×
سیاسی
شناسه خبر : 216393
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1403/12/23 ساعت 09:05
لحظه تصمیم‌گیری برای ترامپ؛ مذاکره یا تشدید تقابل؟

نورنیوز در گفتگو با نجاح محمدعلی بررسی کرد؛

لحظه تصمیم‌گیری برای ترامپ؛ مذاکره یا تشدید تقابل؟

واشنگتن در آستانه یک تصمیم تاریخی قرار دارد؛ یا باید به مسیر دیپلماسی بازگردد و ضمانت‌های لازم را ارائه دهد، یا با ادامه سیاست‌های شکست‌خورده، زمینه تشدید تنش‌ها را فراهم کند. ایران بارها تأکید کرده که بدون تضمین‌های عملی، مذاکره معنایی ندارد.

نورنیوز-گروه سیاسی: نجاح محمدعلی در گفت‌وگو با نورنیوز، از نقش میانجی‌گران، تأثیر تحریم‌ها و بازی قدرت‌های جهانی بر آینده مذاکرات هسته‌ای می‌گوید.

مشروح گفتگوی انجام شده با نجاح محمدعلی تحلیلگر ارشد مسائل غرب آسیا را می خوانید؛

نورنیوز: آقای نجاح محمدعلی، با توجه به پیچیدگی‌های پرونده هسته‌ای ایران و شرایط کنونی، آیا تهران هنوز راه مذاکره را باز نگه داشته است؟

نجاح محمدعلی: ببینید، ایران هیچ‌وقت میز مذاکره را ترک نکرده بود، اما این مذاکره باید بر اساس ضمانت‌های مشخص و شرایطی باشد که تجربه تلخ خروج آمریکا از برجام در سال ۲۰۱۸ تکرار نشود. ایران بارها اعلام کرده که اگر واشنگتن به تعهداتش پایبند نباشد، هرگونه مذاکره بی‌معنا خواهد بود. رهبر انقلاب اسلامی،حضرت آیت الله خامنه‌ای، نیز به‌صراحت تأکید کرده‌اند که مذاکره بدون ضمانت‌های عملی، اتلاف وقت است.

نورنیوز: پس شما معتقدید که مشکل اصلی نه در آمادگی ایران برای گفت‌وگو، بلکه در میزان پایبندی طرف مقابل است؟

نجاح محمدعلی: دقیقاً. ایران نمی‌خواهد سناریوی ۲۰۱۸ تکرار شود، که یک رئیس‌جمهور آمریکا یک توافق را امضا کند و رئیس‌جمهور بعدی آن را پاره کند! این‌جاست که مسئله ضمانت‌ها اهمیت پیدا می‌کند. تهران منتظر تضمین‌های واقعی است، وگرنه هیچ دلیلی ندارد که دوباره اعتماد کند.

میانجی‌گری‌های بین‌المللی؛ تاکتیک یا راه‌حل؟

نورنیوز: در این میان، تلاش‌های برخی کشورها مثل عمان، قطر و حتی روسیه برای میانجی‌گری ادامه دارد. آیا این اقدامات می‌تواند گرهی باز کند؟

نجاح محمدعلی: این میانجی‌گری‌ها ارزش خود را دارند، اما مسئله اصلی این است که آیا آمریکا واقعاً آماده تغییر موضع است یا نه. ایران عجله‌ای ندارد و می‌داند که بعضی از این تلاش‌ها صرفاً تاکتیکی برای خرید زمان هستند. از طرف دیگر، چین و روسیه هم در این معادله نقش مهمی ایفا می‌کنند. نشست‌های سه‌جانبه‌ای که پکن میزبانی آن را بر عهده دارد، می‌تواند نشان دهد که چه میزان همکاری واقعی میان این کشورها وجود دارد.

نورنیوز: اما برخی تحلیلگران می‌گویند که روسیه ممکن است از پرونده هسته‌ای ایران به‌عنوان یک اهرم فشار علیه غرب استفاده کند. چقدر این سناریو محتمل است؟

نجاح محمدعلی: بله، این یک احتمال واقعی است. مسکو در شرایط فعلی، به‌ویژه با توجه به درگیری‌اش در اوکراین، ممکن است بخواهد از هر برگ برنده‌ای در برابر غرب استفاده کند، از جمله پرونده ایران. البته تهران هم کاملاً هوشیار است و اجازه نخواهد داد که منافعش قربانی معاملات قدرت‌های بزرگ شود.

