نورنیوز-گروه بین الملل: «دمیتری پسکوف» سخنگوی کرملین، امروز در واکنش به مذاکرات آمریکا و روسیه درباره صلح اوکراین و احیای شکل کلی روابط واشنگتن-مسکو که به میزبانی عربستان سعودی در ریاض برگزار شد، گفت که روسیه و آمریکا اقدامات بسیار مهمی در راستای حلوفصل صلحآمیز درگیری در اوکراین انجام دادهاند.
روز گذشته، هیاتهای دیپلماتیک روسیه با حضور «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه، «یوری اوشاکوف» دستیار رئیسجمهور این کشور، «کریل دیمیتریف» مدیر عامل صندوق سرمایهگذاری مستقیم روسیه، «مارکو روبیو» وزیر امور خارجه آمریکا، «مایک والتز» مشاور امنیت ملی این کشور و «استیو ویتکاف» فرستاده ویژه برای امور غرب آسیا در ریاض دیدار و درباره برنامهای برای صلح اوکراین و فراهم کردن مقدمات دیدار روسای جمهور آمریکا و روسیه گفتوگو کردند.
این جلسه به میزبانی «فیصل بن فرحان» وزیر خارجه عربستان و «موسی بن محمد العیبان» مشاور امنیت ملی عربستان سعودی برگزار شد.
در آستانه این نشست، «ولودیمیر زلنسکی» رهبر اوکراین، اعلام کرد که کییف دعوت نشده و تأکید کرد که «هر مذاکرهای درباره اوکراین که بدون حضور اوکراین برگزار شود، بینتیجه خواهد بود.»
پایتختهای اروپایی نگران گذاشته شدن از مذاکرات صلح اوکراین هستند و روز دوشنبه نیز در پاریس، نشستی اضطراری برای پاسخی هماهنگ نسبت به این اقدام آمریکا برگزار کردند.
خبرگزاری ریانووستی نوشته پسکوف، امروز، در جمع خبرنگاران درباره گفتوگوهای مسکو و واشنگتن راجع به برگزاری انتخابات در اوکراین گفت: مسلما، نمیتوان در مسکو و واشنگتن تصمیمی در این باره گرفت. برخی تبادل نظرها در این باره انجام میشود اما فراتر از این نمیرود.
«ژاکی هاینریش» خبرنگار شبکه فاکس نیوز در پی برگزاری مذاکرات آمریکا و روسیه در عربستان سعودی درباره صلح اوکراین گفت که مسکو و واشنگتن برنامهای سهمرحلهای ارائه کردهاند که شامل آتشبس، انتخابات در اوکراین و امضای توافق نهایی صلح است. او افزود که مسکو و واشنگتن شرایط برگزاری انتخابات در اوکراین را یکی از شروط مهم روند موفقیتآمیز صلح در اوکراین میدانند.
پسکوف همچنین گفت که مسکو هیچ درخواستی برای هیچ گونه تماسی از سوی «امانوئل ماکرون» رئیسجمهور فرانسه دریافت نکرده است.
ساعاتی پیش، ماکرون گفته بود که «آماده» گفتوگو با «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه است.
سخنگوی کرملین همچنین درباره تعیین مذاکرهکنندگان روسی در گفتوگوهای ریاض با طرفهای آمریکایی گفت: در وهله اول، طرف آمریکایی به ما اطلاع خواهد داد که چه کسی مذاکرهکننده امور اوکراین با ما خواهد بود. پس از آن که آنها نماینده خود را انتخاب کنند، ما هم بر اساس این که او چه کسی خواهد بود، مذاکرهکننده مقابل او را انتخاب خواهیم کرد.
او همچنین بیان کرد که مشارکت احتمالی «ولادیمیر مدینسکی» دستیار رئیسجمهور روسیه در مذاکرات درباره اوکراین به تصمیم پوتین بستگی دارد.
