×
بین الملل
شناسه خبر : 217426
تاریخ انتشار : جمعه 1404/01/01 ساعت 06:36
بحران سیاسی و اقتصادی در ترکیه؛ آیا اردوغان انتخابات زودهنگام برگزار می‌کند؟

نور نیوز ابعاد داخلی و خارجی بحران سیاسی و اقتصادی ترکیه را بررسی می‌کند؛

بحران سیاسی و اقتصادی در ترکیه؛ آیا اردوغان انتخابات زودهنگام برگزار می‌کند؟

ترکیه بار دیگر شاهد بحرانی سیاسی و اقتصادی است که می‌تواند تأثیرات عمیقی بر آینده این کشور بگذارد. بازداشت اکرم امام اوغلو، یکی از مهم‌ترین چهره‌های اپوزیسیون، همراه با سقوط ارزش لیر ترکیه، تنش‌ها را افزایش داده است. این تحولات در حالی رخ می‌دهند که انتخابات شهرداری‌های ترکیه نشان داد پایگاه اجتماعی حزب عدالت و توسعه در حال تضعیف است.

نورنیوز-گروه بین الملل : بازداشت امام اوغلوشهردار استانبول، همراه با ۱۰۵ نفر دیگر، با اتهاماتی از جمله فساد و ارتباط با گروه‌های تروریستی موجی از اعتراضات در شهرهای مختلف این کشور را بدنبال داشته است. این اقدام اعتراضات خیابانی را در برخی شهرهای ترکیه برانگیخته و انتقادات شدیدی را از سوی احزاب اپوزیسیون و نهادهای حقوق بشری به دنبال داشته است. اما آنچه بیش از بازداشت او اهمیت دارد، ابطال مدرک دانشگاهی او پس از ۳۱ سال است. این اقدام، که در آستانه اعلام نامزدی امام اوغلو برای انتخابات ریاست جمهوری رخ داده، او را عملاً از رقابت‌های انتخاباتی حذف می‌کند، زیرا داشتن مدرک دانشگاهی یکی از شروط نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری ترکیه است.

اقتصاد ترکیه نیز در وضعیت ناپایدار قرار دارد. سقوط ۱۵ درصدی ارزش لیر در برابر دلار نشان می‌دهد که بازارهای مالی نسبت به تحولات اخیر واکنش منفی نشان داده‌اند. بانک مرکزی ترکیه پیش‌تر تلاش کرده بود با افزایش نرخ بهره، از سقوط لیر جلوگیری کند، اما این اقدامات تأثیر چندانی نداشته و بحران اقتصادی همچنان ادامه دارد. افزایش قیمت‌ها، تورم و کاهش سرمایه‌گذاری خارجی از دیگر چالش‌های اقتصادی ترکیه هستند که می‌توانند نارضایتی عمومی را تشدید کنند. این شرایط به‌ویژه پس از زلزله ۲۰۲۳ و فشارهای ناشی از کاهش حمایت‌های اجتماعی، باعث کاهش محبوبیت اردوغان و حزب عدالت و توسعه شده است.

تأثیر بحران داخلی بر جاه‌طلبی‌های ترکیه در شامات

شامات (سوریه و عراق) یکی از مهم‌ترین حوزه‌های نفوذ ترکیه در سیاست خارجی بوده است. آنکارا در سال‌های اخیر از گروه‌های مسلح مخالف دولت سوریه حمایت کرده و اکنون با سقوط بشار اسد و بدست گیری قدرت از سوی این گروهها بدنبال تثبیت نقش خود در این کشور است. علاوه بر ابن آنکارادر شمال سوریه پایگاه‌های نظامی ایجاد کرده و بارها به مواضع شبه‌نظامیان کرد حمله کرده است. درشمال عراق نیز، ترکیه با استقرار نیروهای نظامی و انجام عملیات‌های متعدد، حضور خود را گسترش داده است.

 بحران اقتصادی داخلی ترکیه ممکن است این سیاست‌ها را با چالش مواجه کند. افزایش هزینه‌های نظامی، نارضایتی عمومی از مداخله‌های خارجی و فشارهای بین‌المللی ممکن است اردوغان را مجبور کند تا از شدت فعالیت‌های نظامی خود در سوریه و عراق بکاهد. نشانه‌هایی از این تغییر رویکرد از پیش دیده شده است.

چالش‌های ترکیه در قفقاز

در قفقاز، ترکیه طی سال‌های اخیر تلاش کرده است تا حامی اصلی جمهوری آذربایجان در برابر ارمنستان باشد. در جنگ قره‌باغ، کمک‌های نظامی ترکیه (از جمله ارسال پهپادهای بیرقدار) نقش مهمی در پیروزی آذربایجان داشت. اما بحران اقتصادی ترکیه می‌تواند موجب کاهش قدرت آنکارا در حمایت از باکو شود.

