×
اجتماعی
شناسه خبر : 214092
تاریخ انتشار : دوشنبه 1403/12/06 ساعت 12:59
نحوه تعیین دستمزدکارگران خلاف قانون کار است/شورای عالی کار می‌تواند عدالت مزدی برقرار کند؟

نورنیوز از چگونگی اجرای ماده ۴۱ قانون کارگزارش می دهد؛

نحوه تعیین دستمزدکارگران خلاف قانون کار است/شورای عالی کار می‌تواند عدالت مزدی برقرار کند؟

روند تعیین دستمزد کارگران در ایران سال‌هاست که با انتقادات گسترده مواجه است. در حالی که نرخ تورم به شکل افسارگسیخته‌ای افزایش می‌یابد، حقوق کارگران همچنان از این نرخ عقب می‌ماند. حالا اصلاح ماده 41 قانون کار به یکی از مطالبات اصلی جامعه کارگری تبدیل شده است. آیا این تغییرات می‌تواند حقوق کارگران را به سطح واقعی خود برساند؟

نورنیوز-گروه اجتماعی: تعیین دستمزد کارگران همواره یکی از موضوعات چالش‌برانگیز در نظام اقتصادی ایران بوده است. در سال‌های اخیر، افزایش دستمزدها همواره از نرخ تورم عقب مانده و موجب کاهش قدرت خرید کارگران شده است. به‌ویژه از سال ۱۳۹۷ به بعد، این روند تشدید شده و حتی در سال ۱۴۰۳ نیز علیرغم تورم ۴۵ درصدی، میزان افزایش حقوق حدود ۲۲ درصد بوده است. این اختلاف، ناشی از ابهام در اجرای ماده ۴۱ قانون کار است که شورای عالی کار را موظف به تعیین حداقل دستمزد متناسب با نرخ تورم کرده، اما واژه "توجه به تورم" تفاسیر مختلفی به همراه داشته است.

ابهام در ماده ۴۱ و چالش‌های قانونی

ماده ۴۱ قانون کار تصریح دارد که حداقل دستمزد باید با توجه به نرخ تورم اعلامی بانک مرکزی و هزینه‌های معیشتی تعیین شود. اما واژه «توجه» موجب شده که شورای عالی کار در برخی سال‌ها افزایش دستمزد را کمتر از نرخ تورم تصویب کند. این مسئله باعث شده که نمایندگان کارگری خواستار اصلاح این ماده شوند تا افزایش دستمزد به‌طور مستقیم معادل نرخ تورم باشد. به گفته کارشناسان، این موضوع در شرایطی که حقوق کارمندان دولت نیز از نرخ تورم تبعیت نمی‌کند، موجب نگرانی بیشتر جامعه کارگری شده است.

نقش نظارت بر اجرای قانون کار

سمیه گلپور؛رئیس کانون عالی انجمن‌های صنفی کارگران در پاسخ به سووال نورنیوز؛مبنی بر اینکه تعیین دستمزد در سال آینده به چه صورت خواهد بود گفت:  تعیین حداقل دستمزد کارگران از سال ۱۳۶۸ که قانون کار  تصویب شده  تاکنون هیچ وقت منطبق با نرخ تورم نبوده است .یکی دو سال مثل سال ۱۴۰۱ حقوق کارگران تا ۵۷ درصد هم افزایش داشته ولی در اکثر سالها به گونه دیگری عمل شده است.
وی افزود: اصولا پیش از پایان هر سال برای نرخ دستمزد و با توجه به میزان تورم همان سال تصمیم گرفته می شود در حالیکه نرخ تورم در نوسان بوده و روبه بالا هست.یعنی در سال ۱۴۰۳ برای کل سال ۱۴۰۴ نرخ دستمزد تعیین می شود در حالیکه  دستمزد باید براساس نرخ تورم  سال بعد تعیین شود.
به گفته گل پور، در آخرین جلسه تعیین دستمزد ،کمیته مزداعلام کرد که عددی که برای کالری خردسال تعیین می شود باید عدد  کمتری باشد و باید مجددا بازنگری شود.البته ما بعنوان یک تشکل در نقد این تصمیم،حرفهای زیادی داریم .

وی در ادامه به ماده ۴۱ قانون کار اشاره کرد و بیان داشت: براساس این ماده هر سال شورای عالی کار موظف است متناسب با نرخ تورم و سبد معیشت حداقل حقوق و دستمزد کارگر رامشخص کند.
یعنی به عبارتی این مهم از سال  ۱۳۶۸ انجام نشده  و این به این معنی است که  نظارتی از سوی  مراجع نظارتی مثل مجلس شورای اسلامی در ادوار مختلف یاحتی مثلاً مجمع تشخیص مصلحت نظام و هر نهادی که با سفره مردم در ارتباط بوده صورت نگرفته است.
وی خاطر نشان کرد: ما از مجلس شورای اسلامی درخواست کردیم که عباراتی چون "همه ساله" ، "نرخ تورم" و "سبد معیشت" را که در قانون  ذکر شده تفسیر کند که منظور چیست ولی پاسخی دریافت نکردیم .

