×
سیاسی
شناسه خبر : 216638
تاریخ انتشار : شنبه 1403/12/25 ساعت 11:01

نجاح محمد علی*

نامه ترامپ: راه سلامت از تهران می‌گذرد

نامه رئیس‌جمهور ایالات متحده، دونالد ترامپ، به رهبر معظم انقلاب آیت‌الله سید علی خامنه‌ای، صرفاً یک اقدام دیپلماتیک معمولی نبود، بلکه نشانه‌ای از سردرگمی و آشفتگی در سیاست‌های واشنگتن در قبال تهران به شمار می‌رفت. این اقدام غیرعادی بود،

نورنیوز-گروه سیاسی: نامه رئیس‌جمهور ایالات متحده، دونالد ترامپ، به رهبر معظم انقلاب آیت‌الله سید علی خامنه‌ای، صرفاً یک اقدام دیپلماتیک معمولی نبود، بلکه نشانه‌ای از سردرگمی و آشفتگی در سیاست‌های واشنگتن در قبال تهران به شمار می‌رفت. این اقدام غیرعادی بود، زیرا دولت آمریکا به جای استفاده از کانال‌های سنتی و معتبر مانند روسیه، از مسیر دیگری برای ارسال این نامه بهره گرفت. چرا واشنگتن تصمیم گرفت نامه خود را از طریق امارات بفرستد، در حالی که وزیر امور خارجه روسیه، سرگئی لاوروف، اخیراً به تهران سفر کرده بود؟ چرا روسیه، با وجود اینکه ترامپ شخصاً از پوتین درخواست کرده بود که میانجی‌گری کند، این نامه را منتقل نکرد؟

این پرسش‌ها ابعاد عمیق‌تری از بحران را آشکار می‌کند. انتخاب میانجی نشان‌دهنده میزان اعتماد آمریکا به طرفی است که می‌تواند نقش موفقی در نزدیک کردن دیدگاه‌ها ایفا کند. اما به نظر می‌رسد که مشکل اصلی نه در واسطه، بلکه در محتوای نامه و زمان‌بندی ارسال آن نهفته است.

چرا روسیه نامه ترامپ را نپذیرفت؟

روسیه که روابط راهبردی نزدیکی با تهران دارد، یک واسطه عادی نیست که واشنگتن بتواند هر زمان که بخواهد از آن استفاده کند و سپس کنار بگذارد. مسکو به خوبی می‌داند که ایران کشوری نیست که بتوان به سادگی بر آن فشار آورد. روس‌ها همچنین آگاه هستند که درخواست‌های ترامپ تنها به مسئله توافق هسته‌ای محدود نمی‌شود، بلکه شامل موضوعات امنیتی و منطقه‌ای است که ایران هرگز در مورد آن‌ها سازش نخواهد کرد.

هنگامی که لاوروف اظهار داشت که خواسته‌های آمریکا “غیرواقع‌بینانه” است، در واقع پیامی روشن به واشنگتن فرستاد که مسکو بخشی از فشارهای آمریکا علیه ایران نخواهد شد. موضع‌گیری میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، نیز بر همین نکته تأکید داشت و نشان داد که مسکو حاضر نیست نقش نامه‌رسان آمریکا را بازی کند.

در نتیجه، واشنگتن ناچار شد مسیر دیگری برای ارسال نامه خود بیابد و اینجاست که امارات وارد معادله شد، نه فقط به عنوان یک کانال ارتباطی، بلکه به عنوان بازیگری که تلاش دارد از این فرصت برای کسب منافع سیاسی خود بهره ببرد.

چرا امارات این مأموریت را پذیرفت؟

امارات نمی‌خواست تنها نقش یک نامه‌رسان بی‌طرف را ایفا کند، بلکه به عنوان یک بازیگر منطقه‌ای با دستورکار خاص خود عمل کرد. در سال‌های اخیر، ابوظبی تلاش کرده است بین روابط خود با واشنگتن و تهران تعادل برقرار کند. با مشاهده اینکه سیاست فشار حداکثری ترامپ نتایج مورد نظر را به همراه نداشته و برعکس باعث افزایش مقاومت ایران شده است، امارات لحن خود را نسبت به تهران نرم‌تر کرده و مسیرهای ارتباطی غیرمستقیم را تقویت نموده است.

