×
بین الملل
شناسه خبر : 215043
تاریخ انتشار : دوشنبه 1403/12/13 ساعت 08:58
اروپا؛ از ادعای صلح تا برنامه‌ریزی برای چتر هسته‌ای!

نورنیوز از سکوت آژانس در قبال چالش‌های هسته‌ای اروپا گزارش می دهد؛

اروپا؛ از ادعای صلح تا برنامه‌ریزی برای چتر هسته‌ای!

در حالی که اروپا مدعی مقابله با گسترش تسلیحات هسته‌ای است، تحولات جدید نشان می‌دهد که این قاره به دنبال ایجاد یک بازدارندگی مستقل است. سیاست‌های جدید فرانسه و پیشنهادات مطرح‌شده در نشست لندن، نگرانی‌هایی جدی درباره رقابت هسته‌ای و بی‌ثباتی امنیتی ایجاد کرده است.

نورنیوز-گروه بین الملل: اختلافات میان آمریکا و اوکراین در کاخ سفید بار دیگر فضای امنیتی اروپا را ملتهب کرده و نشست اخیر کشورهای اروپایی و اعضای ناتو در لندن، بر تشدید کمک‌های نظامی به کی‌یف تأکید داشت. در این میان، نگرانی از وضعیت نیروگاه هسته‌ای زاپوریژیا نیز به عنوان یک تهدید بالقوه مطرح شده است. هشدارها درباره احتمال تکرار فاجعه‌ای مانند چرنوبیل، سایه‌ای از بیم و ابهام بر این تحولات افکنده است.

در همین حال، امانوئل مکرون، رئیس‌جمهور فرانسه، ایده تشکیل یک سیستم بازدارندگی هسته‌ای اروپایی را مطرح کرده و پیشنهاد گفت‌وگو با کشورهای فاقد تسلیحات هسته‌ای را داده است. پیشنهاد او در شرایطی ارائه می‌شود که سنت دیرینه اروپا وابستگی به چتر هسته‌ای آمریکا بوده است. این تغییر رویکرد نشان‌دهنده یک تحول اساسی در سیاست دفاعی اروپا است، اما در عین حال، می‌تواند رقابت‌های هسته‌ای جدیدی را در قاره سبز به وجود آورد.

دوگانگی در رویکرد هسته‌ای اروپا

کشورهای اروپایی همواره ادعای تعهد به امنیت هسته‌ای جهانی را مطرح کرده‌اند، اما اکنون در مسیر ایجاد یک بازدارندگی هسته‌ای مستقل حرکت می‌کنند. این رفتار متناقض، پرسش‌هایی اساسی را برمی‌انگیزد: چگونه اروپا از یک سو، فعالیت‌های هسته‌ای صلح‌آمیز برخی کشورها را محدود می‌کند، اما از سوی دیگر، برای توسعه یک چتر هسته‌ای تلاش می‌کند؟ این رفتارها، استانداردهای دوگانه‌ای را در مدیریت امنیت بین‌المللی نشان می‌دهد که مشروعیت استدلال‌های غرب درباره کنترل تسلیحات هسته‌ای را زیر سؤال می‌برد.

در حالی که اروپا و آمریکا همواره به برنامه هسته‌ای ایران با دیده تردید نگریسته و حتی تحریم‌های گسترده‌ای را به بهانه آن اعمال کرده‌اند، اکنون خود به دنبال گسترش نقش تسلیحات هسته‌ای در معادلات امنیتی‌شان هستند. اگر تسلیحات هسته‌ای عامل بازدارندگی است، چرا این حق فقط برای کشورهای غربی محفوظ است؟ و اگر تهدیدی برای جهان محسوب می‌شود، چرا اقدامی برای خلع سلاح هسته‌ای واقعی انجام نمی‌دهند؟

نقش آژانس و سکوت معنادار گروسی

در چنین شرایطی، سکوت رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، در برابر این تحولات سؤال‌برانگیز است. گروسی که همواره درباره برنامه هسته‌ای ایران موضع‌گیری کرده و بر اجرای سخت‌گیرانه تعهدات از سوی تهران تأکید داشته، در برابر تشدید تنش‌های هسته‌ای اروپا سکوت اختیار کرده است. اگر مأموریت آژانس تأمین امنیت هسته‌ای جهان است، چرا در برابر طرح‌های جدید فرانسه و دیگر کشورهای اروپایی موضع‌گیری نمی‌کند؟

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی وظیفه دارد که نه تنها از استفاده صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای حمایت کند، بلکه با گسترش تسلیحات هسته‌ای نیز مقابله نماید. با این حال، عدم واکنش آژانس به این تحولات، نشان از یکجانبه‌گرایی در عملکرد آن دارد. این امر نه‌تنها مشروعیت این نهاد را تضعیف می‌کند، بلکه می‌تواند زمینه‌ساز رقابت‌های هسته‌ای جدیدی شود که امنیت جهانی را به خطر می‌اندازد.

 دوراهی امنیت هسته‌ای اروپا

تحولات اخیر نشان می‌دهد که اروپا در مسیر بازتعریف سیاست‌های دفاعی خود قرار دارد. از یک سو، نگرانی از عدم اتکای کامل به آمریکا، رهبران اروپایی را به سمت راهکارهای مستقل سوق داده است. از سوی دیگر، توسعه بازدارندگی هسته‌ای در اروپا، می‌تواند تنش‌های جدیدی را در سطح بین‌المللی ایجاد کند.

