×
سیاسی
شناسه خبر : 216393
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1403/12/23 ساعت 09:05
لحظه تصمیم‌گیری برای ترامپ؛ مذاکره یا تشدید تقابل؟

نورنیوز در گفتگو با نجاح محمدعلی بررسی کرد؛

لحظه تصمیم‌گیری برای ترامپ؛ مذاکره یا تشدید تقابل؟

واشنگتن در آستانه یک تصمیم تاریخی قرار دارد؛ یا باید به مسیر دیپلماسی بازگردد و ضمانت‌های لازم را ارائه دهد، یا با ادامه سیاست‌های شکست‌خورده، زمینه تشدید تنش‌ها را فراهم کند. ایران بارها تأکید کرده که بدون تضمین‌های عملی، مذاکره معنایی ندارد.

نورنیوز-گروه سیاسی: نجاح محمدعلی در گفت‌وگو با نورنیوز، از نقش میانجی‌گران، تأثیر تحریم‌ها و بازی قدرت‌های جهانی بر آینده مذاکرات هسته‌ای می‌گوید.

مشروح گفتگوی انجام شده با نجاح محمدعلی تحلیلگر ارشد مسائل غرب آسیا را می خوانید؛

نورنیوز: آقای نجاح محمدعلی، با توجه به پیچیدگی‌های پرونده هسته‌ای ایران و شرایط کنونی، آیا تهران هنوز راه مذاکره را باز نگه داشته است؟

نجاح محمدعلی: ببینید، ایران هیچ‌وقت میز مذاکره را ترک نکرده بود، اما این مذاکره باید بر اساس ضمانت‌های مشخص و شرایطی باشد که تجربه تلخ خروج آمریکا از برجام در سال ۲۰۱۸ تکرار نشود. ایران بارها اعلام کرده که اگر واشنگتن به تعهداتش پایبند نباشد، هرگونه مذاکره بی‌معنا خواهد بود. رهبر انقلاب اسلامی،حضرت آیت الله خامنه‌ای، نیز به‌صراحت تأکید کرده‌اند که مذاکره بدون ضمانت‌های عملی، اتلاف وقت است.

نورنیوز: پس شما معتقدید که مشکل اصلی نه در آمادگی ایران برای گفت‌وگو، بلکه در میزان پایبندی طرف مقابل است؟

نجاح محمدعلی: دقیقاً. ایران نمی‌خواهد سناریوی ۲۰۱۸ تکرار شود، که یک رئیس‌جمهور آمریکا یک توافق را امضا کند و رئیس‌جمهور بعدی آن را پاره کند! این‌جاست که مسئله ضمانت‌ها اهمیت پیدا می‌کند. تهران منتظر تضمین‌های واقعی است، وگرنه هیچ دلیلی ندارد که دوباره اعتماد کند.

میانجی‌گری‌های بین‌المللی؛ تاکتیک یا راه‌حل؟

نورنیوز: در این میان، تلاش‌های برخی کشورها مثل عمان، قطر و حتی روسیه برای میانجی‌گری ادامه دارد. آیا این اقدامات می‌تواند گرهی باز کند؟

نجاح محمدعلی: این میانجی‌گری‌ها ارزش خود را دارند، اما مسئله اصلی این است که آیا آمریکا واقعاً آماده تغییر موضع است یا نه. ایران عجله‌ای ندارد و می‌داند که بعضی از این تلاش‌ها صرفاً تاکتیکی برای خرید زمان هستند. از طرف دیگر، چین و روسیه هم در این معادله نقش مهمی ایفا می‌کنند. نشست‌های سه‌جانبه‌ای که پکن میزبانی آن را بر عهده دارد، می‌تواند نشان دهد که چه میزان همکاری واقعی میان این کشورها وجود دارد.

نورنیوز: اما برخی تحلیلگران می‌گویند که روسیه ممکن است از پرونده هسته‌ای ایران به‌عنوان یک اهرم فشار علیه غرب استفاده کند. چقدر این سناریو محتمل است؟

نجاح محمدعلی: بله، این یک احتمال واقعی است. مسکو در شرایط فعلی، به‌ویژه با توجه به درگیری‌اش در اوکراین، ممکن است بخواهد از هر برگ برنده‌ای در برابر غرب استفاده کند، از جمله پرونده ایران. البته تهران هم کاملاً هوشیار است و اجازه نخواهد داد که منافعش قربانی معاملات قدرت‌های بزرگ شود.

