×
سیاسی
شناسه خبر : 217433
تاریخ انتشار : جمعه 1404/01/01 ساعت 08:58
مهلت دوماهه ترامپ، تشدید تنش‌ها و بازیگران جدید در میدان

نور نیوز از آخرین تحولات سیاسی و امنیتی پس از ارسال نامه ترامپ به تهران گزارش می دهد؛

مهلت دوماهه ترامپ، تشدید تنش‌ها و بازیگران جدید در میدان

دونالد ترامپ در نامه‌ای که توسط امارات به ایران ارسال شد، تهران را بین دو گزینه توافق یا جنگ قرار داده و چنانکه رسانه های آمریکایی مدعی شده اند برای دستیابی به توافق، ضرب‌الاجل دوماهه تعیین کرده است. این در حالی است که تحولات منطقه‌ای، از حملات یمن علیه اهداف آمریکایی و اسرائیلی گرفته تا تحرکات روسیه و چین، باعث پیچیدگی بیشتر اوضاع شده است.

نور نیوز-گروه سیاسی: اوایل هفته جاری سفر غیرمنتظره شیخ طحنون بن زاید، مشاور امنیت ملی امارات به آمریکا و دیدارش با ترامپ گمانه‌هایی را در خصوص احتمال شکل گیری فاز جدیدی از تحولات سیاسی و امنیتی پس از ارسال نامه ترامپ به ایران شکل گرفت.  بسیاری از تحلیل گران این سفر را نشان‌دهنده نگرانی شدید کشورهای حوزه خلیج فارس از افزایش دانستند.. این کشورها که میزبان پایگاه‌های نظامی آمریکا هستند، در صورت وقوع هرگونه درگیری، در معرض خطر مستقیم قرار خواهند گرفت.

امارات عربی متحده تاکنون در این بحران، نقش دوگانه‌ای را ایفا کرده است. از یک‌سو، انور قرقاش، وزیر مشاور در امور خارجی این کشور، نامه ترامپ را به ایران رسانده و تلاش کرده نقش میانجی را بازی کند. اما از سوی دیگر این کشور کوچک حاشیه جنوبی خلیج فارس به عنوان یک متحد منطقه ای واشنگتن بدنبال استفاده از ظرفیت‌های دیپلماتیک خود برای جلوگیری از تصاعد بحران در منطقه است.

پاسخ ایران؛ مذاکره تحت فشار یا مقاومت؟

ایران هنوز پاسخ رسمی خود به نامه ترامپ را ارسال نکرده و با صراحت اعلام نموده که عجله ای برای پاسخ دادن ندارد. عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، تأکید کرده که این نامه بیشتر جنبه تهدید دارد و جمهوری اسلامی «برای جنگ آماده است، اما از آن استقبال نمی‌کند.» به گفته عراقچی، سال آینده «سال سخت، مهم و پیچیده‌ای خواهد بود»، که نشان می‌دهد ایران این ضرب‌الاجل را یک فشار سیاسی و نه یک پیشنهاد دیپلماتیک تلقی می‌کند.

تحرکات اسرائیل و آمریکا؛ آماده‌سازی برای گزینه‌های سخت‌تر

بنیامین نتانیاهو که احتمال توافق ایران و آمریکا را پایین می‌داند، یک هیئت امنیتی ارشد را به کاخ سفید فرستاده است. این گروه قرار است در اولین نشست گروه مشورتی راهبردی آمریکا-اسرائیل (SCG) از زمان روی کار آمدن ترامپ شرکت کند. این گروه عالی‌ترین نهاد مشورتی برای هماهنگی اقدامات در قبال ایران است برخی تحلیلگران با اشاره به ترکیب هیئت اسراییلی که  عمدتا از مقامات دفاعی و امنیتی رژیم صهیونیستی هستند  پیش بینی کرده اند که احتمالا گزینه نظامی در این نشست مطرح شود.

یمن؛ بازیگر غیرمنتظره در معادلات منطقه‌ای

در حالی که واشنگتن و تل‌آویو تلاش دارند ایران را تحت فشار قرار دهند، درگیری‌های آمریکا با یمن وارد مرحله جدیدی شده است. علی‌رغم تهدیدات ترامپ، نیروهای یمنی حملات موشکی و پهپادی خود به اهداف اسرائیلی را ادامه داده‌اند. همچنین، ارتش یمن شناورهای نظامی آمریکا را در دریای سرخ و اقیانوس هند هدف قرار داده است. این تحولات نشان می‌دهد که محور مقاومت، بدون توجه به تهدیدات آمریکا، به اقدامات خود ادامه می‌دهد و هرگونه درگیری در منطقه، تنها به تهران و واشنگتن محدود نخواهد شد.

ورود بازیگران بزرگ؛ آیا تنش جهانی خواهد شد؟

شکل‌گیری هرگونه درگیری در منطقه، ورود بازیگران منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای را اجتناب‌ناپذیر خواهد کرد. اگر آمریکا و اسرائیل بخواهند با ایجاد تنش، بحران را تشدید کنند، ورود روسیه و چین به این معادله بسیار محتمل خواهد بود.

چند روز قبل، مسکو و پکن در جریان اجلاس سه‌جانبه‌ای که با حضور ایران در پکن برگزار شد، مواضع مشترکی را درباره حمایت از حق ایران برای استفاده صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای اعلام کردند. در این نشست، روسیه و چین نسبت به ادامه سیاست یکجانبه‌گرایی آمریکا هشدار دادند و بر ضرورت حفظ توازن راهبردی در منطقه تأکید کردند. این موضع‌گیری، پیامی روشن به واشنگتن و تل‌آویو است که هرگونه اقدام یکجانبه علیه ایران، می‌تواند پیامدهایی فراتر از منطقه داشته باشد.

