×
اجتماعی
شناسه خبر : 214092
تاریخ انتشار : دوشنبه 1403/12/06 ساعت 12:59
نحوه تعیین دستمزدکارگران خلاف قانون کار است/شورای عالی کار می‌تواند عدالت مزدی برقرار کند؟

نورنیوز از چگونگی اجرای ماده ۴۱ قانون کارگزارش می دهد؛

نحوه تعیین دستمزدکارگران خلاف قانون کار است/شورای عالی کار می‌تواند عدالت مزدی برقرار کند؟

روند تعیین دستمزد کارگران در ایران سال‌هاست که با انتقادات گسترده مواجه است. در حالی که نرخ تورم به شکل افسارگسیخته‌ای افزایش می‌یابد، حقوق کارگران همچنان از این نرخ عقب می‌ماند. حالا اصلاح ماده 41 قانون کار به یکی از مطالبات اصلی جامعه کارگری تبدیل شده است. آیا این تغییرات می‌تواند حقوق کارگران را به سطح واقعی خود برساند؟

نورنیوز-گروه اجتماعی: تعیین دستمزد کارگران همواره یکی از موضوعات چالش‌برانگیز در نظام اقتصادی ایران بوده است. در سال‌های اخیر، افزایش دستمزدها همواره از نرخ تورم عقب مانده و موجب کاهش قدرت خرید کارگران شده است. به‌ویژه از سال ۱۳۹۷ به بعد، این روند تشدید شده و حتی در سال ۱۴۰۳ نیز علیرغم تورم ۴۵ درصدی، میزان افزایش حقوق حدود ۲۲ درصد بوده است. این اختلاف، ناشی از ابهام در اجرای ماده ۴۱ قانون کار است که شورای عالی کار را موظف به تعیین حداقل دستمزد متناسب با نرخ تورم کرده، اما واژه "توجه به تورم" تفاسیر مختلفی به همراه داشته است.

ابهام در ماده ۴۱ و چالش‌های قانونی

ماده ۴۱ قانون کار تصریح دارد که حداقل دستمزد باید با توجه به نرخ تورم اعلامی بانک مرکزی و هزینه‌های معیشتی تعیین شود. اما واژه «توجه» موجب شده که شورای عالی کار در برخی سال‌ها افزایش دستمزد را کمتر از نرخ تورم تصویب کند. این مسئله باعث شده که نمایندگان کارگری خواستار اصلاح این ماده شوند تا افزایش دستمزد به‌طور مستقیم معادل نرخ تورم باشد. به گفته کارشناسان، این موضوع در شرایطی که حقوق کارمندان دولت نیز از نرخ تورم تبعیت نمی‌کند، موجب نگرانی بیشتر جامعه کارگری شده است.

نقش نظارت بر اجرای قانون کار

سمیه گلپور؛رئیس کانون عالی انجمن‌های صنفی کارگران در پاسخ به سووال نورنیوز؛مبنی بر اینکه تعیین دستمزد در سال آینده به چه صورت خواهد بود گفت:  تعیین حداقل دستمزد کارگران از سال ۱۳۶۸ که قانون کار  تصویب شده  تاکنون هیچ وقت منطبق با نرخ تورم نبوده است .یکی دو سال مثل سال ۱۴۰۱ حقوق کارگران تا ۵۷ درصد هم افزایش داشته ولی در اکثر سالها به گونه دیگری عمل شده است.
وی افزود: اصولا پیش از پایان هر سال برای نرخ دستمزد و با توجه به میزان تورم همان سال تصمیم گرفته می شود در حالیکه نرخ تورم در نوسان بوده و روبه بالا هست.یعنی در سال ۱۴۰۳ برای کل سال ۱۴۰۴ نرخ دستمزد تعیین می شود در حالیکه  دستمزد باید براساس نرخ تورم  سال بعد تعیین شود.
به گفته گل پور، در آخرین جلسه تعیین دستمزد ،کمیته مزداعلام کرد که عددی که برای کالری خردسال تعیین می شود باید عدد  کمتری باشد و باید مجددا بازنگری شود.البته ما بعنوان یک تشکل در نقد این تصمیم،حرفهای زیادی داریم .

وی در ادامه به ماده ۴۱ قانون کار اشاره کرد و بیان داشت: براساس این ماده هر سال شورای عالی کار موظف است متناسب با نرخ تورم و سبد معیشت حداقل حقوق و دستمزد کارگر رامشخص کند.
یعنی به عبارتی این مهم از سال  ۱۳۶۸ انجام نشده  و این به این معنی است که  نظارتی از سوی  مراجع نظارتی مثل مجلس شورای اسلامی در ادوار مختلف یاحتی مثلاً مجمع تشخیص مصلحت نظام و هر نهادی که با سفره مردم در ارتباط بوده صورت نگرفته است.
وی خاطر نشان کرد: ما از مجلس شورای اسلامی درخواست کردیم که عباراتی چون "همه ساله" ، "نرخ تورم" و "سبد معیشت" را که در قانون  ذکر شده تفسیر کند که منظور چیست ولی پاسخی دریافت نکردیم .