اما چرا ارسال نامه ترامپ یک هفته به تأخیر افتاد؟ چرا این نامه از طریق کانال‌های دیپلماتیک متداول مانند سوئیس، حافظ منافع آمریکا در تهران، ارسال نشد؟ این تأخیر احتمالاً نشان‌دهنده اختلاف‌نظر در داخل دولت آمریکا بر سر اثربخشی این نامه یا تلاش‌هایی برای یافتن واسطه‌ای دیگر پیش از امارات بوده است.

تناقض ترامپ: تحریم‌های جدید در کنار درخواست مذاکره؟

اگر ترامپ واقعاً به دنبال گشایش کانال‌های مذاکره با ایران بود، چرا هم‌زمان تحریم‌های تازه‌ای را اعمال کرد که شامل وزیر نفت ایران نیز شد؟ هدف گرفتن یک وزارتخانه حاکمیتی، پیامی جز تلاش برای اعمال پیش‌شرط‌های غیرقابل‌قبول برای مذاکره ندارد؛ مسئله‌ای که ایران هرگز آن را نخواهد پذیرفت.

ایران اهل ارائه امتیازات رایگان نیست، به‌ویژه هنگامی که پای حاکمیت ملی در میان باشد. واشنگتن شاید تصور کند که ترکیب فشار اقتصادی و سیگنال‌های دیپلماتیک می‌تواند تهران را وادار به مذاکره کند، اما تجربه نشان داده است که هرچه فشارها بیشتر شود، مواضع ایران نیز سخت‌تر خواهد شد.

رزمایش ایران، روسیه و چین: پیامی آشکار برای واشنگتن

در میان این تحولات، برگزاری رزمایش نظامی سه‌جانبه بین ایران، روسیه و چین، حامل پیامی قاطع برای آمریکا بود: ایران تنها نیست. این رزمایش نه‌تنها نمایش قدرت بود، بلکه نشانه‌ای از اتحاد راهبردی تهران با قدرت‌های جهانی‌ای است که می‌توانند موازنه قوا را در منطقه تغییر دهند.

زمان‌بندی این رزمایش تصادفی نبود؛ بلکه هم‌زمان با تلاش ترامپ برای ایجاد یک مسیر جدید برای مذاکره صورت گرفت. این یعنی ایران قصد دارد به واشنگتن نشان دهد که هرگونه مذاکره‌ای باید از موضعی برابر و بدون فشار انجام شود.

آقای ترامپ، ایران کره شمالی نیست!

شاید ترامپ تصور کند که می‌تواند همان تاکتیکی را که در قبال کره شمالی به کار گرفت، در مورد ایران نیز اجرا کند، اما واقعیت این است که تهران با پیونگ‌یانگ تفاوت اساسی دارد. ایران یک کشور منزوی نیست و نیازی به توافق نمایشی برای تقویت جایگاه داخلی خود ندارد. برعکس، تهران بر این باور است که زمان به نفعش است و سیاست “نفس بلند” قوی‌ترین ابزارش در برابر فشارهای آمریکا محسوب می‌شود.

واشنگتن ممکن است سعی کند قواعد جدیدی برای مذاکره تعیین کند، اما دیر یا زود متوجه خواهد شد که ایران شریکی نیست که بتوان آن را به‌راحتی به پای میز مذاکره کشاند. ترامپ باید درک کند که هر توافقی که بدون در نظر گرفتن شروط و منافع ایران باشد، محکوم به شکست است.

راه سلامت: یا شروط ایران یا هیچ مذاکره‌ای!

ایرانی که ترامپ عزیزترین فرمانده‌اش، سردار قاسم سلیمانی را به شهادت رساند—همان مردی که پروژه داعش را نابود کرد، پروژه‌ای که خود آمریکا به راه انداخت—قطعا در موقعیتی نیست که بتواند شروط آمریکا را بپذیرد. این واقعیتی است که ترامپ باید پیش از هر گونه اقدام جدید دیپلماتیک در نظر بگیرد.

اگر واشنگتن به دنبال مذاکرات واقعی است، باید با آغوش باز و بدون پیش‌شرط‌ها به میز مذاکره بیاید، نه تنها برای تحمیل خواسته‌های خود. ایران نشان داده است که قادر است در برابر تحریم‌ها مقاومت کند و اگر لازم باشد، می‌تواند این مسیر را برای سال‌ها ادامه دهد.

