×
فرهنگی
شناسه خبر : 214774
تاریخ انتشار :

نورنیوز در ماه مبارک رمضان آموزه‌های قرآنی را تبیین می‌کند-۶

حضرت شعیب و اصحاب مدین؛ قومی که گرفتار عذاب الهی شد

«اصحاب مَدْیَن»، تعبیری قرآنی، ناظر به قوم حضرت شعیب (ع) است که در منطقه شام سکونت داشتند، و به سبب تکذیب پیامبرشان و سایر انحرافات اجتماعی مانند فساد و کم‌فروشى، گرفتار عذاب الهی شدند.

نورنیوز-گروه فرهنگی: نام کنونى مدین را معان و موقعیت جغرافیایى آن را میان مدینه و شام، مقابل سرزمین تبوک در ساحل دریاى سرخ (قُلْزُم) گفته‌اند. برخى امتداد آن را از شرق خلیج عقبه تا جنوب شرقى سینا دانسته‌اند. 

بعضى آیات نشان مى‌دهد که قوم حضرت شعیب (ع) در دوره تاریخى پس از قوم لوط و معاصر حضرت موسى (ع) و بنى‌اسرائیل، پیش از ترک مصر مى‌زیسته‌اند. 
از گزارش‌هاى مربوط به کم‌فروشى و بکارگیرى پیمانه و ترازو، سیراب کردن گوسفندان و قرارداد کارى حضرت موسى و حضرت شعیب (ع) که بنابر ظاهر برخى آیات، براى چوپانى گوسفندان شعیب (ع) بوده است، برمى‌آید که قوم شعیب مردمى تجارت پیشه، کشاورز و دامدار بوده‌اند؛ همچنین مى‌توان نتیجه گرفت که آنان داراى منطقه‌اى حاصلخیز، سرسبز و پرآب و علف و برخوردار از فرآورده‌هاى فراوان کشاورزى و نیز تجارت پررونقى بوده‌اند، چنان که برخى آیات از قدرت، ثروت و جمعیت فراوان آنان حکایت مى‌کند. 
از ظاهر آیات و مجموع گزارش‌هاى عهد عتیق و برخى منابع تاریخى برمى‌آید که قوم مدین یکى از قبایل بزرگ عرب در شام با پیشینه دیرین تاریخى بوده است.
زیستن این قوم در دوره تاریخى پس از حضرت ابراهیم(ع)و پیش از بعثت حضرت موسى(ع) نشان مى‌دهد که مردمان مدین در آغاز بر آیین ابراهیم (ع) بوده و در گذر ایام به کفر و شرک گراییده‌اند. آیه ۸۵ سوره اعراف مى‌تواند مؤیدى بر این ادعا باشد. 
بنابراین، مى‌توان گفت: شعیب(ع) که شریعت مستقلى نداشته، قوم خود را به آیین ابراهیم(ع) مى‌خوانده است.
تاریخ مدین و ساکنان آن را در دوران حیات شعیب (ع) مى‌توان به دو دوره تقسیم کرد:

* *دوره پیش از عذاب که مردم پس از دعوت شعیب(ع) به دو گروه اقلیت مؤمنان و اکثریت کافران تقسیم شدند. از این که قرآن در این دوره از مخالفان شعیب(ع) با عنوان ملأ مستکبر یاد کرده است، مى‌توان به وجود طبقه اشراف و ثروتمند و در نتیجه وجود فاصله طبقاتى در مدینِ آن زمان پى برد. از کافرانى که در این دوره زمانى با عذاب ‌الهى نابود شدند، با «*اصحاب مدین*» یاد مى‌شود.

* *دوره پس از عذاب و نابودى کافران که همراه با شرایط اجتماعى ـ سیاسى و دینى مساعدى بوده است. از ساکنان مدین در این برهه با عنوان «*اهل مدین*» یاد شده و ظاهر آیات نشان مى‌دهد که پناه بردن موسى(ع) به مدین و سکونت چندین ‌ساله وى در آنجا به هنگام پیرى و از کارافتادگى شعیب(ع) در همین دوره بوده است. 

