×
بین الملل
شناسه خبر : 214411
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1403/12/08 ساعت 13:48
همکاری ایران و روسیه در سایه مذاکرات مسکو-واشنگتن؛ تغییر یا تداوم؟

نورنیوز در گفتگو با نجاح محمدعلی، ابعاد سفر وزیر خارجه روسیه به ایران را بررسی کرد؛

همکاری ایران و روسیه در سایه مذاکرات مسکو-واشنگتن؛ تغییر یا تداوم؟

سفر لاوروف به ایران نشان می‌دهد که روسیه در تلاش است تا هماهنگی بیشتری را در شرایطی که بدنبال کاهش تنش در روابطش با واشنگتن است با ایران داشته باشد. نشست آتی میان رؤسای جمهور آمریکا و روسیه می‌تواند تصویر واضح تری از رویکرد روسیه در نحوه تعامل با آمریکا و شرکای منطقه ای خود در قبال مسائل پیچیده غرب آسیا ارائه کند..

نورنیوز-گروه بین الملل: نورنیوز در گفت‌وگو با نجاح محمدعلی، تحلیلگر ارشد مسائل خاورمیانه، ابعاد سفر سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه به تهران را بررسی کرده است. این سفر در شرایطی انجام شد که تنش‌ها میان مسکو و واشنگتن به اوج رسیده و پرونده هسته‌ای ایران نیز در نقطه حساسی قرار دارد. رایزنی‌های تهران و مسکو درباره تحولات منطقه‌ای، جنگ اوکراین و مذاکرات روسیه و آمریکا، بیانگر تلاش دو کشور برای هماهنگی راهبردی در برابر فشارهای غرب است. هم‌زمان، این پرسش مطرح می‌شود که آیا بهبود روابط روسیه و آمریکا می‌تواند بر مناسبات مسکو و تهران تأثیر بگذارد؟

نورنیوز: سفر اخیر سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه به تهران را در شرایط کنونی چگونه ارزیابی می کنید؟

نجاح محمدعلی: این سفر،  نشان دهنده تلاش دو کشور برای تداوم هماهنگی در مسائل منطقه‌ای و بین‌المللی است. به‌ویژه در سایه تحولات اخیر در روابط روسیه و آمریکا این سفر و ملاقات‌های انجام شده بسیار با اهمیت تلقی می شود. محورهای اصلی مذاکرات میان دو طرف شامل مسائل مهمی مانند لبنان، سوریه و فلسطین بوده که از اراده تهران و مسکو برای تقویت همکاری‌های منطقه ای خبر می دهد. نکته مهم، زمان‌بندی این سفر است که بلافاصله پس از تماس تلفنی میان ترامپ و پوتین و همچنین مذاکرات میان وزیران خارجه روسیه و آمریکا در ریاض انجام شد. این مسئله نشان می‌دهد که روسیه در تلاش است تا هماهنگی بیشتری را در شرایطی که بدنبال کاهش تنش در روابطش با واشنگتن است با ایران داشته باشد. نشست آتی میان رؤسای جمهور آمریکا و روسیه می‌تواند تصویر واضح تری از رویکرد روسیه در نحوه تعامل با آمریکا و شرکای منطقه ای خود در قبال مسائل پیچیده غرب آسیا ارائه کند..

نورنیوز: در خبرهای منتشر شده از ملاقات مقام های ایران و روسیه به رایزنی دو کشور پیرامون پرونده هسته‌ای ایران هم اشاره شده ، احتمال فعال شدن مجدد روسیه در این موضوع وجود دارد؟

نجاح محمدعلی: بله، اظهارات لاوروف و عباس عراقچی نشان‌دهنده توافقی مستحکم میان ایران و روسیه درخصوص موضوعات کلیدی مانند امنیت و ثبات در سوریه، بحران فلسطین و پرونده هسته‌ای ایران است. لاوروف تأکید کرده که حل‌وفصل این مسائل باید از مسیر دیپلماتیک انجام شود که این موضع‌گیری، نشان از تلاش مسکو برای جلوگیری از تشدید تنش‌ها و فشارهای بیشتر به ایران است، به‌ویژه در شرایطی که روسیه و آمریکا مشغول مذاکره در موضوعات راهبردی منطقه ای و بین المللی هستتد. از سوی دیگر، عراقچی موضع ثابت ایران را در حمایت از دولت لبنان و مقابله با اشغالگری اسرائیل در جنوب این کشور مورد تأکید قرار داده است. وی همچنین بر تداوم حمایت قاطع از محور مقاومت در منطقه تأکید کرده که این نشان از پایبندی تهران به حقوق فلسطینی‌ها و رد سیاست‌های اشغالگرانه تل‌آویو دارد.

