×
اقتصادی
شناسه خبر : 213717
تاریخ انتشار : جمعه 1403/12/03 ساعت 16:06
عملکرد امیدوارکننده واکسن «mRNA» در درمان سرطان لوزالمعده

عملکرد امیدوارکننده واکسن «mRNA» در درمان سرطان لوزالمعده

واکسن‌های آران‌ای پیامرسان (mRNA) در آزمایش‌های اولیه بر سرطان لوزالمعده امیدوارکننده عمل کرده‌اند.

نورنیوز-گروه اقتصادی: یک کارآزمایی بالینی فاز یک که روز چهارشنبه نتایج آن در نیچر منتشر شد، نشان داد واکسن‌های mRNA شخصی‌سازی شده به عنوان درمان سرطان لوزالمعده امیدوارکننده هستند.

به نقل از ان‌بی‌سی، کمتر از ۱۳ درصد از افراد مبتلا به سرطان لوزالمعده بیش از پنج سال پس از تشخیص عمر می‌کنند و اکنون در یک کارآزمایی کوچک، نیمی از شرکت‌کنندگان یک پاسخ ایمنی پایدار در برابر سلول‌های سرطانی ایجاد کرده‌اند.

سرطان لوزالمعده یکی از کشنده‌ترین انواع سرطان محسوب می‌شود که تا حدی به این دلیل است که حدود ۹۰ درصد موارد زمانی تشخیص داده می‌شوند که بیماری پیشرفت کرده است.

سلول‌های سرطانی لوزالمعده نیز بسیار زودتر از سایر سرطان‌ها به سایر قسمت‌های بدن گسترش می‌یابند و معمولا تنها زمانی گسترش می‌یابند که تومورهای اصلی بزرگ باشند. این بیماری معمولا تا مراحل بعدی علائمی ایجاد نمی‌کند و غربالگری معمولی برای این سرطان مانند ماموگرافی یا کولونوسکوپی وجود ندارد. پس از شناسایی نیز درمان‌های مؤثر کمی وجود دارد.

اگرچه با امواج جدیدتر درمان‌های سرطان، پیشرفت قابل‌توجهی در بهبود نتایج در بسیاری از سرطان‌های دیگر داشته‌ایم، اما اینها تأثیر زیادی بر سرطان پانکراس نداشته‌اند. با وجود بهترین درمان‌های فعلی، میزان بقای این گروه از بیماران حدود ۱۰ درصد است.

پیش از اینکه واکسن‌های مبتنی بر آران‌ای پیامرسان به طور گسترده برای بیماری کووید مورد استفاده قرار گیرند، محققان در حال توسعه این فناوری برای درمان سرطان بودند. این نسخه از واکسن‌ها به سیستم ایمنی فرد می‌آموزد که تومورها را شناسایی کرده و به آنها حمله کند و سیستم ایمنی بدن را به ماشینی برای مبارزه با سرطان تبدیل می‌کنند. فناوری آران‌ای پیامرسان در حال حاضر برای سرطان پوست و سرطان روده بزرگ و سایر تومورهای جامد در حال بررسی است.

واکسن‌های سرطان mRNA برای اینکه اثرگذار باشند، باید سلول‌های T زیادی تولید کنند. این نوعی سلول ایمنی است که از بدن در برابر مهاجمان محافظت می‌کند. سلول‌های T همچنین باید برای مدت طولانی در بیماران سرطانی دوام بیاورند و توانایی خود را برای شناسایی و مبارزه با سلول‌های سرطانی حفظ کنند. آموزش سلول‌های T یک فرد برای مبارزه با سلول‌های غیر خارجی که خود بدن آنها ساخته است، بسیار دشوارتر از آموزش‌ آنها برای از بین بردن عوامل خارجی همچون ویروس‌هاست. برای درمان سرطان لوزالمعده، این کار بسیار مهم است.

برای اینکه واکسن، تشخیص تومورها را به بدن بیاموزد، باید روی سلول‌های تومور هدف‌هایی را مد نظر داشته باشد که منحصربه‌فرد هستند، به این معنی که در جای دیگری از بدن ظاهر نمی‌شوند. از آنجایی که تومورها از جهش ایجاد می‌شوند، این جهش‌ها که به صورت پروتئین در سطح سلول‌های سرطانی بیان می‌شوند، به عنوان هدف در نظر گرفته می‌شوند. در سرطان‌های لوزالمعده معمولا اهداف زیادی برای انتخاب وجود ندارد.