برخلاف دوره نخست که شعیب(ع) و پیروانش با انواع فشارهاى اجتماعى رو‌برو بوده و به اخراج از خانه و کاشانه خویش تهدید مى‌شده‌اند، در این دوره آن حضرت با برخوردارى از جایگاه اجتماعى مطلوب، ضمن پناه ‌دادن به موسى(ع)  وى را اجیر مى‌کند.

اصحاب مدین در قرآن

واژه مَدْین ۱۰ بار در قرآن آمده است؛ اما هیچیک از آیات به امورى چون چگونگى پیدایش، موقعیت تاریخى و جغرافیایى و نیز تاریخ و هویت قومى و نژادى ساکنان آن در دوره‌هاى مختلف تاریخى نپرداخته است. 

حضرت شعیب و اصحاب مدین

الف. برخورد حضرت شعیب با اصحاب مدین

در مجموع مى‌توان تبلیغ و دعوت شعیب را بر اساس راهبرد فرهنگى و تبلیغى امر به معروف و نهى از منکر (دعوت به باورها و ارزش‌هاى توحیدى و نهى از باورها و ارزش‌هاى کفرآلود و شرک‌آمیز) مبتنى دانست. حضرت شعیب(ع) براى عملیاتى کردن راهبرد یاد شده از راهکارهاى گوناگونى استفاده مى‌کرد، از جمله:

۱. ‌نشان دادن معجزه:

قرآن همانند بسیارى دیگر از انبیا نامى از معجزه برای شعیب نبی نبرده است؛ اما چنان که مفسران نیز گفته‌اند، «بینه» در آیه «قَدْ جَاءتْکم بَینَةٌ مِّن رَّبِّکمْ» (اعراف/۷، ۸۵؛ هود/۱۱، ۸۸) اشاره به معجزه آن حضرت دارد که وى به عنوان گواه صدق رسالت خویش و در همان آغاز دعوت بر آن تأکید مى‌ورزید.

۲. روشنگرى:

حضرت شعیب(ع) پس از امر به معروف و نهى از منکر، رعایت آن را از سوى مردم به خیر و صلاح خود آنان مى‌دانست، از جمله به دنبال فراخوان قوم خویش به پرستش الله، رعایت اندازه در پیمانه و ترازو، پرهیز از هر گونه کم فروشى و فسادانگیزى را خیر و صلاح آنان مى‌خواند: «ذَلِکمْ خَیرٌ لَّکمْ إِن کنتُم مُّؤْمِنِینَ». (اعراف/۸۵) زیرا هنگامى که کم فروشى، فریبکارى و غشّ در معامله گسترش یافته و امنیت عمومى جامعه در حوزه‌هاى مختلف از بین برود، زیان آن متوجه همه افراد حتى خودِ کم‌فروشان، فریبکاران و مختل‌کنندگان امنیت اجتماعى نیز مى‌شود.

همچنین، سود عادلانه و مشروع را بهتر و نیکوتر از ثروت حاصل از کم‌فروشى مى‌خواند.(اعراف/۸۵‌).

۳. تذکر به نعمتها:

نعمت دادن با تأثیر عاطفى که در پى دارد، دل انسان را به فرد نیکوکار و مُنعم نرم و مهربان کرده و حس سپاسگزارى در برابر او را که ریشه در سرشت آدمیان دارد، برمى‌انگیزد. از این ‌رو شعیب(ع) در دعوت قوم خود به سوى توحید، نعمت‌هاى الهى ارزانى شده بر آنان را یادآورى مى‌کرد.(اعراف/۸۶)

۴. انذار و تبشیر:

