×
سیاسی
شناسه خبر : 214846
تاریخ انتشار :

نورنیوز از دلایل، زمینه‌ها و واقعیت‌های استیضاح وزیر اقتصاد گزارش می‌دهد

یک استیضاح و چند احتمال

هرچند شرایط اقتصادی و معیشتی، زندگی شهروندان را با دشواری‌های غیرقابل تحملی روبرو کرده ولی نمی‌توان وضعیت نابسامان اقتصادی امروز را فقط حاصل ناتوانی مدیران ارشد اقتصادی کابینه و حتی کل دولت دانست. با این توضیح، ضمن اقرار به وجود نابسامانی‌های معیشتی در کشور، ذیل گفتمان وفاق، نسخه‌ای جامع برای عبور از این شرایط دشوار نوشت.

نورنیوز–گروه سیاسی: سرانجام پس از ناکامی رایزنی‎ها و پادرمیانی‌ها برای چشم‌پوشی از استیضاح وزیر اقتصاد، روز مهم بهارستان برای تصمیم‌گیری درباب اعتماد مجدد یا عدم اعتماد به وزیر کلیدی کابینه فرارسید. درحالی‌که پیش از این، زمزمه‌هایی برای استیضاح احمد میدری، وزیر کار، محسن پاک‌نژاد، ‌وزیر نفت، و  فرزانه صادق مالواجرد، وزیر راه و شهرسازی مطرح شده بود، اما نهایتا مذاکره با درخواست‌کنندگان استیضاح، نام این دولتمردان را از گردونه بیرون نهاد ولی اصرار شماری از نمایندگان بر استیضاح عبدالناصر همتی،‌وزیر اقتصاد و دارایی، پرونده‌ی او را همچنان مفتوح نگاه داشت تا یکشنبه، صحن پارلمان میزبان رئیس جمهور و برخی وزرا باشد تا برای آخرین بار، در جلب رضایت استیضاح‌کنندگان بکوشند. به این ترتیب، دولت چهاردهم در کمتر از 7 ماه، به ایستگاه استیضاح یکی از اعضای مهم  خود کشانده شد. هرچند استیضاح، پدیده‌ی بی‌سابقه و فاجعه‌باری نیست اما درباره‌ی جلسه‌ی امروز مجلس، نکاتی قابل طرح است:

1) باعث ملال خاطر است اگر بار دیگر تکرار کنیم که استیضاح،‌ حق و بلکه وظیفه‌ی نمایندگان مجلس در ایفای نقش نظارتی‌شان است. این نکته‌ای کاملا بدیهی است و شبهه‌ای در آن نیست. با اینهمه نمی‌توان انکار کرد که برای برخی از جریانات سیاسی درون و بیرون مجلس، استیضاح در حکم یک "کارتِ بازی" است که می‌تواند در برخی اوقات  با هدفی غیر از احقاق حق مردم به کار بسته شود. تاریخ مجالس در ایران نشان می‎دهد که حق نمایندگان در استیضاح، بعضا در سیاست بازی‌ها و سیاسی کاری‌های جریانات قدرت‌طلب، مورد سوء استفاده قرار می‌گیرد. شک نیست که نمی‌توان این شائبه را مشخصا و مصداقا متوجه درخواست اخیر برخی نمایندگان برای استیضاح کرد اما بی‌گمان، کانون‌های تخریب دولت، تلاش دارند روندهای طبیعی پارلمانی را به حرکت‌هایی حساب‌شده علیه کابینه تبدیل کنند. هوشمندی نمایندگان در مواجهه با این تلاش‌ها، انتظاری معقول از طرف مردم است.

