×
اقتصادی
شناسه خبر : 216603
تاریخ انتشار : شنبه 1403/12/25 ساعت 08:22
چرا پتروشیمی ایران با وجود رشد تولید، ثروتمندتر نمی‌شود؟

نورنیوز روند تولید و درآمد صنعت پتروشیمی را بررسی می‌کند؟

چرا پتروشیمی ایران با وجود رشد تولید، ثروتمندتر نمی‌شود؟

صنعت پتروشیمی ایران با افزایش تولید به 80 میلیون تن در سال رسیده، اما درآمد آن تنها 23 میلیارد دلار است. در مقایسه با سال 1390، ارزش هر تن محصول به‌شدت کاهش یافته، نشانه‌ای از خام‌فروشی و افت ارزش افزوده در این صنعت.

نورنیوز-گروه اقتصادی: داده‌های رسمی منتشر شده نشان می دهد میزان تولید محصولات پتروشیمی ایران از ۱۲ میلیون تن در سال ۱۳۸۰ به ۸۰ میلیون تن در سال ۱۴۰۳ رسیده است. در کنار این افزایش قابل‌توجه در تناژ تولید، درآمد حاصل از فروش داخلی و صادراتی محصولات پتروشیمی نیز به ۲۳ میلیارد دلار در سال ۱۴۰۳ رسیده است. مقایسه این دو شاخص نشان می‌دهد که باوجود رشد چشمگیر حجم تولید، میزان درآمد حاصل از این صنعت متناسب با افزایش تولید رشد نکرده است.

در سال ۱۳۹۰، تولید این صنعت ۴۳ میلیون تن بود و درآمد کل آن ۲۱ میلیارد دلار برآورد شد. این آمار نشان می‌دهد که در آن سال به ازای هر میلیون تن تولید، درآمدی در حدود ۴۸۸ میلیون دلار ایجاد می‌شد. اما در سال ۱۴۰۳، این شاخص به حدود ۲۸۷ میلیون دلار کاهش یافته است. به عبارت دیگر، ارزش اقتصادی هر واحد تولید کاهش‌یافته که نشان‌دهنده افت قیمت صادراتی محصولات یا افزایش سهم تولید محصولات کم‌ارزش‌تر است.

چالش‌های افت ارزش صادراتی

یکی از مهم‌ترین دلایلی که می‌تواند کاهش درآمد به ازای هر تن محصول را توضیح دهد، افزایش خام‌فروشی در صنعت پتروشیمی ایران است. با وجود افزایش قیمت جهانی نفت خام در دو سال اخیر، صنعت پتروشیمی ایران نتوانسته از این فرصت برای افزایش ارزش افزوده بهره ببرد. اگر نسبت تناژ به درآمد در سال ۱۳۹۰ حفظ می‌شد، ایران می‌توانست در سال ۱۴۰۳ درآمدی در حدود ۴۰ میلیارد دلار از این صنعت کسب کند، اما به دلیل افت ارزش افزوده، این رقم به ۲۳ میلیارد دلار محدود شده است.

این وضعیت نشان‌دهنده نیاز جدی به توسعه صنایع پایین‌دستی و حرکت به سمت تولید محصولات با ارزش افزوده بالاتر است. در شرایطی که بسیاری از کشورهای پیشرو در حوزه پتروشیمی به سمت تولید محصولات نهایی‌تر و با کاربردهای متنوع‌تر حرکت کرده‌اند، ایران همچنان وابستگی بالایی به فروش محصولات پایه دارد که موجب کاهش سهم آن از بازارهای جهانی شده است.

راهکارهای بهبود وضعیت صنعت پتروشیمی

گذر از خام‌فروشی و ورود به مسیر توسعه صنعتی نیازمند تغییرات بنیادی در سیاست‌های اقتصادی این بخش است. سرمایه‌گذاری در صنایع پایین‌دستی کلید افزایش ارزش افزوده است. ایجاد زنجیره‌های ارزش جدید، توسعه واحدهای تولید محصولات نهایی مانند پلیمرها، مواد شیمیایی خاص و ترکیبات پیشرفته می‌تواند جایگاه ایران را در بازارهای جهانی مستحکم‌تر کند.

بهینه‌سازی مصرف منابع و افزایش بهره‌وری از دیگر ضرورت‌های این مسیر است. استفاده از فناوری‌های نوین در پالایشگاه‌ها، بهینه‌سازی فرآیندهای تولید و کاهش هزینه‌های عملیاتی می‌تواند رقابت‌پذیری محصولات ایرانی را در سطح بین‌المللی افزایش دهد. همچنین، توجه به استانداردهای زیست‌محیطی و کاهش آلایندگی می‌تواند زمینه‌ساز جذب سرمایه‌گذاری‌های خارجی در این بخش باشد.

بازارهای صادراتی نیز نیازمند بازنگری است. تمرکز بیش از حد بر چند مقصد محدود، ریسک اقتصادی را افزایش می‌دهد. ورود به بازارهای جدید، امضای توافقات تجاری بلندمدت و بهره‌گیری از ظرفیت‌های دیپلماتیک برای ایجاد فرصت‌های صادراتی می‌تواند به تقویت جایگاه ایران کمک کند. علاوه بر این، توجه به فناوری‌های نوظهور، مانند پتروشیمی سبز و استفاده از مواد اولیه تجدیدپذیر، می‌تواند به مزیت رقابتی صنعت پتروشیمی ایران در جهان بیفزاید.

