×
فرهنگی
شناسه خبر : 218325
تاریخ انتشار : شنبه 1404/01/09 ساعت 08:53
پایتخت 7؛ توجه به مخاطب یا موفقیت اقتصادی تلویزیون؟

نورنیوز بررسی می کند؛

پایتخت 7؛ توجه به مخاطب یا موفقیت اقتصادی تلویزیون؟

پخش 5 قسمت از پایتخت 7 این سئوال را در میان مخاطبین تلویزیون ایجاد کرده که آیا سریال محبوب همان طراوت گذشته را دارد؟ سریالی که زمانی مورد توجه خاص تماشاگران تلویزیون بود، حالا با انتقادهایی از تکرار مکررات، تغییر بازیگران و کاهش کیفیت روبه‌رو شده است. آیا تلویزیون هنوز می‌تواند با برندهای قدیمی موفق باشد، یا باید به‌دنبال نوآوری باشد؟

نور نیوز-گروه فرهنگی -سریال "پایتخت" بار دیگر به تلویزیون بازگشت، اما آیا این بازگشت همان طراوت گذشته را دارد؟پخش "پایتخت ۷"  در نوروز ۱۴۰۴ آغاز وتاکنون ۵ قسمت از آن روی آنتن شبکه یک سیما رفته است. این سریال از اولین روزهای آغاز پخش آن موجی از واکنش‌های مختلف را به همراه داشته است.

بسیاری امیدوار بودند که این سریال بتواند بار دیگر حس نوستالژیک و لحظات شادی‌آور گذشته را احیا کند، اما آیا واقعاً چنین شد؟ این پرسش از آنجا اهمیت دارد که تلویزیون ایران در سال‌های اخیر با بحران جدی مخاطب روبه‌رو بوده و بازگشت سریال‌های پرطرفدار می‌تواند حکم یک راه نجات را داشته باشد. اما آیا "پایتخت ۷" واقعاً تلویزیون را نجات داده یا صرفاً یادآور دوران اوج آن است؟

تکرار مکررات یا نوآوری؟

یکی از اساسی‌ترین نقدها به "پایتخت ۷"، تکرار بیش از حد شوخی‌ها و الگوهای روایی فصول قبل است. در حالی که سریال‌های موفق معمولاً از ایده‌های تازه برای جذب مخاطب بهره می‌برند، "پایتخت" همچنان در دایره‌ای بسته از شوخی‌های قبلی گرفتار مانده است. این عدم نوآوری، به ویژه در شرایطی که نیاز به خلاقیت و تغییر احساس می‌شود، باعث شده که بسیاری از بینندگان احساس کنند چیزی جدید به آن‌ها ارائه نشده است.
مشکلی که در این فصل به وضوح دیده می‌شود، عدم ارائه یک داستان منسجم و جذاب است. به نظر می‌رسد که سریال صرفاً برای بهره‌برداری از محبوبیت گذشته خود ساخته شده و تلاشی برای گسترش و عمق‌بخشی به روایت داستانی انجام نشده است. حتی برخی از لحظات طنز سریال، به دلیل استفاده بیش از حد از کلیشه‌های قدیمی، تأثیر خود را از دست داده‌اند و دیگر خنده‌دار به نظر نمی‌رسند.

تغییرات غیرمنتظره

یکی از شوک‌های سریال، تغییر چهره و حضور بازیگران جدید در نقش‌های آشنا بود. "هما سعادت" که یکی از شخصیت‌های کلیدی سریال است، با ظاهری متفاوت بازگشته که از همان قسمت اول واکنش‌های گسترده‌ای را به دنبال داشت. تغییر بازیگران نقش سارا و نیکا نیز از این موضوع مستثنی نیست، چرا که پیوند احساسی میان مخاطبان و این شخصیت‌ها به تدریج شکل گرفته بود و حالا با این تغییرات، نوعی غریبه شدن با شخصیت‌ها در سریال ایجاد شده است.
جایگزینی بازیگران و تغییر چهره شخصیت‌ها همیشه در سریال‌های طولانی‌مدت یک چالش بزرگ است. این تغییرات اگرچه در ظاهر کوچک به نظر می‌رسند، اما به‌شدت بر ارتباط احساسی مخاطب با داستان تأثیر می‌گذارند. در "پایتخت ۷"، چنین تغییراتی باعث شده که برخی از صحنه‌ها غیرواقعی یا حتی بیگانه به نظر برسند.

