×
اقتصادی
شناسه خبر : 213438
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1403/12/01 ساعت 12:24
چالش‌های جدی بودجه 1404؛ هزینه‌های جاری سر به فلک می‌زند!

نورنیوز بودجه سال ۱۴۰۴ را بررسی می کند؛

چالش‌های جدی بودجه 1404؛ هزینه‌های جاری سر به فلک می‌زند!

بودجه 1404 کشور با چالش‌های جدی مواجه است؛ از افزایش نگران‌کننده هزینه‌های جاری گرفته تا کاهش بودجه‌های عمرانی و وابستگی بیشتر به منابع استقراضی.

نورنیوز-گروه اقتصادی: بررسی‌های جدید از مرکز پژوهش‌های مجلس و بانک مرکزی نشان می‌دهد که دولت در تلاش است تا وابستگی به نفت را کاهش دهد، اما همچنان با شکاف‌های بزرگی در منابع درآمدی و هزینه‌ها روبه‌رو است که می‌تواند پیامدهای اقتصادی جدی به همراه داشته باشد.

بررسی‌های انجام شده در بخش رویکردها و منابع و مصارف بودجه ۱۴۰۴ نشان می‌دهد که بودجه سال آینده کشور با چالش‌های ساختاری و افزایش نگران‌کننده هزینه‌های جاری روبه‌روست. مطابق این بررسی‌ها، مصارف عمومی دولت برای سال ۱۴۰۴ با رشد ۹۳ درصدی همراه خواهد بود، درحالی‌که بودجه شرکت‌های دولتی نیز افزایشی ۷۰ درصدی را تجربه می‌کند. این روند افزایشی نشان‌دهنده وابستگی بیشتر دولت به منابع استقراضی و کاهش سهم اعتبارات عمرانی است که می‌تواند اجرای پروژه‌های زیرساختی را به مخاطره بیندازد.

شکاف میان هزینه‌های جاری و منابع درآمدی

یکی از مهم‌ترین چالش‌های بودجه سال آینده، افزایش شدید هزینه‌های جاری در برابر منابع درآمدی محدود است. بودجه عمومی دولت با رقمی بالغ بر ۵۳۸۴ هزار میلیارد تومان بسته شده است که ۴۹۵۶ هزار میلیارد تومان آن مربوط به منابع و مصارف عمومی است. با این حال، رشد هزینه‌های جاری و ثابت ماندن یا کاهش درآمدهای پایدار، دولت را بیش از پیش به استقراض و انتشار اوراق بدهی سوق می‌دهد. این مسئله، علاوه بر افزایش بدهی‌های عمومی، فشار مضاعفی بر نظام مالی کشور وارد خواهد کرد.

کاهش سهم بودجه عمرانی و چالش‌های توسعه‌ای

در سال‌های اخیر، سهم اعتبارات هزینه‌ای از بودجه عمومی روندی ثابت داشته، اما سهم اعتبارات عمرانی رو به کاهش بوده است. در بودجه ۱۴۰۴ نیز این روند ادامه دارد و دولت برای جبران هزینه‌های جاری، بودجه عمرانی را کاهش داده است. درواقع، کاهش اعتبارات تملک دارایی‌های سرمایه‌ای و افزایش وابستگی به تملک دارایی‌های مالی نشان‌دهنده این است که پروژه‌های عمرانی کشور در آینده با کمبود منابع مواجه خواهند شد.

کاهش وابستگی به نفت در بودجه ۱۴۰۴ 

یکی از نکات مهم در بررسی بودجه سال آینده، تغییرات وابستگی به درآمدهای نفتی است. طبق بررسی‌ها، سهم نفت در منابع بودجه عمومی کشور نسبت به سال گذشته با کاهش قابل توجهی روبه‌رو شده است. در بودجه ۱۴۰۴، دولت تلاش کرده است تا وابستگی به درآمدهای نفتی را کاهش دهد و به سمت استفاده از منابع غیرنفتی، مانند مالیات و واگذاری دارایی‌های دولتی، حرکت کند.