همکاری+ایران+و+روسیه+در+سایه+مذاکرات+مسکو-واشنگتن؛+تغییر+یا+تداوم؟
 

نورنیوز: با توجه به این تحولات، آینده همکاری‌های ایران و روسیه در مسائل منطقه‌ای را چگونه ارزیابی می کنید؟

نجاح محمدعلی: یکی از مهم‌ترین محورهای مورد تأکید میان دو طرف، حفظ تمامیت ارضی سوریه و مقابله با تجزیه‌طلبی بوده است که این مسئله با رویکرد ایالات متحده و اسرائیل در تقابل است. تاکید لاوروف و عراقچی در اظهارات خود برحفظ تمامیت ارضی سوریه در شرایطی که اسرائیل بخشی از خاک این کشور را اشغال کرده و آمریکا هم در این کشور پایگاه نظامی و نیروی نیابتی داردموضوع بسیار مهمی است. تغییرات مهمی  روسیه در حالی که مشغول گفتگو با آمریکاست قصد دارد اتحاد استراتژیک خود با ایران و چین را در برابر فشارهای آتی غرب تقویت کند. ایران هم در مسائل منطقه‌ای و بین‌المللی مواضع ثابت و روشنی دارد. بویژه در پرونده هسته‌ای  حاضر نیست تحت فشار مذاکره کند.بر این اساس چشم انداز روابط آتی تهران و مسکو در مسائل منطقه‌ای ای را باید در فصل مشترک مواضع و منافع دو کشور که در بخش مهمی هم راستا می باشد مورد ارزیابی قرار داد

نورنیوز: برخی تحلیلگران معتقدند که ممکن است یک توافق میان روسیه و آمریکا بر سر اوکراین، بر روابط مسکو با تهران تأثیر بگذارد. نظر شما چیست؟

نجاح محمدعلی: اگرچه شکل گیری توافق میان روسیه و آمریکا درخصوص اوکراین می‌تواند بر سیاستهای مسکو در قبال ایران تأثیر گذار باشد اما روسیه احتمالاً یک توازن میان منافع خود در اروپا و منطقه را در نظر خواهد گرفت. همکاری روسیه با ایران در غرب آسیا هم یک انتخاب است و هم یک الزام راهبردی. بنابر این نمی توان بهبود روابط روسیه با غرب را عاملی برای جدایی روسیه از ایران تلقی کرد. بویژه بدلیل مواضع مستقل ایران به عنوان بازیگری قدرتمند و تاثیر گزار در منطقه غرب آسیا،روسیه در چارچوب ایجاد تعادل در روابطش با آمریکا و ایران که همسایه ای قدرتمند در جنوب این کشور است به تعهداتش در قبال ایران پایبند خواهد بود.

نورنیوز: آیا ایران در برابر این تحولات، تغییری در سیاست‌های خود خواهد داد؟

نجاح محمدعلی: موضع ایران همواره تحت رهبری آیت‌الله خامنه‌ای از اصول و چارچوبهای ثابتی برخوردار بوده است. ایران مذاکره تحت فشار را رد می‌کند و هرگونه توافقی را بر اساس احترام متقابل و عدالت می‌پذیرد. حتی اگر روابط روسیه و آمریکا تغییر کند، بعید است که این مسئله تأثیر زیادی بر سیاست‌های تهران بگذارد. ایران آماده گفت‌وگو بر اساس منافع استراتژیک خود است اما حاضر نیست امتیازاتی را تحت فشار بپذیرد. سیاست تهران همواره حفظ استقلال عمل در تصمیم‌گیری‌های بین‌المللی بوده و به نظر من این رویکرد در آینده نیز ادامه خواهد داشت.

نورنیوز: آیا ایران در سیاست خارجی خود انعطاف‌پذیری نشان خواهد داد؟

نجاح محمدعلی: ایران همواره سیاستی متعادل و انعطاف‌پذیر را دنبال کرده است، اما این انعطاف‌پذیری به معنای عقب‌نشینی از اصول اساسی نیست. تصمیمات ایران در سطوح مختلف حاکمیتی ازجمله مقام معظم رهبری، رئیس‌جمهور و شورای عالی امنیت ملی اتخاذ می‌شود که این مسئله به تدوین استراتژی‌ای منجر شده که میان عزت، حکمت و مصلحت توازن برقرار می‌کند. این ساختار تصمیم‌گیری، امکان واکنش سریع به تحولات بین‌المللی را فراهم می‌کند و به ایران کمک می‌کند تا در برابر فشارهای خارجی مقاومت کند.

نورنیوز: با توجه به چالش‌های موجود، همکاری ایران و روسیه در آینده چگونه خواهد بود؟

نجاح محمدعلی:  اگرچه چشم انداز پیش رو از بهبود روابط روسیه با آمریکا خبر می دهد اما در سایه تحولات منطقه‌ای و نظم جدیدی که در حال شکل گیری است، همکاری میان ایران و روسیه در چارچوب تامین منافع مشترک افزایش خواهد یافت.