2) از عمر دولت پزشکیان، هنوز 8 ماه هم نگذشته است. این بازه‌ی زمانی، حتی اگر در شرایط کاملا طبیعی هم سپری می‌شد آنقدر طولانی نبود که انتظار ساماندهی به وضعیت پریشان اقتصاد کشور از آن داشته باشیم؛‌ چه رسد به اینکه دولت پزشکیان در این بازه‌ی زمانی، گرفتار انبوهی از مشکلات و چالش‌های پیرامونی و حتی جهانی بود. در شرایطی که دولت هنوز فرصت قابل توجهی برای طراحی و اجرای برنامه‌های خود پیدا نکرده چرا باید در جایگاه مقصّر و متّهم بنشیند و پاسخ وضعیتی را بدهد که بنا به ادعای خود، مسولیت بسیاری از نابسامانی‌هایش مستقیما متوجه او نیست؟ هرچند نمی‌توان و نباید دولت موجود را در محدوده‌ی زمانی عملکرد همین چند ماهه‌اش، مصون از نقد و ارزیابی دانست، اما بی شک، بسیاری از ناترازی‌ها و نابسامانی‌های معیشتی و زیرساختی کنونی، به درجاتی بیرون از اختیار و عملکرد اوست. به تعبیر بهتر، کارنامه‌ی چند ماهه‌ی دولت، محک مناسبی برای عیارسنجی قدرت و کارآمدی‌اش نیست. این واقعیت، آنقدر روشن است که خود نمایندگان استیضاح کننده نیز به آن معترفند. به این اعتبار، اگرچه وضعیت عینی و معیشتی مردم با تنگناها و فروبستگی‌های دل‌آزاری مواجه است اما در مقام ریشه‌یابی و درمان آن، استیضاح، روشی مناسب و مصلحانه به نظر نمی‌رسد.

3) دولت چهاردهم در وضعیتی متلاطم و غیرطبیعی (سقوط بالگرد رئیس جمهور فقید، آیت الله رئیسی) انتخاب شد و در وضعیتی بحرانی (ترور شهید اسماعیل هنیه در تهران) شروع به کار کرد. غیر از معضلات ساختاری در عدم تاب‌آوری اقتصادی کشور، شرایط بسیار خاص و خطیر منطقه، اداره‌ی کشور را از روندی عادی دور، و به شرایط ویژه نزدیک کرد. مدیریت قوه‌ی مجریه در چنین شرایطی، به طور طبیعی، توأم با ضریب خطای بالا و ضریب موفقیت پایین همراه است. کمتر کسی است که قبول نکند دولت موجود، می‌توانست با تدارک ویژه‌تری کار خود را شروع کند، اما این نکته را نیز نمی‌توان نادیده گرفت که دولت پزشکیان در عمر بسیار کوتاه خود، فرصت و موقعیت کافی برای پیاده‌سازی ایده‌ها و برنامه‌هایش نداشته است. علاوه بر این، حاشیه‌سازی‌های مختلف در مسیر اداره‌ی کشور، بخش قابل توجهی از انرژی دولتمردان را دچار فرسایش کرده است. این فشارها دلیل اصلی و قاطع بر ضعف‌های عملکردی دولت‌ها نمی‌تواند باشد اما قطعا فرصت‌های زیادی را ضایع می‌کند.

4) دور از هرگونه نیّت‌خوانی و توطئه‌اندیشی باید گفت که برخی از افراد مؤثر در جریان استیضاح‌، هدفی فراتر از اصلاح روندها و تصحیح عملکردها دارند. چنین نمایندگان و فعالان سیاسی، ادامه یا تکمیل کننده‌ی سیاست‌بازانی‌اند که از مدت‌ها پیش می‌گفتند «پزشکیان و دولتش، برف زمستان 1403 را نخواهند دید.» اکنون همان جریان می‌کوشد بدون توجه به شرایط خطیر منطقه و کشور، از کارت استیضاح، نه برای ترمیم مشکلات و تنگناها بلکه چه‌بسا در جهت تسویه‌ حساب‌های سیاسی و جناحی بهره بگیرد و با ناکارآمد نشان دادن دولت، مردم را از شعار وفاق و همدلی پشیمان و دلزده کند. شک نیست که در جمع موافقان استیضاح، اکثریت با این عوامل نیست و قاطبه‌ی امضاکنندگان یا موافقان، نمایندگانی‌اند که با نیّت اصلاح امور، به استیضاح فکر می‌کنند. با اینهمه سیاست‌بازان جناح‌زده می‌کوشند در پناه نمایندگان دلسوز، هدف کینه‌ورزانه‌ی خود را دنبال کنند. این افراد حتی اعلام نظر برخی بزرگان را هم قابل تأمل نمی‌دانند و بر مشی ضد وفاق خود اصرار دارند. کمترین چیزی که صاحبان این فکر در ذهن دارند، فشار بر کابینه، و چه بسا ترساندن برخی وزرا، و در نهایت تحمیل خواست‌های جناحی خود بر آنها در ادامه‌ی کار است.