واکنش‌های مختلف به اصلاح ماده ۴۱

در اسفند ۱۴۰۲، وزارت کار پیشنهاد اصلاح ماده ۴۱ را به مجلس ارائه کرد تا تکلیف این ماده مشخص شود. بر اساس این پیشنهاد، برخی تغییرات در نحوه تعیین دستمزد از جمله تغییر مرجع رسمی آمار از بانک مرکزی به مرکز آمار ایران مطرح شد. اما این پیشنهاد با مخالفت گسترده جامعه کارگری روبه‌رو شد، زیرا واگذاری تعیین دستمزد به مجلس را خلاف اصل سه‌جانبه‌گرایی (مشارکت دولت، کارفرما و کارگر) دانستند.

در این میان، تشکل‌های کارگری تأکید دارند که تعیین دستمزد همچنان باید توسط شورای عالی کار انجام شود. در نشستی که به مناسبت روز کارگر با حضور رئیس‌جمهور شهید آیت‌الله رئیسی برگزار شد، نمایندگان کارگری خواستار حفظ روند تعیین دستمزد از طریق شورای عالی کار شدند. حتی وزیر وقت کار نیز اعلام کرد که پس از بررسی مواضع مختلف، دولت از ارسال لایحه پیشنهادی اصلاح ماده ۴۱ به مجلس صرف‌نظر کرده است.

ضرورت بازنگری در تعیین دستمزد

بر اساس گزارش‌ها، میزان حداقل دستمزد فعلی با توجه به نرخ تورم، قدرت خرید کارگران را کاهش داده است. در ماه‌های اخیر، افزایش قیمت‌ها موجب شده که بسیاری از کارگران برای تأمین حداقل‌های زندگی با مشکل روبه‌رو شوند. کارشناسان اقتصادی معتقدند که تعیین دستمزد باید به‌گونه‌ای باشد که از افت سطح معیشتی کارگران جلوگیری کند.


نورنیوز
اخبار مرتبط
تصمیم جدید شورای عالی کار درباره دستمزد کارگران
یکشنبه 1405/06/01 ساعت 20:04
تصمیم جدید شورای عالی کار درباره دستمزد کارگران
شورای عالی کار با تشکیل کمیته مزد در شهریورماه برای بررسی وضعیت دستمزد و ترمیم احتمالی حقوق کارگران در نیمه دوم سال موافقت کرد.
شورای عالی کار امروز برگزار می‌شود
سه‌شنبه 1404/11/14 ساعت 13:50
شورای عالی کار امروز برگزار می‌شود
امروز سه‌شنبه 14 بهمن 1404 سیصد و سی و نهمین جلسه شورای عالی کار با حضور وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی برگزار می‌شود.
چانه‌زنی دوباره برای حقوق کارگران؛ دستمزد 1404 افزایش می‌یابد؟
شنبه 1403/12/04 ساعت 13:40
نورنیوز از آخرین تصمیمات در خصوص افزایش دستمزد کارگران در سال 1404 گزارش می‌دهد؛
چانه‌زنی دوباره برای حقوق کارگران؛ دستمزد 1404 افزایش می‌یابد؟
افزایش 4 درصدی تورم در بهمن‌ماه، شورای عالی کار را به بازنگری در رقم دستمزد سال 1404 واداشت. رقم 23 میلیون و 400 هزار تومان که پیش‌تر تصویب شده بود، دیگر پاسخگوی هزینه‌های معیشتی نیست و جلسات جدیدی برای اصلاح آن برگزار خواهد شد.
پیشنهاد بررسی 3 ماه یکبار حقوق کارگران
جمعه 1403/07/27 ساعت 23:19
پیشنهاد بررسی 3 ماه یکبار حقوق کارگران
یک نماینده مجلس از پیشنهاد بررسی حقوق کارگران به صورت هر سه ماه یکبار را داد و گفت: نیاز است بر اساس افزایش قیمت‌ها، هر سه ماه یکبار وضعیت حقوق کارگران با نیازهای واقعی خانواده‌ها تطبیق داده شود.
افزایش حقوق کارگران همپای تورم نیست/50 سال است می‌خواهیم خودرو بسازیم!
شنبه 1403/04/02 ساعت 23:18
قالیباف:
افزایش حقوق کارگران همپای تورم نیست/50 سال است می‌خواهیم خودرو بسازیم!
نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با بیان اینکه 50 سال خودرو می‌خواهیم بسازیم، گفت: باید آنهایی که درآمدهای ثابت دارند به میزان تورم افزایش حقوق داشته باشند تا قدرت خرید آنان حفظ شود.
نظرات

