×
بین الملل
شناسه خبر : 217852
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1404/01/05 ساعت 14:44
تحلیل نامه ترامپ به ایران از منظر نظریه بازی‌ها

نور نیوز بررسی می کند؛

تحلیل نامه ترامپ به ایران از منظر نظریه بازی‌ها

نامه ترامپ به ایران،کنش و واکنش‌های قابل توجهی از سوی دو طرف بدنبال داشته است.آمریکا یک بازی با دو وجه مشخص را در پیش گرفته؛تهدید مستقیم از یک سو و تلاش برای ایجاد فضایی جهت چانه‌زنی از سوی دیگر. ایران در طرف دیگر این بازی با در پیش گرفتن مسیری بر اساس قواعد مستقل خود، نشان داده که حاضر نیست این بازی را در چارچوب طراحی‌شده از سوی ترامپ ادامه دهد.

نور نیوز-گروه سیاسی: نامه ترامپ به ایران و اظهارات مقامات دولت او، از جمله وزیر امور خارجه، وزیر دفاع و مشاور امنیت ملی‌اش، همگی مبتنی بر یک الگوی مشخص است: یک تکنیک مواجهه راهبردی از موضع قدرت. اگر بخواهیم ساده و شفاف بیان کنیم، پیام اصلی این نامه چیزی جز این نیست: "یا به زبان خوش هر چه می‌گویم انجام بده، یا بد می‌بینی!".

این رویکرد که ماهیتی قلدرمآبانه و زورگیرانه دارد، همان الگویی است که ترامپ پیش از این در قبال کشورهای مختلفی نظیر کانادا، مکزیک، دانمارک، اوکراین، حماس، فلسطین و ونزوئلا نیز به کار گرفته بود.

در مورد ایران، این بازی با مجموعه‌ای از عملیات پشتیبانی‌کننده همراه بوده است؛ از جمله بهره‌برداری لفظی، تبلیغاتی و روانی از رویدادهایی مانند تهاجم به یمن و همچنین استفاده از رسانه‌ها و مقامات درجه‌دو تیم ترامپ، مانند ویتکاف، برای پیشبرد این سیاست. با این حال، ضعف جایگاه سیاسی و مهارت‌های ارتباطی این چهره‌ها باعث شد که این عملیات در مواردی ناشیانه و ضعیف اجرا شود.

هدف از این اقدامات، در وهله اول ایجاد تردید و سردرگمی در میان تصمیم‌گیران ایران بود تا شرایط را برای پذیرش فشارهای آمریکا فراهم کند. در وهله دوم، این اقدامات فرصتی برای تغییر لحن و عقب‌نشینی آبرومندانه مقامات آمریکایی در شرایط لازم ایجاد می‌کرد.

واکنش ایران به نامه ترامپ

مقامات ارشد جمهوری اسلامی ایران نیز در واکنش به این رویکرد، مواضع خود را به شکل روشن و قاطع اعلام کردند. رهبر انقلاب، خط قرمزهای جمهوری اسلامی را به‌صراحت در بیانات خود تبیین کردند و در سطح دولتی نیز مواضعی اتخاذ شد که در نقاطی به‌وضوح پیام موردنظر را به ترامپ منتقل کرد. یکی از برجسته‌ترین واکنش‌ها، سخنان صریح رئیس‌جمهور ایران بود که در پاسخ به تهدیدات ترامپ، گفت: "ببینیم چه غلطی می‌توانی بکنی؟".

این واکنش، پیامی آشکار به دولت آمریکا ارسال کرد که سیاست تهدید و فشار نمی‌تواند ایران را به پذیرش شروط واشنگتن وادار کند. همچنین، این مواضع نشان داد که تلاش‌های آمریکا برای ایجاد تزلزل در تصمیم‌گیری‌های داخلی ایران ناکام مانده است.

وجه دیگر پیام ترامپ؛ بازی "مرد صلح"

در کنار تهدیدات آشکار، ترامپ در بازی خود یک لایه تلویحی و ثانوی را نیز گنجانده بود. در این بخش، لحن پیام او تغییر کرده و تلاش شده بود چنین القا شود که "بهتر است توافق کنی" و "ترامپ دنبال صلح است". این بخش از پیام، به شکل‌های مختلف در اظهارات مقامات آمریکایی، از جمله ویتکاف، بازتاب پیدا کرد.

در داخل ایران نیز، برخی مقامات تلاش کردند به این وجه از پیام ترامپ توجه نشان دهند و زمینه‌ای را برای شکل‌گیری نمایش "مرد صلح" فراهم کنند. اما نکته کلیدی این بود که ایران حاضر نشد این بازی را مطابق خواسته ترامپ پیش ببرد.

اگر بخواهیم مضمون این بازی را خلاصه کنیم، می‌توان آن را در این جمله بیان کرد:

"نقش مرد صلح را بازی کن، تهدید را کنار بگذار، تحریم را فراموش کن، از موضع برابر و احترام وارد بازی شو تا در نقش مقابلت هم بازی پیدا کنی!"

