×
اجتماعی
شناسه خبر : 214092
تاریخ انتشار : دوشنبه 1403/12/06 ساعت 12:59
نحوه تعیین دستمزدکارگران خلاف قانون کار است/شورای عالی کار می‌تواند عدالت مزدی برقرار کند؟

نورنیوز از چگونگی اجرای ماده ۴۱ قانون کارگزارش می دهد؛

نحوه تعیین دستمزدکارگران خلاف قانون کار است/شورای عالی کار می‌تواند عدالت مزدی برقرار کند؟

روند تعیین دستمزد کارگران در ایران سال‌هاست که با انتقادات گسترده مواجه است. در حالی که نرخ تورم به شکل افسارگسیخته‌ای افزایش می‌یابد، حقوق کارگران همچنان از این نرخ عقب می‌ماند. حالا اصلاح ماده 41 قانون کار به یکی از مطالبات اصلی جامعه کارگری تبدیل شده است. آیا این تغییرات می‌تواند حقوق کارگران را به سطح واقعی خود برساند؟

نورنیوز-گروه اجتماعی: تعیین دستمزد کارگران همواره یکی از موضوعات چالش‌برانگیز در نظام اقتصادی ایران بوده است. در سال‌های اخیر، افزایش دستمزدها همواره از نرخ تورم عقب مانده و موجب کاهش قدرت خرید کارگران شده است. به‌ویژه از سال ۱۳۹۷ به بعد، این روند تشدید شده و حتی در سال ۱۴۰۳ نیز علیرغم تورم ۴۵ درصدی، میزان افزایش حقوق حدود ۲۲ درصد بوده است. این اختلاف، ناشی از ابهام در اجرای ماده ۴۱ قانون کار است که شورای عالی کار را موظف به تعیین حداقل دستمزد متناسب با نرخ تورم کرده، اما واژه "توجه به تورم" تفاسیر مختلفی به همراه داشته است.

ابهام در ماده ۴۱ و چالش‌های قانونی

ماده ۴۱ قانون کار تصریح دارد که حداقل دستمزد باید با توجه به نرخ تورم اعلامی بانک مرکزی و هزینه‌های معیشتی تعیین شود. اما واژه «توجه» موجب شده که شورای عالی کار در برخی سال‌ها افزایش دستمزد را کمتر از نرخ تورم تصویب کند. این مسئله باعث شده که نمایندگان کارگری خواستار اصلاح این ماده شوند تا افزایش دستمزد به‌طور مستقیم معادل نرخ تورم باشد. به گفته کارشناسان، این موضوع در شرایطی که حقوق کارمندان دولت نیز از نرخ تورم تبعیت نمی‌کند، موجب نگرانی بیشتر جامعه کارگری شده است.

نقش نظارت بر اجرای قانون کار

سمیه گلپور؛رئیس کانون عالی انجمن‌های صنفی کارگران در پاسخ به سووال نورنیوز؛مبنی بر اینکه تعیین دستمزد در سال آینده به چه صورت خواهد بود گفت:  تعیین حداقل دستمزد کارگران از سال ۱۳۶۸ که قانون کار  تصویب شده  تاکنون هیچ وقت منطبق با نرخ تورم نبوده است .یکی دو سال مثل سال ۱۴۰۱ حقوق کارگران تا ۵۷ درصد هم افزایش داشته ولی در اکثر سالها به گونه دیگری عمل شده است.
وی افزود: اصولا پیش از پایان هر سال برای نرخ دستمزد و با توجه به میزان تورم همان سال تصمیم گرفته می شود در حالیکه نرخ تورم در نوسان بوده و روبه بالا هست.یعنی در سال ۱۴۰۳ برای کل سال ۱۴۰۴ نرخ دستمزد تعیین می شود در حالیکه  دستمزد باید براساس نرخ تورم  سال بعد تعیین شود.
به گفته گل پور، در آخرین جلسه تعیین دستمزد ،کمیته مزداعلام کرد که عددی که برای کالری خردسال تعیین می شود باید عدد  کمتری باشد و باید مجددا بازنگری شود.البته ما بعنوان یک تشکل در نقد این تصمیم،حرفهای زیادی داریم .

وی در ادامه به ماده ۴۱ قانون کار اشاره کرد و بیان داشت: براساس این ماده هر سال شورای عالی کار موظف است متناسب با نرخ تورم و سبد معیشت حداقل حقوق و دستمزد کارگر رامشخص کند.
یعنی به عبارتی این مهم از سال  ۱۳۶۸ انجام نشده  و این به این معنی است که  نظارتی از سوی  مراجع نظارتی مثل مجلس شورای اسلامی در ادوار مختلف یاحتی مثلاً مجمع تشخیص مصلحت نظام و هر نهادی که با سفره مردم در ارتباط بوده صورت نگرفته است.
وی خاطر نشان کرد: ما از مجلس شورای اسلامی درخواست کردیم که عباراتی چون "همه ساله" ، "نرخ تورم" و "سبد معیشت" را که در قانون  ذکر شده تفسیر کند که منظور چیست ولی پاسخی دریافت نکردیم .