واشنگتن بین بن‌بست و واقعیت

نورنیوز: به نظر شما، آمریکا واقعاً چه می‌خواهد؟

نجاح محمدعلی: این سوالی است که خود آمریکایی‌ها هم هنوز پاسخ روشنی برایش ندارند! در واشنگتن دو دیدگاه وجود دارد: برخی می‌خواهند به توافق ۲۰۱۵ برگردند و برخی دیگر به دنبال یک توافق جدید با شرایط سخت‌تر هستند. اما واقعیت این است که تحریم‌ها نه‌تنها ایران را متوقف نکرده، بلکه باعث تسریع پیشرفت‌های هسته‌ای صلح‌آمیز و تقویت نقش منطقه‌ای تهران شده است.

نورنیوز: یعنی شما معتقدید که سیاست فشار حداکثری شکست خورده؟

نجاح محمدعلی: بدون شک. همین حالا هم در داخل آمریکا، بسیاری از سیاستمداران به این نتیجه رسیده‌اند که فشارهای اقتصادی نتیجه‌ای نداشته و فقط موقعیت ایران را تقویت کرده است. مسئله‌ای که واشنگتن باید بفهمد این است که ایران حاضر نیست دوباره وارد توافقی شود که پایبندی آمریکا به آن تضمین نشده باشد.

اروپا؛ بازیگری منفعل؟

نورنیوز: نقش اروپا را چطور می‌بینید؟ آیا می‌توان روی آن حساب کرد؟

نجاح محمدعلی: اروپا نشان داده که بدون اجازه آمریکا، قادر به انجام هیچ اقدام عملی نیست. از ۲۰۱۸ تا حالا، اروپا بارها از سیاست‌های آمریکا انتقاد کرده اما در عمل، هیچ کار خاصی برای حفظ توافق نکرده است. به همین دلیل، توافق با اروپا فایده‌ای ندارد مگر اینکه آمریکا تضمین بدهد.

آینده چه خواهد شد؟

نورنیوز: با این شرایط، چه سناریوهایی برای آینده محتمل است؟

نجاح محمدعلی: سه مسیر ممکن است:

• مذاکرات تحت شرایط ایران: اگر واشنگتن تضمین بدهد که دیگر از توافق خارج نمی‌شود و تحریم‌ها را لغو کند، ایران ممکن است وارد گفت‌وگو شود، اما فقط بر اساس شرایط خودش.

• تشدید تقابل: اگر آمریکا به سیاست‌های کنونی ادامه دهد، ممکن است ایران هم برنامه هسته‌ای خود را بیش از پیش توسعه دهد. رهبر انقلاب اسلامی هم صراحتاً گفته‌اند: «اگر آمریکایی‌ها ما را تهدید کنند، ما نیز آن‌ها را تهدید خواهیم کرد. اگر تهدیداتشان را اجرا کنند، ما نیز تهدیداتمان را عملی خواهیم کرد.»

• میانجی‌گری روسیه و چین: شاید مسکو و پکن بتوانند به یک توافق جدید کمک کنند، اما این تنها در صورتی ممکن است که آمریکا از مطالبات زیاده خواهانه اش دست بردارد و ایران هم مطمئن شود منافعش قربانی بازی‌های دیپلماتیک نخواهد شد.

