×
اجتماعی
شناسه خبر : 214753
تاریخ انتشار : شنبه 1403/12/11 ساعت 08:40
نبرد نابرابر دستمزد و تورم؛ سقوط معیشت کارگران در 14 سال گذشته!

نورنیوز از نابرابری رشد دستمزد و تورم در ۱۴ سال گذشته گزارش می‌دهد؛

نبرد نابرابر دستمزد و تورم؛ سقوط معیشت کارگران در 14 سال گذشته!

شکاف 40 درصدی بین تورم و افزایش دستمزد در 14 سال اخیر، قدرت خرید کارگران را به شدت کاهش داده و آن‌ها را در برابر گرانی بی‌دفاع کرده است. این روند نگران‌کننده، معیشت میلیون‌ها نفر را تهدید می‌کند و بدون اصلاح سیاست‌های اقتصادی، آینده‌ای دشوارتر در انتظار نیروی کار کشور خواهد بود.

نورنیوز-گروه اقتصادی: بررسی روند افزایش حداقل دستمزد در مقابل نرخ تورم طی ۱۴ سال اخیر نشان می‌دهد که کارگران ایرانی در بیشتر این سال‌ها بازنده این رقابت نابرابر بوده‌اند. در حالی که نرخ تورم از سال ۱۳۹۰ تاکنون روندی صعودی و نوسانی داشته، رشد دستمزدها در اغلب موارد از آن عقب مانده است. این روند به معنای کاهش قدرت خرید کارگران و تعمیق مشکلات معیشتی آن‌ها بوده است. طبق داده‌های رسمی منتشر شده، شکاف میان افزایش حقوق و تورم در این دوره به ۴۰ درصد رسیده است، عددی که نشان‌دهنده کاهش چشمگیر رفاه کارگران است.

بررسی شکاف میان دستمزد و تورم

بر اساس آمار ارائه‌شده، در سال‌هایی مانند ۱۳۹۲، ۱۳۹۳ و ۱۳۹۸، تورم به ترتیب ۳۰.۵، ۳۴.۷ و ۳۱.۲ درصد بوده ، در حالی که دستمزدها کمتر از این میزان افزایش است. این روند در سال‌های ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ نیز ادامه داشته، جایی که نرخ تورم به ترتیب ۴۶.۲ و ۴۶.۵ درصد بوده اما دستمزدها با رشدی کمتر از تورم تعیین شده‌اند. بدترین شرایط در سال ۱۴۰۲ رقم خورد که تورم ۴۶.۵ درصدی در برابر افزایش ۲۷ درصدی حداقل دستمزد، قدرت خرید کارگران را به شدت کاهش داد. در مقابل، در برخی سال‌ها مانند ۱۳۹۷ و ۱۳۹۹، افزایش حقوق بیشتر از تورم بوده، اما این موضوع در بلندمدت نتوانسته شکاف موجود را جبران کند.

چرا شکاف بین دستمزد و تورم افزایش یافته است؟

این وضعیت ناشی از چند عامل اساسی است. نخست، سیاست‌های پولی و مالی که در برخی مقاطع منجر به افزایش نرخ تورم شده‌اند، در حالی که افزایش حقوق‌ها متناسب با آن نبوده است. دوم، تأثیر شوک‌های اقتصادی مانند تحریم‌ها، کاهش ارزش ریال و افزایش هزینه‌های تولید که باعث شده دولت‌ها از افزایش بیش‌ازحد حقوق‌ها جلوگیری کنند تا فشار بیشتری به بنگاه‌های اقتصادی وارد نشود. سوم، ناکارآمدی سیاست‌های حمایتی که نتوانسته‌اند به‌درستی از اقشار کم‌درآمد حمایت کنند.

عواقب اقتصادی و اجتماعی عقب‌ماندگی دستمزدها

پیامدهای این شکاف گسترده تنها محدود به کاهش قدرت خرید کارگران نیست. این وضعیت به افزایش نارضایتی‌های اجتماعی، گسترش مشاغل غیررسمی، کاهش بهره‌وری نیروی کار و حتی افزایش مهاجرت نیروی انسانی منجر شده است. علاوه بر این، کاهش تقاضای موثر در بازار داخلی به دلیل کاهش قدرت خرید مردم، بر رکود اقتصادی دامن می‌زند و منجر به افت رشد تولید ملی می‌شود.

چشم‌انداز و راهکارهای ممکن

با توجه به پیش‌بینی‌های تورمی در سال ۱۴۰۴، اگر سیاست‌گذاران به دنبال کاهش این شکاف باشند، باید در سه حوزه کلیدی تمرکز کنند. نخست، افزایش واقعی دستمزدها باید متناسب با نرخ تورم صورت گیرد، به گونه‌ای که حداقل حقوق تعیین‌شده بتواند هزینه‌های اساسی زندگی را پوشش دهد. در کنار آن، مهار تورم از طریق سیاست‌های پولی و مالی، مانند کنترل نقدینگی و تثبیت نرخ ارز، اقدامی ضروری است تا قدرت خرید اقشار آسیب‌پذیر حفظ شود. علاوه بر این، دولت باید حمایت‌های اجتماعی را گسترش دهد، از جمله اجرای طرح‌هایی مانند یارانه دستمزدی، ارائه کمک‌هزینه‌های معیشتی و اصلاح نظام مالیاتی به نفع اقشار کم‌درآمد. بدون چنین اصلاحاتی، این شکاف اقتصادی همچنان ادامه خواهد یافت و فشار بیشتری بر نیروی کار کشور وارد خواهد شد.