این تغییر در حالی است که در سال گذشته، نفت هنوز نقش پررنگی در تأمین منابع مالی کشور ایفا می‌کرد. کاهش سهم نفت در بودجه سال آینده، اگرچه اقدامی مثبت در جهت تنوع منابع درآمدی کشور محسوب می‌شود، اما همچنان وابستگی به نفت در بخش‌های مختلف اقتصادی کشور محسوس است.

به‌طور خاص، وابستگی به نفت در بودجه ۱۴۰۴ حدود ۵ درصد کاهش یافته و از ۳۲ درصد در سال گذشته به ۲۷ درصد در سال جاری رسیده است. این تغییر هرچند نشان‌دهنده تلاش برای کاهش اتکا به درآمدهای نفتی است، اما همچنان چالش‌های اساسی در این زمینه وجود دارد.

تأثیرات تغییرات مجلس بر بودجه

مجلس شورای اسلامی در تصویب مرحله اول بودجه ۱۴۰۴ تغییراتی را اعمال کرد که برخی از آن‌ها تأثیرات مستقیمی بر منابع و مصارف بودجه داشته است. به‌عنوان مثال، اعتبارات قانون هدفمندی یارانه‌ها با افزایش ۱۲۳ هزار میلیارد تومانی مواجه شد و دولت مکلف شد تا منابع مستقلی برای جبران قدرت خرید خانوارهای کم‌درآمد پیش‌بینی کند. همچنین، افزایش ۲۰ درصدی مستمری مددجویان کمیته امداد و بهزیستی باعث شد اعتبارات مربوط به این حوزه ۲۰ هزار میلیارد تومان افزایش یابد.

افزایش بدهی‌ها و فشار بر بخش مالی

یکی دیگر از تغییرات مهم، افزایش سرمایه بانک‌های دولتی به میزان ۲۰۰ هزار میلیارد تومان است که در قالب تملک دارایی‌های مالی در بودجه لحاظ شده است. این اقدام گرچه می‌تواند به تقویت سرمایه بانک‌ها کمک کند، اما از سوی دیگر موجب افزایش تعهدات دولت و وابستگی بیشتر نظام بانکی به حمایت‌های دولتی خواهد شد.

علاوه بر این، مجلس دولت را مکلف کرده است که برای تسویه بدهی‌های خود به شرکت‌های تولیدکننده برق و پیمانکاران، از طریق انتشار اوراق مالی و واگذاری دارایی‌های دولتی اقدام کند. در مجموع، این تصمیمات نشان‌دهنده افزایش نقش بدهی در تأمین منابع مالی کشور است که در صورت ادامه این روند، فشارهای اقتصادی بیشتری به دولت تحمیل خواهد شد.

ضرورت اصلاحات اساسی در ساختار بودجه

بررسی‌های مرکز پژوهش‌های مجلس و تحلیل‌های اقتصادی بانک مرکزی نشان می‌دهد که برای جلوگیری از افزایش بدهی‌های دولت و تأمین منابع پایدار، لازم است اصلاحات اساسی در ساختار بودجه انجام شود.

کاهش وابستگی به استقراض، افزایش درآمدهای پایدار از محل مالیات و کاهش هزینه‌های غیرضروری از جمله اقداماتی است که می‌تواند تعادل نسبی در منابع و مصارف بودجه ایجاد کند. در غیر این صورت، روند فعلی منجر به فشارهای بیشتر بر اقتصاد کلان کشور و افزایش چالش‌های مالی دولت خواهد شد.