بیم و امید یا بکارگیرى دو راهکار اساسى و دیرین انذار و تبشیر از سوى همه انبیا در دعوت به توحید وجود داشته است. شعیب(ع) گاهى قوم خود را از عذاب فراگیر روز قیامت به عنوان پیامد بت‌پرستى و کم‌فروشى آنان در آخرت مى ترساند (هود/۸۴)؛ و گاه فرجام شوم فاسدان در اقوام پیشین را به آنان گوشزد می کرد(اعراف/۸۶ و نیز هود/۸۹) و سرانجام هنگامى که با اصرار کافران بر بت‌پرستى، کم‌فروشى و تکذیب خود رو‌برو شد و از ایمان ‌آوردن آنان ناامید شد، آن‌ها را به عذاب الهى تهدید کرد.(هود/۹۳؛ اعراف/۸۷)
همچنین شعیب(ع) در ترغیب قوم به پرهیز از بت‌پرستى، کم‌فروشى و فسادانگیزى، از پیامدهاى نیک آن به شرط مؤمن بودن آنان خبر ‌مى‌داد.(اعراف/۸۵) از این که خیر بودن امور یاد شده در ‌گرو ایمان آن‌ها خوانده شده و همچنین از تعبیر «بَقِیةُ اللّهِ خَیرٌ لَّکمْ إِن کنتُم مُّؤْمِنِینَ» (هود/۸۶)، مى‌توان بدست آورد که بیش از هر چیز، مراد، پاداش آخرتى موارد یاد شده است چنان که آن حضرت در پى مخالفت از سوى قوم خود(هود/۸۹)ضمن فراخواندن آن‌ها به طلب آمرزش گناهان و بازگشت به سوى خدا و با هدف ایجاد امید به پذیرش توبه از رحمت و مهربانى خداوند به بندگانش خبر مى‌داد.( هود/۹۰)

ب. برخورد اصحاب مدین با حضرت شعیب

با آغاز و استمرار دعوت حضرت شعیب(ع) گروهى از مردم به وى گرویده و جامعه مدین به دو ‌دسته تقسیم شد: اعراف/۸۷؛ هود/۹۴). کافران با اتخاذ راهبرد تکذیب، (عنکبوت/۳۷) اغلب از شیوه‌ها و راهکارهاى روانى براى عملیاتى کردن آن در برخورد با شعیب(ع) و مؤمنان بهره مى‌گرفتند. 
راهکارهاى یاد شده که از آن‌ها مى‌توان بدست آورد که کافران در اکثریت و مؤمنان در اقلیت بوده‌اند، عبارت است از:

۱. استهزا و تمسخر:

 آیه ۸۷ سوره هود را بیان کننده استهزاى شعیب(ع)  دانسته‌اند: 
«آیا نمازت به تو فرمان مى‌دهد که ما خداى نیاکان خویش را وانهاده، از تصرف دلخواه در اموالمان خوددارى کنیم؟! چنین سخن سفیهانه از انسان حلیم و رشیدى چون تو دور است.»

۲. نامفهوم خواندن آموزه‌هاى وحى:

کافران گفته‌هاى وى را نامفهوم خواندند و وى را فاقد قدرت و موقعیت برترى مى‌دانستند که به سبب آن به سخنان وى بها داده و براى درک آن تلاش کنند(هود/۹۱) نامفهوم خواندن سخنان وى کنایه از بى‌فایده و بیهوده بودن آن است.

۳. تهدید و تحقیر:

 کافران همچنین وى را به سنگسار شدن که از بدترین و فجیع‌ترین انواع مجازات است تهدید کردند.(هود/۹۱)

فرجام اصحاب مدین

هنگامى که حضرت شعیب(ع) با اصرار کافران بر باورها و ارزش‌هاى شرک‌آلود و کفرآمیز و همچنین تکذیب و تهدید به اخراج از شهر رو‌برو شد و از ایمان آوردن آن‌ها ناامید گردید، آنان را نفرین کرد.(اعراف/۸۹ و نیز اعراف/۸۷) و چون از سوى کافران به سنگسارشدن تهدید شد به آن‌ها وعده عذاب داد.(هود/۹۳)