پسکوف در ادامه اظهاراتش گفت که نشست میان پوتین و «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا مستلزم فراهم کردن مقدماتی از سوی وزارت امور خارجه روسیه است.
با این حال، پسکوف اشاره کرد که ممکن است مذاکرات ترامپ و پوتین پیش از پایان فوریه برگزاری شود.
او تاکید کرد که روابط روسیه و مسکو باید احیا شود، چراکه عمدا، توسط دولت قبلی آمریکا به آن آسیب وارد شد.
سخنگوی کرملین در پاسخ به سوالی درباره مذاکرات روز گذشته مسکو با واشنگتن گفت: این اولین گام است و طبعا، هنوز مسیری طولانی در پیش داریم. حل کردن همه چیز در مدت یک روز یا یک هفته دشوار است. بنابراین، هنوز راه زیادی داریم که دیروز اولین گام را در آن برداشتهایم، اگرچه گام بسیار مهمی بود.
او با گفتن این که روابط میان دو کشور، فعلا در وضعیت دشواری قرار دارد، بیان کرد: هنوز کارهای زیادی باید انجام بشود و اولین گام مهم برداشته شده است. هنوز خیلی زود است که از آنچه رخ داده، نتیجهگیری کنیم. سرعت امور بسیار خوب است و ذهنیتی کارآمد حاکم است. ذهنیت این است که به کارها ادامه بدهیم.
پسکوف با اشاره به اظهارات رئیسجمهور اوکراین که برای شرکت در این مذاکرات از او دعوت نشده بود، گفت: زلنسکی اظهارات متناقضی را در میان برقراری مذاکرت آمریکا-روسیه مطرح میکند.
سخنگوی کرملین بیان کرد: باید دید که رژیم کییف تا چه اندازه اراده سیاسی نشان خواهد داد؛ بسیاری از چیزها به این موضوع بستگی دارد. اما هنوز شاهد این هستیم که زلنسکی اظهارات متناقضی را بیان میکند. با این حال، گمان میکنم که دیر یا زود، موضع خود را مطرح خواهد کرد.
روسیه: کییف به دنبال حمله به هیاتهای دیپلماتیک ما در کشورهای اروپایی است
سرویس اطلاعات خارجی روسیه امروز (چهارشنبه) اعلام کرد کییف تلاش میکند تا مذاکرات را برای حل بحران اوکراین با انجام حملات تروریستی علیه هیاتهای دیپلمات روسیه در کشورهای اروپایی متوقف کند.
به گزارش ایسنا، سرویس اطلاعات خارجی روسیه در بیانیهای اعلام کرد، گزارشهایی در دسترس دارد که نشان میدهد کییف به دنبال انجام حملاتی علیه هیاتهای روسی در آلمان، کشورهای حوزه بالتیک، اسکاندیناوی، اسلواکی و مجارستان است.
به نقل از خبرگزاری ریانووستی، در ادامه این بیانیه همچنین آمده است: «ارتباط بین این کشورها و روسیه در پایینترین سطح خود است و تماسها بین سرویسهای ویژه در حوزه مقابله با ترویسم محدود شده است.»
زلنسکی: ترامپ در فضای دروغ پراکنی سیر میکند
ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین با عصبانیت از اظهارات رئیس جمهور آمریکا در مورد خود، گفت که دونالد ترامپ در فضای دروغ پراکنی سیر میکند.
زلنسکی امروز چهارشنبه در واکنش به اظهارات ترامپ مبنی بر اینکه محبوبیت زلنسکی بسیار پایین است، اعلام کرد: متاسفانه رئیس جمهور ترامپ که من به عنوان رهبر یک ملت برایش بسیار احترام قائل هستم، در فضای دروغ پراکنی سیر میکند.
