×
بین الملل
شناسه خبر : 215093
تاریخ انتشار : دوشنبه 1403/12/13 ساعت 15:10
زلنسکی، ترامپ و سناریوی رسانه‌ای

علی میرزا محمدی*

زلنسکی، ترامپ و سناریوی رسانه‌ای

ترامپ اکنون با بازتاب رسانه‌ای این جلسه، به ویژه متهم نمودن زلنسکی به «بی حرمتی و ناسپاسی از کمک‌های آمریکا و قمار با جنگ جهانی سوم»، کارت مجازات و ابزار فشار جدیدی علیه اوکراین و معامله با روسیه را در اختیار دارد که با قطع ارسال محموله کمک‌های تسلیحات نظامی به اوکراین آغاز شده است.

نورنیوز-گروه بین الملل: این نوشتار تلاش دارد مشاجره ترامپ و معاونش را با زلنسکی که در برابر دوربین‌های رسانه‌ها روی داد از منظر جامعه شناسی رسانه تحلیل کند و به این پرسش می‌پردازد که  آیا این اتفاق، سناریوی رسانه‌ای بوده است یا رویدادی غیر منتظره که ناخواسته به این جا ختم شده است.

در پاسخ باید گفت که این دیدار می‌توانست در فضایی بسته و به دور از دید رسانه‌ها شکل بگیرد، اما این گفتگوها به عمد در برابر دوربین‌ها انجام یافته است. بر این اساس، شکی نیست که این گفتگوها توسط تیم رسانه‌ای ترامپ بر اساس سناریویی از پیش تعیین شده مدیریت شده است. اما درباره اینکه آیا سناریویی که آنها به دنبال اجرای آن بوده‌اند و از طریق آن در پی انتقال پیام‌هایی به مخاطبان مختلف داخلی و خارجی بودند به طور کامل محقق شده است یا خیر، نیازمند تامل است.

در این باب دو فرضیه را می‌توان مطرح نمود:

فرضیه اول آنکه سناریو آن بود وزیر خارجه آمریکا، با اظهارات خود به عمد زلنسکی را به واکنش تحریک کند تا جرقه تنش بین او و ترامپ روشن شود.

این فرضیه که توسط برخی از اعضای هیئت اوکراینی و بورل، مسئول پیشین سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز مطرح شده است، از آنجا قوت می‌گیرد که ترامپ قصد دارد جنگ روسیه و اوکراین در کوتاه‌ترین زمان ممکن خاتمه یابد؛ او فرصتی به ارائه استدلال مقامات اوکراینی درباره محکومیت تجاوزگری روسیه نمی‌دهد و صلح را نه بر مبنای  محکومیت متجاوز و مبتنی بر عدالت در روابط بین الملل، بلکه بر اساس واقعیت‌های میدانی و قدرت طرفین و لحاظ نمودن منافع خویش می‌بیند. بر این اساس، او به سناریویی نیاز دارد که اقدامات و تصمیم‌هایش را در نزد افکار عمومی دنیا به ویژه مردم آمریکا موجه جلوه

دهد.

در هر حال، ترامپ اکنون با بازتاب رسانه‌ای این جلسه، به ویژه متهم نمودن زلنسکی به «بی حرمتی و ناسپاسی از کمک‌های آمریکا و قمار با جنگ جهانی سوم»، کارت مجازات و ابزار فشار جدیدی علیه اوکراین و معامله با روسیه را در اختیار دارد که با قطع ارسال محموله کمک‌های تسلیحات نظامی به اوکراین آغاز شده است.

فرضیه دوم اما مدعی است سناریوی تیم رسانه‌ای، ارائه تصویری از قدرت ترامپ در حل مساله کلیدی جهان چون خاتمه جنگ اوکراین و روسیه بوده است.

تیم رسانه‌ای هرگز به دنبال ایجاد تنش تعمدی و ساختگی بین ترامپ با زلنسکی نبوده، بلکه این مساله خارج از کنترل و به صورت ناخواسته و با جرقه اظهارات زلنسکی روی داده است. سخنگوی کاخ سفید تلاش دارد این فرضیه را به افکار عمومی القا کند که ترامپ و معاون او تله‌ای برای رئیس جمهور اوکراین پهن نکرده بودند و این زلنسکی بود که معاون ترامپ را عصبانی کرد و با او درگیر شد. این اظهارات به نوعی دیگر توسط ان‌بی‌سی نیوز و مایک جانسون رئیس مجلس نمایندگان آمریکا  نیز تکرار شده است.

