×
فرهنگی
شناسه خبر : 216612
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1403/12/29 ساعت 08:30
لقمان حکیم؛  عبد صالح خدا

نورنیوز در ماه مبارک رمضان آموزه‌های قرآنی را تبیین می‌کند-۱۸

لقمان حکیم؛ عبد صالح خدا

«لقمان حکیم» از شخصیت های بزرگ قرآنی است که پند و اندرزهای ارزشمند او به فرزندش در قرآن کریم و روایات متعددی نقل شده است. به عقیده بعضى چند سال قبل از تإسیس حکومت حضرت داود(ع), و به نظر بعضى ده سال پس از حکومت داود(ع) متولد شد, و عمر او تا عصر پیامبرى حضرت یونس(ع) ادامه یافت, او در عصر نبوت و حکومت حضرت داود (ع) همراه آن حضرت به جنگ جالوت رفت,

نورنیوز-گروه فرهنگی: «لقمان حکیم» از شخصیت های بزرگ قرآنی است که پند و اندرزهای ارزشمند او به فرزندش در قرآن کریم و روایات متعددی نقل شده است.

نام او لقمان, و کنیه او ابوالاسود است , او در سرزمین نوبه (واقع در کشور سودان یکى از مناطق افریقا) چشم به جهان گشود.

به عقیده بعضى چند سال قبل از تإسیس حکومت حضرت داود(ع), و به نظر بعضى ده سال پس از حکومت داود(ع) متولد شد, و عمر او تا عصر پیامبرى حضرت یونس(ع) ادامه یافت, او در عصر نبوت و حکومت حضرت داود (ع) همراه آن حضرت به جنگ جالوت رفت, و در کشتن جالوت که طاغوت آن عصر بود, شرکت داشت.

به نظر مى رسد لقمان(ع) بیشتر عمرش را در خاورمیانه, به خصوص در فلسطین و بیت المقدس گذرانده است, و نقل شده که قبرش در ایله (یکى از بندرهاى فلسطین) است.

لقمان در قرآن و روایات

نام حضرت لقمان تنها دو بار در سراسر قرآن ذکر شده است، اما آیات متعددى صفات و مواعظ او را بیان مى کند و یک سوره به نام اوست. مهمترین موضوع درباره این شخصیت قرآنى این است که آیا او پیامبر بوده یا نه. در این خصوص، بیشتر روایات موجود، نبوت وى را نفى کرده و او را عبد صالح خدا معرفى کرده اند.

صاحب مجمع البیان مى گوید: نافع از ابن عمر روایت کرده که گفت: از رسول خدا شنیدم مى فرمود: به حق مى گویم که لقمان پیغمبر نبود، ولکن بنده اى بود که بسیار فکر مى کرد و یقین خوبى داشت، خدایش را دوست مى داشت و خدا نیز دوستدار او بود و به دادن حکمت بر او منت نهاد.

* «وَلَقَدْ آتَیْنَا لُقْمَانَ الْحِکْمَةَ أَنِ اشْکُرْ لِلَّهِ»؛ و به راستى، لقمان را حکمت دادیم که: خداوند را سپاس بگزار.(سوره لقمان/۱۲)

* «وَإِذْ قَالَ لُقْمَانُ لِابْنِهِ وَهُوَ یَعِظُهُ یَا بُنَیَّ لَا تُشْرِکْ بِاللَّهِ إِنَّ الشِّرْکَ لَظُلْمٌ عَظِیمٌ»؛ و یاد کن هنگامى را که لقمان به پسر خویش - در حالى که او را اندرز مى داد - گفت: اى پسرک من، به خدا شرک میاور که به راستى شرک ستمى بزرگ است. (سوره لقمان/۱۳)

خداوند لقمان را در قرآن براین اساس یاد کرده که فرزندش را به ده اندرز بسیار مهم و سرنوشت ساز نصیحت کرده, و این نصایح *در ضمن پنج آیه سوره لقمان ذکر شده است:*👇

موعظه اول:

وَإِذْ قَالَ لُقْمَانُ لِابْنِهِ وَهُوَ یَعِظُهُ یَا بُنَیَّ لَا تُشْرِکْ بِاللَّهِ إِنَّ الشِّرْکَ لَظُلْمٌ عَظِیمٌ ﴿لقمان۱۳﴾

و [یاد کن] هنگامی که لقمان به پسرش در حالی که او را موعظه می کرد، گفت: پسرکم! به خدا شرک نورز، بی تردید شرک ستمی بزرگ است.

