×
سیاسی
شناسه خبر : 215848
تاریخ انتشار : یکشنبه 1403/12/19 ساعت 15:50
حرف راست را نخست‌وزیر قطر زد!

غلامرضا صادقیان*

حرف راست را نخست‌وزیر قطر زد!

محمد بن عبدالرحمن آل ثانی هشدار داد که هرگونه حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران کل منطقه را درگیر آتش جنگ و آلودگی آب و غذا می‌کند. چرا دیپلمات قطری چنین حدسی زده و چه ذهنیتی داشته است، مگر جنگ بین امریکا و ایران نیست، چرا باید منطقه درگیر آتش شود؟!

نورنیوز-گروه سیاسی: گفت‌وگوی نخست‌وزیر قطر با یک خبرنگار امریکایی در میانه نامه‌نگاری و تهدیدات ترامپ علیه ایران، بهتر از هر خبر و تحلیلی نشان داد که چرا تهدید ایران آسان نیست. محمد بن عبدالرحمن آل ثانی هشدار داد که هرگونه حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران کل منطقه را درگیر آتش جنگ و آلودگی آب و غذا می‌کند. چرا دیپلمات قطری چنین حدسی زده و چه ذهنیتی داشته است، مگر جنگ بین امریکا و ایران نیست، چرا باید منطقه درگیر آتش شود؟! فرض ساده و پیش‌گفته آن است که امریکا از خاک خودش و از آسمان خودش به ایران حمله نخواهد کرد، بلکه از پایگاه‌های امریکا در همین کشور‌های منطقه و از آسمان همان‌ها حمله خواهد کرد.

ایران نیز قبلاً هشدار داده کشور‌هایی که زمین و آسمان خود را در اختیار امریکا قرار دهند، بی‌نصیب از آتش جنگ نخواهند بود. دو دهه پیش شنیدم که ایران به کویت، بحرین، قطر و امارات نامه رسمی داده که اگر امریکا به ایران حمله کند، جنگ ناخواسته و با موشک‌های سرگردان در منطقه گسترش خواهد یافت!

اکنون نیز فرض کشور‌های منطقه همین است. اما معتقدم کشور‌های منطقه فراتر از این فرض ساده و حتی فراتر از هشدار ایران، آتش فراگیر جنگ را پس از حمله احتمالی امریکا بسیار محتمل می‌دانند، زیرا آنچه اکنون با گذشته تفاوت کرده است، قدرت ایران در فراگیرکردن یک جنگ بدون حمله مستقیم و موشک‌باران است و این به پشتوانه توانایی‌های نظامی جدید ایران است.

ایران در این راهبرد به منطقه غرب آسیا به شکل یک کل نگاه می‌کند، نه‌فقط از جهت اسلامی‌بودن کشور‌ها یا نزدیک‌بودن فرهنگ‌ها، و نه فقط جغرافیای سیاسی (ژئوپلیتیک) بلکه جغرافیا و محیط‌زیست کشور‌های منطقه نیز مرز نمی‌شناسد و یکی است. اگر کشوری در این منطقه قرار باشد که آسیب ببیند، باید کل منطقه مانع آن شود وگرنه کل منطقه آسیب می‌بیند.

ایران خود در زمان حمله صدام به کویت و شعله‌ورشدن چاه‌های نفت، نه با صدام و نه با امریکایی‌ها هنگام بازپس‌گرفتن کویت، همراهی نکرد، اما در خاموش‌کردن چاه‌ها که تأثیرات زیست‌محیطی ویرانگر برای منطقه داشت فعال شد. مثال‌ها بیشتر است و حالا این درک شکل گرفته که اگر یک کشور مورد حمله قرار بگیرد، گویی به کل منطقه تجاوز شده است و کل منطقه باید پاسخگو باشد. چه از لحاظ تجارت، چه از منظر امنیتی، و چه از نگاه زندگی!

پایگاه‌های امریکا در کشور‌های حاشیه جنوبی خلیج فارس سال‌هاست نقش اطلاعاتی، امنیتی و نظامی خود را بازی کرده‌اند و حتی اگر جنگنده‌ای از این پایگاه‌ها بلند نشود، تقصیر سال‌های دور آنان پابرجاست. شیخ‌نشین‌ها آن زمان که شنزاری بیش نبودند با امریکا بر سر دفاع از کشورشان و تضمین امنیت خودشان قرارداد بستند و خاک خود را برای ساختن پایگاه به بیگانه دادند.