صنعت پتروشیمی ایران از نظر حجم تولید در مسیر رشد قرار دارد، اما چالش اصلی آن کاهش درآمد به ازای هر تن محصول تولیدی است. این مسئله نشان‌دهنده افزایش خام‌فروشی و عدم توسعه کافی در بخش صنایع پایین‌دستی است. برای رسیدن به جایگاه مطلوب در بازارهای جهانی، باید استراتژی‌های صنعت پتروشیمی ایران به سمت تولید محصولات با ارزش افزوده بالاتر تغییر کند.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
تشکیل جلسه شورای امنیت سازمان ملل روز چهارشنبه درباره پایان درگیری‌ در خاورمیانه
عراقچی: ما تازه شروع کرده‌ایم
ایروانی: جامعه بین‌المللی باید برای متوقف ساختن این جنگ خونین علیه مردم ایران اقدام کند
درخواست پاکستان و چین برای کاهش تنش‌ها در خاورمیانه و منطقه
سردار موسوی: دشمن به زودی با شگفتی‌های جدیدی روبه‌رو خواهد شد
واکنش ترامپ به شایعات و ادعای دروغ مین‌گذاری ایران در تنگه هرمز
گفت‌وگوی تلفنی عراقچی و دبیرکل سازمان ملل متحد درباره آخرین تحولات منطقه
زاخارووا: در پی حملات به ایران کنسولگری روسیه در اصفهان آسیب دید
قرارگاه مرکزی خاتم الانبیاء:تهاجم به زیرساخت‌ها و کشتار غیرنظامیان ایران بی‌پاسخ نمی ماند
گفت و گوی تلفنی وزرای امور خارجه ایران و هند در خصوص تحولات منطقه
آغاز سی و ششم موج عملیات وعده صادق4 با عملیات ترکیبی موشکی و پهپادی
عراقچی: ادعای حمله ایران به ایالات متحده دروغ محض است
نتانیاهو: جنگ با ایران بسیار پرهزینه است
تبریک مقامات خارجی در پی انتخاب رهبر جدید انقلاب
بیانیه ها و پیام های بیعت با آیت‌الله سیدمجتبی خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران
حملات جدید آمریکایی- صهیونیستی به تهران و مناطق مختلف کشور/انهدام پهپاد هرون TP اسرائیلی
استاندار: خدمات و زیرساخت‌های حیاتی تهران در وضعیت پایدار قرار دارد
تأکید وزیران خارجه روسیه و عربستان بر ضرورت توقف فوری درگیری‌ها در منطقه
عملیات سایبری علیه دوربین های امنیتی رژیم صهیونیستی
مشکلات خود را با سامانه فواد 128 درمیان بگذارید
تمدید تمام مجوزهای کسب و کار به مدت سه ماه
واژگونی اتوبوس در یزد درپی لغزندگی اسیدی جاده 5 کشته داشت
توییت جالب قالیباف درباره بلوف رسانه‌های آمریکا
معاون استاندار تهران اعلام کرد: هیچ قطعی برقی در شهر تهران نداشتیم
آماده‌سازی چهار پناهگاه و 2 بوستان برای اسکان اضطراری شهروندان در یزد
آمادگی تیم‌های عملیاتی هلال احمر مهاباد برای امدادرسانی در شرایط جنگی
آسان شدن حمله به پایگاه های نظامی رژیم صهیونیستی در حیفا
حمله موشکی به صنایع نظامی رژیم صهیونیستی
واکنش عارف به لزوم حفظ پروتکل‌های حفاظتی در شرایط جنگی
برقراری امنیت در مرزهای غربی در بهترین وضعیت
اگر لاف نمی‌زنید ناو آبراهام لینکن را به تنگه هرمز بفرستید
دعوت ارتش از مردم برای شرکت در آیین تشییع فرماندهان شهید
درخواست آمریکا از اسرائیل: به زیرساخت انرژی ایران حمله نکن
گفت‌وگوی تلفنی عراقچی و عبدالعاطی درخصوص تنش‌های منطقه‌ای
مکان دور بعدی مذاکرات اوکراین و روسیه مشخص شد
دستگیری 81 جاسوس وطن‌فروش
تجمعات شبانه ملت ایران زیر برف و باران
تایید شد؛ زخمی شدن 150 سرباز آمریکایی
استفاده آمریکایی‌ها از مردم منطقه به عنوان سپر انسانی/هشدار در پی حمله به مناطق مسکونی
عراقچی: مقامات آمریکا با انتشار اخبار جعلی در حال دستکاری بازارها هستند
سرنگونی شمار قابل توجه پهپادهای ارزشمند ام کیو9 آمریکا توسط ایران
اعتراف رئیس‌جمهور آمریکا به انجام جنایت جنگی «برای سرگرمی»
تماس تلفنی وزرای خارجه چین و قطر پیرامون ایران و آمریکا
آخرین آمار مجروحان جنگ تا امروز
آغاز واریز حقوق اسفندماه بازنشستگان کشوری و فولاد
کرملین مدعی است اطلاعاتی با ایران به اشتراک نگذاشته‌ است
تکذیب عبور کشتی نفتی با اسکورت آمریکا
نورنما | ادای احترام مردم برلین مقابل سفارت ایران
رهبر اقلیت سنا: ترامپ یک دروغگوست
تاج: پلیس استرالیا مقابل گیت گفته باید پناهنده شوید!