تلویزیون و یک پیروزی اقتصادی بزرگ

با وجود نقدهای فراوان، "پایتخت ۷" همچنان از نظر تجاری یک موفقیت محسوب می‌شود. تبلیغات گسترده در طول سریال و بهره‌برداری از شهرت آن برای جذب آگهی، تلویزیون را در جایگاهی قرار داده که از نظر مالی سود قابل توجهی کسب کند. این نشان می‌دهد که حتی اگر از لحاظ محتوایی سریال در حال افول باشد، از منظر اقتصادی همچنان یک برگ برنده برای رسانه ملی به حساب می‌آید.
براساس گزارش‌های منتشرشده، هزینه ساخت این فصل از سریال تقریباً از طریق آگهی‌های تبلیغاتی تأمین شده است. این روند نشان می‌دهد که تلویزیون همچنان به "پایتخت" به‌عنوان یک محصول پرسود نگاه می‌کند، حتی اگر کیفیت آن افت کرده باشد.

مدیریت رسانه‌ای؛ افتخار یا شکست؟

حضور دوباره "پایتخت" در تلویزیون از دو زاویه قابل بررسی است. برخی معتقدند که مدیران رسانه ملی با بازگرداندن تنابنده و تیمش، تلویزیون را در شرایطی جدید قرار داده‌اند. در مقابل، گروهی بر این باورند که این تصمیم تنها جبران اشتباهات گذشته‌ای است که موجب خروج هنرمندان ارزشمند از رسانه ملی شد. تلویزیون باید به جای وابستگی به یک سریال خاص، بستری فراهم کند که استعدادهای مختلف بتوانند در آن رشد کنند و محتواهای متنوع و باکیفیت ارائه دهند.
مشکل اساسی این است که تلویزیون ایران بیش از حد بر چند برند شناخته‌شده متکی است و از توسعه و تولید محتوای تازه غافل شده است. این موضوع باعث شده که با افول این برندها، تلویزیون نیز با بحران مخاطب مواجه شود. در حالی که کشورهای دیگر به‌طور مداوم در حال سرمایه‌گذاری روی استعدادهای جدید و سبک‌های روایی نو هستند، تلویزیون ایران همچنان به موفقیت‌های گذشته خود تکیه دارد.