زلنسکی در رابطه با گفتگوی وزرای خارجه آمریکا و روسیه در ریاض در مورد جنگ اوکراین، گفت که هر کشوری حق گفتگوی دو جانبه با عربستان را دارد، این حقیقت که آمریکا مذاکرات مستقیم با روسیه داشت، به انزوای طولانی مدت پوتین کمک کرد.
پوتین: روسیه هرگز از مذاکره درباره اوکراین امتناع نکرده است
رییس جمهور روسیه امروز در سخنانی اعلام کرد: دوستانمان در «بریکس» را از نتایج مذاکرات روسیه-آمریکا مطلع میکنیم.
ولادیمیر پوتین رییس جمهور روسیه امروز چهارشنبه در سخنانی گفت: نتایج مذاکرات ریاض را مثبت ارزیابی می کنم. بر اساس گزارش ها مذاکرات ریاض دوستانه بود. هیئت روسی گفته است که نمایندگان ایالات متحده در مذاکرات ریاض برای همکاری مشترک آماده بودند. بدون افزایش سطح اعتماد، حل و فصل بسیاری از مسائل از جمله بحران اوکراین غیرممکن است. هدف و موضوع مورد بحث در نشست ریاض بازگرداندن اعتماد بین روسیه و آمریکا بود. روسیه در امور اروپا و آمریکا دخالت نمی کند.
به گفته رییس جمهور روسیه، مسکو اولین گام را برای ازسرگیری همکاری با آمریکا در زمینه های مختلفی که منافع متقابل در آنها وجود دارد، از جمله غرب آسیا برداشته است.
ولادیمیر پوتین در این باره گفت: روسیه دوستان بریکس خود را از نتایج مذاکرات روسیه و آمریکا مطلع خواهد کرد. از دیدار با ترامپ خوشحال می شوم، اما این دیدار مستلزم آمادگی های لازم است. روسیه هرگز از مذاکره در مورد اوکراین امتناع نکرده است. تیم های روسیه و آمریکا باید برای دستیابی به راه حل های قابل قبول در مورد مسائل مختلف آماده می شوند.
وی اضافه کرد که ساعتی پیش به او اطلاع داده شد که نیروهای مسلح روسیه از مرز اوکراین در منطقه کورسک روسیه عبور کرده اند.
رئیس جمهور روسیه گفت که نیروهای مسلح کشورش در سراسر خطوط رزمی در حال پیشروی هستند.
این مقام روسیه اضافه کرد: آمریکا و روسیه (در مذاکرات دیروز در ریاض) توافق کردند تا هیئت های دیپلماتیک دوجانبه شان را بازگردانند.
پوتین ادامه داد که نیروهای مسلح اوکراین نمیتوانستند به طور مستقل یک حمله پهپادی به ایستگاه پمپاژ نفت «کروپوتکینسکایا» متعلق به کنسرسیوم خط لوله خزر که نفت را به ایالات متحده منتقل میکند، سازماندهی کنند. وی خاطرنشان کرد که چنین حملاتی بدون اطلاعات ماهواره ای غیرممکن است و افزود که اوکراین داده های اطلاعاتی ماهواره ای را منحصراً از غرب دریافت می کند.
ولادیمیر پوتین افزود: ترس کی یف در خصوص عدم حضورش در میز مذاکرات میان روسیه و آمریکا بی جا است.
پوتین اضافه کرد: به زودی با ولیعهد عربستان سعودی تماس خواهم داشت. روسیه از تماس با اروپایی ها و اوکراین امتناع نکرده است، این آنها بودند که تماس ها را متوقف یا ممنوع کردند. فعلاً نمی توان گفت چه زمانی دیدار با ترامپ انجام خواهد شد. نیروهای روسی در سراسر خط تماس جبهه در حال پیشروی هستند. گفتگوی میان روسیه و آمریکا نیاز به میانجیگر ندارد.
به گفته سرویس اطلاعات خارجی روسیه، اوکراین شاید تلاش کند تا در اسلواکی و مجارستان هم دست به حملاتی بزند.