واشنگتن بین بن‌بست و واقعیت

نورنیوز: به نظر شما، آمریکا واقعاً چه می‌خواهد؟

نجاح محمدعلی: این سوالی است که خود آمریکایی‌ها هم هنوز پاسخ روشنی برایش ندارند! در واشنگتن دو دیدگاه وجود دارد: برخی می‌خواهند به توافق ۲۰۱۵ برگردند و برخی دیگر به دنبال یک توافق جدید با شرایط سخت‌تر هستند. اما واقعیت این است که تحریم‌ها نه‌تنها ایران را متوقف نکرده، بلکه باعث تسریع پیشرفت‌های هسته‌ای صلح‌آمیز و تقویت نقش منطقه‌ای تهران شده است.

نورنیوز: یعنی شما معتقدید که سیاست فشار حداکثری شکست خورده؟

نجاح محمدعلی: بدون شک. همین حالا هم در داخل آمریکا، بسیاری از سیاستمداران به این نتیجه رسیده‌اند که فشارهای اقتصادی نتیجه‌ای نداشته و فقط موقعیت ایران را تقویت کرده است. مسئله‌ای که واشنگتن باید بفهمد این است که ایران حاضر نیست دوباره وارد توافقی شود که پایبندی آمریکا به آن تضمین نشده باشد.

اروپا؛ بازیگری منفعل؟

نورنیوز: نقش اروپا را چطور می‌بینید؟ آیا می‌توان روی آن حساب کرد؟

نجاح محمدعلی: اروپا نشان داده که بدون اجازه آمریکا، قادر به انجام هیچ اقدام عملی نیست. از ۲۰۱۸ تا حالا، اروپا بارها از سیاست‌های آمریکا انتقاد کرده اما در عمل، هیچ کار خاصی برای حفظ توافق نکرده است. به همین دلیل، توافق با اروپا فایده‌ای ندارد مگر اینکه آمریکا تضمین بدهد.

آینده چه خواهد شد؟

نورنیوز: با این شرایط، چه سناریوهایی برای آینده محتمل است؟

نجاح محمدعلی: سه مسیر ممکن است:

• مذاکرات تحت شرایط ایران: اگر واشنگتن تضمین بدهد که دیگر از توافق خارج نمی‌شود و تحریم‌ها را لغو کند، ایران ممکن است وارد گفت‌وگو شود، اما فقط بر اساس شرایط خودش.

• تشدید تقابل: اگر آمریکا به سیاست‌های کنونی ادامه دهد، ممکن است ایران هم برنامه هسته‌ای خود را بیش از پیش توسعه دهد. رهبر انقلاب اسلامی هم صراحتاً گفته‌اند: «اگر آمریکایی‌ها ما را تهدید کنند، ما نیز آن‌ها را تهدید خواهیم کرد. اگر تهدیداتشان را اجرا کنند، ما نیز تهدیداتمان را عملی خواهیم کرد.»

• میانجی‌گری روسیه و چین: شاید مسکو و پکن بتوانند به یک توافق جدید کمک کنند، اما این تنها در صورتی ممکن است که آمریکا از مطالبات زیاده خواهانه اش دست بردارد و ایران هم مطمئن شود منافعش قربانی بازی‌های دیپلماتیک نخواهد شد.