اکنون این سئوال مهم مطرح است که این بازی در ادامه چگونه پیش خواهد رفت و فرجام آن چگونه خواهد بود؟

پاسخ به این سئوال که در آینده به آن پرداخته خواهد شد به تاکتیکهایی که طرفین بازی در پیش می گیرند و میزان هوشمندی هر یک از آنها در بهره گیری به موقع و درست از ابزارهای بالقوه و بالفعل در اختیارشان، بستگی خواهد داشت.


نظرات

آخرین اخبار
اندونگ: با استقلال و ایران می‌مانم
تحلیل رسانه‌های آسیایی: جنگ آمریکا و اسرائیل تهدیدی برای ثبات منطقه است
گوگل عامل‌های هوش مصنوعی به پنتاگون می‌دهد
حمله دشمن آمریکایی صهیونیستی به دو شناور در اسکله جزیره هرمز
مهلت ارسال اطلاعات دفاتر تجاری الکترونیکی تمدید شد
آغاز موج سی ونهم عملیات وعده صادق 4 با یاد و نام شهدای اقتدار علیه اهداف آمریکا در منطقه
حادثه برای کشتی تایلندی در تنگه هرمز
اکونومیست: آمریکا قدرت محافظت از کشتی‌ها در تنگه هرمز را ندارد
قلعه نویی: شهادت دختران لکه سیاهی بر شعارهای دشمنان است
اختلاف میان تل آویو و واشنگتن بر سر جنگ ایران
تهران تا شنبه بارانی است
اذعان مقام صهیونیست: حملات حزب‌الله خواب و امنیت را از اسرائیل گرفته است
تاجگردون: در تلاشیم بودجه در موعد مقرر ابلاغ شود
اردوغان: جنگ علیه ایران باید متوقف شود
حمله به 19734 ساختمان غیرنظامی/ نقاط امن خانه را به کودکان آموزش دهید
رحیمی: تجاوز به ایران نقض فاحش منشور ملل متحد و کنوانسیون حقوق کودک است
کولیوند : نگرانی درخصوص تهیه دارو و تجهیزات وجود ندارد
آمریکا 330 میلیون دلار پهپاد در تجاوز به ایران از دست داد
نشریه گلوبس: مقابله با موشک‌های ایران رویاپردازی است
بررسی ایرادات شورای نگهبان در لایحه بودجه 1405 در کمیسیون تلفیق
وداع باشکوه پایتخت با سرداران شهید رمضان
آغاز مرحله تکمیلی فروش اینترنتی ایران‌خودرو از روز 24 اسفندماه
نبردِ آزادی یا پوششِ تجاوز؟
موج بعدی ضربات اقتصادی به متحدان آمریکا در راه است
در رایزنی بن فرحان با همتایان آلمانی و آمریکایی چه گذشت؟
خودمراقبتی در شرایط جنگ مثل اکسیژن، ضروری است
کشف پنج تن مرغ تاریخ‌گذشته در اهواز
نفتالی بنت ترکیه را تهدید کرد
یکی از ساختمان‌های بانک سپه هدف حمله موشکی قرار گرفت
بارش باران و مه‌گرفتگی در محورهای 7 استان کشور
هشدار 4 ماه قبل دریاسالار شهید علی شمخانی در خصوص قدرت راهبردی دریایی ایران
کشتار دانش‌آموزان ایرانی، خاطرات جنایات آمریکا در ویتنام و عراق را زنده کرد
ستاد ترخیص پلیس راهور تهران بزرگ در ایام تعطیل و جنگ رمضان فعال است
نظارت مستمر بر محاکم طی ایام جنگ تحمیلی ضروری است
اینفانتینو : ترامپ از حضور ایران در جام جهانی استقبال کرد
دستمزد کارگران به تورم واقعی نزدیک خواهد شد
علی شمخانی؛ فرمانده‌ای که با غیرت، تاریخ را رقم زد
شست‌وشوی رایگان خودروهای شهروندان پس از آلودگی ناشی از آتش‌سوزی
نگرانی مردم آمریکا از جنگ و شکست کاخ سفید در اقناع افکار عمومی
چین: جنگ علیه ایران نباید اتفاق می‌افتاد
4 زخمی در اصابت 2 پهپاد به نزدیکی فرودگاه دوبی
قالیباف: مرگ در بستر شایسته مجاهدت سرداران شهید رمضان نبود
اخراج 50 هزار نفر از فولکس‌واگن
عضو کمیسیون انرژی: چرخه تأمین و توزیع سوخت در کشور پایدار است
الجزیره: استراتژی ایران فرسایش اسرائیل است
هشدار غول نفتی عربستان: بسته شدن تنگه هرمز فاجعه‌بار است
میدل ایست آی: اسرائیل و آمریکا مدارس و بیمارستانها را هدف قرار دادند
بیت‌کوین به زیر 70 هزار دلار سقوط کرد
نیویورک تایمز: تهران می‌تواند اعلام پیروزی کند
آمریکا و اسرائیل یکی از بانک‌های کشور را هدف قرار دادند/ اقدام متقابل ایران