در این میان، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با رویکرد دوگانه خود، نه‌تنها به اعتبار خود ضربه می‌زند، بلکه موجب تقویت این تصور می‌شود که سیاست‌های هسته‌ای جهان، بیش از آنکه مبتنی بر امنیت جمعی باشد، بر پایه منافع قدرت‌های بزرگ شکل گرفته است. در چنین فضایی، آینده امنیت هسته‌ای جهان، بیش از همیشه، در هاله‌ای از ابهام قرار دارد.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
شنیدن صدای دوپامین در مغز زنده
پیش‌بینی آینده شبکه‌های اجتماعی در 2026
تداخل وارفارین با آنتی‌بیوتیک‌ها؛ خطری جدی برای سالمندان
کشف کلید مولکولی آلزایمر؛ امید تازه برای محافظت از حافظه
مازندران رتبه برتر کاهش تصادفات جاده‌ای کشور را کسب کرد
وزارت دفاع ایران اقدام اتحادیه اروپا علیه سپاه را محکوم کرد
از جنگ استقبال نمی‌کنیم اما مذاکرات متوازن را می‌پذیریم
لغو وضعیت اقامت ونزوئلایی‌ها توسط دولت ترامپ غیرقانونی است
صعود اندونزی، عراق، ویتنام و تایلند به مرحله حذفی فوتسال آسیا
اقدام اروپا خللی در مأموریت‌های سپاه ایجاد نمی‌کند
بازسازی سرمایه اجتماعی و تقویت تاب‌آوری، اولویت فوری کشور است
گوترش: توافق بر سر پرونده هسته‌ای ایران مهم است
ترامپ با جانشین «مادورو» گفت و گو کرد
واکنش رئیس مجلس به اقدام سیاسی اروپا
بسته حمایتی مجلس از سپاه در برابر اقدام اتحادیه اروپا
بیانیه وزارت خارجه در محکومیت شدید مصوبه وزرای خارجه اتحادیه اروپا
غیبت احتمالی دانشجویان در امتحانات موجه می شود
سرانه مصرف آب در کشور 12.7 مترمکعب است
مقام حزب‌الله: هر تحرک نظامی آمریکا علیه ایران منطقه را به انفجار می‌کشاند
وزیر جنگ آمریکا: ایران نباید به‌سمت توانمندی هسته‌ای حرکت کند
همه به‌ویژه آمریکا باید اسرائیل را تحت فشار قرار دهند
سخنگوی ارتش: اگر دشمن حماقت کند «بلادرنگ» پاسخ خواهیم داد
رایزنی کشورهای اروپایی برای ایجاد چتر هسته‌ای مشترک
لاوروف : تضمین‌های واشنگتن-کی‌یف، صلح پایدار در اوکراین را تضمین نمی‌کند
تراکتور بدون مجوز رسمی در دیدار جام حذفی حاضر نشد
کولاک برف در آزاد راه تهران - شمال ؛ از سفر غیر ضرور پرهیز کنید
روابط بغداد و واشنگتن باید بر اصل عدم مداخله استوار باشد
منطقه به جنگ تازه نیاز ندارد
ترامپ: پوتین با توقف یک هفته‌ای بمباران اوکراین موافقت کرد
روسیه آماده میانجیگری میان ایران و آمریکا است
نجات کشتی باری ایرانی «کاسپین شیوا» در نزدیکی بندر داغستان روسیه
اکثریت آلمانی‌ها خواستار بازگرداندن ذخایر طلای کشور از آمریکا شدند
هتک حرمت حرم سبزقبا چهره واقعی دشمنان ایران را آشکار کرد
حمایت مقاومت اسلامی بحرین از رهبر انقلاب و هشدار به آمریکا
امید عالیشاه در آستانه بازگشت به میادین
ریاست جمهوری عراق: مداخلات خارجی در امور سیاسی کشور قابل قبول نیست
هزینه تسلیم از جنگ کمتر نیست؛ تهران آماده است
پزشکیان: ایران در دفاع از خود تردید نمی‌کند
رئیس‌جمهور کلمبیا: آمریکای لاتین باید یک صدا بایستد
اروپا برای نخستین بار آمریکا را تهدیدی برای خود خواند
هرگونه دخالت خارجی در روند انتصابات غیرقابل قبول است
240 حقوقدان ایرانی خواستار تعقیب قضایی ترامپ و دولت آمریکا شدند
دستگیری 115 نفر از اغتشاشگران در رودبار
شکست چادرملو مقابل ملوان در انزلی
خودروسازان بدون مجوز حق افزایش قیمت ندارند
سامانه بارشی تا جمعه در زنجان فعال است
زمین‌لرزه 3.2 ریشتری بار دیگر حوالی پارسیان هرمزگان را لرزاند
ذوق زدگی تروریست‌های اسرائیلی از اقدام اروپا علیه سپاه پاسداران
وزیر امور خارجه: اروپا مرتکب یک اشتباه راهبردی بزرگ شد
همتی: نتایج مثبت یکپارچه‌سازی نرخ ارز به مرور زمان خود را نشان خواهد داد