ترامپ ممکن است بخواهد تصویری از خود به عنوان کسی که می‌تواند “معامله قرن” را انجام دهد، بسازد، اما در مورد ایران، هیچ توافقی ممکن نخواهد بود مگر آنکه بر اساس شروط ایران باشد. واشنگتن یا باید این واقعیت را بپذیرد، یا خود را برای پیچیدگی‌ها و تنش‌های بیشتری آماده کند که هیچ‌گاه به نفع آن نخواهد بود.

پیام روشن است: ترامپ! اگر به‌دنبال راه خروج هستی، راه سلامت از تهران می‌گذرد، آن هم فقط طبق شروط ایران. در غیر این صورت، وقت خود را تلف نکن!


نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
پلیس هشدار داد؛ موتورسواری بدون گواهینامه جرم است
سینمای ایران در آستانه انتخاب نماینده برای اسکار/5 فیلم نامزد شدند
قاچاقچی ارز پنج هزار میلیارد ریالی در تعزیرات حکومتی محکوم شد
بن بست در تعیین نرخ خرید تضمینی گندم
قیمت طلا و سکه امروز یکشنبه 23 شهریور 1404
پدری پسرش را با چکش کشت
مصرف بنزین رکورد زد
اعتصاب غذای جهانی در 100 شهر در همبستگی با غزه
نصب رایگان کنتور هوشمند برای مشترکان خانگی و تجاری
واکنش شدید چین به رزمایش دریایی ژاپن، فیلیپین و آمریکا
جوان 39 ساله مرگ مغزی فرشته نجات بیماران شد
فرود اضطراری پرواز ازمیر به تهران در ارومیه
اولیانوف: لهستان آماده گفت‌وگو با روسیه نیست
ناوگان جهانی پایداری راهی غزه شد
خشکسالی پنجمین سال متوالی؛ سدها همچنان در وضعیت بحرانی
شرمن: برنامه هسته‌ای ایران نابود نشد
قیمت دلار و سایر ارزها امروز یکشنبه 23 شهریور 1404
کلثوم اکبری: اشتباه کردم!
مدیرعامل توانیر: ناترازی برق همچنان پابرجاست
مربی اسپانیایی با تجربه آسیایی به ایران می‌آید
نشست سران عربی و اسلامی، سنگ محک رهبران عرب
برگزیدگان اولین جشن ملی سینمایی «مهربانی» معرفی شدند
نخستین اپراتور هوش مصنوعی ایران یک گام تا دریافت مجوز
فیگارو از تشدید تنش‌های داخلی در «اسرائیل» خبر داد
یک کافه رستوران به دلیل سرو مشروبات الکلی پلمب شد
آیا ترامپ به دنبال تعویق تحریم‌ها علیه روسیه است؟
حمایت مغربی ها از ناوگان جهانی شکست حصر غزه «صمود»
بن‌بست تندروی
دولت ترامپ حفاظت مقامات را تشدید می‌کند
مصرف 25 درصد از ذخایر موشک‌های تاد آمریکا در جنگ 12 روزه
نورنما | گفتگوی جذاب المیرا شریفی با یک رتبه برتری متفاوت در کنکور
قیمت خودرو امروز یکشنبه 22 شهریور 1404 + جدول
از عشق مجازی تا سرقت میلیاردی
بیانیه دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی درباره تفاهم ایران و آژانس
جنگنده‌های اف-35 آمریکا به دریای کارائیب رفتند
آیفون 16 دوباره صدرنشین شد
کاهش عجیب سرقت‌ها در تهران
ورود 200 اتوبوس تازه‌نفس به ناوگان شهری
آغاز پیش‌فروش بلیت قطار برای سفرهای پاییزی از فردا
کاظمی خبر داد؛ اختصاص 2 همت برای توسعه زیرساخت‌های شبکه شاد
سیدمحمد پولادگر نایب‌رئیس افتخاری اتحادیه تکواندو آسیا شد
غرب آسیا پس از حمله رژیم صهیونیستی به قطر
حکم شیطان لویزان دوباره نقض شد
اجلاس عربی - اسلامی دوحه؛ چرخش از محکومیت و شعار به گام‌های عملی در برابر اسرائیل
سفر وزیر خارجه آمریکا به سرزمین‌های اشغالی
حمله به اتوبوس گردشگران صهیونیست در یونان
نواخته شدن زنگ آغاز سال تحصیلی با حضور رئیس‌جمهور
تدبیر ایران در همکاری با آژانس
ترافیک سنگین در آزادراه تهران - شمال
آغاز دور جدید حراج شماره‌های رند همراه اول
X
آگهی تبلیغاتی