موعظه دوم:

یَا بُنَیَّ إِنَّهَا إِنْ تَکُ مِثْقَالَ حَبَّةٍ مِنْ خَرْدَلٍ فَتَکُنْ فِی صَخْرَةٍ أَوْ فِی السَّمَاوَاتِ أَوْ فِی الْأَرْضِ یَأْتِ بِهَا اللَّهُ إِنَّ اللَّهَ لَطِیفٌ خَبِیرٌ ﴿لقمان۱۶﴾

 پسرکم! اگر عمل هموزن دانه خردلی و در درون سنگی یا در آسمان ها یا در دل زمین باشد، خدا آن را [در قیامت برای حسابرسی] می آورد؛ یقیناً خدا لطیف و آگاه است.

موعظه سوم تا ششم:

یَا بُنَیَّ أَقِمِ الصَّلَاةَ وَأْمُرْ بِالْمَعْرُوفِ وَانْهَ عَنِ الْمُنْکَرِ وَاصْبِرْ عَلَى مَا أَصَابَکَ إِنَّ ذَلِکَ مِنْ عَزْمِ الْأُمُورِ ﴿لقمان۱۷﴾

پسرکم! نماز را برپا دار و مردم را به کار پسندیده وادار و از کار زشت بازدار و بر آنچه [از مشکلات و سختی ها] به تو می رسد شکیبایی کن، که اینها از اموری است که ملازمت بر آن از واجبات است.

موعظه هفتم و هشتم

وَلَا تُصَعِّرْ خَدَّکَ لِلنَّاسِ وَلَا تَمْشِ فِی الْأَرْضِ مَرَحًا إِنَّ اللَّهَ لَا یُحِبُّ کُلَّ مُخْتَالٍ فَخُورٍ ﴿لقمان۱۸﴾

متکبرانه روی از مردم برمگردان، و در زمین با ناز و غرور راه مرو، همانا خدا هیچ خودپسند فخرفروش را دوست ندارد.

موعظه نهم و دهم

وَاقْصِدْ فِی مَشْیِکَ وَاغْضُضْ مِنْ صَوْتِکَ إِنَّ أَنْکَرَ الْأَصْوَاتِ لَصَوْتُ الْحَمِیرِ ﴿لقمان۱۹﴾

و در راه رفتنت میانه رو باش، و از صدایت بکاه که بی تردید ناپسندترین صداها صدای خران است.

8برخی دیگر از مواعظ لقمان به فرزندش8

در روایات نیز این توصیه ها از لقمان به فرزندش ذکر شده است:

* اى پسرم؛ به ظلم هیچ ظالمى خوشنود مباش بلکه اگر به کسى ظلم کردى براى آن عمل قبیح محزون و غمگین باش. اى پسرم ظلم سبب تاریکى دل مى شود و روز قیامت باعث حسرت و اندوه است. و هرگاه قدرت تو، تو را واداشت که به کسى ظلم کنى که از تو ضعیف تر است پس به یاد بیاور قدرت و تسلط خدا را بر خودت.

* اى پسرم؛ خروس از تو زیرکتر نباشد و بیشتر از تو حفظ اوقات نماز را نکند! آیا او را نمى بینى هنگام هر نماز براى نماز اعلان مى کند و در سحرها با صداى بلند اعلان مى کند و تو در خوابى.

*اى پسرم؛ کسى که مالک زبانش نباشد پشیمان مى شود. و کسى که زیاد مجادله کند دشنام داده مى شود. و کسى که در جاهاى بد و نامناسب داخل شود مورد تهمت قرار مى گیرد.

و کسى که با رفیق بد و ناصالح رفاقت و دوستى کند از آفات سالم نمى ماند. و کسى که با علما مجالست و همنشینى کند نفع مى برد.

* اى پسرم؛ توبه را به عقب نینداز که مرگ ناگهان مى رسد.

* اى پسرم؛ بى نیازى و غناى خود را در قلب خود قرار ده و اگر زمانى فقیر شدى براى مردم از فقر خود چیزى نگو که سبب مى شود در نظر آن ها بى اعتبار و سبک شوى ولیکن از فضل بى پایان الهى سؤال کن و بخواه تا به تو مرحمت فرماید.

*اى پسرم؛ دروغ گفته آن کس که مى گوید شر را با شر مى توان قطع کرد. آیا نمى بینى آتش را آتش خاموش نمى کند ولیکن آب است که آتش را خاموش مى کند. و همچنین شر قطع نمى شود مگر با خیر و خوبى.

