بهره می‌برند، "پایتخت" همچنان در دایره‌ای بسته از شوخی‌های قبلی گرفتار مانده است. این عدم نوآوری، به ویژه در شرایطی که نیاز به خلاقیت و تغییر احساس می‌شود، باعث شده که بسیاری از بینندگان احساس کنند چیزی جدید به آن‌ها ارائه نشده است.
مشکلی که در این فصل به وضوح دیده می‌شود، عدم ارائه یک داستان منسجم و جذاب است. به نظر می‌رسد که سریال صرفاً برای بهره‌برداری از محبوبیت گذشته خود ساخته شده و تلاشی برای گسترش و عمق‌بخشی به روایت داستانی انجام نشده است. حتی برخی از لحظات طنز سریال، به دلیل استفاده بیش از حد از کلیشه‌های قدیمی، تأثیر خود را از دست داده‌اند و دیگر خنده‌دار به نظر نمی‌رسند.

تغییرات غیرمنتظره

یکی از شوک‌های سریال، تغییر چهره و حضور بازیگران جدید در نقش‌های آشنا بود. "هما سعادت" که یکی از شخصیت‌های کلیدی سریال است، با ظاهری متفاوت بازگشته که از همان قسمت اول واکنش‌های گسترده‌ای را به دنبال داشت. تغییر بازیگران نقش سارا و نیکا نیز از این موضوع مستثنی نیست، چرا که پیوند احساسی میان مخاطبان و این شخصیت‌ها به تدریج شکل گرفته بود و حالا با این تغییرات، نوعی غریبه شدن با شخصیت‌ها در سریال ایجاد شده است.
جایگزینی بازیگران و تغییر چهره شخصیت‌ها همیشه در سریال‌های طولانی‌مدت یک چالش بزرگ است. این تغییرات اگرچه در ظاهر کوچک به نظر می‌رسند، اما به‌شدت بر ارتباط احساسی مخاطب با داستان تأثیر می‌گذارند. در "پایتخت ۷"، چنین تغییراتی باعث شده که برخی از صحنه‌ها غیرواقعی یا حتی بیگانه به نظر برسند.

تلویزیون و یک پیروزی اقتصادی بزرگ

با وجود نقدهای فراوان، "پایتخت ۷" همچنان از نظر تجاری یک موفقیت محسوب می‌شود. تبلیغات گسترده در طول سریال و بهره‌برداری از شهرت آن برای جذب آگهی، تلویزیون را در جایگاهی قرار داده که از نظر مالی سود قابل توجهی کسب کند. این نشان می‌دهد که حتی اگر از لحاظ محتوایی سریال در حال افول باشد، از منظر اقتصادی همچنان یک برگ برنده برای رسانه ملی به حساب می‌آید.
براساس گزارش‌های منتشرشده، هزینه ساخت این فصل از سریال تقریباً از طریق آگهی‌های تبلیغاتی تأمین شده است. این روند نشان می‌دهد که تلویزیون همچنان به "پایتخت" به‌عنوان یک محصول پرسود نگاه می‌کند، حتی اگر کیفیت آن افت کرده باشد.

مدیریت رسانه‌ای؛ افتخار یا شکست؟

حضور دوباره "پایتخت" در تلویزیون از دو زاویه قابل بررسی است. برخی معتقدند که مدیران رسانه ملی با بازگرداندن تنابنده و تیمش، تلویزیون را در شرایطی جدید قرار داده‌اند. در مقابل، گروهی بر این باورند که این تصمیم تنها جبران اشتباهات گذشته‌ای است که موجب خروج هنرمندان ارزشمند از رسانه ملی شد. تلویزیون باید به جای وابستگی به یک سریال خاص، بستری فراهم کند که استعدادهای مختلف بتوانند در آن رشد کنند و محتواهای متنوع و باکیفیت ارائه دهند.
مشکل اساسی این است که تلویزیون ایران بیش از حد بر چند برند شناخته‌شده متکی است و از توسعه و تولید محتوای تازه غافل شده است. این موضوع باعث شده که با افول این برندها، تلویزیون نیز با بحران مخاطب مواجه شود. در حالی که کشورهای دیگر به‌طور مداوم در حال سرمایه‌گذاری روی استعدادهای جدید و سبک‌های روایی نو هستند، تلویزیون ایران همچنان به موفقیت‌های گذشته خود تکیه دارد.