 مسئله دقیقاً همین جاست. وقتی امریکا را برای تضمین امنیت خود به منطقه آوردید، اگر امریکا به امنیت همسایه شما حمله کرد، شما هم وسط میدان هستید، چون او به شما امنیت داده و حالا می‌خواهد امنیت همسایه شما را بگیرد! در چنین وضعیتی مرز‌ها در زمان جنگ بازتعریف می‌شود و همان مرز‌های زمان جنگ نیست. یا همه نفت می‌فروشیم یا هیچ‌کس، یا همه تجارت می‌کنیم یا هیچ‌کس، یا همه تردد هوایی امن داریم یا هیچ‌کس، یا همه در صلح هستیم، یا هیچ‌کس و بالاخره یا همه زندگی می‌کنیم یا هیچ‌کس! این مفهومی است که امیر قطری به‌خوبی آن را جدای از هشدار یا سکوت ایران درک کرده است، وقتی می‌گوید: «اگر چنین اتفاقی (حمله به تأسیسات اتمی ایران) بیفتد، آغاز جنگی خواهد بود که در سراسر منطقه گسترش خواهد یافت.

 آیا می‌توان انتظار داشت کشوری مورد حمله قرار بگیرد و ساکت بماند؟ قطعاً واکنشی وجود خواهد داشت و این واکنش‌ها در منطقه خواهد بود. نه‌تنها امنیت منطقه بلکه امنیت امریکا را نیز تحت‌تأثیر قرار خواهد داد. منافع امریکا در پایگاه‌های نظامی، تأسیسات انرژی و حتی امکانات آموزشی در منطقه با خطر مواجه خواهد شد. همچنین کشور‌های منطقه به خاطر آلوده‌شدن دریا به مواد هسته‌ای دیگر نه آب دارند و نه ماهی! چون ما رودخانه یا منابع آب نداریم و آب دریا را شیرین می‌کنیم و این فقط برای سه روز ما کافی است! پس قطر به‌هیچ‌وجه از هیچ‌گونه اقدام نظامی در منطقه حمایت نخواهد کرد. ما تا زمانی که راه‌حلی دیپلماتیک بین ایالات‌متحده و ایران محقق نشود، تسلیم نخواهیم شد.»

یک سال و سه ماه جنگ اسرائیل و درواقع امریکا و اروپا با حماس و این نتیجه‌ای که اکنون می‌بینیم، بسیاری را بر سر عقل و حساب آورده است که جنگ می‌تواند فراتر از محاسبات روی کاغذ باشد. اینکه مقام قطری به امریکا هشدار می‌دهد آن پایگاه‌هایی که در کشور ما و باقی شیخ‌نشین‌ها دارید، دیگر امن نخواهد بود، نتیجه این واقع‌بینی است. بهتر این بود که این حدیث در گفته دیگران بیاید که آمد!