این فقدان جهش که به عنوان هدف واکسن سرطان mRNA عمل می‌کند، سرطان پانکراس را به گزینه‌ای نامناسب برای درمان تبدیل می‌کند. اما یک مطالعه جدید نشان داده است که این فرض ممکن است اشتباه باشد.

این کارآزمایی دنباله‌ای طولانی‌تر از یک کارآزمایی اولیه در سال ۲۰۲۳ بود که برای اولین بار کارایی واکسن‌ها را در زیرمجموعه‌ای از افراد مبتلا به سرطان لوزالمعده آزمایش کرد. کارآزمایی‌های بالینی فاز یک مراحل بسیار اولیه از تحقیقات به شمار می‌روند و به این منظور تعیین می‌شوند که آیا یک درمان خاص بی‌خطر است و نوید اثربخشی را می‌دهد یا خیر.

در یک آزمایش جدید، ۱۶ بیمار مبتلا به سرطان پانکراس شرکت کردند که با جراحی می‌شد تومورها را از بدن آنها خارج کرد. این یک اتفاق نسبتا نادر در سرطان لوزالمعده است و فقط حدود ۲۰ درصد از سرطان‌های لوزالمعده را می‌توان تحت عمل جراحی قرار داد و این تنها درمانی است که می‌تواند این نوع سرطان را متوقف کند. شیمی درمانی، پرتودرمانی و ایمونوتراپی می‌توانند تومورها را کوچک کنند یا از رشد آنها جلوگیری کنند، اما درمان محسوب نمی‌شوند. در درصد کمتری از افراد، جراحی بدون کوچک کردن تومورها با شیمی درمانی امکان پذیر است، اما سرطان حدود نیمی از مواقع عود می‌کند.

محققان ۱۶ بیمار را در این کارآزمایی تا چهار سال دنبال کردند. شرکت‌کنندگان ابتدا تومورهای خود را بین سال‌های ۲۰۱۹ و ۲۰۲۱ برداشتند. سپس، محققان از مواد ژنتیکی از تومورهای هر فرد برای طراحی واکسن‌های شخصی‌سازی شده mRNA استفاده کردند که امیدوار بودند به سیستم ایمنی بیماران آموزش دهد تا به سلول‌های سرطانی آنها حمله کند.

علاوه بر این واکسن، همه ۱۶ نفر با استانداردهای فعلی مراقبت، جراحی، شیمی درمانی و یک داروی ایمونوتراپی به نام اتزولیزوماب تحت درمان قرار گرفتند.

نیمی از افراد در این مطالعه به واکسن پاسخ دادند و سلول‌های T تولید کردند که تومورهای آنها را هدف قرار می‌داد. نیمی دیگر به واکسن پاسخ ندادند.

یکی از مهم‌ترین جنبه‌های استفاده از سیستم ایمنی فرد برای مبارزه با سرطان، اطمینان از طول عمر پاسخ آنها است. این پاسخ باید برای مدتی طولانی باقی بماند و با بیماری مبارزه کند و تنها مدت کوتاهی ظاهر نشود.

محققان تخمین زدند که در افرادی که در کارآزمایی پاسخ دادند، این واکسن به سلول‌های T که با سرطان مبارزه می‌کنند، طول عمری تقریبا هشت ساله می‌دهد. آنها معتقدند که حدود ۲۰ درصد از سلول‌های T می‌توانند به طور بالقوه برای چندین دهه زنده بمانند و کار کنند. هر چه سلول‌های T بیشتر زنده بمانند، برای فرد مفیدتر است.

یافته‌ها نشان می‌دهد که این واکسن می‌تواند نویدبخش باشد. با این حال، هنوز مشخص نیست که آیا این سلول‌های T عمر فرد را افزایش می‌دهند یا خیر و اگر چنین است، تا چه حد این کار را می‌کنند. این گزینه‌ای است که در مراحل بعدی آزمایش‌ها باید بررسی شود. تنها دو نفر از بیمارانی که به واکسن پاسخ داده بودند، در طی سه سال پیگیری، با عود مجدد سرطان مواجه شدند. در مقایسه هفت نفر از هشت نفری که به درمان‌های واکسن پاسخ ندادند، با عود مجدد مواجه شدند.

از آنجایی که سلول‌های سرطانی لوزالعمده در انتشار زودرس مهارت دارند، ممکن است برخی از اندام‌ها سلول‌های سرطانی غیرقابل شناسایی را در خود جای دهند که در اسکن‌ها نشان داده نمی‌شوند، به این معنی که این تومورها درمان نمی‌شوند.

