×
سیاسی
شناسه خبر : 214123
تاریخ انتشار : دوشنبه 1403/12/06 ساعت 18:00
از محبت تلخ‌ها شیرین شود

عمادالدین باقی*

از محبت تلخ‌ها شیرین شود

نو شدن طبیعت در نوروز را با نو شدن تفکر و منش خود هم‌نوا کنیم و فرصت را برای شیرین کردن تلخی‌ها مغتنم بشماریم تا زندانیان به آغوش خانواده بازگردند.

نورنیوز-گروه سیاسی: می‌دانم باز هم برخی خوانندگان خواهند گفت، چرا هنوز امیدوارید و خیرخواهی می‌کنید و…؟ ولی اگر ذره‌ای احتمال تاثیر برود، تکلیف بر ما جاری است و دست‌کم حسن‌نیتی را تکرار می‌کنیم.

اگر امروز دشمن به ایران طمع می‌کند، طمع به شکاف دولت- ملت دارد. شکاف‌ها با عدم رعایت حقوق بشر و شهروند پدیدار می‌شوند. تنها با داشتن یک دموکراسی مقتدر می‌توان کشور را از تعرض دشمن مصون نگه داشت و آن هم با رعایت قواعد مردم‌سالارانه و آزادی بیان محقق می‌شود. شگفت آنکه در برنامه پنجم توسعه دیپلماسی قضایی و سیاسی را تعریف کرده و یکی از مهم‌ترین وظایف حکومت را رفع انتقادات حقوق بشری دانسته است اما هیچ تلاشی در این رابطه صورت نمی‌گیرد و می‌توان گفت هیچ‌یک از مسئولان کشور حتی نمی‌دانند چنین قانونی تصویب کرده‌اند چون حتی یک ‌بار هم اشاره‌ای به آن نداشته‌اند.‌

در ماده ۲۱۰ قانون برنامه پنجم توسعه آمده است: «وزارت امور خارجه موظف است با بهره‌گیری از نظرات کارشناسان کلیه سازمان‌ها و نهادهای مسئول و برای اعتلای شأن، موقعیت، اقتدار و نقش جمهوری اسلامی ایران و استفاده از فرصت‌های اقتصادی در منطقه و نظام بین‌الملل و بسط گفتمان عدالت‌خواهی در روابط بین‌الملل، سیاست‌های مناسب را برای اجرایی کردن احکام ذیل به مراجع ذی‌ربط ارائه دهد: «تنظیم سطح روابط و مناسبات سیاسی، اقتصادی و فرهنگی با کشورهای دارای دیدگاه‌ها و مواضع غیرهمسو با جمهوری اسلامی ایران و اتخاذ دیپلماسی فعال جهت توقف روند صدور قطعنامه‌های حقوق بشری علیه جمهوری اسلامی ایران».

ولی در عمل هیچ اتفاقی نمی‌افتد بلکه برعکس هر روز با اجرای حکم زندان یا اعدامی بر این وضعیت نفت می‌ریزند. فقط برای نمونه اشاره می‌کنم که پس از محکومیت دکتر حمید قره‌حسنلو و همسرش، تاکنون چند بار مسئولان قوه قضائیه رسماً اعلام کرده‌اند که آنان هیچ نقشی در خشونت‌های انتسابی نداشته‌اند و این را به استناد پرونده و مدارک موجود می‌گویند. در فضای تند روزهای جنبش مهسا احکامی صادر شده بود و اکنون آن زمان گذشته است.

 تصور کنید زن‌وشوهری را به ترتیب به ۵ سال و ۱۵ سال حبس محکوم و یکی را در زندان یزد و دیگری را در زندان مشهد تبعید کرده‌اند و فرزندان‌شان که یکی از آنها دختری ۱۳ ساله است در کرج است. پیامبر اسلام می‌گوید، دنبال بهانه باشید تا افراد را از مجازات دور کنید: (ادْرَؤوا الحُدودَ عنِ المسلِمینَ ما اسْتَطَعْتُم ، فإنْ وَجَدتُم للمسلِمِ مَخْرَجا فَخَلّوا سبیلَهُ) آن هم درباره افراد گناهکار، نه کسانی که بی‌گناه هستند، آیا شایسته نبود که خود قوه قضائیه دست‌کم خانم فرزانه قره‌حسنلو را در لیست عفو بگذارد تا در یکی از چندلیستی که تاکنون آزاد شده‌اند، قرار گرفته و آزاد شود و بخشی از بار روانی و آزار حبس ناعادلانه یک زوج کاسته شود؟

حکم شرعی جهاد این است که حکومت مجاز نیست بیش از ۴ ماه مردان را به جنگ اعزام کند و از خانواده دور نگه دارد. در کدام شرع و آیین خوانده‌اید که افراد متاهل مانند مصطفی تاج‌زاده یا سعید مدنی یا داوود رضوی یا محمد نجفی و هاشم خواستار و محمد نوری‌زاد را حتی اگر مخالف حکومت باشند، می‌توان ماه‌ها یا سال‌ها بدون مرخصی در حبس نگه داشت؟

بدون‌شک خشونت، خشونت می‌آورد و عطوفت، عطوفت می‌پروراند. راه مواجهه با منتقدان، گفت‌‌وگو است، نه زندان. اگر افراد حرف نادرست می‌زنند، خودشان رسوا و بی‌اعتبار می‌شوند و اگر حرف درست می‌زنند، ولو مخالف شما باشند از آن بهره‌مند شوید که امام صادق می‌فرماید: رحمت خدا بر آن‌ کس که مرا به عیوبم آگاه کند: «رحم‌الله أمرا أهدى إلَیَ عُیوبی». اگر نتوانید با ضیا نبوی و رحیم قمیشی و تاج‌زاده و مدنی گفت‌وگو کنیم این از ناتوانی ماست. جامعه ما به عطوفت نیاز دارد. عطوفت آن است که مولانا می‌فرماید: از محبت تلخ‌ها شیرین شود /وز محبت مس‌ها زرین شود /از محبت دردها صافی شود/ وز محبت دردها شافی شود/ از محبت خارها گل می‌شود.