منطقه در آستانه بحران؟

اگر خبر رسانه های آمریکایی در مورد  ضرب‌الاجل تعیین‌شده از سوی ترامپ درست باشد، تنش‌ها در خلیج فارس و سایر نقاط منطقه به نقطه حساسی رسیده است. ایران از پذیرش مذاکره تحت فشار خودداری کرده، اسرائیل برای سناریوهای سخت‌تر آماده می‌شود، و آمریکا در حال بررسی واکنش‌ها به پاسخ احتمالی تهران است. در همین حال، روسیه و چین نشان داده‌اند که اجازه نخواهند داد سیاست‌های یکجانبه‌گرایانه آمریکا، نظم منطقه‌ای را برهم بزند. از سوی دیگر، تحولات یمن نیز معادلات را پیچیده‌تر کرده و نشانه‌هایی از یک جبهه گسترده‌تر در برابر آمریکا و متحدانش دیده می‌شود.

آیا این بحران به یک درگیری تمام‌عیار تبدیل خواهد شد، یا طرفین در لحظات آخر راهی برای دیپلماسی خواهند یافت؟ آنچه مسلم است، سال آینده همان‌گونه که عباس عراقچی وزیر خارجه ایران اعلام کرر برای خاورمیانه «سالی سخت، مهم و پیچیده» برای منطقه خواهد بود.


نور نیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
گانتس: اسرائیل در حال از دست دادن همه دستاوردهایش است
واکنش کرملین به حمله اوکراین علیه اقامتگاه پوتین
دیدار نتانیاهو با روبیو
جدیدترین موضع مصر درباره روابط با ایران
ترامپ حمله به اقامتگاه پوتین را اقدامی دیوانه‌وار خواند
سازوکار انتخاب رئیس‌جمهور عراق تغییر کند
کاخ سفید: تماس ترامپ و پوتین مثبت بود
مانع اصلی صلح اوکراین «تضمین‌های امنیتی غرب» است
بازگشت رضاییان و جلالی به تمرین استقلال
پزشکیان: توسعه عدالت آموزشی یک مأموریت فرابخشی و ملی است
هشدار ایلان ماسک درباره افزایش قیمت نقره
حمله اوکراین به اقامتگاه پوتین/زلنسکی انکار کرد
دبی؛ میزبان مراسم برترین‌های سال فیفا
ریزش سنگین طلا و ارز
استونی: روسیه نمی خواهد به بالتیک یا ناتو حمله کند
نشست اضطراری اتحادیه آفریقا درباره سومالی‌لند برگزار کنید
نجات نوزاد رهاشده در سطل زباله
فرصت پنج روزه به دولت برای اصلاح بودجه 1405
هوای تهران سرانجام پاک شد
اوکراین؛ برگ آخر کارنامه سیاسی ترامپ
واکنش رسانه‌های جهان به پرتاب 3 ماهواره ایرانی چه بود؟
تردید و تصمیم
القسام رسما شهادت ابو عبیده را تایید کرد+ عکس
دبیرکل کمیته ملی المپیک: آغوش کشور برای ورزشکارانی که رفته‌اند باز است
برج میلاد بار دیگر میزبان جشنواره فیلم فجر می‌شود
«هیبت الحلبوسی» رئیس پارلمان عراق شد
همتی جانشین فرزین می‌شود
نورنما | امروز چقدر کشور نیازمند باکری و باکری‌هاست!
قیمت نفت افزایش یافت
پادکست | حسام ابوصفیه ؛ پزشک فلسطینی در اسارت اسرائیل
کلیات لایحه بودجه 1405 در کمیسیون تلفیق رد شد
تضمین‌های امنیتی 30 تا 50 ساله خواسته زلنسکی از ترامپ
هشدار حزب‌الله: طرح آمریکا و اسرائیل آینده سیاسی، امنیتی و هویتی لبنان را هدف گرفته‌است
گزارش خبری از تجمع امروز خیابان لاله‌زار و مرکز تهران
ترافیک سنگین در 3 آزادراه منتهی به تهران
ظریف: ایران هیچ‌گاه به‌دنبال سلاح هسته‌ای نبوده است
نوسانات ارز ریشه روانی دارد؛ مردم و بازاریان هوشیار باشند
گروسی: روسیه نقش مهمی در حل‌وفصل پرونده هسته‌ای ایران دارد
تصویب افزایش تعرفه‌های پزشکی
اعتراض پراکنده موبایل‌فروشان و کسبه بازار تهران به نوسانات ارزی
جان باختن 25 نفر در طوفان غزه: 6 کودک در میان قربانیان
سپاه پاسداران: سلحشوران ایران در برابر هر تهدیدی شجاعانه می‌ایستند
جاده‌ای که جهان را کوتاه‌تر کرد
تشکیل جلسه هماهنگی تیم اقتصادی دولت
برج میلاد میزبان جشنواره فیلم فجر و «هفت‌خوان بازی»
ریزش 5 میلیون تومانی سکه امامی
دستور قاطع رئیس قوه قضاییه برای برخورد بازدارنده با اخلالگران اقتصادی
سایپا آماده فروش سهام
تخم‌مرغ به 300 هزار تومان رسید
انهدام باند کلاهبرداری 300 میلیاردی پیش‌فروش خودرو
X
آگهی تبلیغاتی