×
اقتصادی
شناسه خبر : 217165
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1403/12/29 ساعت 08:20
رویدادهای جذاب نجومی 1404؛ ماه‌گرفتگی کلی و خورشیدگرفتگی حلقوی

رویدادهای جذاب نجومی 1404؛ ماه‌گرفتگی کلی و خورشیدگرفتگی حلقوی

مهمترین رویداد نجومی سال جدید، ماه‌گرفتگی کلی و خورشیدگرفتگی حلقوی است که در ماه‌های شهریور، بهمن و اسفند رخ خواهد داد.

نورنیوز-گروه اقتصادی: بررسی داده‌های ژئوفیزیک دانشگاه تهران حاکی از این است که سال ۱۴۰۴ رویدادهای نجومی دیدنی برای علاقه‌مندان دارد به ویژه اخترشناسان کشور که به مقوله ماه‌گرفتی و خورشیدگرفتگی علاقه دارند می‌توانند این رویداد را رصد کنند.

خسوف یا ماه‌گرفتگی یک پدیده جذاب نجومی است که زمین میان خورشید و ماه قرار می‌گیرد و مانع تابش نور خورشید به سطح ماه می‌شود؛ ماه‌گرفتگی جزئی زمانی رخ می‌دهد که تنها بخشی از قرص ماه وارد سایه‌ اصلیِ زمین شود. در این‌صورت، بُریدگی تاریکی در بخشی از سطح ماه ظاهر می‌شود که همان سایه‌ زمین است اما بخش‌های دیگر ماه همچنان روشن و عادی باقی می‌ماند.

طبق داده‌های موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران ماه گرفتگی کلی در روز یکشنبه ۱۶ شهریورماه رخ می‌دهد. آغاز گرفتگی ساعت ۱۹ و ۵۷ دقیقه ، شروع گرفتگی کلی یک سال و چهار دقیقه بعد خواهد بود. پایان گرفتگی کلی ۲۲ و ۲۳ دقیقه و پایان گرفتتگی سه ساعت و ۳۰ دقیقه بعد خواهد بود.

این رخداد در آسیا، اروپا، استرالیا، آفریقا، بخش کوچکی از غرب آمریکای شمالی، قسمتی از آمریکای جنوبی، اقیانوس آرام، اقیانوس اطلس، اقیانوس هند، قطب شمال و قطب جنوب قابل مشاهده است.

علاوه بر این در اسفند ۱۴۰۴ ماه‌گرفتگی کلی رخ می‌دهد که در کشور ما قابل رویت نیست. این گرفتگی در شرق آسیا، استرالیا، اقیانوس آرام، آمریکای شمالی، آمریکای جنوبی به جز بخش کوچکی از غرب آن، قطب شمال و قطب جنوب قابل مشاهده است.

خورشیدگرفتگی یا کسوف، هنگامی رخ می‌دهد که سایه ماه بر بخشی از زمین بیفتد و در نتیجه در قسمت‌هایی از کره زمین، قرص ماه قسمتی از قرص خورشید یا تمام آن را از دید ناظر زمینی بپوشاند. ماه در خورشیدگرفتگی از بین خورشید و زمین عبور می‌کند و این حرکت مانع رسیدن نور خورشید به زمین می‌شود و هنگامی که ماه از مقابل خورشید می‌گذرد سایه ماه روی زمین می‌افتد و آسمان تاریک می‌شود. خورشیدگرفتگی به سه شکل کلی، جزئی و حلقوی رخ می‌دهد که در هر یک از این اشکال بخش‌هایی از خورشید به اصطلاح می‌گیرد.

در سال ۱۴۰۴ هجری شمسی هر سه نوع خورشیدگرفتگی رخ می‌دهد. خورشیدگرفتگی کلی شنبه ۹ فروردین ماه اتفاق می‌افتد که در کشور قابل رویل نیست. این گرفتگی در اروپا به جز جنوب غرب آن، شمال روسیه، شمال غرب آفریقا، گرینلند، اقیانوس اطلس شمالی و شمال شرق آمریکای شمالی قابل مشاهده است.

خورشیدگرفتگی جزئی یکشنبه ۲۰ شهریورماه ۱۴۰۴ رخ خواهد داد که همچون خورشیدگرفتگی کلی در ایران قابل مشاهده نیست. این اتفاق در جنوب اقیانوس آرام، زلاندنو و جنوبگان قابل مشاهده است.

خورشیدگرفتگی (کسوف) حلقوی زمانی اتفاق می‌افتد که ماه از بین زمین و خورشید عبور می‌کند و جلوی بیشتر نور خورشید، اما نه همه آن را، می‌گیرد.

این یک خورشیدگرفتگی حلقه‌ای نامیده می‌شود چرا که یک باریکه نازک یا حلقه نور قابل مشاهده است.

خورشیدگرفتگی حلقه‌ای تنها زمانی روی می‌دهد که ماه در دورترین فاصله از زمین باشد. از دید ما روی زمین، ماه نور خورشید را کاملا سد نمی‌کند، بنابراین در عوض قرص خورشید، این حلقه آتشین فوق‌العاده در اطراف ماه دیده می‌شود.