نظرات

آخرین اخبار
هشدار عراقچی نسبت به توقیف دارایی‌هایی ایران
نگرانی و حیرت اسرائیل از سرعت ایران در بازسازی زیرساخت‌ها
تجاوز مجدد ارتش آمریکا به خاک ایران؛ انفجارهای متعدد در اهواز و سقوط هواگرد ناشناس در قشم
رویترز: اسرائیل نگران توافق هسته‌ای میان آمریکا و عربستان است
هشدار ایران به شورای امنیت : سکوت در برابر تجاوز آمریکا خطرناک است
عقب‌نشینی ترامپ؛ از تهدید به «نابودی زیرساخت» تا «توقیف دارایی»
با این 6 عادت ساده، حال جسم و روانتان را بهتر کنید
در جلسه 2 ساعته فدراسیون والیبال با پیاتزا چه گذشت؟
محکومیت 8 کشور عربی و اسلامی علیه اقدامات رژیم صهیونیستی در مسجدالاقصی
هشدار یمن به ترامپ؛ تکرار ماجراجویی نظامی با پاسخ سخت روبه‌رو می‌شود
فرود پرحادثه هواپیمای مسافربری در نیجریه + فیلم
ادعای تازه ترامپ درباره ایران: آنها دوست دارند کاری انجام دهند
عراقچی در پاسخ به روبیو: چشم بستن بر واقعیت‌های میدانی، هزینه سنگین‌تری دارد
هشدار تهران به همسایگان؛ اگر ادعای سنتکام دروغ است، رسما تکذیب کنید
سیستان و بلوچستان زیر هجوم باد و گردوخاک
آخرین آمار شهدا و مجروحان حملات هوایی آمریکای متجاوز
تهران و بغداد؛ گام تازه برای تعمیق روابط همه‌جانبه
پیام تسلیت پزشکیان برای درگذشت استاد شیرمحمد اسپندار
معجزه صلح در زندان بندرعباس؛ روایتِ گذشت از طناب دار پس از 27 سال
هوای اراک در آستانه وضعیت خطرناک قرار گرفت
میکروب‌های دهان چه نقشی در آرتروز دست دارند؟
درخواست 70 نماینده انگلیس برای اقدام علیه اسرائیل
محسن رضایی: پاسخ ایران به حملات زیرساختی، تصاعدی و شدید است
تکذیب اعدام خواهران رحیمی در اصفهان
امتحانات نهایی در هرمزگان طبق جدول زمان‌بندی برگزار خواهد شد
اختیارات جنگی ترامپ؛ مجلس نمایندگان تصویب کرد ولی در سنا رای نیاورد
آلمان دو شناور خود را از دریای سرخ خارج می‌کند
کاخ سفید: توافق هسته‌ای با عربستان منوط به عادی‌سازی روابط با اسرائیل است
قیمت نفت از مرز 100 دلار عبور کرد
سرخپوشان برای آماده‌سازی فصل جدید عازم ترکیه شدند
واکنش کنایه‌آمیز قالیباف به قیمت نفت
جنایت خانوادگی در آذرشهر؛ مرد 72 ساله همسرش را به قتل رساند
چرا مقصد بعدی دیپلماسی ایران، قلب اوراسیا شد؟
گاز برای خودرو‌ها رایگان شد
تجاوز دوباره آمریکا به خاک ایران/ پاسخ مقتدرانه نیروهای مسلح به دشمن در کویت و اردن
سلیمی: پاسخ یک ضربه آمریکا باید چند ضربه باشد
ذوق‌زدگی نتانیاهو از شرط ترامپ برای هسته‌ای شدن عربستان
دستیابی جدید دانشمندان به درمان صرع
بیش از 9300 خدمت درمانی رایگان در اربعین
تکذیب تعویق کنکور از سوی وزیر آموزش و پرورش
حسن خادم، نویسنده «اقیانوس آرام» درگذشت
مامور آمریکایی به افشای اطلاعات سفرهای ونس مظنون شد
برقراری امنیت در همه مرزها/ هیچ‌ خللی در تردد زائران ایجاد نشده است
قرارداد اجاره می‌تواند بالاتر از حد افزایش 25 درصد امضا شود؟
مخبر: شعله‌های آتش آمریکا دامن همه جهان را می‌گیرد
شرط ترامپ برای توافق هسته‌ای با عربستان
امضای اسناد مشترک همکاری ایران و عراق
بازگشایی پناهگاه‌ها در اراضی اشغالی از بیم حملات احتمالی ایران
محدودیت ترافیکی کندوان و آزادراه تهران-شمال جمعه 2 مرداد
دیالوگ تاریخی مسی و یامال پس از شکست آرژانتین