بلومبرگ: اوکراین زمین سوخته است و عناصر کمیاب ندارد!
ترامپ سعی دارد اوکراین را وادار به پذیرش توافقی کند که بر اساس آن، کییف منابع معدنی کمیاب خود را در ازای دریافت کمکهای تسلیحاتی و امنیتی، به آمریکا میبخشد. با این حال، بررسیها نشان میدهد که در وهله اول، اوکراین چنین معادنی ندارد!
رسانه آمریکایی در مقالهای با اشاره به تنشهای اخیر میان واشنگتن و کییف بر سر یک قرارداد در حوزه مواد معدنی کمیاب، گزارش داد که تصور کاخ سفید درباره وجود این مواد کمیاب در اوکراین از اساس اشتباه است و اوکراین اصلا چنین مواد کمیابی را در اختیار ندارد.
به گزارش بلومبرگ، اوکراین زمین سوخته دارد، نه عناصر خاکی نادر و کمیاب. این رسانه آمریکایی ادعای «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا مبنی بر وجود منابع معدنی کمیاب در اوکراین را یک توهم توصیف کرد و یادآور شد که در سال ۲۰۱۰ نیز دولت آمریکا فکر میکرد ذخایر معدنی چند تریلیون دلاری در افغانستان یافته است، اما بعدها مشخص شد که این تنها یک توهم و خیالپردازی بوده است.
با وجود صحبتهایی که درباره پتانسیل ادعایی عظیم اوکراین مطرح شده، در این کشور هیچ ذخیرهای از عناصر خاکی کمیاب که ترامپ مدنظر دارد، وجود ندارد. در این گزارش آمده است: «تمرکز در اوکراین به عناصر نادر خاکی معطوف شده است، مجموعهای از ۱۷ عنصر که دانشآموزان شیمی دبیرستانی نامهای دشوار آنها را به خاطر دارند. این فهرست شامل عناصری مانند پراسئودیمیوم، دیسپروزیم و پرومتیم است.»
بلومبرگ با بیان اینکه این عناصر استفاده چندانی ندارند، تصریح کرد: «اهمیت این عناصر برای ترامپ از این حقیقت ناشی میشود که در حال حاضر چین انحصار عرضه جهانی این عناصر را در اختیار دارد.» این عناصر در مقادیر بسیار کم در آلیاژهای خاص استفاده میشوند و موادی ضروری برای کاربردهای فناوری پیشرفته و تولید تسلیحات هستند، اما کاربردهای آنها اغلب بسیار معمولیتر است. بهعنوان مثال، یک شرکت تولیدکننده لوازم خانگی در انگلیس از عنصر نئودیمیوم برای افزایش قدرت مکش جاروبرقیهای خود استفاده میکند!
ریشهیابی این ادعا
به گزارش رسانه آمریکایی، اوکراین که به دنبال راهی برای جلب نظر ترامپ بود، در ماه نوامبر یک «برنامه پیروزی» را به ترامپ ارائه کرد که در آن شدیداً درباره ظرفیت منابع معدنی این کشور اغراق شده بود؛ اما خیلی زود، کنترل این روایت از دست کییف خارج شد و ترامپ که همواره سعی دارد خود را یک تاجر موفق نشان دهد، در سوم فوریه با قاطعیت گفت که اوکراینیها «عناصر نادر خاکی بسیار ارزشمندی» دارند.
رئیسجمهور آمریکا گفت: «ما به دنبال توافقی با اوکراین هستیم که در آن عناصر نادر خاکی و چیزهای دیگر دریافت میکنیم.» او چند روز بعد در یازدهم فوریه، در مصاحبهای با فاکس نیوز درباره گفتگوهایش با مقامات اوکراینی گفت: «به آنها گفتهام که معادل ۵۰۰ میلیارد دلار عناصر نادر خاکی میخواهم!»