سرانجام عذاب الهى فرا رسید و شعیب(ع) و مؤمنان نجات یافتند و کافران نابود شدند.(هود/۹۴).
در آیات ۹۱ سوره اعراف و ۳۷ سوره عنکبوت گفته شده که نابودى اصحاب مدین به وسیله عذاب زلزله بود که آنان را در خانه‌هایشان به ‌صورت اجساد بى‌جانى که به رو بر زمین افتاده بودند، درآورد.
 ولى در آیه ۹۴ سوره هود از نابودى آنان بر اثر صیحه آسمانى یاد شده است. بنابراین مى‌توان گفت که آنان به وسیله هر دو از بین رفته‌اند.
کافران افزون بر نابودى به وسیله عذاب الهى، به پیامدهاى بدِ دیگرِ تکذیب نیز دچار شدند. در آیه ۹۲ سوره اعراف از خسران و زیانکار شدن آنان ‌خبر مى‌ دهد.
آنان که پیروى از شعیب(ع) را زمینه خسران مؤمنان مى‌خواندند، خود با نابودى و از دست دادن همه سرمایه‌هاى مادى و معنوى، مصداق «خَسِرَ الدُّنْیا وَالْآخِرَةَ» (سوره حج/۱۱) شدند.حبط و نابودى اعمال در دنیا و آخرت.

 