لحظه تصمیم‌گیری برای واشنگتن

نورنیوز: در نهایت، چه کسی باید تصمیم نهایی را بگیرد؟

نجاح محمدعلی: این واشنگتن است که در"لحظه حقیقت" قرار دارد. یا باید مسیر دیپلماسی واقعی را انتخاب می‌کند و تحریم‌ها را لغو می‌کند، یا به سیاست‌های شکست‌خورده ادامه می‌دهد. این آمریکا است که باید تصمیم بگیرد؛ اماایران نشان داده که هر تصمیمی که آمریکا بگیرد،  تا زمانی که به خواسته‌هایش نرسد، مقاومت خواهد کرد و از موضع خود عقب‌نشینی نمی کند.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
هشدار مقاومت عراق به جولانی درخصوص تجاوز به لبنان
فرانسه امکان لغو تحریم علیه روسیه را رد کرد
اعلام آخرین آمار مجروحان جنگ تاکنون
هشدار مقاومت عراق به سران عرب؛ چگونه می‌توانید ادعای بی‌طرفی کنید!
قالیباف: حضور مردم در خیابان دشمن را گیج و عصبانی کرده است
ادامه تجمع شبانه مردم در دفاع از ایران و انقلاب اسلامی
ترامپ: نفتکش‌ها می‌توانند از تنگه هرمز عبور کنند!
مسعود پزشکیان شرایط پایان جنگ را اعلام کرد
روسیه: آماده همکاری برای بازگرداندن صلح به خاورمیانه هستیم
میدل‌ایست مانیتور: جنگ ایران فرسایشی شده است
مکرون: حزب الله باید سلاح‌های خود تحویل دهد!
افشاگری عمان درخصوص علت جنگ علیه ایران
انگلیس بخشی از ذخایر اضطراری نفت خود را آزاد کرد
بیانیه ها و پیام های بیعت با آیت‌الله سیدمجتبی خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران
3 بانک بزرگ دنیا در قطر و دبی تخلیه شدند
منابع نظامی اسرائیل: هدف ما هرگز تغییر نظام ایران نبوده است
آخرین اخبار از حملات آمریکایی-صهیونیستی به تهران و مناطق مختلف کشور/سرنگونی پهپاد اسرائیل
قطر مدعی شد: اجازه استفاده از خاک خود برای حمله به ایران را نداده‌ایم
محسن چاوشی «حسبی‌الله» را منتشر کرد+صوت
تایید خبر سپاه درباره تلفات سنگین آمریکا در کویت توسط سی‌بی‌اس
پیام دفتر آیت‌الله سیستانی در پی انتخاب آیت‌الله مجتبی خامنه‌ای
مخبر: ملت ما به دشمن پاسخ سخت می‌دهد
سهیلی: ترامپ، درهای چاه فاضلاب ما به روی تو باز است نه چاه نفت!
ترامپ مسوولیت فاجعه مدرسه میناب را نپذیرفت!
شهادت جمعی از مدافعان امنیت در حملات تروریستی به ایست‌های بازرسی تهران
پیکر مطهر فرزند قهرمان خوزستان "دریاسالار شهید علی شمخانی" در اهواز تشییع می شود+ جزییات
رفع اختلال نسخه موبایلی بانک ملی/فردا در دسترس
ستون نویس هاآرتص: تضمینی نیست که ایران دست از جنگ بکشد
استاد دانشگاه انگلیس: آمریکا در جنگ با ایران به هیچ‌یک از اهدافش نرسید
گفت‌وگوی تلفنی نخست‌وزیر عراق با پزشکیان درخصوص تحولات منطقه
حمله پهپادی به بندر «صلاله» عمان
ایتالیا: وارد جنگ علیه ایران نخواهیم شد
ارسال کنندگان تصایر به رسانه‌های معاند در یزد دستگیر شدند
واکنش ایرج طهماسب به شهادت کودکان میناب
جنگ، بنزین را در 85 کشور گران کرد
وقوع انفجارهای متوالی در ابوظبی، بغداد، اربیل، کویت و عمان
تحولات منطقه؛ موضوع گفت‌وگوی تلفنی سلطان عمان و پزشکیان
گفت‌وگوی وزرای خارجی هند و روسیه درخصوص ایران
اسرائیل دست به دامن ویدئوهای قدیمی شد
واکنش رئیس فیفا به حضور تیم ملی فوتبال ایران در جام‌جهانی
آمریکا: آژانس بین‌المللی انرژی باید ذخایر نفت خود را آزاد کند
جاسوسان سایبری اسرائیل به گوگل منتقل شدند
دنیامالی: شرایط حضور تیم ملی فوتبال در جام‌جهانی فراهم نیست
تایید حضور نمایندگان ایرانی در مسابقات والیبال آسیایی 2026
قالیباف: «گنبد آهنین» به یک طنز تبدیل شده است
سخنگوی ارشد نیروهای مسلح به آمریکا هشدار داد
آمریکا خطاب به‌شهروندان خود در منطقه: از دید عموم پنهان بمانید
اصابت موشک به یک مرکز حیاتی در اسرائیل
ادعای گروسی: باید به میز مذاکره بازگردیم
شهادت 468 نفر از شهروندان تهرانی در حملات صهیونی - آمریکایی