*سردبیر روزنامه جوان


جوان
نظرات

آخرین اخبار
راهکار ساده برای خواب بهتر سالمندان؛ نوردرمانی چه تاثیری دارد؟
برنامه مسابقات امروز چهارشنبه 25 شهریور؛ ساعت بازی فوتبال امید ایران و تیم ملی بسکتبال
پاییز در راه است؛ هشدار درباره موج ویروس‌های تنفسی و آنفلوانزا
از عجله تا پرخاشگری؛ پشت پرده رفتارهای خطرناک رانندگان چیست؟
راز گورستان‌های 2500 ساله آشکار شد؛ هوش مصنوعی پرده از یک راز برداشت
سفر ارزان به گیلان با قطار گردشگری رشت؛ ساعت حرکت و بازگشت اعلام شد
چگونه از آرتروز مچ دست پیشگیری کنیم؟ 4 تمرین کاربردی
هشدار جدید وزارت بهداشت؛ کرونا از آستانه هشدار بالا عبور کرد
پاسخ موشکی یمن به حملات عربستان؛ آرامکو و پایگاه هوایی ملک خالد زیر آتش
خلبان اف-15 سرنگون‌شده بر فراز ایران چگونه شناسایی شد؟
تخلیه بخشی از فرودگاه شوپن ورشو پس از کشف چمدان مشکوک
گفت‌وگوی وزرای خارجه آمریکا و عمان درباره ایران و تنگه هرمز
شکست آمریکا در آژانس اتمی؛ عضویت ایران در کمیته عمومی تأیید شد
تغییر مسیر بودجه نظامی آمریکا؛ کمک‌ها به آمریکای لاتین اختصاص یافت
وزیر ارتباطات: عامل اصلی آسیب‌های فرهنگی، استفاده از فیلترشکن‌هاست
ادعای جنجالی زلنسکی؛ روسیه هواپیمای رئیس‌جمهور اوکراین را هدف گرفت
کویت به توافق ابراهیم می‌پیوندد؟ ادعای جدید سفیر اسرائیل در امارات
هشدار صدراعظم آلمان درباره تهدید روسیه علیه زیرساخت‌های زیرآبی اروپا
استیضاح وزیر جنگ آمریکا کلید خورد؛ اتهام سنگین کنگره به هگست
آغاز رزمایش «عهد خدمت» برای توزیع 30 هزار بسته لوازم‌التحریر در تهران
سردار عظمایی: دلاورمردی رزمندگان در جبهه‌ جنوب وامدار حضور باصلابت مردم است
سخنگوی نیروهای مسلح یمن: عربستان 52 بار یمن را بمباران کرد
تحریم جدید نروژ علیه اسرائیل؛ خرید و فروش با شهرک‌ها ممنوع می‌شود
پزشکیان: بازسازی کشتی‌های آسیب‌دیده در جنگ تسهیل شود
سرمربی اسپانیا تا 2030 تمدید می‌کند؛ دلا فوئنته در خانه از جام جهانی دفاع می‌کند
وزیر بهداشت : تأمین دارو و مواد اولیه با حمایت رئیس‌جمهور پیگیری شد
قالیباف: توطئه آمریکا برای حمله به ایران از اقلیم کردستان شکست خورد
عراقچی: در زمان مناسب میزان واقعی تلفات نیروهای آمریکایی را افشا می‌کنیم
گل‌گهر 0 - الجزیره 0 ؛ نخستین امتیاز گل‌گهر در آسیا با تساوی برابر الجزیره
کمالوندی: صنعت هسته‌ای ایران با حمله نظامی، خرابکاری و ترور از بین نمی‌رود
مخبر: 200 شب است که پاسداران کیان ایران زیر باران بمب و گلوله ایستاده‌اند
هشدار دستیار پوتین به لهستان؛ ورشو در صورت جنگ با روسیه نابود می‌شود
سخنگوی قوه قضاییه خبر داد: شناسایی و انسداد 214 گلوگاه فسادزا در دستگاه‌های دولتی
سردار ابن‌الرضا: بهینه‌سازی انرژی، بخشی از دفاع از ایران در جنگ است
نرخ سود صندوق‌های ارزی اعلام شد+ نحوه پرداخت سود
نورویدئو | وین ؛ جایی که قانون پشت درِ سیاست ماند
رژیم صهیونیستی از دریای سرخ حذف شد
حملات هوایی عربستان به شمال و غرب مأرب در یمن
گزارش تصویری | خسارات و تلفات وارد شده به عربستان سعودی در پی درگیری های اخیر با یمن
قیمت نفت ایران از 105 دلار عبور کرد؛ نفت برنت به 107 دلار رسید
دادگاه مصر عضویت اخوان‌المسلمین در فهرست گروههای تروریست را تمدید کرد
رکورد تاریخی کرایه نفتکش‌ها در پی تنش‌های تنگه هرمز
حقیقت روشن شد؛ حالا نوبت عدالت است
آتش‌سوزی در مجتمع تجاری در حال ساخت مشهد مهار شد
مانور سیلاب تهران آغاز شد؛ آموزش مهارت‌های بقا در شرایط سخت
وزیر کشور ایران به آنکارا رفت؛ رایزنی درباره امنیت مرزها و مبارزه با تروریسم
معرفی دستاوردهای ایران در حوزه پلاسمای پزشکی و رادیوداروها
هشدار قضایی درباره رانندگی نوجوانان؛ اجازه موتورسواری بدون گواهینامه را ندهید
محسنی اژه‌ای: مردم ایران 200 شب پاسدار عزت و شرافت خود بودند
برنامه خاموشی کهگیلویه و بویراحمد برای فردا چهارشنبه 25 شهریور