نورنیوز
اخبار مرتبط
هارون برادر و جانشین موسی که سخن‌ور  بود
پنج‌شنبه 1404/01/07 ساعت 08:00
نورنیوز در ماه مبارک رمضان آموزه‌های قرآنی را تبیین می‌کند-26
هارون برادر و جانشین موسی که سخن‌ور بود
حضرت هارون(ع) از انبیای الهی و برادر بزرگ حضرت موسی(ع) است. حضرت موسى هنگام مبعوث شدن به رسالت، از خدا خواست که هارون را وزیر و همراه او در مقابله با فرعون قرار دهد. حضرت موسی همچنین در آن چهل روزی که برای میقات به طور سیناء رفته بود، هارون را در میان بنی‌اسرائیل به جانشینی خود برگزید.
حضرت ابراهیم؛ بنده‌ای که هرگز شرک نورزید
دوشنبه 1404/01/04 ساعت 08:30
نورنیوز در ماه مبارک رمضان آموزه‌های قرآنی را تبیین می‌کند-23
حضرت ابراهیم؛ بنده‌ای که هرگز شرک نورزید
حضرت ابراهیم(ع) یکی از پیامبران اولوالعزم است که در زمان پادشاهی نمرود به نبوت مبعوث شد و قوم بت پرست خود را به دین توحید دعوت کرد. حضرت اسماعیل و حضرت اسحاق علیهماالسلام فرزندان حضرت ابراهیم هستند که به واسطه آن دو، نسب بسیاری از انبیای الهی از جمله حضرت موسی، حضرت عیسی و حضرت محمد علیهم‌السلام به آن حضرت باز می گردد.
اصحاب رَسّ؛ ستمکارانی که 30 پیامبر را کشتند
دوشنبه 1403/12/27 ساعت 08:30
نورنیوز در ماه مبارک رمضان آموزه‌های قرآنی را تبیین می‌کند-16
اصحاب رَسّ؛ ستمکارانی که 30 پیامبر را کشتند
«اَصحاب الرَسّ» از اقوام کافر ذکر شده در قرآن است؛ این قوم علاوه بر انحراف بت‌پرستى و مفاسد اخلاقى گسترده، به سبب تکذیب و کشتن پیامبرشان، دچار عذاب ‌الهی شدند.
کم‌فروشى و تکذیب حضرت شعیب؛ بزرگترین انحراف اصحاب الاَیکه
شنبه 1403/12/25 ساعت 08:30
نورنیوز در ماه مبارک رمضان آموزه‌های قرآنی را تبیین می‌کند-14
کم‌فروشى و تکذیب حضرت شعیب؛ بزرگترین انحراف اصحاب الاَیکه
«اَصحاب الاَیکه» تعبیری قرآنی، اشاره به ساکنان بیشه‌زارى است که بر اثر «کم‌فروشى» و در پى تکذیب پیامبرشان حضرت شعیب علیه‌السلام، با عذاب الهى نابود شدند. برخى از مفسران، معتقدند که «اصحاب ایکه» همان «اصحاب مدین‌» هستند؛ هرچند برخی دیگر، آنها را دو قوم دانسته‌اند.
قوم ثمود؛ قومی که «ناقه» را پی کردند و دچار عذاب الهی شدند
جمعه 1403/12/24 ساعت 08:30
نورنیوز در ماه مبارک رمضان آموزه‌های قرآنی را تبیین می‌کند-13
قوم ثمود؛ قومی که «ناقه» را پی کردند و دچار عذاب الهی شدند
«قوم ثمود» مردمی بت‌پرست بعد از «قوم عاد» بوده‌اند که با عنوان «قوم صالح» و «اصحاب الحجر» نیز در قرآن کریم از آنان یاد شده است. خداوند حضرت صالح (ع) را برای هدایت ایشان مبعوث کرد.
حضرت داوود (ع) پیامبری که خدا به او حکومت و حکمت داد
پنج‌شنبه 1403/12/23 ساعت 08:30
نورنیوز در ماه مبارک رمضان آموزه‌های قرآنی را تبیین می‌کند-12
حضرت داوود (ع) پیامبری که خدا به او حکومت و حکمت داد
حضرت داوود(ع) از انبیای بنی اسرائیل، پدر حضرت سلیمان (ع) و چهاردهمین نسل حضرت ابراهیم (ع) است. او در آیاتی از قرآن مورد توصیف و تمجید واقع شده است. کتاب آسمانی او «زبور» نام دارد، که مشتمل بر حمد و ثناى الهى، مناجات و نصایح و امور اخلاقی است. کشته شدن جالوت توسط داوود در زمانی که او در سپاه طالوت قرار داشت، از رویدادهای برجسته زندگی اوست.
ادریس؛ پیامبری که لقب ابوالحکما گرفت
دوشنبه 1403/12/20 ساعت 08:30
نورنیوز در ماه مبارک رمضان آموزه‌های قرآنی را تبیین می‌کند-9
ادریس؛ پیامبری که لقب ابوالحکما گرفت
حضرت ادریس(ع) نخستین کسى بوده که با قلم نوشت و نیز خیاطی کرد و چون کتاب‌ها را بسیار درس می‌داد او را ادریس نامیدند. حضرت ادریس را ابوالحکما نامیده‌اند و مبادی و اصول اولیه بسیاری از علوم را به او نسبت می‌دهند.
ماجرای اسرارآمیز حضرت موسی با خضر
پنج‌شنبه 1403/12/16 ساعت 08:00
نورنیوز در ماه مبارک رمضان آموزه‌های قرآنی را تبیین می‌کند-5
ماجرای اسرارآمیز حضرت موسی با خضر
نام حضرت خضر در قرآن کریم نیامده است و این نامی است که روایات به کار برده اند، برای بنده صالحی که در آیات 60 تا 82 سوره کهف ماجرایى اسرارآمیز درباره دیدار حضرت موسى (ع) با او حکایت شده است.