5) مجلس سیزدهم در فرایند تشکیل دولت چهاردهم، همراهی چشمگیری با مسعود پزشکیان داشت. محافل سیاسی، رأی اعتماد مجلس به تمام نامزدهای پیشنهادی دولت چهاردهم را نویدبخش ثمردهی گفتمان وفاق دانستند. چنین همراهی و تعامل مثبتی در جریان تصویب لایحه‌ی بودجه 1404 هم تکرار شد. وقوع چنین وفاقی، بهترین راهبرد برای غلبه بر بحران‌های تحمیل شده از شرایط دشوار خارجی به داخل ایران بود. تردیدی نیست که در سخت‌ترین روزهای اداره‌ی کشور که با شیطنت‌ها و تهدیدها و خباثت‌های رژیم صهیونیستی همراه است، چیزی که بشارت آرامش می‌دهد استمرار وفاق و همدلی میان قوای حاکم و جریانات سیاسی کشور است. اکنون اما با نغمه‌ای که برخی فعالان سیاسی در داخل و بیرون مجلس ساز کرده اند، راهبرد وفاق دچار آسیب خواهد شد. با تضعیف وفاق میان قوا، بی درنگ سرمایه‌ی اجتماعی و انسجام ملی و امید مردمی مخدوش و متزلزل می‌شود؛ چیزی که بی تردید مغایر منافع ملی است.

6) در عین حال، نباید از ذکر این واقعیت آشکار هم غفلت کرد که دولت وفاق، با تمام محظورات و محدودیت‌هایی که در اداره‌ی مطلوب کشور دارد، باید تدابیر ویژه طراحی کند. دولت باید نشان دهد که مهارت مدیریت امور در شرایط ویژه را دارد و برای تأمین استانداردهای نسبی زندگی خوب در وضعیت‌های خطیر و خاص، برنامه‌های فوریتی و مدبّرانه تدارک دیده است. جای خوشبختی است که رئیس جمهور از تنگناهای معیشتی مردم به خوبی آگاه است و بابت این وضعیت، صادقانه از مردم عذرخواهی کرده است. شواهد نشان می‌دهد که دولت با تمام بنیه و بضاعت خود در میدان است تا ناترازی‌ها و نابسامانی‌ها با بیشترین سرعت و کمترین مخاطرات و خسارات، مرتفع شوند. با اینحال، آنچه مهم است پیش گرفتن سیاست ها و تدابیری است که بهبود و اصلاح معیشت را "در کوتاه مدت" محقق کند یا دست‌کم امیدها را برای تحقق پرسرعت آنها تقویت کند. انکار مشکلات و تنگناها سیاستی مغایر با وفاق است؛ و تعلل در طراحی و اجرای برنامه‌های عاجل برای برون‌رفت از این تنگناها رفتاری خلاف منافع و امنیت ملی است. با اینهمه آنچه ضروری و بسیار مهم است اعتراف به این واقعیت است که شرط هرگونه اصلاح و بهبودی در روندها، قبول وفاق به عنوان قاعده‌ی بازی است. اصرار بر استیضاح‌های مکرر و پرتعداد، به نظر نمی‌رسد که با این قاعده همخوان و هماهنگ باشد.

هرچند شرایط اقتصادی و معیشتی، زندگی شهروندان را با دشواری‌های غیرقابل تحملی روبرو کرده اما شواهد نشان می‌دهد که در وضعیت پیچیده‌ی امروز کشور، اقتصاد، تابعی از تحولات سیاسی و دیپلماتیک است. نمی‌توان وضعیت نابسامان اقتصادی امروز را فقط حاصل ناتوانی مدیران ارشد اقتصادی کابینه و حتی کل دولت دانست. با این توضیح، ضمن اقرار به وجود نابسامانی‌های معیشتی در کشور، باید ذیل گفتمان وفاق، نسخه‌ای جامع برای عبور از این شرایط دشوار نوشت.   


نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
آغاز واریز سود سهام عدالت؛ از فردا
پادکست | حضرت ایوب:پیامبر صبر و شکر
ترامپ: جنگ جهانی سوم می‌تواند بسیار آسان آغاز شود
برگزاری نشست شورای عالی کار برای تعیین حداقل دستمزد
دیدار شاعران و اهالی فرهنگ و ادب فارسی با حضرت امام خامنه‌ای
کانادا دستور بازنگری در قرارداد خرید جنگنده‌های اف-35 آمریکا را صادر کرد
نورنما | ولادت امام حسن مجتبی(ع)مظهر جود و کرم و بخشش،مبارک باد
سرلشکر سلامی: باید از تجربه تلخ برجام درس گرفت
دیدار سفیر جدید ایران در انگلیس با عراقچی
دادستان کل کشور:: دادستان‌ها مکلف به نظارت ویژه در ایام تعطیلات هستند
سودان: هیچ درخواستی برای اسکان فلسطینی‌ها دریافت نکرده‌ایم
بوژوویچ: می‌خواهیم در جدول جابجا شویم/ ذوب آهن هفته پیش به ما هشدار داد
پزشکیان: نخبه‌ای که به مملکتش فکر نکند به چه درد می‌خورد؟
چندین کشته در انفجار شدید در لاذقیه
عراقچی: به‌دنبال تقویت بیشتر شراکت برای سعادتمندی ایران و هند هستیم
رسانه غربی: دوروف فرانسه را ترک کرد
عارف مصوبه معافیت کارفرمایان با حداکثر پنج کارگر را ابلاغ کرد
نزاع دسته جمعی در لنگرود منجر به قتل شد
واکنش حماس به کشتار بیت‌لاهیا
موشه یعالون: نتانیاهو اجرای توافق را برای راضی نگه داشتن اسموتریچ به تعویق می‌اندازد
استارمر: امنیت بریتانیا از اوکراین آغاز می‌شود
کشته شدن 1500 غیرنظامی در ساحل سوریه
2 شهید در حمله رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان +فیلم
دستور ترامپ به تعدیل نیرو در 7 سازمان دولتی دیگر از جمله نهاد ناظر بر VOA
رئیس مجلس 4 قانون را ابلاغ کرد
پشت پرده پیام ترامپ به تهران؛ادامه فشار یا تغییر رویکرد؟
رویکردهای دو گانه پیرامون محتوای نامه ترامپ به ایران
هاراگیری به جای یقه‌گیری
توافق خوب؛ نه هر توافقی
ماهیت پاسخ ایران به نامه ترامپ
14 سد کمتر از 15 درصد ذخیره آب دارند
واریز 445 میلیارد تومان سود به حساب سهام‌داران
رشد 42 هزار واحدی شاخص کل بورس
رایزنی اولیانوف با گروسی درباره برنامه هسته‌ای ایران
پزشکیان: مشکلات کشور با دستور و بگیر و ببند حل نخواهد شد
ایران از طریق مذاکره با اروپا زمان می‌خرد
سکه 80 میلیون تومانی شد
قتل عام خانوادگی در اربیل
ترامپ و نتانیاهو همچنان به دنبال کوچ اجباری مردم غزه/ 3 کشور آفریقایی در لیست
انیمیشن سینمایی «بچه زرنگ» به اکران آنلاین رسید
آغاز توزیع ایران چک های 200 هزار تومانی
هشدار به مسدودی حساب اخلال‌گران بازار ارز و طلا
رونمایی از کاشی‌نگاره پروین اعتصامی در خانه او
پروین اعتصامی؛ بانوی شعر و اخلاق
ترامپ برای دانشگاه‌های آمریکا خواب‌های بدی دیده است
ممنوع المعامله شدن خودروهای مشمول مالیات
تذکر 38 نماینده به پزشکیان و اتابک درباره واردات خودرو
دستور سران قوا برای تداوم قیمت‌گذاری کالاهای ضروری
هشدار دبیرکل سازمان ملل از افزایش اسلام‌هراسی در جهان
جلوگیری از زوال عقل با مصرف منظم چای سبز
X
آگهی تبلیغاتی