×
بین الملل
شناسه خبر : 213274
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1403/11/30 ساعت 11:15
توافق تسلیحاتی ترامپ-مودی؛ آغاز رقابت تسلیحاتی جدید در جنوب آسیا؟

رستم ضیائی*

توافق تسلیحاتی ترامپ-مودی؛ آغاز رقابت تسلیحاتی جدید در جنوب آسیا؟

ایالات متحده و هند در چارچوب یک تحول راهبردی که می‌تواند معادلات ژئوپلیتیکی جنوب آسیا را تحت تأثیر قرار دهد، اقدام به تعمیق همکاری‌های دفاعی دوجانبه کرده‌اند.

نورنیوز-گروه بین الملل:در این زمینه، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، و نارندرا مودی، نخست‌وزیر هند، از طرحی جامع برای توسعه روابط نظامی میان دو کشور رونمایی کرده‌اند.

یکی از ابعاد مهم این همکاری، فروش جنگنده‌های پیشرفته اف-۳۵ به هند است که بیانگر گسترش تعاملات راهبردی واشنگتن و دهلی‌نو در حوزه دفاعی و امنیتی می‌باشد. اگرچه این اقدام با هدف افزایش قابلیت‌های بازدارندگی هند صورت گرفته است، اما از منظر امنیت منطقه‌ای، می‌تواند به تغییر موازنه قوا در جنوب آسیا منجر شود.

این امر همچنین نگرانی‌هایی را در خصوص تشدید رقابت تسلیحاتی و افزایش تنش‌های ژئوپلیتیکی در منطقه، به‌ویژه در ارتباط با پاکستان، برانگیخته است.

ائتلاف دفاعی میان ایالات متحده و هند تا حدی ناشی از نگرانی‌های مشترک این دو کشور در خصوص گسترش نفوذ چین در منطقه هند-و-پاسفیک است. ایالات متحده با تقویت توانمندی‌های نظامی هند، به‌دنبال ایجاد تعادلی راهبردی در برابر چین است. در عین حال، هند به‌منظور تنوع بخشیدن به منابع تأمین تسلیحات خود که به‌طور سنتی بر تجهیزات روسی متمرکز بوده، تلاش دارد تا فناوری‌های غربی را به‌عنوان بخشی از استراتژی دفاعی خود ادغام کند.

این تغییر در سیاست تأمین تسلیحات از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، به‌ویژه با توجه به چالش‌هایی که هند در زمینه تأمین قطعات یدکی و به‌روزرسانی تجهیزات دفاعی از روسیه با آن روبه‌رو است. با این حال، این همکاری دفاعی پیامدهای قابل توجهی برای ثبات منطقه‌ای دارد. پاکستان، که همسایه و رقیب دیرینه هند است، توافق تسلیحاتی ایالات متحده و هند را تهدیدی مستقیم برای امنیت خود می‌داند.

در طول تاریخ، هند و پاکستان در زمینه رقابت‌های استراتژیک به‌ویژه در حوزه هسته‌ای درگیر بوده‌اند. ورود تسلیحات پیشرفته‌ای همچون اف-۳۵ می‌تواند این رقابت را تشدید کرده و به احتمال زیاد منجر به شروع یک مسابقه تسلیحاتی شود. در واکنش به تحولات اخیر در محیط امنیتی، پاکستان به بازنگری در استراتژی هسته‌ای خود پرداخته است.

گزارش‌های اخیر نشان می‌دهند که پاکستان در حال توسعه فناوری موشک‌های بالستیک دور برد است که احتمالاً به‌عنوان تدابیری متقابل در برابر توانمندی‌های نظامی تقویت‌شده هند طراحی شده‌اند.

هند و پاکستان هر دو کشورهای دارای تسلیحات هسته‌ای هستند و سابقه‌ای طولانی از تنش‌ها و درگیری‌های نظامی میان این دو کشور وجود دارد. ورود تسلیحات نظامی پیشرفته می‌تواند آستانه تشدید بحران‌ها را کاهش داده و احتمال بروز اشتباهات محاسباتی را افزایش دهد.

علاوه بر این، هزینه‌های مالی ناشی از رقابت تسلیحاتی می‌تواند منابع مورد نیاز برای توسعه اقتصادی و اجتماعی را از کشورهای مذکور منحرف کرده و به تبع آن، بر ثبات و رفاه بلندمدت آن‌ها تأثیر منفی بگذارد.

