×
سیاسی
شناسه خبر : 213400
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1403/12/01 ساعت 09:20
ایران تولیدکننده خالص‌سازی هلیوم از گاز طبیعی می‌شود

ایران تولیدکننده خالص‌سازی هلیوم از گاز طبیعی می‌شود

رئیس سازمان انرژی اتمی تصریح کرد که با بهره‌برداری از طرح پایلوت استحصال و خالص‌سازی هلیوم از گاز طبیعی و پس از آن با احداث نخستین کارخانه تولید این محصول، جمهوری اسلامی ایران به جرگه تولیدکنندگان خالص‌سازی هلیوم از گاز طبیعی ملحق خواهد شد.

نورنیوز-گروه‌سیاسی: طرح پایلوت استحصال و خالص‌سازی هلیوم از گاز طبیعی با حضور محمد اسلامی، معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی، جمعی از معاونان سازمان و کارکنان صنعت هسته‌ای به بهره‌برداری رسید.

با توجه به اهمیت استراتژیک هلیوم در صنایع مختلف، متخصصان پرتلاش سازمان انرژی اتمی در پایان تابستان ۱۴۰۱، فاز امکان‌سنجی اولیه و طراحی مفهومی واحد استحصال، خالص‌سازی و مایع‌سازی گاز هلیوم را به اتمام رساندند و با دستور اسلامی طراحی و ساخت این واحد در نیمه دوم سال ۱۴۰۱ به‌طور رسمی آغاز شد.

برای انجام فاز طراحی پایه، قراردادی میان سازمان انرژی اتمی و دانشگاه صنعتی شریف به امضا رسید و هم‌زمان به‌منظور بررسی صحت طراحی پایه و گردآوری اطلاعات مورد نیاز برای تکمیل فاز طراحی تفصیلی، سازمان انرژی اتمی ایران اقدام به طراحی، ساخت و راه‌اندازی پایلوت استحصال و خالص‌سازی گاز هلیوم از گاز طبیعی کرد.

از مهم‌ترین فعالیت‌های قابل اجرا در این طرح پایلوت می‌توان به بررسی شرایط عملیاتی مختلف در استحصال هلیوم از گاز طبیعی در برج‌های تقطیر برودتی، بررسی شرایط عملیاتی گوناگون در خالص‌سازی هلیوم در برج‌های تقطیر برودتی، بررسی شرایط عملیاتی مختلف واحد آمایش خوراک با استفاده از روش‌های مبتنی بر جذب سطحی، استخراج داده‌های تعادلی گاز- مایع در سیستم‌های چندجزئی متان/ نیتروژن/ هلیم در دما‌های پایین، بررسی عملکرد مبدل‌های لوله‌ای و یا صفحه‌ای فین‌دار برای مایع‌سازی گاز طبیعی و اندازه‌گیری مقدار دقیق هلیوم در خوراک، جریان‌های میانی و محصول نهایی این طرح پایلوت اشاره کرد.

گاز هلیم در راکتور‌های هسته‌ای به‌عنوان خنک‌کننده، در ردیاب‌ها، لیزر هلیوم - نئون، مطالعات فیزیک بنیادی، صنایع فضایی، جوشکاری، غواصی، ساخت نیمه‌هادی و فیبر نوری و بالن‌های تحقیقاتی کاربرد دارد؛ هلیوم مایع نیز با دمای جوش حدود ۴.۲K به عنوان خنک‌کننده به‌طور گسترده‌ای دردستگاه‌های MRI مورد استفاده قرار می‌گیرد.

در حال حاضر هلیوم تنها از ذخایر گاز طبیعی دنیا استحصال شده، پس از خالص‌سازی در واحد‌های مایع ساز به هلیوم مایع تبدیل می‌شود.

کشور‌های تولیدکننده هلیوم، مانندآمریکا، قطر و روسیه، نقش کلیدی در تامین این ماده دارند؛ براساس مطالعات انجام‌شده حدود ۱۷ درصد از ذخایر هلیوم جهان متعلق به ایران است.