واکنش‌های مختلف به اصلاح ماده ۴۱

در اسفند ۱۴۰۲، وزارت کار پیشنهاد اصلاح ماده ۴۱ را به مجلس ارائه کرد تا تکلیف این ماده مشخص شود. بر اساس این پیشنهاد، برخی تغییرات در نحوه تعیین دستمزد از جمله تغییر مرجع رسمی آمار از بانک مرکزی به مرکز آمار ایران مطرح شد. اما این پیشنهاد با مخالفت گسترده جامعه کارگری روبه‌رو شد، زیرا واگذاری تعیین دستمزد به مجلس را خلاف اصل سه‌جانبه‌گرایی (مشارکت دولت، کارفرما و کارگر) دانستند.

در این میان، تشکل‌های کارگری تأکید دارند که تعیین دستمزد همچنان باید توسط شورای عالی کار انجام شود. در نشستی که به مناسبت روز کارگر با حضور رئیس‌جمهور شهید آیت‌الله رئیسی برگزار شد، نمایندگان کارگری خواستار حفظ روند تعیین دستمزد از طریق شورای عالی کار شدند. حتی وزیر وقت کار نیز اعلام کرد که پس از بررسی مواضع مختلف، دولت از ارسال لایحه پیشنهادی اصلاح ماده ۴۱ به مجلس صرف‌نظر کرده است.

ضرورت بازنگری در تعیین دستمزد

بر اساس گزارش‌ها، میزان حداقل دستمزد فعلی با توجه به نرخ تورم، قدرت خرید کارگران را کاهش داده است. در ماه‌های اخیر، افزایش قیمت‌ها موجب شده که بسیاری از کارگران برای تأمین حداقل‌های زندگی با مشکل روبه‌رو شوند. کارشناسان اقتصادی معتقدند که تعیین دستمزد باید به‌گونه‌ای باشد که از افت سطح معیشتی کارگران جلوگیری کند.


نورنیوز
اخبار مرتبط
تصمیم جدید شورای عالی کار درباره دستمزد کارگران
یکشنبه 1405/06/01 ساعت 20:04
تصمیم جدید شورای عالی کار درباره دستمزد کارگران
شورای عالی کار با تشکیل کمیته مزد در شهریورماه برای بررسی وضعیت دستمزد و ترمیم احتمالی حقوق کارگران در نیمه دوم سال موافقت کرد.
شورای عالی کار امروز برگزار می‌شود
سه‌شنبه 1404/11/14 ساعت 13:50
شورای عالی کار امروز برگزار می‌شود
امروز سه‌شنبه 14 بهمن 1404 سیصد و سی و نهمین جلسه شورای عالی کار با حضور وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی برگزار می‌شود.
چانه‌زنی دوباره برای حقوق کارگران؛ دستمزد 1404 افزایش می‌یابد؟
شنبه 1403/12/04 ساعت 13:40
نورنیوز از آخرین تصمیمات در خصوص افزایش دستمزد کارگران در سال 1404 گزارش می‌دهد؛
چانه‌زنی دوباره برای حقوق کارگران؛ دستمزد 1404 افزایش می‌یابد؟
افزایش 4 درصدی تورم در بهمن‌ماه، شورای عالی کار را به بازنگری در رقم دستمزد سال 1404 واداشت. رقم 23 میلیون و 400 هزار تومان که پیش‌تر تصویب شده بود، دیگر پاسخگوی هزینه‌های معیشتی نیست و جلسات جدیدی برای اصلاح آن برگزار خواهد شد.
پیشنهاد بررسی 3 ماه یکبار حقوق کارگران
جمعه 1403/07/27 ساعت 23:19
پیشنهاد بررسی 3 ماه یکبار حقوق کارگران
یک نماینده مجلس از پیشنهاد بررسی حقوق کارگران به صورت هر سه ماه یکبار را داد و گفت: نیاز است بر اساس افزایش قیمت‌ها، هر سه ماه یکبار وضعیت حقوق کارگران با نیازهای واقعی خانواده‌ها تطبیق داده شود.
افزایش حقوق کارگران همپای تورم نیست/50 سال است می‌خواهیم خودرو بسازیم!
شنبه 1403/04/02 ساعت 23:18
قالیباف:
افزایش حقوق کارگران همپای تورم نیست/50 سال است می‌خواهیم خودرو بسازیم!
نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با بیان اینکه 50 سال خودرو می‌خواهیم بسازیم، گفت: باید آنهایی که درآمدهای ثابت دارند به میزان تورم افزایش حقوق داشته باشند تا قدرت خرید آنان حفظ شود.
نظرات