در این شرایط، رقبای ترکیه ممکن است جای خالی این کشور را پر کنند. بویژه این که همیشه  نفوذ ترکیه در قفقاز مورد حساسیت کشورهای منطقه بوده است. روسیه نیز، با وجود درگیری در جنگ اوکراین، همچنان بازیگری کلیدی در قفقاز است و ممکن است از ضعف ترکیه برای تقویت موقعیت خود در منطقه استفاده کند.

 کاهش توان دیپلماسی اقتصادی ترکیه در خاورمیانه و آسیای مرکزی

یکی دیگر از پیامدهای بحران ترکیه، کاهش توان اقتصادی این کشور برای سرمایه‌گذاری و نفوذ در مناطق همسایه است. لیر ضعیف، کاهش سرمایه‌گذاری خارجی و فشارهای تورمی باعث شده که ترکیه قدرت مالی لازم برای اجرای پروژه‌های زیرساختی و اقتصادی در منطقه را از دست بدهد. این مسئله می‌تواند روابط آنکارا با کشورهای حوزه خلیج فارس، آسیای مرکزی و حتی آفریقا را تحت تأثیر قرار دهد.

کشورهای عربی، که در سال‌های اخیر سرمایه‌گذاری‌های کلانی در ترکیه انجام داده‌اند، ممکن است رویکرد محتاطانه‌تری در قبال اقتصاد ترکیه اتخاذ کنند. قطر، امارات و عربستان سعودی، که از متحدان مهم اقتصادی ترکیه محسوب می‌شوند در شرایط اوج گیری بحران‌های سیاسی و اقتصادی در ترکیه به دنبال تضمین‌های بیشتری برای ادامه همکاری‌های اقتصادی خواهند بود.

ترکیه به کدام سو می‌رود؟

تحولات اخیر نشان می‌دهند که ترکیه با یکی از بحرانی‌ترین دوره‌های سیاسی و اقتصادی خود روبه‌رو است. اردوغان ممکن است برای حفظ قدرت، انتخابات زودهنگام برگزار کند و از فرصت‌های موجود برای تضعیف رقبای خود استفاده کند. در این میان، وضعیت اقتصادی و واکنش مردم به سرکوب مخالفان، نقشی کلیدی در تعیین آینده ترکیه ایفا خواهد کرد.

در سطح بین‌المللی، ترکیه با چالش‌های متعددی مواجه است. از یک سو، روابط این کشور با غرب، به ویژه اتحادیه اروپا و ایالات متحده، به دلیل سرکوب مخالفان و بحران اقتصادی پیچیده‌تر شده است. از سوی دیگر، تضعیف قدرت اقتصادی و سیاسی ترکیه می‌تواند تأثیرات مستقیمی بر سیاست‌های منطقه‌ای این کشور، از شامات تا قفقاز، داشته باشد.

 این بحران نه‌تنها جایگاه اردوغان را در داخل کشور تهدید می‌کند، بلکه نقش ترکیه را در نظم جدید منطقه‌ای نیز تحت تأثیر قرار خواهد داد. حال باید دید که آیا دولت ترکیه می‌تواند از این بحران عبور کند، یا اینکه شاهد تغییرات جدی در سیاست داخلی و خارجی این کشور خواهیم بود.

 


اخبار مرتبط
شهردار بازداشت شده استانبول نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری شد
شنبه 1404/01/02 ساعت 14:08
شهردار بازداشت شده استانبول نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری شد
رهبر حزب اپوزیسیون ترکیه اعلام کرد اکرم امام اوغلو نامزد آنها در انتخابات ریاست جمهوری است.
زلزله سیاسی در ترکیه؛ آیا اردوغان راه بازگشتی دارد؟
جمعه 1404/01/01 ساعت 19:57
نورنیوز از آخرین تحولات بحران ترکیه گزارش می‌دهد؛
زلزله سیاسی در ترکیه؛ آیا اردوغان راه بازگشتی دارد؟
دستگیری اکرم امام‌اوغلو، شهردار استانبول و یکی از مهم‌ترین چهره‌های اپوزیسیون ترکیه، تحولات سیاسی این کشور را وارد مرحله‌ای حساس کرده است. در حالی که برخی تحلیلگران این اقدام را تلاشی برای حذف رقبا و تضمین پیروزی در انتخابات آینده می‌دانند، برخی دیگر بر این باورند که چنین اقدامی می‌تواند نارضایتی عمومی را افزایش داده و به ضرر دولت تمام شود.
نخستین واکنش اردوغان به بازداشت شهردار استانبول و اعتراضات مخالفان
پنج‌شنبه 1403/12/30 ساعت 21:58
نخستین واکنش اردوغان به بازداشت شهردار استانبول و اعتراضات مخالفان
رئیس‌جمهور ترکیه در نخستین واکنش به بازداشت شهردار استانبول گفت که اپوزیسیون تلاش می‌کند با شعارهای سیاسی مردم را گمراه کند.
راهپیمایی اعتراضی گسترده در ترکیه پس از بازداشت رقیب اصلی اردوغان
پنج‌شنبه 1403/12/30 ساعت 10:05
راهپیمایی اعتراضی گسترده در ترکیه پس از بازداشت رقیب اصلی اردوغان
منابع ترکیه‌ای از بازداشت شهردار استانبول خبر دادند. این منابع اعلام کردند که اکرم امام اوغلو، شهردار استانبول که رقیب اصلیِ اردوغان به حساب می‌آید در پی اتهامات مختلفی بازداشت شده اما جزئیات دقیقی درباره این اتهامات منتشر نشده است.
نظرات