این در حالی است که به گزارش رسانه آمریکایی، اوکراین - بجز معادن کوچک اسکاندیوم - اساساً چنین ذخایر مهمی ندارد. سازمان زمینشناسی ایالات متحده اوکراین را در فهرست کشورهای دارای ذخایر این عناصر کمیاب قرار نداده و هیچ پایگاه داده دیگری که در صنعت معدن استفاده میشود نیز چنین ادعایی را تأیید نمیکند.
به گزارش بلومبرگ، ارزش کل تولید عناصر نادر خاکی در سراسر جهان در «یک سال» حدود ۱۵ میلیارد دلار است. این در حالی است که این مقدار با ارزش تولید نفت خام جهان در تنها «۲ روز» برابری میکند؛ بنابراین حتی اگر اوکراین ذخایر عظیمی از منابع معدنی کمیاب داشته باشد، باز هم این از نظر جغرافیای اقتصادی چندان ارزشمند نیست.
در این گزارش آمده است: «بیایید فرض کنیم که اوکراین قادر بود ۲۰ درصد از عناصر نادر خاکی جهان را تولید کند. این مقدار معادل حدود ۳ میلیارد دلار در سال میشد. برای رسیدن به رقم ۵۰۰ میلیارد دلاری که ترامپ مطرح کرد، ایالات متحده باید بیش از ۱۵۰ سال از تولیدات اوکراین را دریافت میکرد. مزخرف است!»
مواد خام عظیم در برابر عناصر نادر خاکی
به گزارش بلومبرگ، ۲ احتمال وجود دارد: نخست اینکه نگارنده این گزارش از اساس مرتکب یک اشتباه شده و اوکراین در واقع ذخایر عظیمی از عناصر نادر خاکی دارد. گزینه دیگر این است که ترامپ تصویر غلطی از ارزش معادن اوکراین دارد یا از عبارت اشتباهی استفاده کرده و منظورش از «عناصر نادر خاکی»، صرفاً مواد معدنی بوده است.
رسانه آمریکایی با تاکید دوباره بر اینکه اوکراین ذخایر عظیمی از عناصر نادر خاکی ندارد، تصریح میکند که این کشور معادن دیگری در اختیار دارد. پیش از آغاز جنگ، اوکراین مقادیر قابلتوجهی سنگآهن و زغالسنگ تولید میکرد و گرچه هیچیک از این ۲ ماده استراتژیک نیستند، اما اوکراین از طریق آنها درآمد مناسبی داشت؛ اما برخی از این معادن اکنون در مناطقی قرار دارند که تحت کنترل روسیه است.
شاید ترامپ «عناصر نادر خاکی» را با مفهوم بسیار گستردهتر «مواد معدنی حیاتی» اشتباه گرفته است. در میان عناصر موجود در دسته دوم، اوکراین دارای معادن تیتانیوم و گالیم است که هر ۲ ماده نسبتاً ارزشمند و از نظر استراتژیک مهم هستند، اما کنترل آنها تأثیر چشمگیری بر جغرافیای اقتصادی در سطح جهان ندارد. علاوه بر این، ارزش آنها به هیچ وجه به رقم ۵۰۰ میلیارد دلار که ترامپ به آن اشاره کرده، نمیرسد.
اکثر گزارشهایی که در این باره در فضای مجازی منتشرشدهاند، بر اطلاعات تاییدنشده و شایعات مبتنی هستند. بهعنوان مثال، در این گزارشها از یک منبع زمان شوروی بهعنوان یک معدن فعال از مواد معدنی کمیاب اشاره شده است، حالآنکه این معدن در ۵۰ سال گذشته حاصلی نداشته و نتوانسته فعالیت خود را آغاز کند، زیرا استخراج از آن تقریباً غیرممکن است.
