×
بین الملل
شناسه خبر : 214449
تاریخ انتشار : جمعه 1403/12/10 ساعت 16:48
معامله واشنگتن با تهران، شدنی است؟

فارن افرز تحلیل کرد؛

معامله واشنگتن با تهران، شدنی است؟

فارن افرز در تحلیلی شرایط منطقه را با توجه به آرزوی ترامپ به دستیابی به توافق با ایران تشریح کرده است.


نورنیوز - گروه بین‌الملل: حتی در شرایط استراتژیک جدید، ایران در دادن امتیازات محدودیت‌هایی دارد. با این حال، جذابیت توافقی که به‌طور قابل‌اعتماد مانع دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای شود و نفوذ منطقه‌ای‌اش را محدود کند، غیرقابل‌انکار است. آسیب‌پذیری ایران و تهدید فزاینده آمریکا به استفاده از زور، این هدف را بیش از هر زمان دیگری دست‌یافتنی کرده است. اگر ترامپ چنین توافقی را مذاکره کند، می‌تواند ادعا کند که "معامله بهتری" از اوباما به دست آورده و آن را به کنگره بفروشد. متحدان اصلی ترامپ با ستیزه‌جویان قدیمی حزب جمهوری‌خواه درگیر شده‌اند، زیرا آن‌ها را مانعی در برابر بازسازی سیاست خارجی آمریکا بر اساس دیدگاه «اول آمریکا» می‌دانند.

خاورمیانه دهه‌هاست که قتلگاه آرزوهای دیپلماتیک بوده است. از زمان جورج بوش پدر که پس از جنگ خلیج فارس کنار رفت، رؤسای جمهور آمریکا اغلب منطقه را خطرناک‌تر از آنچه تحویل گرفتند، ترک کرده‌اند. بیل کلینتون در سال 2000 در کمپ دیوید به توافق صلح اسرائیل و فلسطین نزدیک شد، اما با فروپاشی مذاکرات و شروع انتفاضه دوم ناکام ماند. جورج دبلیو بوش پس از 11 سپتامبر رژیم صدام را سرنگون کرد، اما این اقدام به باتلاقی تبدیل شد که ایران را قدرتمندتر کرد. اوباما با بهار عربی امیدوار بود، اما با کودتا در مصر، ظهور داعش و جنگ سوریه، اهدافش نقش بر آب شد. ترامپ در دوره اول با خروج از توافق هسته‌ای و ترور (سردار ) قاسم سلیمانی به دنبال کاهش تهدید ایران بود، اما تا پایان دوره‌اش، ایران برنامه هسته‌ای خود را گسترش داد و به نیروهای آمریکایی حمله کرد. جو بایدن هم با تمرکز بر ثبات، در سال آخر با تبعات حمله 7 اکتبر 2023 و جنگ غزه مواجه شد.

با این سابقه، تصور موفقیت در خاورمیانه شاید غیرواقعی به نظر برسد. اما تاریخ 30 سال گذشته نشان می‌دهد نادیده گرفتن این منطقه غیرممکن است و همیشه می‌تواند بدتر شود. با وجود خطرات، ترامپ فرصت‌هایی به ارث برده که به لطف غیرقابل‌پیش‌بینی‌بودنش، می‌تواند از آن‌ها بهره ببرد – حتی من، به‌عنوان منتقد سرسخت او و مشاور سابق امنیت ملی کامالا هریس، این را می‌پذیرم. چشم‌انداز استراتژیک جدید، اهرم فشاری در برابر ایران، اسرائیل و کشورهای خلیج فارس به او داده است.

یک معامله جدید  

اولین فرصت، ایران است که دهه‌ها در مرکز مشکلات خاورمیانه بوده. حزب‌الله و حماس، متحدان اصلی‌اش، از نظر نظامی ضربه خورده‌اند؛ سوریه، شریک کلیدی‌اش، دیگر تحت کنترل بشار اسد نیست و اقتصادش زیر فشار تحریم‌ها و سوءمدیریت در تنگناست. مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور ایران در 2024، با وعده بهبود اقتصاد پیروز شد و این تنها با توافق با آمریکا و لغو تحریم‌ها ممکن است.  