 مسیر آینده

بر اساس قسمتهای پخش شده "پایتخت ۷" تاکنون می تواند گفت که این سریال نه یک شکست کامل است و نه یک پیروزی بزرگ. این سریال همچنان توانسته مخاطبان خود را پای تلویزیون بنشاند، اما دیگر آن تازگی و جذابیت سابق را ندارد. این موضوع نشان می‌دهد که تلویزیون ایران نیازمند تغییرات اساسی است.
برای تقویت رسانه ملی، باید به جای اتکا به چند سریال خاص، فرصت بیشتری به تولیدکنندگان و فیلم‌نامه‌نویسان جدید داده شود. نوآوری در محتوا، افزایش کیفیت تولید و توجه به نیازهای مخاطب، می‌تواند راهی برای بازگرداندن اعتماد مخاطبان باشد. "پایتخت" شاید یک نقطه عطف در تاریخ تلویزیون ایران باشد، اما نباید تنها برگ برنده آن باقی بماند. اگر قرار است رسانه ملی جایگاه گذشته خود را باز یابد، باید از این وابستگی خارج شود و به‌سوی آینده‌ای پویاتر و خلاق‌تر حرکت کند.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
رایزنی کشورهای اروپایی برای ایجاد چتر هسته‌ای مشترک
لاوروف : تضمین‌های واشنگتن-کی‌یف، صلح پایدار در اوکراین را تضمین نمی‌کند
تراکتور بدون مجوز رسمی در دیدار جام حذفی حاضر نشد
کولاک برف در آزاد راه تهران - شمال ؛ از سفر غیر ضرور پرهیز کنید
روابط بغداد و واشنگتن باید بر اصل عدم مداخله استوار باشد
منطقه به جنگ تازه نیاز ندارد
ترامپ: پوتین با توقف یک هفته‌ای بمباران اوکراین موافقت کرد
روسیه آماده میانجیگری میان ایران و آمریکا است
نجات کشتی باری ایرانی «کاسپین شیوا» در نزدیکی بندر داغستان روسیه
اکثریت آلمانی‌ها خواستار بازگرداندن ذخایر طلای کشور از آمریکا شدند
هتک حرمت حرم سبزقبا چهره واقعی دشمنان ایران را آشکار کرد
حمایت مقاومت اسلامی بحرین از رهبر انقلاب و هشدار به آمریکا
امید عالیشاه در آستانه بازگشت به میادین
ریاست جمهوری عراق: مداخلات خارجی در امور سیاسی کشور قابل قبول نیست
هزینه تسلیم از جنگ کمتر نیست؛ تهران آماده است
پزشکیان: ایران در دفاع از خود تردید نمی‌کند
رئیس‌جمهور کلمبیا: آمریکای لاتین باید یک صدا بایستد
اروپا برای نخستین بار آمریکا را تهدیدی برای خود خواند
هرگونه دخالت خارجی در روند انتصابات غیرقابل قبول است
240 حقوقدان ایرانی خواستار تعقیب قضایی ترامپ و دولت آمریکا شدند
دستگیری 115 نفر از اغتشاشگران در رودبار
شکست چادرملو مقابل ملوان در انزلی
خودروسازان بدون مجوز حق افزایش قیمت ندارند
سامانه بارشی تا جمعه در زنجان فعال است
زمین‌لرزه 3.2 ریشتری بار دیگر حوالی پارسیان هرمزگان را لرزاند
ذوق زدگی تروریست‌های اسرائیلی از اقدام اروپا علیه سپاه پاسداران
وزیر امور خارجه: اروپا مرتکب یک اشتباه راهبردی بزرگ شد
همتی: نتایج مثبت یکپارچه‌سازی نرخ ارز به مرور زمان خود را نشان خواهد داد
بیانیه ستاد کل نیروهای مسلح در واکنش به تروریستی اعلام شدن سپاه پاسداران
ادعای الجزیره: ایران با چین و روسیه رزمایش دریایی برگزار می‌کند
هشدار هواشناسی اردبیل: بارش برف و باران با وزش باد شدید و کاهش دما
بازداشت 65 عامل اقدامات تروریستی و تخریبگر در هرمزگان
آسوشیتدپرس مدعی شد: ایران یکشنبه و دوشنبه در تنگه هرمز رزمایش برگزار می‌کند
قیمت جدید گندم تا هفته آینده اعلام می‌شود
اقدام سیاسی و غیرقانونی اتحادیه اروپا علیه سپاه
گفتگوهای تلفنی وزیر امور خارجه ایران با وزرای خارجه منطقه
نتایج نهایی آزمون استخدامی برخی دانشگاه‌های علوم پزشکی اعلام شد
جزئیاتی از زمان اجرای مرحله دوم طرح کالابرگ الکترونیکی
عارف: اسامی همه جانباختگان حوادث اخیر اعلام می‌شود/مذاکره فقط با تضمین واقعی
جدول لیگ برتر پس از پایان هفته هجدهم
برف و کولاک در راه ایران + نقشه
تاکید پاکستان بر اهمیت دیپلماسی و صلح
آتش‌سوزی در شهرک صنعتی کاوش البرز 2 کشته بر جا گذاشت
ارتش اسرائیل آمار 70 هزار شهید غزه را پذیرفت
سردار وحیدی: دشمن نه می‌تواند ملت ایران را بترساند، نه فریب دهد
حملات رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان ادامه دارد
هشدار هواشناسی درباره افزایش موج در جنوب کشور
آوردن این همه دارایی به تیررس ایران؛ اطمینان‌خاطر ترامپ از کجاست؟
خیز حسن یزدانی برای اولین طلای وزن 97 کیلوگرم
بازار معاملات همچنان کساد است