موضوع بسیار مهمی که نباید از آن غافل شد پیچیدگی‌های حاکم بر شرایط منطقه است که می تواند بسیاری از برآوردها را تغییر دهد.

 در حال حاضر وضعیت آینده سوریه کاملا نامشخص است، شرایط لبنان هم چنان ناپایدار است، جریانات اخوانی و ضد اخوانی در حال وزن کشی و تغییر معادلات به نفع خود هستند، پرونده هسته ای ایران و روابط تهران با غرب موضوعی با تأثیر گذاری بین المللی است و همچنان وضعیت آن با ابهام روبرو است، آینده غزه هنوز مشخص نیست و شرایط داخلی اسرائیل و آینده سیاسی نتانیاهو کاملا مبهم است، همه این موارد در کنار موضوعات ریز و درشت دیگر می تواند بستر سازی تحولاتی کاملا غیر منتظره باشد.

من شکل گیری برخی در گیریهای منطقه ای را همچنان امکان پذیر می دانم و معتقدم منطقه همچنان در مسیر افزایش تنش‌ها قرار دارد، اما هنوز امکان دستیابی به راه‌حل‌های سیاسی وجود دارد، مشروط بر اینکه طرف‌های درگیر و بازیگران اصلی با واقع‌بینی به این چالش‌ها نگاه کنند.


نورنیوز
اخبار مرتبط
پیام لاوروف از نگاه رسانه‌های روسی؛ اتحاد راهبردی یا چالش‌های جدید؟
چهارشنبه 1403/12/08 ساعت 16:39
نورنیوز از بازتاب سفر لاوروف به ایران در رسانه های روسیه گزارش می‌دهد؛
پیام لاوروف از نگاه رسانه‌های روسی؛ اتحاد راهبردی یا چالش‌های جدید؟
سفر سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، به تهران بازتاب گسترده‌ای در رسانه‌های روسی داشت. این سفر که در بحبوحه افزایش فشارهای آمریکا بر ایران انجام شد، بر محورهای همکاری‌های تجاری، تحولات منطقه‌ای و مسائل ژئوپلیتیکی تمرکز داشت. رسانه‌های روسی از تلاش‌های دو کشور برای مقابله با تحریم‌ها، همکاری‌های اقتصادی و نقش‌آفرینی مشترک در خاورمیانه خبر دادند.
لاوروف حامل چه پیامی بود؟
چهارشنبه 1403/12/08 ساعت 11:18
احمد زیدآبادی*
لاوروف حامل چه پیامی بود؟
سفر یک‌روزۀ سرگئی لاوروف وزیر خارجۀ روسیه به تهران، بسیار مهمتر و متفاوت‌تر از سفر قبلی او به ایران در آبان سال 1402 به نظر می‌رسد. آقای لاوروف به احتمال زیاد به مقام‌های جمهوری اسلامی توضیح داده است که با ورود دونالد ترامپ به کاخ سفید، جهانی تازه با روابطی تازه ظهور کرده است و ایران به ناگزیر باید خود را با واقعیت جدید هم‌ساز و هماهنگ کند.
پوتین: مسکو مخالف حضور اروپا در مذاکرات صلح نیست/اوکراین نباید پایگاه دشمنان روسیه باشد
سه‌شنبه 1403/12/07 ساعت 10:31
پوتین: مسکو مخالف حضور اروپا در مذاکرات صلح نیست/اوکراین نباید پایگاه دشمنان روسیه باشد
ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه شب گذشته در مصاحبه اختصاصی با پاول زاروبین، مجری برنامه مستند «مسکو. کرملین. پوتین» گفت:مذاکرات آمریکا و اوکراین درباره منابع ربطی به روسیه ندارد و مسکو مخالف حضور اروپا در مذاکرات صلح نیست و آنها خود تماس‌ها را قطع کردند.
نظرات

