×
بین الملل
شناسه خبر : 217874
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1404/01/05 ساعت 18:54
گروسی و سیاست‌بازی در پوشش نظارت هسته‌ای

نورنیوز ؛رویکرد آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نسبت به ایران را بررسی می‌کند؛

گروسی و سیاست‌بازی در پوشش نظارت هسته‌ای

رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، بار دیگر در اظهاراتی که به‌وضوح رنگ و بوی سیاسی دارد، ادعاهایی را علیه برنامه هسته‌ای ایران مطرح کرده است.

نورنیوز-گروه بین الملل: او در گفت‌وگو با شبکه بلومبرگ مدعی شد که آژانس "ردهایی از اورانیوم را در مکان‌هایی پیدا کرده که قرار نبود هیچ فعالیت هسته‌ای در آن‌ها انجام شود یا تجهیزاتی برای این منظور وجود داشته باشد." این اظهارات، در حالی مطرح شده که ایران یکی از بالاترین سطوح همکاری با آژانس را دارد و بارها اعلام کرده است که ادعاهای مطرح‌شده فاقد مبنای حقوقی و علمی معتبر است.

آنچه در مواضع اخیر گروسی برجسته است، نادیده گرفتن همکاری‌های گسترده ایران و اصرار بر پیشبرد یک دستور کار مشخص است که بیش از آنکه ماهیت فنی داشته باشد، در راستای فشارهای سیاسی غرب تعریف می‌شود. گروسی در این گفت‌وگو تأکید کرده که "برجام دیگر وجود خارجی ندارد، فقط اسم آن باقی مانده است." این موضع‌گیری آشکاراً فراتر از وظایف یک نهاد نظارتی است و به‌نوعی همسویی با راهبرد کشورهای غربی در قبال ایران را نشان می‌دهد. اگر آژانس یک نهاد فنی است، چرا مدیرکل آن باید درباره موجودیت یا عدم موجودیت یک توافق سیاسی اظهارنظر کند؟

گروسی در بخش دیگری از صحبت‌های خود، به تعاملاتش با مقامات آمریکایی و اروپایی اشاره کرده و گفته است که "ما در این مسیر با ایالات متحده، ایران و دوستان اروپایی‌مان همکاری خواهیم کرد." این بیان، به‌وضوح نشان می‌دهد که گروسی، به‌جای حفظ جایگاه بی‌طرفانه آژانس، در حال هماهنگ کردن اقدامات خود با کشورهای غربی است. از سوی دیگر، او در حالی مدعی می‌شود که "ما هنوز در موقعیتی که می‌خواهیم باشیم، نیستیم" که بارها ایران تحت شدیدترین نظارت‌های آژانس بوده است. این تناقض نشان می‌دهد که هدف اصلی آژانس در مدیریت گروسی، نه رسیدن به یک نتیجه فنی، بلکه تداوم فشارهای سیاسی بر ایران است.

ایران و پاسخ به سیاست‌های دوگانه آژانس

جمهوری اسلامی ایران، برخلاف بسیاری از کشورهایی که عضو NPT نیستند اما برنامه‌های هسته‌ای خود را بدون نظارت بین‌المللی پیش می‌برند، همواره در چارچوب معاهدات بین‌المللی عمل کرده است. اما رفتار آژانس، به‌ویژه در دوره مدیریت گروسی، نشان داده که نظارت‌های آن بیش از آنکه بر مبنای حقوقی باشد، به ابزار فشار سیاسی تبدیل شده است. در حالی که کشورهای غربی، به‌ویژه آمریکا، به‌صورت یک‌جانبه از توافقات بین‌المللی خارج شده‌اند، آژانس نه‌تنها هیچ اقدام بازدارنده‌ای در برابر آن‌ها انجام نداده، بلکه رویکردی اتخاذ کرده که عملاً فشار بیشتری را متوجه ایران کند.

گروسی، در اظهارات خود، ضمن اشاره به احتمال سفر مجدد به ایران، بار دیگر بر لزوم "تفاهم جدید" تأکید کرده است. این موضع، بار دیگر نشان می‌دهد که مدیرکل آژانس، به‌جای پایبندی به تعهدات و اسناد موجود، به دنبال تغییر قواعد بازی در راستای منافع خاص است. اما نکته مهم اینجاست که ایران تاکنون نشان داده که حاضر به پذیرش چنین رویکردی نیست. اظهارات رئیس‌جمهور ایران که در پاسخ به تهدیدات مطرح‌شده گفت: "ببینیم چه غلطی می‌توانی بکنی؟"، پیامی روشن به آژانس و طرف‌های غربی است که سیاست فشار، نتیجه‌ای در پی نخواهد داشت.