آخرین اخبار
میانگین مصرف روزانه بنزین از 148 میلیون لیتر گذشت
قیمت دینار عراق امروز چهارشنبه 11 شهریور 1405؛ دینار در بازار ایران گران شد
پوتین: با تروریست‌ها مذاکره نمی‌کنیم
برنامه خاموشی برق کرمانشاه پنجشنبه 12 شهریور 1405 + لینک جدول قطعی برق
آخرین اخبار دربی 107؛ از حضور هواداران تا حواشی استقلال و پرسپولیس ، چشم‌ها منتظر سوت آغاز
برنامه قطعی برق خوزستان فردا پنجشنبه 12 شهریور 1405؛ جدول خاموشی اهواز
مجلس دوفوریت طرح برخورد با ماینرهای غیرمجاز را تصویب کرد
زاخارووا: از تشدید تنش‌ها پیرامون ایران متأسفیم
چرخه حمله و درگیری!
نوراینفو | آمار اهدای خون در تهران؛ چند درصد تهرانی‌ها موفق به اهدای خون شدند؟
پشت پرده ادعای بی‌نیازی ترامپ از مذاکره چیست
قطعی برق مازندران فردا 12 شهریور اعلام شد؛ جدول خاموشی ساری
قطعی برق تهران امروز چهارشنبه 11 شهریور 1405 + لینک جدول خاموشی
برنامه قطعی برق گلستان فردا پنجشنبه 12 شهریور 1405+ لینک جدول خاموشی
آخرین قیمت خودروهای ایران خودرو امروز چهارشنبه 11 شهریور؛ پژو 207 و دنا چند میلیارد شدند؟
قیمت سکه پارسیان امروز 11 شهریور؛ هر گرم به 22.5 میلیون تومان رسید
قیمت معاینه فنی خودرو در سال 1405 اعلام شد + جدول تعرفه‌ها
آخرین قیمت طلا و سکه امروز چهارشنبه 11 شهریور 1405؛ سکه 4 میلیون تومان گران شد
پاسخ موشکی و پهپادی ایران به حملات آمریکا؛علی‌السالم، کمپ تیتین و شیخ عیسی هدف قرار گرفتند
نورویدئو | لارک؛ جایی که جنگ آمریکا با ایران وارد تله هزینه شد
آخرین قیمت دلار امروز چهارشنبه 11 شهریور 1405؛ جهش 5 هزار تومانی قیمت دلار
ترکیب احتمالی استقلال و پرسپولیس در دربی 107 اعلام شد + اسامی بازیکنان
دربی 107 استقلال و پرسپولیس؛ نبرد سرخابی‌ها در نقش جهان در سایه تحولات منطقه
واکنش پاکستان به تنش ایران و آمریکا؛ امیدوار به ازسرگیری مذاکرات هستیم
شهرداری تهران به دنبال نسخه جدید جبران خسارت جنگ؛ پای «تراکم مازاد» به میان آمد
آخرین قیمت خودروهای سایپا امروز چهارشنبه 11 شهریور 1405؛ شاهین، اطلس و کوییک چند شدند؟
قیمت گوشت قرمز امروز 11 شهریور 1405؛ نرخ گوشت گوسفندی و گوساله اعلام شد
شارژ کالابرگ شهریور و پاییز تغییر کرد؛ کدام کدهای ملی زودتر شارژ می‌شوند؟
هوا در ایران گرم‌تر شد؛ افزایش 1.8 درجه‌ای دمای کشور
جزئیات انفجار در ایستگاه قطار آگسبورگ آلمان
قالیباف در واکنش به حملات آمریکا: اگر مثل شیطان بکشی، شیطانی
قبض یک‌ میلیارد تومانی گاز در تهران؛ ماجرای میز آتش چه بود؟!
آخرین قیمت دلار توافقی امروز چهارشنبه 11 شهریور 1405؛ دلار توافقی گران شد
حادثه دریایی در استانبول؛ 10 خدمه یک کشتی ناپدید شدند
افزایش قیمت نفت در سایه تنش ایران و آمریکا؛ سقوط طلا ادامه دارد
رعب و وحشت در اتوبان ارتش؛ عامل درگیری و تخریب خودرو دستگیر شد
خبر مهم برای سهامداران عدالت؛ مجلس به دنبال اصلاح مسیر اجرای سهام عدالت
قیمت طلای جهانی امروز چهارشنبه 11 شهریور 1405؛ طلا 6 درصد ریخت
14 کشته و زخمی در برخورد خودرو با تجمع مردمی در مشهد/ علت حادثه مشخص شد+ فیلم حادثه
استقرار گسترده حشد شعبی در غرب الانبار برای مقابله با داعش
کارشناس دادگستری در حین دریافت رشوه دستگیر شد
خبر تازه آموزش‌وپرورش برای ثبت‌نام دانش‌آموزان؛ شکایت‌ها با یک QR کد ثبت می‌شود
جولان اوباش مسلح در تالار عروسی با برخورد قاطع پلیس مواجه شد
تصمیم جنجالی یک کشور برای قطع رابطه با ایران؛ علت ماجرا چیست؟
زمان جدید شارژ کالابرگ اعلام شد؛ تغییر تاریخ واریز اعتبار کالابرگ
آن سوی نیل چه می‌گذرد؛ چین به دنبال چیست
احتمال افزایش دوباره حقوق کارگران در 1405؛جزئیات جلسه شورای‌عالی کار
دولت؛ رهبر ارکستر سیاست مسکن
در 4 موج حملات ایران کدام پایگاه‌های آمریکا در منطقه هدف قرار گرفتند؟
چین چگونه پای ایران می‌ایستد؟