نو شدن طبیعت در نوروز را با نو شدن تفکر و منش خود هم‌نوا کنیم و فرصت را برای شیرین کردن تلخی‌ها مغتنم بشماریم تا زندانیان به آغوش خانواده بازگردند.

*جامعه‌شناس و پژوهشگر حقوق‌بشر


نظرات

آخرین اخبار
راز مقاومت سرطان خون در برابر شیمی‌درمانی کشف شد؟
کشف تازه دانشمندان؛ استرس می‌تواند ساختار خون را تغییر دهد
توصیه تازه پژوهشگران به مادران؛ پیش از بارداری به قلبتان اهمیت دهید
رسانه صهیونیستی: اسرائیل پایگاه آمریکا می شود
رئیس‌جمهور اسلوونی: جنگ آمریکا و اسرائیل علیه ایران اشتباهی بزرگ بود
نتایج نهایی آزمون استخدامی وزارت بهداشت اعلام شد
تمجید سخنگوی وزارت خارجه از عملکرد تیم ملی فوتبال ایران در جام جهانی
رسانه عبری به تقویت توان دفاعی ایران اعتراف کرد
محمود نعمتی مسافر بازی‌های آسیایی شد
کامبک تماشایی ژاپن؛ فرانسه در نبرد پنج‌سته شکست خورد
تجاوز دوباره ارتش رژیم صهیونیستی به خاک سوریه
وال‌استریت ژورنال: مذاکرات ایران-آمریکا لغو شده/نیویورک تایمز: لغو نشده!
ورود هیأت‌های خارجی به ایران برای مراسم تشییع رهبر شهید از جمعه
واکنش نتانیاهو به اظهارات اردوغان
نزاع خانوادگی دو کشته بر جای گذاشت+ جزئیات حادثه
وزارت بهداشت لبنان: شمار شهدای حملات اسرائیل به 4247 نفر رسید
مهار آتش در میانکاله؛ پایان یک بحران زیست‌محیطی
انگلیس: اجرای توافق ایران و آمریکا برای امنیت منطقه ضروری است
سقوط مرگبار هواپیما در فرانسه+ جزئیات حادثه
انتشار جزئیات جدید از توافق چارچوب میان لبنان و اسرائیل
سرمربی کره‌جنوبی پس از ناکامی در جام جهانی استعفا کرد
بستری رایگان کودکان زیر 7 سال ادامه دارد
آغاز پیش‌فروش بلیت حمل و نقل عمومی برای مراسم تشییع رهبر شهید
حمله دوباره اسرائیل به لبنان؛ تشدید تنش در مرزهای جنوبی
سالروز بمباران شیمیایی سردشت؛ تأکید وزارت خارجه بر پیگیری عاملان جنایت
پلیس راه یزد خودروی راننده 13 ساله را متوقف کرد
انتخابات نیویورک از تغییر نگاه آمریکا به اسرائیل خبر می‌دهد
ابراز نگرانی مشترک پاکستان و عربستان از تشدید تنش‌های منطقه
انتظاری که از خبرگان داریم...
ورود 958 میلیارد تومان پول حقیقی به صندوق‌های طلا در یک روز
نتانیاهو برای حفظ کنترل حزب لیکود وارد نبردی سرنوشت‌ساز شد
ترافیک سنگین در محورهای کندوان و هراز؛ رانندگان با احتیاط تردد کنند
سفیر آمریکا: احتمال اقدام علیه زیرساخت‌های ایران در تنگه هرمز وجود دارد!
ایتالیا خواستار خویشتنداری ایران و آمریکا شد
گزارش تصویری | زلزله ویرانگر در ونزوئلا
تجمع مخالفان توافق لبنان و رژیم صهیونیستی مقابل کاخ ریاست‌جمهوری
قدردانی وزیر ورزش از ملی‌پوشان؛ شما دل ملت ایران را شاد کردید
واکنش تند اسرائیل به ترکیه پس از به رسمیت شناختن نسل‌کشی ارامنه
نورنما | سردشت در غبار خردل ; تسلیت به مظلومیت یک شهر
نماینده پارلمان لبنان: توافق، ادامه اهداف دشمن در خارج از میدان نبرد است
مسیرهای دسترسی به مراسم وداع و تشییع امام شهید اعلام شد
اختلال خدمات کارت‌محور بانک ملی برطرف شد
واکنش متفاوت یک نویسنده فرانسوی به حذف ایران از جام جهانی
پوتین: غرب به‌دنبال بی‌ثبات‌سازی روسیه است
هند محدودیت تردد کشتی‌های خود در تنگه هرمز را لغو کرد
تأکید رئیس جمهور عراق بر حل‌وفصل اختلافات به روش‌های دیپلماتیک
این مارک از پودر لاغری و چاقی غیرمجاز است
آغاز پروازهای تهران-دبی از فردا
واکنش مشاور رهبر انقلاب به فشارها علیه حزب‌الله لبنان
تردد کشتی‌های تجاری در تنگه هرمز افزایش یافت