 بازی سیاسی گروسی و پیامدهای آن

مدیریت گروسی بر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، بیش از هر زمان دیگری نشان داده که این نهاد از مسیر فنی و بی‌طرفانه خود خارج شده و به ابزاری برای پیشبرد اهداف خاص سیاسی تبدیل شده است. تأکید بر "تفاهم جدید"، نادیده گرفتن تعهدات پیشین و اصرار بر مواضع جهت‌دار، همگی در راستای فشار بیشتر بر ایران قابل تحلیل است. اما همان‌طور که ایران در سال‌های اخیر نشان داده، سیاست‌های دوگانه آژانس و غرب، نه‌تنها نتیجه‌بخش نبوده، بلکه به کاهش اعتبار نهادهای بین‌المللی نیز منجر شده است.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
قیمت میوه و تره بار امروز 3 شهریور اعلام شد+ جدول
تحریم ایران یعنی انزوای بیشتر آمریکا
زمان انتخاب مدیرعامل استقلال مشخص شد/ رقابت سه‌نفره برای نشستن روی صندلی ریاست
انتقال پیام آمریکا به ایران از طریق فرمانده ارتش پاکستان
ظرفیت نیروگاه‌های خورشیدی 7 برابر شد
تصمیم جدید بانک مرکزی برای خرید اسکناس ارز
زلزله مرگبار ونزوئلا؛ شمار قربانیان به 6509 نفر رسید
هشدار قاطع ارتش به گروهک‌های تکفیری و معاند در آن‌سوی مرزها
محدودیت در تجارت غذا و دارو با ایران نقض حقوق بشر است
جبلی: نمی‌دانم در صداوسیما می‌مانم یا نه
دریادار بمانی: راه شهدای «دنا» را ادامه می‌دهیم
پرونده ناآرامی‌های اسفند؛ اخراج شش دانشجو و معرفی 236 دانشجو به شورای انضباطی
ایران چگونه حافظه شکست را به قدرت تبدیل کرد؟
رکوردشکنی توزیع بنزین در تهران؛ چرا برخی جایگاه‌ها تعطیل شدند؟
ابطحی: دیدگاه رهبران انقلاب، سپردن جامعه به جریان افراطی نبود+فیلم
پزشکیان: هیچ محدودیتی برای حمایت از تولید پنل خورشیدی نداریم
130 همت گردش مالی مشکوک؛ 70 دانه‌درشت بازار ارز و طلا شناسایی شدند
بنگلادش خواستار پیوستن به «توافق مکه» شد
ترافیک سنگین در آزادراه کرج-تهران؛ جزئیات وضعیت راه‌ها
اقامت سفیر ایران در بیروت 6 ماه تمدید شد
دیبالا برای قهرمانی برگشت؛ رم با 4 گل خط‌ونشان کشید
جنگ اقتصادی ترامپ؛ آمریکا چگونه به پسادلار‌ شتاب می دهد؟
آخرین خبر از اصلاح حقوق بازنشستگان؛ دریافتی بازنشستگان به 90 درصد حقوق شاغلی می‌رسد؟
آخرین خبر از نقل و انتقالات استقلال امروز سه شنبه
«اسپایدرمن» در یک قدمی کنار زدن «تایتانیک»
وزیر آموزش و پرورش: مدارس از اول مهر حضوری است
جزئیات برگزاری آزمون زبان وزارت علوم
حمله تند سیاستمدار اسرائیلی به همسر نتانیاهو
نور کلاس تا بوفه؛ بازرسی جدید مدارس از نیمه شهریور
صعود مقتدرانه دختران ایران به جمع 8 تیم آسیا
آتش‌سوزی در مجتمع 49 واحدی مشهد؛ 9 نفر نجات یافتند
خیابانی در تهران به نام اکبر عبدی نامگذاری شد
اقتصاد عمان زیر سایه جنگ؛ کاهش گردشگری و افزایش هزینه‌ها
ضرورت ایستادگی مسلمانان در برابر رژیم جنایتکار صهیونی
تأکید پکن بر همکاری با تهران
احضار سفیر آمریکا در ترکیه به واشنگتن!
نورنما | پرواز دیدنی کفشدوزک
بارش سیل‌آسا در هند؛ پروازهای دهلی‌نو مختل شد
ثبت‌نام بیش از یک میلیون کلاس‌اولی
هوای 4 شهر خوزستان قرمز شد؛ هشدار آلودگی هوا
تخفیف 70 درصدی برج میلاد؛ جشنواره تابستانی آغاز شد
چگونه ترامپ در تله جنگ با ایران گرفتار شد؟
افتتاح 863 واحد مسکن ملی در اردبیل
نگرانی فرانسوی‌ها از افزایش تعرض به کودکان در مدارس
همتی: 1.7 میلیارد دلار برای انرژی‌های تجدیدپذیر اختصاص یافت
تسهیلات 60 میلیون دلاری برای واردات کالاهای اساسی
گام تازه چین و هند برای کاهش تنش‌های مرزی
مدودف: ناتو باید به روسیه تضمین عدم حمله بدهد
قیمت نفت دوباره بالا رفت؛ برنت به 92 دلار رسید
مخالفت عوام‌فریب‌ترین رئیس جمهور آمریکا با موج پرشور پوپولیستی