آخرین اخبار
چرا گاهی درمان ریزش مو با بیشتر شدن ریزش شروع می شود؟
آیا بیماران CF می‌توانند صاحب فرزند شوند؟
کشف تازه پژوهشگران سوئیسی درباره رفتار نانوذرات در جریان خون
بیداری‌های مکرر شبانه و یک ارتباط نگران‌کننده با آلزایمر
چه زمانی باید نگران تب در کودکان شویم؟
یوونتوس 2 - پارما 0؛ دومین برد متوالی بانوی پیر با کلین‌شیت
پیام تبریک فرمانده کل سپاه به قهرمانان نوجوان والیبال ایران
الاعرجی: عراق می‌خواهد پل ارتباطی ایران و آمریکا باشد
گردنه پرخطر «نارمنج» دشتستان ایمن شد
تدوین برنامه عملیاتی برای ساختن «ایران هرچه قوی‌تر»
سومین رکورد دوومیدانی بانوان شکست؛ محیطی‌زاده تاریخ‌ساز شد
ادعای آمریکا درباره لبنان؛ دولت تنها مرجع تصمیم‌گیری معرفی شد
غریب‌آبادی: بازگشایی هرمز منوط به اجرای تعهدات آمریکاست
ایران از فینال هندبال نوجوانان آسیا جا ماند
برنامه قطعی برق استان البرز فردا 8 شهریور + لینک سامانه خاموشی
اولین ناکامی النصر با قایدی
انفجار مرگبار در کارگاه آزادگان؛ یک کارگر کشته شد
قرائت سوگندنامه ورزشکاران در بازی‌های آسیایی ناگویا
تیراندازی در کارولینای جنوبی؛ 2 افسر پلیس زخمی شدند
روایت موسیقایی میلاد پیامبر(ص) با «جانِ جهان‌ها»+فیلم
انتشار پیام رهبر انقلاب به مناسبت هفته وحدت
دبیرکل سازمان ملل خواستار ممنوعیت جهانی آزمایش‌های هسته‌ای شد
تاتنهام 0-2 نیوکسل/ کلاغ‌ها تاتنهام را در خانه نقره‌داغ کردند
بلومبرگ: جمهوری‌خواهان به‌دلیل جنگ علیه ایران از ترامپ ناامید شده‌اند
قاهره و رم برای مهار تنش‌های منطقه‌ای وارد رایزنی شدند
10 میلیارد تومان پاداش برای دختران طلایی ایران در ناگویا
اولین زن گلف ایران در بازی‌های آسیایی+فیلم
قالیباف: جوانان ایرانی ثابت کردند هیچ قله‌ای دست‌نیافتنی نیست
شلیک خمپاره به حومه دمشق؛ تجاوزات اسرائیل در سوریه ادامه دارد
فجرسپاسی شیراز0-0 ذوب‌آهن اصفهان/ قفل دروازه‌ها باز نشد
مس شهر بابک0-0 صنعت نفت آبادان/ حملات بی‌اثر و حسرت برد
پرسپولیس 3-0 ملوان/ ملوان اسیر طوفان سرخ شد
افتخارآفرینی نوجوانان والیبال ایران؛ قهرمانی جهان با درخشش سه ستاره
پیش بینی قیمت طلا و سکه فردا یکشنبه 7 شهریور؛ سکه به 220 میلیون می رسد؟
وزیر علوم: بازگشت دانشگاهیان اخراجی در مسیر بازسازی اعتماد بود
تبریک رئیس‌جمهور ایران به جهان اسلام در سالروز ولادت پیامبر رحمت(ص)
توافق مخفیانه نظامی میان هلسینکی و تل‌آویو
تیم والیبال نوجوانان ایران قهرمان جهان شد؛ شکست فرانسه در فینال
شرط العامری برای واگذاری کامل سلاح به دولت عراق
چرا با سقوط اونس، قیمت‌ها در تهران بالا رفت؟
احضار سفیر اوکراین در آنکارا؛ هشدار ترکیه درباره امنیت دریانوردی
پرداخت 40 هزار میلیارد ریال خسارت به خودروهای آسیب‌دیده از جنگ
آمادگی مترو تهران برای جابه‌جایی شرکت‌کنندگان جشن «امت احمد»
نورویدئو | کنفرانس وحدت اسلامی در مسیر کارآمدی
پیش بینی قیمت دلار فردا یکشنبه 8 شهریور؛ دلار به 207 هزار تومان می‌رسد؟
نبیه بری: هیچ جایگزینی برای حضور بین‌المللی در جنوب لبنان وجود ندارد
رایزنی قطر و ترکیه برای کاهش تنش‌های منطقه‌ای
پاسخ قالیباف به ادعاهای تحریمی وزیر خزانه‌داری ترامپ
تاتنهام 0-0 نیوکاسل/ترکیب متفاوت تاتنهام برای کسب سه امتیاز
نخست‌وزیر اسلواکی : صلح پایدار در اروپا بدون روسیه امکان‌پذیر نیست