×
اقتصادی
شناسه خبر : 216603
تاریخ انتشار :

نورنیوز روند تولید و درآمد صنعت پتروشیمی را بررسی می‌کند؟

چرا پتروشیمی ایران با وجود رشد تولید، ثروتمندتر نمی‌شود؟

صنعت پتروشیمی ایران با افزایش تولید به 80 میلیون تن در سال رسیده، اما درآمد آن تنها 23 میلیارد دلار است. در مقایسه با سال 1390، ارزش هر تن محصول به‌شدت کاهش یافته، نشانه‌ای از خام‌فروشی و افت ارزش افزوده در این صنعت.

نورنیوز-گروه اقتصادی: داده‌های رسمی منتشر شده نشان می دهد میزان تولید محصولات پتروشیمی ایران از ۱۲ میلیون تن در سال ۱۳۸۰ به ۸۰ میلیون تن در سال ۱۴۰۳ رسیده است. در کنار این افزایش قابل‌توجه در تناژ تولید، درآمد حاصل از فروش داخلی و صادراتی محصولات پتروشیمی نیز به ۲۳ میلیارد دلار در سال ۱۴۰۳ رسیده است. مقایسه این دو شاخص نشان می‌دهد که باوجود رشد چشمگیر حجم تولید، میزان درآمد حاصل از این صنعت متناسب با افزایش تولید رشد نکرده است.

در سال ۱۳۹۰، تولید این صنعت ۴۳ میلیون تن بود و درآمد کل آن ۲۱ میلیارد دلار برآورد شد. این آمار نشان می‌دهد که در آن سال به ازای هر میلیون تن تولید، درآمدی در حدود ۴۸۸ میلیون دلار ایجاد می‌شد. اما در سال ۱۴۰۳، این شاخص به حدود ۲۸۷ میلیون دلار کاهش یافته است. به عبارت دیگر، ارزش اقتصادی هر واحد تولید کاهش‌یافته که نشان‌دهنده افت قیمت صادراتی محصولات یا افزایش سهم تولید محصولات کم‌ارزش‌تر است.

چالش‌های افت ارزش صادراتی

یکی از مهم‌ترین دلایلی که می‌تواند کاهش درآمد به ازای هر تن محصول را توضیح دهد، افزایش خام‌فروشی در صنعت پتروشیمی ایران است. با وجود افزایش قیمت جهانی نفت خام در دو سال اخیر، صنعت پتروشیمی ایران نتوانسته از این فرصت برای افزایش ارزش افزوده بهره ببرد. اگر نسبت تناژ به درآمد در سال ۱۳۹۰ حفظ می‌شد، ایران می‌توانست در سال ۱۴۰۳ درآمدی در حدود ۴۰ میلیارد دلار از این صنعت کسب کند، اما به دلیل افت ارزش افزوده، این رقم به ۲۳ میلیارد دلار محدود شده است.

این وضعیت نشان‌دهنده نیاز جدی به توسعه صنایع پایین‌دستی و حرکت به سمت تولید محصولات با ارزش افزوده بالاتر است. در شرایطی که بسیاری از کشورهای پیشرو در حوزه پتروشیمی به سمت تولید محصولات نهایی‌تر و با کاربردهای متنوع‌تر حرکت کرده‌اند، ایران همچنان وابستگی بالایی به فروش محصولات پایه دارد که موجب کاهش سهم آن از بازارهای جهانی شده است.

راهکارهای بهبود وضعیت صنعت پتروشیمی

گذر از خام‌فروشی و ورود به مسیر توسعه صنعتی نیازمند تغییرات بنیادی در سیاست‌های اقتصادی این بخش است. سرمایه‌گذاری در صنایع پایین‌دستی کلید افزایش ارزش افزوده است. ایجاد زنجیره‌های ارزش جدید، توسعه واحدهای تولید محصولات نهایی مانند پلیمرها، مواد شیمیایی خاص و ترکیبات پیشرفته می‌تواند جایگاه ایران را در بازارهای جهانی مستحکم‌تر کند.

بهینه‌سازی مصرف منابع و افزایش بهره‌وری از دیگر ضرورت‌های این مسیر است. استفاده از فناوری‌های نوین در پالایشگاه‌ها، بهینه‌سازی فرآیندهای تولید و کاهش هزینه‌های عملیاتی می‌تواند رقابت‌پذیری محصولات ایرانی را در سطح بین‌المللی افزایش دهد. همچنین، توجه به استانداردهای زیست‌محیطی و کاهش آلایندگی می‌تواند زمینه‌ساز جذب سرمایه‌گذاری‌های خارجی در این بخش باشد.

بازارهای صادراتی نیز نیازمند بازنگری است. تمرکز بیش از حد بر چند مقصد محدود، ریسک اقتصادی را افزایش می‌دهد. ورود به بازارهای جدید، امضای توافقات تجاری بلندمدت و بهره‌گیری از ظرفیت‌های دیپلماتیک برای ایجاد فرصت‌های صادراتی می‌تواند به تقویت جایگاه ایران کمک کند. علاوه بر این، توجه به فناوری‌های نوظهور، مانند پتروشیمی سبز و استفاده از مواد اولیه تجدیدپذیر، می‌تواند به مزیت رقابتی صنعت پتروشیمی ایران در جهان بیفزاید.