به گزارش بلومبرگ، یکی از این اسناد که توسط نهادی منتسب به ناتو و با لوگوی این ائتلاف نظامی منتشر شده، مدعی است که اوکراین منابع انبوهی از عناصر خاکی کمیاب دارد. در گزارش این نهاد آمده است: «اوکراین بهعنوان یک تأمینکننده کلیدی بالقوه عناصر نادر خاکی مانند تیتانیوم، لیتیوم، بریلیوم، منگنز، گالیم و اورانیوم مطرح میشود…» حال آنکه به گزارش بلومبرگ، هیچیک از مواد مطرحشده در دستهبندی عناصر نادر خاکی قرار نمیگیرند. سخنگوی ناتو نیز در گفتگو با بلومبرگ تایید کرد که این گزارش صرفاً نظرات نویسندگان آن را منعکس کرده و نماینده سیاستهای ناتو نیست.
بلومبرگ هشدار داده است که شاید مشاوران ترامپ از گزارشهای دروغینی از این قبیل استفاده کردهاند تا او را قانع کنند که اوکراین ثروت معدنی عظیمی دارد؛ امری که بسیار ناامیدکننده بوده و نشاندهنده جهان ابزورد امروز است.
لاوروف: مذاکرات در ریاض، توجه ویژهای به موضوع اوکراین داشت
وزیر امور خارجه روسیه گفت، مسکو و واشنگتن در جریان مذاکرات خودشان در ریاض، توجه ویژهای به موضوع اوکراین داشتند.
، «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه امروز (چهارشنبه) گفت: «روسیه و ایالات متحده در مذاکرات ریاض توجه ویژهای به موضوع اوکراین داشتند.»
لاوروف در سخنرانی خود در دومای دولتی گفت: «ما به همراه همکارانمان در پارلمان به جامعه جهانی نشان میدهیم که هیچ جایگزینی برای ریشهکن کردن ریشههای بحران اوکراین وجود ندارد. رئیس جمهور ولادیمیر پوتین در گفتوگوی تلفنی با رئیسجمهور ترامپ در ۱۲ فوریه بر این نکته مهم تأکید کرد. و سهشنبه در دیدار خودمان با وزیر امور خارجه آمریکا با حضور دستیاران سیاست خارجی و امنیت ملی به این موضوع توجه ویژهای داشتیم.»
رئیس دستگاه دیپلماسی روسیه افزود: «طرف روسی به تفصیل توضیح داد که این موضوع در مورد از بین بردن تهدیداتی برای امنیت روسیه است که سالها با جذب اوکراین به سمت ناتو ایجاد شده بود؛ و نیاز به توقف اقدامات رژیم کییف که همه چیز مربوط به روسیه و فرهنگ روسیه را به شدیدترین شکل ممکن از بین نبرد.»
این دیپلمات روس همچنین تاکید کرد که دیدار هیاتهای روسیه و آمریکا در ریاض نشاندهنده تمایل طرفها برای ایجاد شرایط برای بازسازی و گسترش شراکت روسیه و آمریکاست.
لاوروف گفت: «همانطور که مذاکرات دیروز نشان داد، حرکت به سمت عادیسازی روابط در همه جهات آغاز شده است. حداقل یک آمادگی، یک آمادگی اعلام شده برای آغاز این حرکت و حل و فصل نه تنها بحران اوکراین، بلکه برای ایجاد شرایط برای بازسازی و گسترش مشارکت در حوزه تجاری، اقتصادی، ژئوپلیتیکی بین روسیه و ایالات متحده وجود دارد.»
به گزارش ایرنا، وزیر امور خارجه روسیه افزود: «در جریان این مذاکرات، ایالات متحده برای رفع موانع پروژههای اقتصادی بالقوه و بسیار امیدوارکننده با روسیه ابراز علاقه کرده است. در همین حال پاکسازی میراث جو بایدن، رئیسجمهور سابق آمریکا برای ایجاد شرایط برای ایجاد مشارکت با آمریکا در تجارت و سیاست ضروری است.»