اما پرسش پایانی این نوشتار آن است که تیم اوکراینی برای ورود به این جلسه و خنثی نمودن سناریوی تیم رسانه‌ای ترامپ چه باید می‌کرد؟

در پاسخ باید گفت که تیم مشاوره‌ اوکراین باید پس از رصد مذاکره‌های پیشین ترامپ با دیگر روسای کشورها در کاخ سفید که در مقابل دوربین‌های رسانه‌ها انجام یافته است، آنها را به دقت تجزیه و تحلیل می‌کردند تا شگردهای مذاکره‌ای او را  به دقت شناسایی و راهکارهای مناسبی برای فرار از تله‌های زیرکانه او به کار ببندند. در این میان، تیم اوکراینی از قدرت بازیگری زلنسکی می‌توانست بیشترین بهره را بگیرد.

شاید بهترین راهکار آن بود که تیم اوکراینی گفتگوها را به  شرط جلسه‌ای بدون حضور رسانه‌ها و در شکل کنترل شده آن منوط می‌کرد.  اما این تیم، بدون این تمهیدات وارد تله مذاکره‌ای ترامپ شد و به واکنشی که  طراحی شده بود سوق داده شد. ناراحتی وزیر خارجه اوکراین از مشاهده تنش بین زلنسکی و ترامپ و زبان بدن او نشان دهنده غافلگیری آنها از این مساله بود.

آنچه به تکمیل این سناریو کمک کرد عدم پایبندی زلنسکی به عرف و آداب دیپلماتیک از جمله نحوه پوشش، و سخن گفتن او به زبان انگلیسی به جای بهره‌گیری از زبان اوکراینی و مترجم بود. مقید شدن به پوشش و لباس دیپلماتیک و بهره‌گیری از زبان اوکراینی می‌توانست رسمیت بیشتری به این جلسه ببخشد و با ایجاد فاصله و شکاف زمانی بین اظهارات طرفین، احتمال تنش‌های لفظی و تحقیر شدن را کاهش دهد.

در این میان برخی تحلیلگران چون فرید زکریا تحلیلگر شبکه CNN معتقدند زلنسکی با چاپلوسی هوشمندانه می‌توانست جلوی تنش‌های لفظی را بگیرد. او پیشنهاد می‌کند که زلنسکی باید کمی بیشتر درباره شخصیت ترامپ مطالعه می‌کرد و با کنترل احساسات خود، تسلط بیشتری بر جلسه داشت.

در هر حال، گفتمان ترامپ را می‌توان گفتمان «آمریکای قدرتمند» مبتنی بر حفظ و تقویت منافع آن به ویژه در بعد اقتصادی و کاهش هزینه‌ها دانست. این گفتمان با گفتمان مبتنی بر عدالت و دموکراسی شکاف عمیقی دارد. در نتیجه  ترامپ در گفتگو با زلنسکی فقط بر منافع آمریکا و کاهش هزینه‌ها تاکید دارد و اگر به صلح نیز اشاره دارد بیشتر از منظر اقتصادی و منافع خویش است تا برقراری آرامش در دیگر نقاط جهان. در این گفتمان عدالت و دموکراسی به اندازه‌ای ارزشمند نیستند که آمریکا، روابط خویش را با کشورهای قدرتمند به هم بریزد و هزینه‌های تنش را متحمل شود.

بازتاب این مساله به احتمال، دیگر کشورها را در مذاکره با ترامپ محتاط‌تر خواهد کرد تا مانند زلنسکی در تله شگردهای غیر اخلاقی گرفتار نشوند.


آرمان امروز
اخبار مرتبط
افشاگری درباره «مأموریت مخفی» برای زلنسکی
یکشنبه 1404/01/10 ساعت 15:05
افشاگری درباره «مأموریت مخفی» برای زلنسکی
«ماسیمو دالما» نخست‌وزیر پیشین ایتالیا گفت که در سال 2024 به‌درخواست «ولودیمیر زلنسکی» رئیس‌جمهور اوکراین یک مأموریت دیپلماتیک و غیررسمی به چین و برزیل انجام داده تا از این کشورها برای جلوگیری از فروپاشی اوکراین کمک بگیرد.
سی‌ان‌ان ادعا کرد؛ مشاجره در کاخ سفید، نشست پوتین و ترامپ را تسریع کرد
دوشنبه 1403/12/13 ساعت 13:07
سی‌ان‌ان ادعا کرد؛ مشاجره در کاخ سفید، نشست پوتین و ترامپ را تسریع کرد
شبکه سی‌ان‌ان در گزارشی با اشاره به تنش روز جمعه در کاخ سفید بین دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا و ولودیمیر زلنسکی، همتای اوکراینی وی، اعلام کرد که با این تحولات، روند برگزاری نشست بین ترامپ و ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، هم‌اکنون تسریع شده است.
ترامپ و زلنسکی در مشاجره لفظی به دنبال چه بودند؟
یکشنبه 1403/12/12 ساعت 15:26
تحلیلگران غربی پاسخ می‌دهند؛
ترامپ و زلنسکی در مشاجره لفظی به دنبال چه بودند؟
تحلیلگران اعتقاد دارند ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، از ابتدا با نیت ایجاد تنش با دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، وارد کاخ سفید شد.زلنسکی نیز به هدف خود دست یافت. در واقع او با این مشاجره ترامپ را در مقابل دیگر رهبران غربی قرار داد و به شکلی غیرقابل بازگشت، اروپا را به درگیری کشاند.
نظرات