* اى پسرم؛ به شخص مصیبت زده شماتت مکن! و شخص مبتلا را سرزنش و ملامت مکن. و از معروف و خوبى ها جلوگیرى نکن و آن را انجام بده که آن ذخیره است براى تو در دنیا و آخرت.

* اى پسرم؛ مداراى با سه کس واجب است: مریض، سلطان و زن. و قناعت کن تا بى نیاز زندگى کنى و احتیاج به کسى پیدا نکنى. و تقوى داشته باش تا عزیز باشى.

* ای پسرم؛ هنگامى که گناهى از تو سر زد دنبال آن از خداى متعال طلب مغفرت بنما و از انجام آن گناه پشیمان شو و تصمیم بگیر که هرگز به آن گناه عود و بازگشت نکنى.

* ای پسرم؛  مرگ را در مقابل چشم خود قرار بده و ایستادن در مقابل مقام عدل الهى را همیشه در نظر داشته باش و شهادت اعضا و جوارح خود را به اعمال و کارهایت در مقابل خود ممثل و نمایان نما و از شهادت ملائکه موکل بر تو که اعمال تو را ثبت و ضبط مى کنند، غفلت نداشته باش، پس از آن ها حیا کن و از خداى خود که اعمال تو را مى بیند شرم کن. و بر تو باد به شنیدن موعظه و نصیحت پس عمل به آن، چون که شنیدن موعظه و عمل به آن در نزد شخص عاقل از عسل صاف شده شیرین تر است. و آن براى سفیه و نادان مشکل تر است از بالا رفتن پیر فرتوت از نردبان و پله هاى سخت. و گوش به چیزهاى بیهوده و گفتار لغو مده، چون که آن سبب مى شود که آخرت را فراموش کنى و از نظر ببرى. لیکن بر جنازه ها حاضر شو و به زیارت قبور مؤمنین برو به یاد بیاور مردن و هول و وحشت هاى بعد از آن را پس پند و نصیحت خود را بگیر و از آن بهره مند شو!

* اى پسرم؛ بى نیازترین مردم کسى است که به آن چه در دست اوست قناعت کند و فقیرترین آن ها کسى است که به آن چه در دست مردم است چشم داشته باشد و بر تو باد که مأیوس باشى از آن چه در دست مردم است. و اعتماد تو به وعده خدا باشد. و کوشش کن در آن چه بر تو واجب شده. و رزقى که براى تو ضمانت شده و به تو خواهد رسید لازم نیست سعى بسیار در طلب آن داشته باشى. و توکل بر خدا کن در تمام امور و کارهاى خود تا تو را کفایت کند.

* ای پسرم؛ هر وقت نماز خواندى نماز تو مانند نماز کسى باشد که با نماز وداع کند و گمان برى که بعد از آن نماز هرگز باقى نمانى. و دورى کن از آن چه که بخواهى از آن عذرخواهى کنى، چون که از کار خوب هیچ گاه عذرخواهى نمى شود، یعنى کار بدى نکن که بخواهى بعدا از آن عذرخواهى کنى.ث

* ای پسرم؛ براى مردم دوست دار و بخواه آن چه را که براى خود مى خواهى و آن چه را براى خود مکروه و ناپسند مى دارى براى دیگران نیز مکروه و ناپسند بدار و آن چه را نمى دانى اظهار نکن و نگو. و کوشش کن تا این که امروز تو بهتر از دیروزت باشد، و فرداى تو بهتر از امروز تو باشد، براى اینکه هر کس دو روزش مساوى و یکسان باشد چنین کسى به غبن و ضرر گرفتار شده، چون یک روز از سرمایه عمر او گذشته و در مقابل آن چیزى به دست نیاورده. و هر کس امروزش بدتر از دیروزش باشد او ملعون است، چون کارى که او را به رحمت خدا نزدیک کند انجام نداده، بلکه موجبات دورى از رحمت خدا را براى خود فراهم ساخته و ملعون و مطرود و دور افتاده از رحمت است.