آخرین اخبار
آخرین قیمت دلار امروز چهارشنبه 25 شهریور 1405؛ توقف دلار و افت یورو
معاون نیروی دریایی سپاه: هیچ شناوری در خلیج فارس و تنگه هرمز از رصد ما خارج نیست
ونس: مرحله نخست جنگ با ایران تمام شده است
عملیات هلی‌برن نظامیان جنایتکار رژیم صهیونیستی در کرانه باختری
سرلشکر حاتمی: قدرت واقعی ایران در وحدت و اراده ملت است
افزایش حجاب میان زنان جوان مسلمان فرانسه
اعتراضات گسترده در کنگو علیه تغییر قانون اساسی؛ پلیس وارد عمل شد
تصادف در جاده سمنان به فیروزکوه؛ 3 نفر جان باختند
کمالوندی: حفاظت از اطلاعات تاسیسات هسته‌ای اهمیت ویژه‌ای دارد
قیمت دینار عراق امروز چهار‌شنبه 25 شهریور 1405
افزایش 11 درصدی مصرف CNG پس از تغییر نرخ سوم بنزین
دیدار عراقچی و وانگ‌یی در صدراخبار رسانه‌های چین؛حمایت از گفتگوی ایران وکشورهای خلیج فارس
هشدار وزارت بهداشت درباره فروش صندلی پزشکی؛ کلاهبرداران تا 11 میلیارد تومان می‌گیرند
نورنما | لباس های کولردار کارگران ژاپنی !
تاکید چین بر گسترش همکاری با تهران برای حفاظت حقوق و منافع ایران
با تلاش مددکاران، 9 زندانی قصاص در ندامتگاه قزلحصار بخشیده شدند
سوخت معادن به چالش جدید بخش معدن تبدیل شد
برنامه آخرین بازی مسی برای تیم ملی فوتبال آرژانتین مشخص شد
هشدار انصارالله به خلبانان عربستان؛ ممکن است به پایگاه بازنگردید
نوشابه سیانوری در تالار عروسی؛ مرگ 2 نفر با یک نوشیدنی مسموم
رمزگشایی از جلسه محرمانه آلمان؛ ائتلاف برای جنگ، بازار یا انتخابات؟
جنگ ایران برای آمریکا چقدر هزینه داشت؟
قیمت خودرو امروز چهارشنبه 25 شهریور 140/ افزایش 40 میلیون تومانی خودروی داخلی+ جدول قیمتها
قیمت طلای جهانی امروز چهار‌شنبه 25 شهریور 1405+ طلا در انتظار یک تصمیم مهم
مجلس نمایندگان آمریکا برای سومین بار به پایان جنگ با ایران رأی داد
کار سخت سهراب و شاگردانش؛ جدال با دو حریف نامدار در چهار روز!
شرایط جدید سرویس مدارس اعلام شد؛ خودروهای فاقد ایمنی مجوز نمی‌گیرند
شب تلخ رونالدو در لیگ نخبگان؛ النصر مقابل العین تحقیر شد
برنامه قطعی برق استان اصفهان تا شنبه 28 شهریور اعلام شد + لینک جدول زمانبندی
شهادت 11 نفر در پی ریزش یک ساختمان آسیب دیده در غزه
آیا قمار هرمز هزینه‌ای فراتر از نفت دارد؟
میدانداری 200‌شبه مردم
خلیج فارس در دوراهی تقابل یا گفت و گو؟
حالا کسری نفت چقدر است؟
دانشگاه‌ها از چه زمانی آغاز به کار می‌کنند؟ اعلام فهرست دانشگاه های حضوری و مجازی
امیر حیدری: در برابر اقتدار نیرو‌های مسلح ایران، دشمن منفعل شد
جدول خاموشی کهگیلویه و بویراحمد امروز چهارشنبه 25 شهریور؛ برنامه قطع برق یاسوج و باشت
گوشت خارجی از میادین تهران حذف شد؛ قیمت گوشت گوساله و گوسفندی اعلام شد
محدودیت‌های ترافیکی تهران برای رزمایش جانفدا در روز جمعه اعلام شد
ایران 3 - 1 امارات؛ اولین گام محکم امیدهای ایران برای طلای آسیا + فیلم گل ها و خلاصه بازی
ایران 79 - بحرین 74؛ صعود بسکتبال ایران به نیمه‌نهایی بازی‌های آسیایی ؛ حریف بعدی مشخص شد
قیمت جدید دلار توافقی امروز چهارشنبه 25 شهریور 1405 ؛ فاصله خرید و فروش چقدر است؟
تغییر محل فرود هواپیمای نتانیاهو در نیویورک؛ نگرانی امنیتی در آستانه سفر
عبرت شهریور 1401 برای 1405
جدول خاموشی چهارمحال و بختیاری امروز چهارشنبه 25 شهریور؛ زمان قطع برق کوهرنگ و اردل
جزئیات سرنگونی جنگنده اف-15 عربستان در آسمان یمن ؛ روایت ارتش یمن از عملیات
قیمت گوشت قرمز امروز چهارشنبه 25 شهریور 1405+ جدول قیمت گوشت گوسفندی و گوساله
قدرت خیابان در ملی ماندن است
قیمت خودروهای سایپا امروز چهارشنبه 25 شهریور 1405؛ اختلاف قیمت بازار و کارخانه چقدر است؟
پیام فرمانده کل سپاه در پی شهادت مولوی یوسف گرگیج