اسلامی، در آیین افتتاح و بهره‌برداری از طرح پایلوت استحصال و خالص‌سازی هلیوم از گاز طبیعی گفت: روز بسیار خرسند‌کننده‌ای است و خداوند متعال را شاکرم که با تلاش‌های ارزشمند همکاران ما و نیز تیم پشتیبانی که در زنجیره فعالیت سازمان نقش ایفا می‌کنند، موفق شدیم برای نخستین‌بار طرح پایلوت استحصال و خالص‌سازی هلیوم از گاز طبیعی را رونمایی کنیم.

وی در ادامه گفت: امروز شاهد افتتاح و بهره‌برداری از طرح پایلوت استحصال و خالص‌سازی هلیوم از گاز طبیعی بودیم؛ با بهره‌برداری از این طرح و پس از آن با احداث نخستین کارخانه تولید این محصول، جمهوری اسلامی ایران به جرگه تولیدکنندگان خالص‌سازی هلیوم از گاز طبیعی ملحق خواهد شد.

اسلامی با اشاره به اینکه بهره‌برداری از طرح پایلوت استحصال و خالص‌سازی هلیوم را باید گام مقدماتی در این عرصه به‌شمار آوریم، گفت: با توجه به نقشه راه تهیه شده و هماهنگی با وزارت نفت نسبت به احداث کارخانه با ظرفیت تعریف شده‌ای اقدام خواهیم کرد؛ این دانش فنی با همکاری یکی از دانشگاه‌های کشور به‌دست آمده و همه اقلام و تجهیزات مورد نیاز در سازمان انرژی اتمی ساخته و توسط شبکه مهندسی داخلی کشور تامین شده است.

وی یادآوری کرد: این اقدام کاملا توسط جوانان ایرانی به سرانجام رسیده و این طرح شامل دانش فنی و مهندسی و نیز تجهیزات داخلی است؛ کشور با تکیه بر توان بومی وارد این صنعت شده است و ظرفیتی که ایجاد خواهیم کرد قادر است نیاز سالانه کشور را تامین کند و از واردات بی‌نیاز شویم.

رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: در گام‌های تکمیلی می‌توانیم نسبت به صادرات این محصول اقدام کرده و سرمایه‌گذاری‌های بزرگ‌تری داشته باشیم؛ در این مسیر کشور می‌تواند در راستای اقتصاد دانش‌بنیان از سهم درآمدی و بازار مصرف داخلی و صادراتی برخوردار شود؛ این محصول در صنایع گوناگون کاربرد دارد؛ استحصال و خالص‌سازی هلیوم را گام راهبردی برای کشور می‌دانیم، زیرا هم پاسخگوی نیاز‌های داخلی است و هم می‌تواند موجب حضور و سهم ایران در بازار‌های جهانی شود.

برنامه‌ریزی سالانه برای استحصال و خالص‌سازی ۲۲ تن هلیوم از گاز طبیعی

محمد قنادی مراغه، معاون برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی سازمان انرژی اتمی نیز درباره این طرح اظهار کرد: امروز طرح پایلوت استحصال و خالص‌سازی هلیوم از گاز طبیعی افتتاح شد؛ خوشبختانه این طرح در کوتاه‌ترین زمان ممکن به نتیجه رسیده است.

قنادی در ادامه گفت: این طرح با لطف پروردگار متعال و حمایت‌های بی‌دریغ رئیس سازمان انرژی اتمی و کارکنان به نتیجه رسیده است؛ همه تجهیزات این طرح در داخل سازمان انرژی اتمی طراحی و ساخته شده است.

انرژی+اتمی
 

وی با بیان اینکه گام‌های اساسی و برنامه‌ریزی‌های مناسبی در زمینه صنعتی‌سازی این طرح برداشته شده است، تاکید کرد: این طرح را باید گام مهمی در زمینه استحصال و خالص‌سازی هلیوم از گاز طبیعی در مقیاس صنعتی دانست؛ خوشبختانه طراحی اولیه و پایه این طرح براساس ظرفیت ۲۲ تن در سال به اتمام رسیده است و برای افتتاح کارخانه صنعتی، برنامه‌ریزی لازم را انجام خواهیم داد.