خورشیدگرفتگی حلقوی سه‌شنبه ۲۸ بهمن ماه سال جدید روی می‌دهد و همچون موارد بالا در کشور ما قابل مشاهده نیست. این رخداد در قسمتی از جنوب آفریقا، بخش کوچکی از جنوب آمریکای جنوبی به صورت جزئی و در جنوبگان به صورت حلقوی قابل مشاهده است.


نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
آخرین وضعیت ورزشکاران ایران در کره‌جنوبی و عذرخواهی دیرهنگام
امکان پرتودهی بیش از 5 میلیون قطعه فیلتر دیالیز در کشور
نتایج قرعه‌کشی فروش ایران خودرو اعلام شد +لینک اعلام نتایج
حماس بر آزادی اسیران سرشناس اصرار دارد
هشدار زرد هواشناسی برای پایتخت
انتصاب نخستین بخشدار زن در کردستان
اعلام زمان بازی تیم ملی فوتبال ایران در تورنمنت امارات
تل‌آویو: آزادی اسرای اسرائیلی از فردا صبح آغاز می شود
ونس: اسرای اسرائیلی احتمالا به‌زودی آزاد شوند
سریال موسولینی دوبله شد / کدام شبکه این سریال را پخش می کند؟
زمین لرزه 3.1 ریشتری هرمزگان را لرزاند
ترکیب کشتی فرنگی ایران در بازی‌های کشوری اسلامی مشخص شد
چهار کشته و 20 زخمی در تیراندازی در باشگاهی در آمریکا
افزایش قیمت خودرو در ایست بازرسی سازمان حمایت
مشاورین نسل زد شورای اطلاع‌رسانی دولت به 15 نفر رسید
منابع محلی سوری: هیچ انفجاری در حلب رخ نداده است
اردوغان: چالش بزرگتری در غزه در پیش است
خط مزاحمان تلفنی اورژانس تهران مسدود می‌شود
حادثه مرگبار در متروی تبریز
پرداخت وام‌های دانشجویان علوم پزشکی + جزئیات
تایید آمار کشته های سربازان پاکستانی در درگیری‌ با طالبان
زمان خاکسپاری محمد کاسبی اعلام شد
نشست شرم‌الشیخ؛ نمایش یا راه‌حل واقعی؟
تحریم‌های جدید زلنسکی علیه روسیه، چین، ترکیه و قزاقستان
اظهارات وزیر جنگ اسرائیل بر خلاف توافق آتش‌بس
شناسایی 243 خودروی رها شده در تهران در 24 ساعت گذشته + فیلم
پیش ثبت‌نام حج تمتع 1405 از امروز +فیلم
رستمی با یک کیلوگرم اختلاف به مدال نقره رسید
حمله هوایی پاکستان به تأسیسات نظامی طالبان در قندهار
واکنش آموزش و پرورش به کمبود کتب در برخی مدارس غیردولتی
دستگیری عوامل درگیری با پزشک در درمانگاه شهریار
ماجرای سرقت راکت های ملی پوش ایرانی در هند چه بود ؟
قیمت مرغ پر کشید
ایران امشب دربارۀ حضور در نشست شرم‌الشیخ تصمیم‌ می‌گیرد
دیدار فرمانده حشد الشعبی عراق با سردار رادان
همکاری مخفیانه واشنگتن- کی‌یف/ هدف: تاسیسات انرژی روسیه
نورنما | چهارصد‌و‌شصت میلیون سال پیش اینجا یک اقیانوس بوده
چالش‌ درمان رایگان کودکان زیر 7 سال برای دهک‌های کم درآمد
انصارالله یمن: در صورت پایبندی اسرائیل به آتش‌بس در غزه حملات را متوقف می‌کنیم
حاجی‌بابایی: آخرین فرصت اجرای قانون کالابرگ اواخر آبان است
تیراندازی‌های پیاپی در ایالت می‌سی‌سی‌پی آمریکا با شش کشته
مقام صهیونیست: روند آزادی اسرا از صبح دوشنبه آغاز می‌شود
سقوط بالگرد روی عابران پیاده در «کالیفرنیا»+فیلم
پزشکیان: آموزش درست به دانش‌آموزان ربطی به تحریم ندارد
مجتمع تجاری اطلس درگهان دچار حریق شد
دستگیری بیش از 300 حامی فلسطین در «روتردام» هلند
شیخ نعیم قاسم: امید به آینده روشن هرگز نباید فراموش شود
قیمت دلار و سایر ارزها امروز یکشنبه 20 مهر 1404
ناگفته‌های شمخانی از جنگ 12روزه و قدرت دریایی ایران تا هواپیمای اوکراینی و تنگه هرمز+ فیلم
قیمت طلا و سکه امروز یکشنبه 20 مهر + جدول
X
آگهی تبلیغاتی