ترامپ تمایل به معامله دارد و شرایط جدید می‌تواند ایران را به امتیازاتی وادار کند. یک بانک سوخت بین‌المللی می‌تواند غنی‌سازی داخلی را متوقف کند، به ایران اجازه دهد ادعای حفظ حقوق هسته‌ای‌اش را داشته باشد.

جنگ و صلح  

دومین فرصت، پایان جنگ غزه است. پس از حمله 7 اکتبر 2023 حماس و پاسخ اسرائیل، آتش‌بس 15 ژانویه با میانجی‌گری تیم انتقالی ترامپ، راهی برای صلح باز کرد.(رژیم) اسرائیل عملیات نظامی را متوقف کرد، حماس گروگان‌ها (اسیران) را آزاد کرد و مردم غزه به خانه‌ها بازگشتند. اما فاز اول آتش‌بس شکننده است. فاز دوم نیازمند تصمیمات سخت درباره گروگان‌ها (اسیران)، زندانیان فلسطینی و سرنوشت حماس است. تصاویر گروگان‌های آزادشده در 8 فوریه، ضرورت توافق را به اسرائیل یادآوری کرد. حماس هم می‌داند بدون حمایت ایران و حزب‌الله، رد توافق به نابودی‌اش منجر می‌شود.  
اگر ترامپ بتواند آتش‌بس را تمدید کند، می‌تواند پایه‌های ثبات غزه و کرانه باختری را بگذارد و حتی به عادی‌سازی روابط (رژیم) اسرائیل و عربستان نزدیک شود – هدفی که به تعهد (رژیم) اسرائیل به کشور فلسطین نیاز دارد و شاید با فشار او ممکن شود.

نگاهی به لبنان  

در لبنان هم فرصت‌هایی هست. تضعیف حزب‌الله پس از جنگ با اسرائیل، این کشور را از نفوذ ایران رها کرده است. حملات اسرائیل در 2024، از جمله ترور (شهید سید) حسن نصرالله، حزب‌الله را فلج کرد و آتش‌بس نوامبر آن را شمال رودخانه لیتانی عقب راند. انتخاب جوزف عون به‌عنوان رئیس‌جمهور و نواف سلام به‌عنوان نخست‌وزیر، نوید حکومتی مستقل‌تر می‌دهد. اگر ترامپ کمک‌های خارجی را بپذیرد، می‌تواند به لبنان در کاهش نفوذ حزب‌الله و ایران یاری رساند.

سوریه جدید  

شگفت‌انگیزتر، فرصت در سوریه است. سقوط اسد توسط هیئت تحریر الشام، پس از آتش‌بس حزب‌الله، ایران و روسیه را تضعیف کرد. این گروه وعده به حقوق بشر داده و می‌تواند سوریه‌ای متفاوت بسازد.
ترامپ می‌تواند با لغو تحریم‌ها در ازای حکمرانی خوب و قطع دسترسی روسیه به پایگاه‌ها، از این تحول حمایت کند.

بهره‌برداری از فرصت  

خاورمیانه همچنان پرچالش است، اما نادیده گرفتن این فرصت‌های تاریخی اشتباه است. موفقیت ترامپ در این منطقه، که پیشینیانش در آن ناکام ماندند، به تصمیماتش بستگی دارد.