علیرغم عود مجدد در گروه کوچکی از بیماران، نتایج دلگرم کننده است. این مطالعات برای دستیابی به نتایج بیشتر و امیدوارکننده‌تر باید ادامه یابد.


نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
جزییات جدید از واریز معوقات فروردین بازنشستگان تامین اجتماعی بالای 20 میلیون تومان
ادعای دوباره ترامپ: زمان پایان جنگ اوکراین و توافق رسیده است
نتانیاهو به دنبال جلو انداختن تاریخ انتخابات است
باند زورگیری در غرب تهران منهدم شد
برنامه مسابقات ورزشی امروز شنبه 26 مهر 1404+ ساعت بازی پرسپولیس
دستگیری ضارب روحانی امام‌زاده یحیی+فیلم
علت کمای ملی پوش والیبال مشخص شد
افسانه‌ای بر بام جهان ؛ اولین زن ایرانی در باشگاه 8000 متری‌ها
آتشفشان تفتان بیدار شد؟
معمای جنگ و صلح در غزه
ایران و روسیه؛ داستان همگرایی بازیگران مستقل
تعظیم تهران به نام مقدس مریم
هیأت پارلمانی ایران عازم ژنو شد
انتقال 4 زندانی ایرانی از جمهوری آذربایجان به کشور
جنگ هیبریدی روسیه در اروپا
رئیس‌جمهور برزیل عملیات نظامی آمریکا در کارائیب را محکوم کرد
قطعنامه 2231 به‌طور قطعی منقضی و خاتمه یافته است
اجرا نکردن قانون حجاب، مخالفت با اصل حجاب نیست
ریزش هم‌زمان طلا، نقره، نفت و بیت‌کوین
تماشای بارش شهابی در شامگاه سه‌شنبه
احساس می‌کنیم با حمله اسرائیل به قطر به ما خیانت شد
وضعیت آب و هوا امروز شنبه 26 مهر+ وضعیت استان ها
پایان محدودیت‌های برجامی ایران با انقضای قطعنامه 2231
برجام تمام شد، ایران در مسیر جدید دیپلماسی مستقل
قاتلان خاموش ریه‌ها / عامل 85 درصد از سرطان‌های ریه کشف شد
طراحی هوشمند پپتیدها برای مقابله با مقاومت آنتی‌بیوتیکی
چهره پنهان مریخ: بادهایی به تندی 160 کیلومتر در ساعت
افق‌های تازه‌ای در پزشکی ترمیمی با رشد ساختارهای شبه‌جنین
کنار زدن موانع سنتی آموزش رشته کامپیوتر با استارتاپ CS12
کاربران اپ‌های هوش مصنوعی از یک میلیارد کاربر گذشت
8 نشانه‌ای که می‌گویند بدن‌تان بیش از حد خسته است
پیش‌بینی عفونت‌های تنفسی کودکان با هوش مصنوعی
اجساد کشته شدگان اسرائیلی بهانه‌ آزار فلسطینیان است
رقابت عشقی خونین / پسر جوان در دعوا بر سر یک دختر کشته شد
محبوبیت بالای پوتین بر اساس نظرسنجی اخیر روسیه
درخواست اعدام برای نخست‌وزیر سابق بنگلادش
حمایت قاطع شورای امنیت از دولت لبنان
نامه ایران، روسیه و چین به سازمان ملل درباره قطعنامه 2231
رسوایی‌های شاهزاده کار دستش داد
قتل عمد در تصادفات مربوط به خودروهای با چراغ زنون صحت ندارد
با وجود تمدید آتش بس صورت گرفت؛ حمله هوایی پاکستان به پکتیکا افغانستان
اعلام قوی‌ترین گذرنامه‌های جهان/ایران در رتبه چندم قرار دارند؟
طلایی‌پوشان سپاهان برنده از آبادان بیرون آمدند
ترکیه و سوریه درصدد گسترش توافق میان خود
تعطیلی مدارس تمام مقاطع مشهد فردا 26 مهر
فیلمبرداری با تلفن همراه از مسابقات لیگ برتر ممنوع شد
لحن ترامپ نرم شد/تعرفه‌های سنگین چین پایدار نخواهد بود
نتایج اولیه انتخابات نظام پزشکی اعلام شد؛ مشارکت بیش از 76 هزار نفر
بیانیه تند ایران در واکنش به ادعاهای ضدایرانی مقام انگلیس
وزیر خارجه: ایران تحت هیچ فشاری قرار نمی‌گیرد/حقوق حاکمیتی ایران قابل مذاکره نیست
X
آگهی تبلیغاتی