صنعت پتروشیمی ایران از نظر حجم تولید در مسیر رشد قرار دارد، اما چالش اصلی آن کاهش درآمد به ازای هر تن محصول تولیدی است. این مسئله نشان‌دهنده افزایش خام‌فروشی و عدم توسعه کافی در بخش صنایع پایین‌دستی است. برای رسیدن به جایگاه مطلوب در بازارهای جهانی، باید استراتژی‌های صنعت پتروشیمی ایران به سمت تولید محصولات با ارزش افزوده بالاتر تغییر کند.


نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
ماکرون: فلسطین باید اسرائیل را به رسمیت بشناسد!
موج محکومیت علمای اهل سنت در پی حادثه تروریستی دیروز زاهدان
پایان بازی دوستانه منچستریونایتد 2 - وستهم 1 + خلاصه بازی
ایران‌نما | معرفی جاذبه‌های گردشگری شهرهای ایران(58) «برزُک»
روایت پزشکیان از حمله اسرائیل به شورای عالی امنیت ملی +فیلم
ولایتی: دشمنان با طرح دالان زنگه‌زور در پی تهدید تمامیت ارضی هستند
اینترنت و تماس ارزان اربعینی فقط با ثبت‌نام در سماح!
نوراینفو | سالروز عملیات افتخارآفرین مرصاد
پرداخت مرحله سوم کالابرگ الکترونیکی از فردا آغاز می‌شود +جدول زمان واریز برای دهک‌ها
وزیر علوم: مدت دوره‌ی کارشناسی سه ساله می‌شود
رئیس مجلس: تروریسم در زاهدان انتقام دشمن از مقاومت مردم ایران بود
وضعیت آب و هوا امروز یکشنبه 5 مرداد 1404+ وضعیت استان‌ها
کسب 3 طلا و یک نقره توسط تیم ایران در المپیاد جهانی زیست‌شناسی
انتقاد درویش از زنوزی؛ اگر حق با شماست، چرا دنبال مصالحه‌اید؟
سرژ اوریه در آستانه پیوستن به پرسپولیس+ عکس
تکذیب شایعات پرآبی سدهای تهران:/وضعیت منابع آبی بحرانی است
رژیم صهیونیستی تهدید کرد؛ کشتی «حنظله» را توقیف می کنیم
کریستیانو رونالدو همچنان در رتبه اول پردرآمدترین فوتبالیست‌ های جهان
احداث سازه مجاور برج آزادی بدون تایید میراث فرهنگی!
تخت‌روانچی: غنی‌سازی باید جزء جدایی‌ناپذیر هر توافقی باشد/مذاکره باید برد-برد باشد
ورود 117 کامیون کمک بشردوستانه به نوار غزه
ایران در عملیات «بشارت فتح» به پایگاه العدید چه چیزی را هدف قرار داد؟+فیلم
سردار ابن‌رضا جانشین وزیر دفاع شد
نورنما | کودکان چه نقشی در جنگ دارند؟
یک کفش کتانی، راز سرقت میلیاردی در تهران را فاش کرد
اربعین زنان؛ کنشگری خیر دینی زنان ایرانی عراقی در آیین پیاده‌روی اربعین
امیدی تازه در درمان تومورهای مقاوم
دستور وزیر کشور برای پیگیری حادثه زاهدان/عارف و اژه‌ای پیام دادند، مولوی عبدالحمید بیانیه
عکس های منتخب ایران، شنبه 4 مرداد 1404
چرخش خطرناک قدرت؛ از دوحزبی‌گری تا فاشیسم
دوربین‌ شهروندان راست می‌گوید یا آمار و تحلیل دولت؟
زلزله 4.7 ریشتری در عسلویه/ تاسیسات نفت و گاز آسیبی ندیدند
قدرت‌نمایی هواوی با رونمایی از سیستم پیشرفته‌تر از انویدیا
چگونه با پویش «کلیک امن» پلیس فتا گرفتار کلاهبرداران اینترنتی نشویم؟
جزئیات زمانبندی جدید دانشگاه آزاد برای جاماندگان امتحانات نیمسال دوم
مسیر اربعین برای مشمولان فاقد معافیت در اربعین 1404 بسته است!
ماکرون در مورد ایران با سران آلمان و انگلیس رایزنی کرد
600 جایگاه CNG در جنگ 12 روزه گاز رایگان عرضه کردند
نصب سیستم اعلان عمومی آژیر هشدار در تهران آغاز شد
«ابرقویی‌نژاد» به پرسپولیس پیوست
ایرانخودرو نصف مشتریانش را از دست داد!
توضیحات سخنگوی سپاه درباره نقش شهدای اقتدار در توسعه قدرت‌ دفاعی ایران
نوراینفو | دانستنی‌هایی در مورد سفر اربعین
قیمت طلا و سکه امروز شنبه 4 مرداد 1404
کاهش 100 میلیون متر مکعبی ذخایر سد کرج نسبت به پارسال +فیلم
عملیات تروریستی در زاهدان؛ حلقه تکمیلی جنگ ترکیبی علیه ایران
برانکو: از ایران پیشنهاد دارم!
بیانیه 191 فعال سیاسی و فرهنگی: «روز ایستادن پای ایران است»
نخست‌وزیر مالزی: اسرائیل باید از سازمان ملل اخراج شود + فیلم
انقلاب در حمل‌ونقل پایتخت با تاکسی اینترنتی شهرداری تهران
X
آگهی تبلیغاتی