واکنش‌های مختلف به اصلاح ماده ۴۱

در اسفند ۱۴۰۲، وزارت کار پیشنهاد اصلاح ماده ۴۱ را به مجلس ارائه کرد تا تکلیف این ماده مشخص شود. بر اساس این پیشنهاد، برخی تغییرات در نحوه تعیین دستمزد از جمله تغییر مرجع رسمی آمار از بانک مرکزی به مرکز آمار ایران مطرح شد. اما این پیشنهاد با مخالفت گسترده جامعه کارگری روبه‌رو شد، زیرا واگذاری تعیین دستمزد به مجلس را خلاف اصل سه‌جانبه‌گرایی (مشارکت دولت، کارفرما و کارگر) دانستند.

در این میان، تشکل‌های کارگری تأکید دارند که تعیین دستمزد همچنان باید توسط شورای عالی کار انجام شود. در نشستی که به مناسبت روز کارگر با حضور رئیس‌جمهور شهید آیت‌الله رئیسی برگزار شد، نمایندگان کارگری خواستار حفظ روند تعیین دستمزد از طریق شورای عالی کار شدند. حتی وزیر وقت کار نیز اعلام کرد که پس از بررسی مواضع مختلف، دولت از ارسال لایحه پیشنهادی اصلاح ماده ۴۱ به مجلس صرف‌نظر کرده است.

ضرورت بازنگری در تعیین دستمزد

بر اساس گزارش‌ها، میزان حداقل دستمزد فعلی با توجه به نرخ تورم، قدرت خرید کارگران را کاهش داده است. در ماه‌های اخیر، افزایش قیمت‌ها موجب شده که بسیاری از کارگران برای تأمین حداقل‌های زندگی با مشکل روبه‌رو شوند. کارشناسان اقتصادی معتقدند که تعیین دستمزد باید به‌گونه‌ای باشد که از افت سطح معیشتی کارگران جلوگیری کند.


نورنیوز
اخبار مرتبط
شورای عالی کار امروز برگزار می‌شود
سه‌شنبه 1404/11/14 ساعت 13:50
شورای عالی کار امروز برگزار می‌شود
امروز سه‌شنبه 14 بهمن 1404 سیصد و سی و نهمین جلسه شورای عالی کار با حضور وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی برگزار می‌شود.
چانه‌زنی دوباره برای حقوق کارگران؛ دستمزد 1404 افزایش می‌یابد؟
شنبه 1403/12/04 ساعت 13:40
نورنیوز از آخرین تصمیمات در خصوص افزایش دستمزد کارگران در سال 1404 گزارش می‌دهد؛
چانه‌زنی دوباره برای حقوق کارگران؛ دستمزد 1404 افزایش می‌یابد؟
افزایش 4 درصدی تورم در بهمن‌ماه، شورای عالی کار را به بازنگری در رقم دستمزد سال 1404 واداشت. رقم 23 میلیون و 400 هزار تومان که پیش‌تر تصویب شده بود، دیگر پاسخگوی هزینه‌های معیشتی نیست و جلسات جدیدی برای اصلاح آن برگزار خواهد شد.
پیشنهاد بررسی 3 ماه یکبار حقوق کارگران
جمعه 1403/07/27 ساعت 23:19
پیشنهاد بررسی 3 ماه یکبار حقوق کارگران
یک نماینده مجلس از پیشنهاد بررسی حقوق کارگران به صورت هر سه ماه یکبار را داد و گفت: نیاز است بر اساس افزایش قیمت‌ها، هر سه ماه یکبار وضعیت حقوق کارگران با نیازهای واقعی خانواده‌ها تطبیق داده شود.
افزایش حقوق کارگران همپای تورم نیست/50 سال است می‌خواهیم خودرو بسازیم!
شنبه 1403/04/02 ساعت 23:18
قالیباف:
افزایش حقوق کارگران همپای تورم نیست/50 سال است می‌خواهیم خودرو بسازیم!
نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با بیان اینکه 50 سال خودرو می‌خواهیم بسازیم، گفت: باید آنهایی که درآمدهای ثابت دارند به میزان تورم افزایش حقوق داشته باشند تا قدرت خرید آنان حفظ شود.
نظرات