 


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
فیل‌ها واقعاً از موش می‌ترسند؟
هشدار روان‌پزشک درباره فرسودگی روانی؛ این خستگی را جدی بگیرید
انقلاب در دنیای بینایی؛ لنزهای تماسی خودترمیم‌شونده ساخته شدند
ترامپ: معاینه پزشکی‌ام در مرکز «والتر رید» به پایان رسید
بهترین رژیم غذایی برای مقابله با گرما و کم‌آبی
نساجی قهرمان دسته اول شد
دولت وابسته به عربستان در یمن بار دیگر مانع تبادل اسرا با انصارالله شد
رسانه نظامی: میگ-29های ایران همچنان عملیاتی‌اند
خبرگزاری فرانسه: رم میزبان مذاکرات جدید لبنان و اسرائیل شد
خاموشی برق در مشهد آغاز شد؛ جدول قطعی‌ها به‌زودی منتشر می‌شود
تیم جدید میلاد سرلک مشخص شد
کارگردان سینما: آماده اجرای حکم قصاص قاتلان رهبر شهید انقلاب هستم
آخرین گزینه آمریکا برای بازکردن تنگه هرمز، درخواست از ایران است
انتخابات هیأت رئیسه کمیسیون‌های تخصصی مجلس از 22 تیر آغاز می‌شود
آمریکا از رهبران کوبا خواست مسیر سیاسی خود را تغییر دهند!
آخرین وضعیت عبدالرضا هلالی پس از عمل جراحی اعلام شد
تأکید مهدی تاج بر ادامه همکاری با قلعه‌نویی تا جام ملت‌های آسیا
آلمان و فرانسه برای حل بحران لبنان برنامه مشترک تدوین کردند
چرا ترامپ هم به ایران حمله می‌کند و هم از جنگ فراگیر پرهیز دارد؟
قتل هولناک فاطمه سلطانی در اسلامشهر؛ پدر در دادگاه چه گفت؟
هیأت آمریکایی برای بررسی عقب‌نشینی اسرائیل وارد لبنان شد
مراسم تشییع رهبر شهید، اعتمادبه‌نفس مقامات ایران را تقویت کرد
دستور ویژه چین به پالایشگاه‌ها برای تولید بیشتر
رئیس هیئت امنای حسینیه اعظم زنجان آمار نذورات محرم را اعلام کرد
اتوبوس‌های کرمان تا پایان تابستان رایگان شدند
آغاز بازی‌های تدارکاتی تیم ملی امید؛ اولین آزمون مقابل کایسری‌اسپور
صدای انفجارهای مهیب در شرق حمص؛ جزئیات در حال بررسی
باخت ترامپ و گرفتار شدن او در تله‌ خودساخته
تشبیه جنجالی اتحادیه اروپا به یک تیم شکست‌خورده
هاآرتص: تصمیم جدید حماس، کابینه اسرائیل را با چالش تازه روبه‌رو کرد
مجوز صادرات محدود مرغ صادر شد
زمان ثبت‌نام آزمون کارشناسی ارشد علوم پزشکی 1405 اعلام شد
موج گرمای شدید در کشور؛ دمای تهران 42 و قم تا 46 درجه می‌رسد
حبیبی‌نژاد به تراکتور پیوست
تصویب دستورالعمل جدید بانک مرکزی برای گواهی سپرده ارزی
گزارش تصویری | جشنواره گاو بازی در اسپانیا
تدوین نقشه راه بازسازی و مدیریت منابع در نشست ستاد بازسازی
آغاز قطعی برق در برخی مناطق تهران بدون اطلاع قبلی+اطلاعیه توزیع برق
ای عشق دل افروز ،دل من به تو گرم است
حضور مداوم امیری در تمرینات پرسپولیس؛ بازار شایعات داغ شد
حمله به مقر تجزیه‌طلبان مخالف ایران در شمال عراق
منبع آگاه به پرس تی‌وی: ایران برنامه‌های مدیریت تنگه هرمز را پیش خواهد برد
اعلام برنامه تابستانی دانش‌آموزان با نیازهای ویژه+ جزئیات
دادگاه اسپانیا تحقیق درباره فرماندهان رژیم صهیونیستی را آغاز کرد
تقدیر عراقچی از پیام همدردی سلطنت عمان
جدایی عالیشاه و سرلک از پرسپولیس
نوراینفو | آیا ویپ از سیگار هم خطرناک‌تر است؟
تصمیم‌گیری برای تنگه هرمز فقط توسط ایران و عمان صورت می‌گیرد
حقیقت هشدار سردار علایی و واکنش شهید شمخانی چه بود؟
آلمان احتمال خرابکاری در آتش‌سوزی خط ریلی پرتردد را بررسی می‌کند