لحظه تصمیم‌گیری برای واشنگتن

نورنیوز: در نهایت، چه کسی باید تصمیم نهایی را بگیرد؟

نجاح محمدعلی: این واشنگتن است که در"لحظه حقیقت" قرار دارد. یا باید مسیر دیپلماسی واقعی را انتخاب می‌کند و تحریم‌ها را لغو می‌کند، یا به سیاست‌های شکست‌خورده ادامه می‌دهد. این آمریکا است که باید تصمیم بگیرد؛ اماایران نشان داده که هر تصمیمی که آمریکا بگیرد،  تا زمانی که به خواسته‌هایش نرسد، مقاومت خواهد کرد و از موضع خود عقب‌نشینی نمی کند.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
قیمت سکه و طلا امروز 30 بهمن 1404 + خیز سکه امامی برای فتح قله 200 میلیونی
واشنگتن به‌دنبال تحریم‌ها در صورت انتخاب نوری المالکی است
هکرها در کمین وای‌فای رایگان عمومی
کشور با کسری 15 درصدی خون مواجه است
قیمت دلار و سایر ارزها امروز پنجشنبه 30 بهمن 1404
تهدید کیم جونگ اون پس از رونمایی از سلاح جدید هسته‌ای
افزایش 25 درصدی قیمت بلیت اتوبوس‌های برون‌شهری از فردا
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز پنجشنبه 30 بهمن 1404+ جدول
رئیس‌جمهور سابق کره‌جنوبی به حبس ابد محکوم شد
پیش بینی وضعیت آب و هوا البرز فردا جمعه یکم اسفند 1404
هشتمین رئیس‌جمهور موقت پرو در 10 سال گذشته انتخاب شد
تبریک قالیباف به روسای مجالس کشورهای اسلامی به مناسبت حلول ماه مبارک رمضان
رکوردشکنی واردات نفت آسیا
ترافیک سنگین در هراز و آزادراه تهران-کرج-قزوین
کریم بنزما: با روزه گرفتن، بهتر بازی می‌کنم
شامگاه امشب؛ عطارد در اوج درخشش رویت‌پذیر است
گروسی از پیشرفت ملموس در مذاکرات هسته‌ای ایران و آمریکا خبر داد
پزشکیان: رسالت ما گره‌گشایی از مشکلات مردم است
علت مرگ بازیگر هالیوود مشخص شد
جزئیات کشف 15 کیلو شمش طلا به ارزش 400 میلیارد تومان
مخالفت اتریش در پیوستن به شورای صلح غزه
رشد 40 درصدی تولید نفت ونزوئلا در سال 2026
زلنسکی: توافق بر سر نظارت بر آتش‌بس نزدیک است
سفر وزیر خارجه آمریکا به فلسطین اشغالی در هفته آینده
تصادف خونین در کمربندی بندر دیر بوشهر جان 4 نفر را گرفت
عراقچی: مذاکرات ژنو پیشرفت داشت/ وارد متن یک توافق احتمالی خواهیم شد
ارزش سهام عدالت دوباره تغییر کرد / سهامداران حتما بخوانند
آمریکا ناتو را برای پایان ماموریت در عراق تحت فشار گذاشت
رونمایی کره‌شمالی از موشک‌اندازهای جدید هسته‌ای
سرشبکه‌های اصلی حوادث تروریستی دی‌ماه در اندیمشک دستگیر شدند
60 لیتر سهمیه بنزین امشب در کارت سوخت شارژ می شود
واردات گوشی به کشور 15 درصد کاهش یافت
قطع گاز 55 هزار ویلای پُرمصرف در مازندران
رژیم و راهکار جدید کاهش انسولین برای دیابتی‌ها
هوای پایتخت در وضعیت ناسالم برای گروه‌های حساس قرار گرفت
مصاف چادرملو اردکان در خانه با گل‌گهر سیرجان صدرنشین
جایگزین محمد صلاح در لیورپول مشخص شد
هشدار بانک مرکزی به بانک‌های ناتراز
پیام عراقچی به وزیر خارجه موریتانی
سی‌ان‌ان: ترامپ هنوز تصمیم نهایی درباره ایران نگرفته است
صدور 2500 کارت سوخت در یک روز
طلای جهانی دوباره صعودی شد ؛ اونس به مرز 5 هزار دلار رسید
انفجار کپسول گاز در کراچی پاکستان جان 13 نفر را گرفت
زلزله 4.3 ریشتری صبح پنجشنبه عسلویه را لرزاند
معماری نوین امنیت در آب‌های جنوب
قیمت گوشت قرمز امروز 30 بهمن 1404 + جدول
ایران در صورت حمله، با همه توان پاسخ می‌دهد
رویترز:خروج بخشی از نیروهای آمریکایی از سوریه آغاز شد
چالش بحران آب و تحصیل در لرستان
سفر غیرمنتظره فرمانده ارشد آمریکا به ونزوئلا