نابرابری میان افزایش حقوق و تورم، یکی از مهم‌ترین چالش‌های اقتصادی ایران در سال‌های اخیر بوده است. بدون اقدامات مؤثر برای کاهش این شکاف، وضعیت معیشتی کارگران در سال‌های آینده وخیم‌تر خواهد شد. سیاست‌های حمایتی دولت و کارفرمایان باید به گونه‌ای تنظیم شود که علاوه بر حفظ تعادل اقتصادی، از افت شدید قدرت خرید نیروی کار جلوگیری کند، زیرا تداوم این روند نه‌تنها به ضرر کارگران بلکه به زیان کل اقتصاد کشور خواهد بود.

 


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
بارش باران و مه‌گرفتگی در محورهای 7 استان کشور
هشدار 4 ماه قبل دریاسالار شهید علی شمخانی در خصوص قدرت راهبردی دریایی ایران
کشتار دانش‌آموزان ایرانی، خاطرات جنایات آمریکا در ویتنام و عراق را زنده کرد
ستاد ترخیص پلیس راهور تهران بزرگ در ایام تعطیل و جنگ رمضان فعال است
نظارت مستمر بر محاکم طی ایام جنگ تحمیلی ضروری است
اینفانتینو : ترامپ از حضور ایران در جام جهانی استقبال کرد
دستمزد کارگران به تورم واقعی نزدیک خواهد شد
علی شمخانی؛ فرمانده‌ای که با غیرت، تاریخ را رقم زد
شست‌وشوی رایگان خودروهای شهروندان پس از آلودگی ناشی از آتش‌سوزی
نگرانی مردم آمریکا از جنگ و شکست کاخ سفید در اقناع افکار عمومی
چین: جنگ علیه ایران نباید اتفاق می‌افتاد
4 زخمی در اصابت 2 پهپاد به نزدیکی فرودگاه دوبی
قالیباف: مرگ در بستر شایسته مجاهدت سرداران شهید رمضان نبود
اخراج 50 هزار نفر از فولکس‌واگن
عضو کمیسیون انرژی: چرخه تأمین و توزیع سوخت در کشور پایدار است
الجزیره: استراتژی ایران فرسایش اسرائیل است
هشدار غول نفتی عربستان: بسته شدن تنگه هرمز فاجعه‌بار است
میدل ایست آی: اسرائیل و آمریکا مدارس و بیمارستانها را هدف قرار دادند
بیت‌کوین به زیر 70 هزار دلار سقوط کرد
نیویورک تایمز: تهران می‌تواند اعلام پیروزی کند
آمریکا و اسرائیل یکی از بانک‌های کشور را هدف قرار دادند/ اقدام متقابل ایران
موج 37؛ سنگین‌ترین عملیات وعده صادق 4/ اصابت مکرر موشک های ایران به سرزمین اشغالی
آخرین اخبار از حملات آمریکایی-صهیونیستی به تهران و مناطق مختلف کشور/آسیب به مراکز غیرنظامی
خسارت‌های حمله آمریکا و اسرائیل بر چهره «تالار اشرف» + تصاویر
میوه‌های شب عید از امروز توزیع می‌شود
وضعیت دانشگاه تهران پس از شروع جنگ؛ شهادت تعدادی از دانشجویان
نیاز مبرم کشورهای عربی خلیج فارس به موشک های رهگیر
تجارت خارجی از 103 میلیارد دلار گذشت
شارژ 800 هزار تومانی کالابرگ ویژه کودکان دارای سوءتغذیه
پنتاگون: 140 آمریکایی در جنگ با ایران مجروح شدند
قیمت محصولات سایپا امروز چهارشنبه 20 اسفند 1404 + جدول
امروز کالابرگ کد ملی‌های 3، 4، 5 و 6 شارژ شد
پزشکیان: ایران هیچ قصدی برای درگیری با کشورهای منطقه ندارد
قیمت محصولات ایران خودرو امروز چهارشنبه 20 اسفند 1404 + جدول
رسانه‌های عبری: میلیون‌ها اسرائیلی در برابر موشک‌های ایران رها شده‌اند
سرلشکر حاتمی: تا آخرین قطره خون از عزت و شرف ایران اسلامی پاسداری می‌کنیم
قیمت طلای جهانی امروز چهارشنبه 20 اسفند 1404
فراوانی کالا‌های اساسی در فروشگاه‌ها
ورود سامانه بارشی به کشور از فردا
قیمت نفت اوپک 115 دلار شد
برنامه بازی‌های امشب لیگ قهرمانان اروپا
رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران: روند بازار طلا و سکه نزولی است
تفاوت نیازهای حمایتی روانی و اجتماعی زنان در دوران جنگ
جزییات پرداخت خسارت خودروهای آسیب‌دیده در جنگ
11 کشته و زخمی در آتش‌ گرفتن اتوبوسی در سوئیس
مترو تهران در روز تشییع شهدای رمضان رایگان شد
حمله پهپادی به تاسیسات دیپلماتیک آمریکا در بغداد
چرا واشنگتن از ادعاهای اولیه در  مورد تنگه هرمز عقب نشست؟
التهاب بازارهای انرژی و ریزش بورس در جهان
زنان باردار از اخبار منفی دوری کنند