قنادی مراغه با اشاره به اینکه یکی از دانشگاه‌های کشور در به ثمر رسیدن این طرح با سازمان انرژی اتمی همکاری داشته است، گفت: از مسئولان و کارکنان این دانشگاه و نیز همکاران خود در سازمان انرژی اتمی بابت به ثمر رسیدن این طرح قدردانی می‌کنیم؛ بدون تردید می‌توانیم در مقیاس صنعتی نیز نیاز کشور به گاز هلیوم را تامین کنیم.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
مدیریت جدید خلیج فارس بر مدار فرمان رهبر معظم انقلاب
احتمال شنیدن صدای انفجارهای کنترل شده در عسلویه
ازسرگیری پروازهای رشت- مشهد و بالعکس
جو کنت: اسرائیل امریکا را برای جنگ متقاعد کرد
دیدار اعضای فراکسیون وفاداری به مقاومت لبنان با سفیر ایران در بیروت
سی ان ان:تقریبا همه سایت‌های نظامی آمریکا در خاورمیانه تخریب شده اند
سودجویان بازار خودرو را آشفته کردند
فرماندهی کل سپاه: کارگران پیشران‌ پیشرفت عزت و عظمت کشور
مخالفت ترامپ با ضرب‌الاجل 60 روزه برای جنگ با ایران
دیدار فیدان با رئیس سازمان الحشد الشعبی عراق
توقف ساخت‌وساز غیرمجاز در حریم یک اثر تاریخی در لرستان
شهادت 14 نفر در عملیات پاکسازی مهمات
ترور امام جماعت حرم حضرت زینب (ع) در سوریه
ترامپ در دستیابی به اهداف جنگ علیه ایران ناکام مانده است
جسد مرد مفقودی در سد شاه‌قاسم بویراحمد کشف شد
محاصره دریایی آمریکا پرخطر و کم‌دستاورد است
8 مصدوم در تصادف زنجیره‌ای محور آذرشهر-گنبرف
61 درصد آمریکایی‌ها مخالف اقدام نظامی علیه ایران
امارات با خروج از اوپک تنش نفتی با عربستان را آغاز کرد
رایزنی تلفنی عراقچی و لاوروف
چین: تنگه هرمز باید هرچه سریع‌تر بازگشایی شود
5 کشته در سانحه سقوط هواپیما در تگزاس
واردات خودرو ممنوع نیست
موزه هنرهای معاصر تهران میزبان نمایشگاه «هنر و جنگ» می شود
کشف 8000 فشنگ جنگی در شهرستان شوش
دلافوئنته: یامال را برای مراحل حذفی نگه می‌داریم
ناوشکن آمریکایی در اقیانوس آرام آتش گرفت
تحریم سه صرافی ایرانی از سوی آمریکا
معلمان و کارگران ستون فقرات عرصه فرهنگ و اقتصاد هستند
تعرفه واردات خودرو از اتحادیه اروپا 25 درصد شد
دستگیری قاتل در پیشوا در کمتر از یک ساعت
حمله به مدرسه میناب، یک جنایت جنگی از پیش طراحی شده
حملات بی سابقه حزب‌الله به اهداف نظامی رژیم صهیونیستی
نگرانی سازمان جهانی بهداشت از فروپاشی نظام سلامت در غزه
معاون صدراعظم آلمان: به توصیه‌های ترامپ نیازی نداریم
صعود فوتسالیست های دائم‌پناه مشهد به لیگ برتر
رونمایی چین از جدیدترین ابررایانه خود
فلسطین، اینفانتینو را سنگ روی یخ کرد
محکومیت حمله به راهبه در قدس از سوی رهبران مسیحی
زمین؛ عجیب‌ترین سیاره منظومه شمسی!
پایان مرگبار یک درگیری ملکی در لنگرود
پاسخ برلین به تهدید نظامی ترامپ
پایان دور رفت فینال سوپرلیگ گلف با برد ملی‌حفاری اهواز
نورنما | میم مثل معلم مثل میهن
تمرینات ریکاوری ملی‌پوشان برگزار شد
پزشکیان: شرکت‌های پیمانکاری جمع شوند
بازسازی فوری صنایع آسیب‌دیده کلید خورد
عارف: موحد نماد روحیه پهلوانی بود
رئیس فدراسیون فوتبال ایران:فیفا از امریکا هراس دارد
آبادانی ایران بدون تلاش کارگران میسر نیست