آخرین اخبار
حملات دشمن آمریکایی-صهیونی به ایران/جنایت جنگی در لارستان چهار شهروند را به شهادت رساند
عارف: ماجراجویی علیه ایران پرهزینه و پشیمان‌کننده خواهد شد
مقاومت اسلامی عراق از اجرای 41 عملیات علیه پایگاه‌های آمریکا خبر داد
رضایی: پایان جنگ دست رهبر انقلاب و شما مردم است
انهدام موشک کروز در منطقه جاسب کاشان
ماهی‌های قرمز را در منابع آبی کشور رها نکنید
رهگیری و انهدام یک فروند پهپاد MQ9 در آسمان خمین
آغاز به کار قرارگاه ملی «نوجوان مبارز»
آمریکا و اسرائیل در جنگ با ایران ناکام می مانند
اجرای مرحله سوم موج 89 عملیات وعده صادق 4/ قلب سرزمین‌های اشغالی زیر ضربات موشکی
هشدار پلیس درباره خستگی و سرعت غیرمجاز رانندگان
ایران با مقاومت و اتکال به خداوند بزرگ، پیروز این جنگ خواهد بود
کمال خرازی در حمله دشمن مجروح شد
دیدار پوتین و پاشینیان در سایه بحث روابط ارمنستان با اتحادیه اروپا
مذاکره امارات با شرکت مورد حمایت پسران ترامپ برای خرید پهپاد
فراخوان برای اعتصاب سراسری در آمریکا در 5 آوریل
مقابله موشکی حزب الله با جنگنده صهیونیستی در جنوب لبنان
مشارکت بیش از 6 میلیون نفر در پویش «جان‌فدا»
پیام تسلیت دبیر شورای عالی امنیت ملی در پی شهادت دریابان تنگسیری
برچسب‌زنی آرژانتین به نیروهای مسلح ایران، اشتباه راهبردی است
انتخاب میان تقابل و تعامل، آینده نسل‌ها را رقم می‌زند
ارسال مستندات حملات به غیرنظامیان به نهادهای بین المللی
پیام رهبر معظم انقلاب به مناسبت روز جمهوری اسلامی و روز طبیعت
واکنش تازه پرویز پرستویی به تحولات جنگ
آقای بازیگر به خاک سپرده شد
شهادت 237 دانش‌آموز و 56 فرهنگی در حملات اخیر
ایران در رتبه 21 جهان در رده‌بندی جدید فیفا
ایران شبکه یکپارچه پدافندی آمریکا و اسرائیل را هدف قرار می‌دهد!
15 وزیر خارجه اروپا از تشدید درگیری‌ها در لبنان شوکه شدند
معماری تازه خشونت قانونی در سرزمین‌های اشغالی
حمله به مدرسه میناب و ورزشگاه لامرد صرفاً دو مورد از صدها جنایت جنگی متجاوزان است
آثار جنگ در دانشگاه‌ها موزه جنایت جنگی دشمن می‌شود
دشمن را هدف می‌گیریم و به هلاکت می‌رسانیم
انفجار در پایگاه‌های آمریکا در اربیل، سلیمانیه و امارات
دیدار ماکرون با نخست‌وزیر ژاپن در توکیو
توزیع نهال‌ رایگان در پارک‌های جنگلی مازندران
اعمال اصلاحات اساسی در سیاستگذاری‌ ها،لازمه ‌حفظ کشور و نظام
جایگزین گواردیولا مشخص شد
تمجید وزیر فرهنگ از فیلم «نیم‌شب»
تولد بیش از 72 هزار نوزاد در 32 روز جنگ
پیشرفت 94درصدی فاز نخست جاده قزوین - الموت - تنکابن
نورنما | گریه خبرنگاران خارجی در حمله به اصفهان
ایران بر تنگه هرمز کنترل دارد
کلنگ ساخت مجدد مدرسه شجره طیبه، زده شد
بزرگترین افزایش قیمت بنزین آمریکا در 30 سال اخیر
فرمانده هوافضای سپاه خطاب به دشمنان: پناهگاه‌هایتان را آماده کنید
ریشه بحران، تجاوز آمریکا و اسرائیل است
رایزنی سفیر ایران در ترکیه با رئیس فدراسیون جهانی فوتبال
آتش، دود و خسارت در مرکز صنایع نظامی رافائل
نامه آیت‌الله اعرافی به وزیر علوم در محکومیت حملات به زیرساخت‌های علمی