 مسیر آینده

بر اساس قسمتهای پخش شده "پایتخت ۷" تاکنون می تواند گفت که این سریال نه یک شکست کامل است و نه یک پیروزی بزرگ. این سریال همچنان توانسته مخاطبان خود را پای تلویزیون بنشاند، اما دیگر آن تازگی و جذابیت سابق را ندارد. این موضوع نشان می‌دهد که تلویزیون ایران نیازمند تغییرات اساسی است.
برای تقویت رسانه ملی، باید به جای اتکا به چند سریال خاص، فرصت بیشتری به تولیدکنندگان و فیلم‌نامه‌نویسان جدید داده شود. نوآوری در محتوا، افزایش کیفیت تولید و توجه به نیازهای مخاطب، می‌تواند راهی برای بازگرداندن اعتماد مخاطبان باشد. "پایتخت" شاید یک نقطه عطف در تاریخ تلویزیون ایران باشد، اما نباید تنها برگ برنده آن باقی بماند. اگر قرار است رسانه ملی جایگاه گذشته خود را باز یابد، باید از این وابستگی خارج شود و به‌سوی آینده‌ای پویاتر و خلاق‌تر حرکت کند.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
عبور قیمت نفت از 100 دلار
بازگشت آخرین گروه از حجاج ایرانی به کشور
رویترز: پس از دو هفته بمباران بی‌وقفه، حکومت ایران در آستانه فروپاشی نیست
احتمال بازبینی روابط امنیتی کشورهای حوزه خلیج فارس با آمریکا
نرخ بنزین در اروپا دستوری شد
ایران پاسخ حمله به مخازن پالایشگاه تهران را داد
فارن افرز: ایران معادله جنگ را تغییر داد، ادامه جنگ به نفع ایران است
مقاومت عراق: امارات به تأسیسات نفتی سعودی حمله کرد
زلزله در بازار کشورهای عربی با تداوم تجاوز آمریکا به ایران/سرمایه‌ها از دبی فراری شدند
لغو پروازهای بریتیش ایرویز به ابوظبی و چندین کشور خاورمیانه‌
در صورت خطای آمریکا تنگه ای دیگر، مشابه هرمز خواهد شد
وقوع حادثه برای دو نفتکش خارجی سوخت عراق در آب‌های بین المللی
حمله پهپادی حزب الله لبنان به بزرگترین مجتمع صنایع نظامی رژیم صهیونیستی
آخرین اخبار از حملات آمریکایی-صهیونیستی به تهران و مناطق مختلف کشور/ انهدام پهپاد هرون TP
بسیاری از مردم و بسیجیان برای حضور در ایست‌های بازرسی داوطلب شدند
روسیه: قطعنامه شورای امنیت علیه ایران جانبدارانه و یک‌طرفه بود
نفتکش آمریکایی در نزدیکی عراق هدف قرار گرفت
موج 40 عملیات وعده صادق4 / شلیک موشک به بیش از 50 هدف در سراسر اراضی اشغالی
تناقض گویی‌های ترامپ: در 11 روز گذشته ارتش ما ایران را عملا نابود کرد
آمار تعداد زنان و کودکان شهید در حملات آمریکایی-صهیونیستی
اختلال در شناسایی زمان شلیک موشک‌های ایران در اسرائیل
نماینده ایران در سازمان ملل: قطعنامه شورای امنیت تحریف واقعیت بود
بیانیه ها و پیام های بیعت با آیت‌الله سیدمجتبی خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران
حملات گسترده حزب‌الله به شمال فلسطین اشغالی
زاکانی: در 10 روز نخست جنگ 9000 نقطه از کشور مورد هدف دشمن قرار گرفت
بقائی: قتل عام فرشتگان کوچک ایرانی در میناب جنایتی نابخشودنی است
قرارگاه خاتم‌الانبیا: تنگه هرمز تحت مدیریت ماست
قلب تامین سوخت پنتاگون، هدف حمله پهپادی قرار گرفت
شورای امنیت به جای محکوم کردن جنایت آمریکا، علیه ایران قطعنامه صادر کرد
محدودیتی در تخلیه انواع کالا از بنادر نداریم
منبع آگاه: رویای تسلط بر خیابان‌ها توسط متجاوزان ناکام خواهد ماند
استاندار مازندران : اولویت اصلی، حفظ معیشت و امنیت مردم است
پورعلی گنجی: ما داغداریم
تاکید سرلشکر صفوی بر میزان اشراف اطلاعاتی ایران از دشمن + فیلم
چند نکته راهبردی در تحلیل جنگ رمضان
تخریب تعدادی از بناهای شاخص تاریخی سنندج
اتمام مهلت خرید خودروهای وارداتی
رضایی: امنیت در سواحل جنوبی کشور برقرار است
وزیر فرهنگ: ‏اجتماعات مردم در خیابان کمتر از موشک‌های ایرانی نیست
عیادت مبارز هنرهای رزمی ایران از مجروحان جنگی
موج جدید حملات موشکی سنگین ایران به پایگاه‌های آمریکا و رژیم صهیونیستی
پیش‌بینی بارش شدید برف و باران در 20 استان
سازمان جهانی بهداشت: 18 حمله به مراکز درمانی ایران تایید شد
عراقچی: نیروهای مسلح انتقام حمله به زیرساخت‌های ملی را می‌گیرند
آغاز عملیات جدید حزب‌الله در سرزمین‌های اشغالی
تصویر منتشرشده از محل خاکسپاری رهبر شهید کذب است
ناطق نوری: انزجار خود را از آمریکا و رژیم صهیونی اعلام می‌کنیم
بیش از 60 نماینده پارلمان انگلیس از طرح تحریم اسرائیل حمایت کردند
این جنگ تمام می‌شود و آنچه می‌ماند حسن‌ همجواری است
هشدار مقاومت عراق به جولانی درخصوص تجاوز به لبنان