نظرات

آخرین اخبار
محاصره بنادر ایران، منطقه و اقتصاد جهانی را با شرایطی غیرقابل پیش‌بینی روبرو می کند
تجاوز مجدد تروریست‌های آمریکایی به شهرهای ساحلی ایران؛ پاسخ فراگیر و مستمر نیروهای مسلح
موافقت مشروط عربستان در پیوستن به توافق ابراهیم
تعطیلی سفارت آمریکا در امارات
آژیر هشدار در سفارت آمریکا در بغداد
اتهام زنی آمریکا به ایران درباره یمن / روسیه ادعای واشنگتن را رد کرد
حمله موشکی به اربیل عراق
ایران و تنگه هرمز محور نشست اتحادیه اروپا و شورای همکاری خلیج فارس
گزارش‌ها از تجاوز عربستان سعودی به یمن با چراغ سبز ترامپ
افزایش 9 درصدی بهای نفت در پی اعلام ازسرگیری محاصره ایران از سوی ترامپ
دیدار مدیر اف‌بی‌آی با وزیر کشور پاکستان
امارات مدعی حمله به دو نفتکش این کشور شد
حادثه دریایی در 40 مایلی شمال شرق سواحل عمان
ادعای ترامپ متجاوز: توانمندی‌های ایران را در تنگه هرمز از بین می‌بریم
نمایندگی ایران در سازمان ملل: ادعای انتقال تجهیزات نظامی به یمن کاملاً بی‌اساس است
ورود الزیدی به آمریکا و اعلام اهداف سفر وی
فشار سناتورهای دموکرات بر کاخ سفید برای شفاف‌سازی درباره فاجعه میناب
بررسی راهکارهای تسهیل خدمات کنسولی در دیدار مقامات ایران و افغانستان
وزیر خارجه عمان: سیاست انزوای ایران شکست خورده است
نقض مجدد تفاهمات؛ واشنگتن محاصره دریایی ایران را کلید زد
آتش‌سوزی گسترده در ارتفاعات بلوار رسول اعظم(ص) شیراز
استارمر خواستار از سرگیری آتش‌بس ایران و آمریکا شد
بازداشت یک فرد مسلح در نزدیکی ساختمان کنگره آمریکا
توافق ایران و تاجیکستان بر توسعه همکاری‌های حمل‌ونقل و ترانزیت
استقلال در حال بررسی میزبانی از بازی‌های آسیایی در بصره
حمله پهپادی و موشکی یمن به فرودگاه ابها در پاسخ به بمباران صنعا
نقشه راه جدید ایران و روسیه برای اتصال شبکه‌های برق
اخبار جنگ در جنوب کشور؛ تکذیب خبر انفجار در لار و سیریک
نشست علنی مجلس شورای اسلامی برگزار شد
گفتگوی تلفنی وزرای امورخارجه ایران و قبرس
مخالفت قاطع سازمان بین‌المللی دریانوردی با طرح ترامپ برای دریافت عوارض از تنگه هرمز
سنتکام از آماده‌سازی برای اعمال مجدد محاصره دریایی خبر داد
شنیده شدن صدای انفجار در جده
تقویت پیوند اقتصادی ایران و چین
کریم آدیمی در یک‌قدمی نیوکمپ
کنایه عراقچی به ترامپ: در دریافت عوارض از تنگه هرمز ما منصف تر خواهیم بود!
وزیر آموزش و پرورش: بازنگری در محتوای آموزشی و کتاب‌ها آغاز شد
سقوط ذخایر استراتژیک نفت آمریکا
اعتراض گسترده در یمن به حمله عربستان به فرودگاه صنعاء
قدردانی عارف از عملکرد نهادهای امدادی در مراسم وداع رهبری
محکومیت حمله به فرودگاه صنعا توسط وزارت امور خارجه ایران
ائتلاف سعودی حمله موشکی یمن را تأیید کرد
انصارالله: حمله به فرودگاه صنعا، نقض آشکار حاکمیت یمن است
علی‌اف: جمهوری آذربایجان در حال بررسی خروج کامل از شورای اروپا است
تشدید تنش‌های سایبری؛ فنلاند سفیر روسیه را احضار کرد
واکنش باشگاه استقلال به شایعات جدایی یاسر آسانی
مکرون: اروپا باید برای دفاع از خود آماده باشد
واکنش وزیر صمت به قطعی برق صنایع
چرا وزارت صمت نقشی در تعیین قیمت‌ خودرو ندارد؟
بسته 120 میلیون یورویی اروپا برای تقویت پدافند هوایی مولداوی