آخرین اخبار
تداوم خدمات‌رسانی ستاد سفر به مسافران نوروزی در پایتخت
الگوی انسجام ملی در بیانات رهبر شهید (ره)
اعلام نرخ حق بیمه سلامت 1405 بر اساس دهک‌های درآمدی
ولایتی: هرگونه تجاوز زمینی، دفاع مقدس رمضان را تاریخی می‌کند
دستور عارف برای تأمین کالاهای اساسی و تسهیل ترخیص در شرایط جنگی
محکومیت جهانی اعمال محدودیت بر مسجدالاقصی و کلیسای «قیامت»
پیکر مطهر شهید دریابان تنگسیری در آبادان تدفین می‌شود
اعتراف ارتش اسرائیل به کشته شدن 4 نظامی در نبرد جنوب لبنان
آریا یوسفی: تیم ملی در جام جهانی افتخارآفرینی می‌کند
عاملان حمله لانچری به یک نهاد در تهران اعدام شدند
تعیین زمان جلسه انتخاب رئیس‌جمهور عراق در پارلمان
قدردانی رئیس‌جمهور از ایستادگی مردم عراق در کنار ایران
همکاری اطلاعاتی با رژیم صهیونیستی مجازات اعدام دارد
آخرین جزییات حملات دشمن آمریکایی-صهیونی به ایران/ بمباران حسینیه اعظم زنجان
ترخیص بیش از 2.2 میلیون تن کالای اساسی از گمرکات کشور
قیمت دلار و سایر ارزها امروز سه شنبه 11 فروردین 1405+جدول
موج 88 وعده صادق اجرا شد/ضربات مهلک سپاه به اهداف تروریست‌های آمریکایی- صهیونی
دولت در تأمین نیازهای اساسی کشور بدون اختلال تلاش می‌کند
نزدیکتر بیایید؛ کلاه سبزها مشتاقانه در انتظارتان هستند!
نزدیک تر بیایید.... منتظرتان هستیم
پیام تسلیت رئیس سازمان محیط‌زیست در پی شهادت نیروهای منابع طبیعی
جنایات دشمنان بر رسوایی آن‌ها می‌افزاید
اعلام انجام پنج عملیات علیه پایگاه‌های آمریکا توسط مقاومت اسلامی عراق
دشمنان آرزوی تسلط بر تنگه هرمز را به گور می‌برند/پای هر متجاوزی را قطع می‌کنیم
دفاع مقدس سه ‌هزار ساله
چرخه فضیلت‌مند امنیت ملی و پیشرفت اقتصادی
توضیح شرکت توزیع برق تهران درباره اختلال صبحگاهی
ارائه 25 هزار خدمت فوری و شناسایی بیش از هزار پرونده سایبری در یک ماه
حمله پهپادی به نفتکش کویتی در نزدیکی دوبی
جهاد کشاورزی تهران: مرغ در بازار به اندازه کافی موجود است
سیاست نامه | وقتی دشمن سیاست عقلانی را ترور کرد
اخراج یک دیپلمات بریتانیایی به اتهام جاسوسی در روسیه
افزایش 40درصدی آمار اهدای خون در 10 روز اول جنگ
سازمان هواشناسی اعلام کرد: باران و برف در اکثر مناطق کشور
محبوبیت ترامپ به کمتر از 40 درصد رسید
سناتور روس: ایران بارها قربانی تجاوز آمریکا یا اسرائیل شد،‌ اما کسی جرأت حمله به کره شمالی
امتحانات هماهنگ کشوری دوره متوسطه اول لغو شد/اعلام زمان جدید برگزاری امتحانات
روسیه: آژانس اتمی به‌دلیل تهدیدات آمریکا حملات ژوئن 2025 به ایران را محکوم نکرد
مِرتس و الشرع: بمباران ایران تغییری در حاکمیت ایجاد نمی‌کند و راهگشا نیست
پیام فرمانده اسبق نیروی دریایی سپاه در پی شهادت سردار تنگسیری
سی‌ان‌ان به نقل از منابع آگاه در دولت آمریکا: واشنگتن همچنان به دنبال گفت وگو با ایران است
جزئیات قطعی موقت برق در برخی مناطق تهران اعلام شد/برق مناطق شرق تهران وصل شد
وزارت بهداشت رژیم صهیونیستی تلفات این رژیم در جنگ رمضان را اعلام کرد
فایننشال تایمز: ایران می‌تواند از جنگ قدرتمندتر خارج شود
رضا نصری: اگر ترامپ تهدیدش در «جنگ زیرساخت‌ها» را عملی کند...
پیام مجلس خبرگان رهبری در پی شهادت دریابان تنگسیری
سناتور آمریکایی: پیش از اینکه هزینه‌ها گران‌تر از این شود باید جنگ با ایران را تمام کنیم
ادعای وال استریت ژورنال: ترامپ حاضر به پایان جنگ است
اعلام وضعیت هشدار در عربستان/ فعال شدن آژیر خطر در استان «الخرج»
اتحادیه اروپا از مشارکت در هر ماموریت احتمالی در تنگه هرمز خودداری کرد