ذوالقرنین کیست؟
سه‌شنبه 1403/12/14 ساعت 08:00
نورنیوز در ماه مبارک رمضان آموزه‌های قرآنی را تبیین می‌کند-3
ذوالقرنین کیست؟
«ذوالقرنین» شخصیتی است که قرآن کریم در آیات 83 تا 97 سوره کهف به او پرداخته است. داستان ذوالقرنین -آنچنانکه از این آیات برمی‌آید- این است که او پادشاهی جهانگشا، قوی، صالح و شجاع بوده است، و با دو لشکرکشی که به شرق و غرب عالم داشته، مناطق وسیعی را به تصرف خویش در آورده و به عدالت بر آن حکمرانی می کرده است.
پیام داستان اصحاب اخدود در قرآن
دوشنبه 1403/12/13 ساعت 08:00
نورنیوز در ماه مبارک رمضان آموزه‌های قرآنی را تبیین می‌کند-2
پیام داستان اصحاب اخدود در قرآن
«اصحاب اُخدود» تعبیری قرآنی برگرفته از آیه 4 سوره بروج تا آیه 8 است، و اشاره به کافرانى است که گروهى از مؤمنان را به جرم یکتاپرستى در گودالى از آتش سوزاندند.
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
باارزش‌ترین بازیکنان سری آ شناخته شدند
افشاگری رسانه عبری درباره ترور السنوار و الضیف
ترامپ: رسانه‌ها درباره درز اطلاعاتی «سیگنال» اغراق می‌کنند!
نخست‌وزیر کانادا: آمریکا دیگر شریک قابل اعتمادی نیست
قائم‌پناه: امیدوارم رئیس‌جمهور از دانش و تجربه «ظریف» استفاده کند
رهبر انصارالله: ایران نقش محوری در حمایت از فلسطین دارد
خودکشی رحیم به خاطر ازدواج سارا در سریال پایتخت 7
ایران حمله تروریستی در شهر کویته پاکستان را محکوم کرد
بیانیه وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران به مناسبت روز جهانی قدس
تیراندازی به عوامل گشت انتظامی ایرانشهر/ یک مامور شهید شد
کتک کاری نقی و خواستگار جدید در سریال پایتخت 7
غرق شدن 4 عضو یک خانواده مشهدی در ساحل ممنوعه قشم
رویترز: نشانه‌های مثبتی از اسرائیل برای مرحلۀ دوم مذاکرات غزه دیده می‌شود
مرحله دوم کالابرگ الکترونیکی کی واریز می‌شود؟
عراقچی: پاسخ به نامه ترامپ را از طریق عمان ارسال کردیم
ارسال پیش‌نویس قانون توافق جامع راهبردی ایران و روسیه به کمیته دوما
پوتین: ترامپ درباره تصاحب گرینلند جدی است
صدور مجوز از سوی ترامپ برای استفاده از ماهواره‌های جاسوسی در مرزهای جنوبی
حمایت سردار آزمون از بیرانوند
سفر هیات مصری به قطر برای رایزنی در مورد آتش‌بس غزه
وزرای خارجه آمریکا و انگلیس درباره اوکراین و ایران گفتگو کردند
انفجار در بلوچستان پاکستان دو کشته و 17 زخمی برجای گذاشت
امیرآبادی به هوش آمد +جزئیات
پیام تلویزیونی رهبر معظم انقلاب در آستانه روز جهانی قدس+فیلم
کمک نظامی 2 میلیارد یورویی فرانسه به اوکراین
غرق شدن زیردریایی تفریحی در مصر+ جزئیات
احتمال مشکل‌آفرینی ترامپ برای ملی‌پوشان فوتبال ایران
ارمنستان‌ خواستار واردات گاز ترکمنستان از مسیر ایران شد
از موفقیت در المپیک تا گام آخر برای رفتن به جام جهانی
آغاز ذخیره سازی سوخت نیروگاه‌ها برای زمستان آینده
ثبت خودروی 15 میلیاردی به نام یک خانواده!
امکان واردات خودرو از سوی هر ایرانی خارج کشور
نورنما | روز قدس،روز همبستگی با مظلومان جهان گرامی باد
نجات معجزه‌آسای کودک 12 ساله پس از ایست قلبی
مرگ پسربچه 7 ساله در رسم غلط تیراندازی مراسم عروسی
پزشکیان:همه تلاش خود را برای عملی کردن شعارسال بکار می‌گیریم
دعوت پزشکیان و قالیباف از مردم برای حضور در راهپیمایی روز قدس
وضعیت مبهم کاپیتان پرسپولیس
پادکست | داستان حضرت هارون؛برادر و همیار حضرت موسی
دولت ترامپ حامی ناتو می‌ماند
دوفوریتی | سر خوردن روی جدول جهانی تعطیلات
تاکید بر تشکیل کارگروه فرهنگ‌سازی برای کاهش تصادفات
جاده کندوان دوطرفه شد
رئیس جمهور سابق برزیل محاکمه می شود
سردار تنگسیری: یمن از هیچ کس فرمان نمی گیرد
شلیک دو موشک یمنی به مرکز اراضی اشغالی+فیلم
واکنش عراقچی به انتشار مکالمات مقامات ایالات متحده در خصوص حملات این کشور به یمن
واریز سود طرح کوله بری به حساب 6300 مرزنشین سیستانی
مذاکره ایران با آمریکا: تردید یا آمادگی؟
سریال‌های تلویزیونی نوروز 1404؛ روایت امید یا تکرار کلیشه؟
X
آگهی تبلیغاتی