آخرین اخبار
دستور پزشکیان به استانداران: مردم نباید کمبودی احساس کنند
اعلام مبلغ فطریه امسال از سوی مراجع عظام
روسیه به حمله متجاوزان آمریکایی و صهیونیستی به بندر انزلی واکنش نشان داد
حمله به جزیره خارک نوعی خودکشی است
سه تصمیم مهم در حوزه صادرات در شرایط جنگی
خطیب جمعه تهران: ملت مقاوم ایران در حال نگارش تاریخ جدید منطقه و جهان است
چرا حمله به زیر ساختهای انرژی معادلات جنگ را تغییر داد؟
سازمان فضایی: حملات دشمن خللی در برنامه‌های فضایی ایجاد نمی‌کند
حسام‌الدین سراج: جاهلان سفاک قتل‌عام بشریت را حق مسلم خود می‌دانند
تسلیت ستاد کل نیرو‌های مسلح به شهادت سردار نائینی
حمله مجدد رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان
قدردانی از حضور و تاب‌آوری اجتماعی ملت غیور ایران در برابر دشمنان
تخت جمشید، حافظیه و دیگر مکان‌های تاریخی در لحظه تحویل سال تعطیل می باشند
دور جدید حملات پهپادی ارتش به محل استقرار هواپیماهای سوخت‌رسان رژیم صهیونیستی
اعتراض روسیه به حملات رژیم صهیونیستی علیه رسانه‌ها
کنفرانس خبری نتانیاهو به دلیل شلیک موشک‌های ایران و حزب‌الله قطع شد
بیانیه مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی در پاسخ به اظهارات دانشگاه الازهر مصر
فیفا رژیم صهیونیستی را جریمه کرد
انتقاد شدید سیاسیون پاکستانی از بیانیه یک‌سویه دولت‌های عربی-اسلامی درباره ایران
تاکید چین به تلاش های میانجیگرانه تا بازگشت صلح به غرب آسیا
سازمان ملل: تشدید تنش نظامی در ایران را که موجب رنج غیرنظامیان شده، محکوم می‌کنیم
کاخ سفید کنترل جنگ با ایران را از دست داده است
شهادت چهار نفر در حمله به ساختمان مسکونی در کرج/ جستجو برای نجات کودک هفت ساله ادامه دارد
5 ایرانی در بین نامزدهای بهترین‌های فوتبال ساحلی جهان قرار گرفتند
اینترسپت نوشت: این جنگ هزینه‌های سنگینی به رأی‌دهندگان آمریکایی تحمیل می‌کند
قالیباف: اف-35 مجسمه‌ای از تفرعن ارتش آمریکا بود
پرداخت 26 هزار میلیارد تومان برای تامین تجهیزات پزشکی
معاریو: نتانیاهو عامل فروپاشی روابط اسرائیل با آمریکا است
خاطره علیرضا داودنژاد از علی لاریجانی
عبور تولید نیروگاه‌های تجدیدپذیر کشور از 2 هزار مگاوات
اینفانیتنو: تمام تیم‌ها در جام جهانی شرکت می‌کنند
شهادت سردار علی محمد نائینی سخنگوی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
تمدید تعلیق پروازهای کی‌ال‌ام به دوبی، ریاض و دمام
مواضع آمریکا در منطقه هدف قرار گرفته شد
میوه شب عید در بازار تامین شده است
ترافیک سنگین در محورهای شمالی کشور
هشدار عراقچی به انگلیس در خصوص همکاری‌های این کشور با آمریکا برای حمله به ایران
میادین را خوب اداره نمی‌کنید آقا!
پیام تسلیت رهبر معظم انقلاب به رئیس جمهور درپی شهادت وزیر اطلاعات
بسته شدن تنگه هرمز به کشاورزان آمریکایی ضربه مهلک وارد کرد
شکاف‌ در پایگاه حامیان ترامپ بر سر جنگ با ایران
تشییع پیکر 12 شهید حمله هوایی به مناطق مسکونی دورود
برنامه سرویس‌دهی مترو در ایام نوروز
نشانه‌های فرسایش در ناوگان دریایی آمریکا از نگاه اکونومیست
167 کتاب به یاد دانش‌آموزان میناب در نمایشگاه بین‌المللی مینسک توزیع شد
100 هزار اسناد محرمانه مدیر ارشد موساد افشا شد
برگزاری ویژه برنامه تحویل سال نو در میدان انقلاب
پیشگیری دربرابر آتش‌سوزیهای احتمالی در دوران جنگ
هیچ کمبودی در تامین کالای اساسی وجود ندارد
آینده بازار انرژی در گرو مدت و شدت درگیری در غرب آسیا