به گزارش «Modern Diplomacy» برای کاهش این ریسک‌ها، ضروری است که بازیگران منطقه‌ای در فرآیند گفت‌وگوهای سازنده و اقدامات اعتمادسازی مشارکت کنند. همچنین چارچوب‌های بین‌المللی و مداخلات دیپلماتیک می‌توانند نقش مهمی در تقویت ثبات ایفا کنند و اطمینان حاصل نمایند که تقویت توان دفاعی به اقدامات تهاجمی تبدیل نشود.

پژوهشگر روابط بین الملل*


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
یونیسف: از آغاز 2025 هر هفته یک کودک فلسطینی به شهادت رسیده است
ونزوئلا ایالت پنجاه و یکم ایالات متحده آمریکا می شود؟
تجاوز توپخانه‌ای رژیم صهیونیستی به خاک سوریه
کارگردان اربای حلقه ها نخل طلای افتخاری کن را دریافت کرد
رویترز: حملات متعدد عربستان به ایران در طول جنگ رمضان
سخنگوی کرملین: سفر ترامپ به روسیه در دستور کار نیست
آیا هانتاویروس مانند کرونا پاندمی می‌شود؟
کمک بشر دوستانه آمریکا؟ هرگز!
الجزیره: 112 کشور به قطعنامه آمریکا درباره تنگه هرمز پیوستند
گوشی طلایی؛ کلاهبرداری جدید ترامپ از آمریکایی‌ها
گفت وگوی تلفنی ترامپ و رئیس امارات متحده عربی، تحولات منطقه محور گفت وگوها
شهادت یک فلسطینی در حمله پهپادی اسرائیل به مرکز غزه
وقوع دو زمین‌لرزه در پردیس، تهران و کرج/ هلال احمر: تاکنون خسارتی گزارش نشده است
بقائی: آنچه بر ملت صلح‌دوست ایران تحمیل شده یک جنگ متعارف نیست
تسهیل در فرآیند شماره‌گذاری خودروها
نوراینفو | نماز آیات چگونه خوانده می‌شود؟
چگونه نماز آیات بخوانیم؟
نوراینفو | مدیریت روانی کودکان در زمان وقوع زلزله
عراقچی: فقدان حسن‌نیت و عدم صداقت آمریکا مهمترین مانع برای پایان قطعی جنگ است
کشف بقایای موشک‌های هدایت‌شونده و پایگاه مشکوک در صحرای نجف
رایزنی بغداد و اسلام‌آباد برای امنیت انتقال سوخت با ایران
ترامپ عازم چین شد
آتش‌سوزی در مقر ارتش اسرائیل در پی حمله پهپادی حزب‌الله
فولاد مبارکه واردکننده ورق می‌شود
اکبر عبدی بر اثر سکته قلبی در ICU بستری شد/مهران غفوریان: برای اکبر عبدی دعا کنید
نورنما | الگوی جدید مدارس هیئت امنایی با مشارکت اجرا می شود
رد ادعای بی‌اساس کویت در رابطه با 4 شهروند ایرانی
یک منبع آگاه: تحقق شروط پنج‌گانه ایران برای ورود به دور دوم مذاکرات
نورنما | افزایش هزینه تولید: دارو تا 300 درصد گران شد
پاسخ ترامپ به انتقاد گراهام: پاکستانی‌ها عالی هستند
تخلیه مجروحان ارتش اسرائیل با بالگرد در پی عملیات‌های انتحاری مقاومت لبنان
گراهام به دنبال میانجیگر دیگری به جز اسلام آباد
نورنما | بازسازی 40 هزار واحد آسیب دیده در دستور کار قرار گرفت
نورنما | تسهیل روند رسیدگی به خودروهای آسیب دیده در جنگ و اعزام کارشناس پلیس به پارکینگ ها
تأکید پاکستان و چین بر امنیت تنگه هرمز و برقراری آتش‌بس پایدار در منطقه
طوفان و گردوخاک در تهران با چند مصدوم/ وزش باد به 55 کیلومتر بر ساعت رسید
نورنما | افزایش هزینه تولید: دارو تا 300 درصد گران شد
روسیه: فشار غرب برای تحریم انرژی مسکو «استثمارگرانه» است
نورنما | افزایش بودجه بیمه ها برای جلوگیری از گرانی دارو و کاهش پرداختی مردم ضروری است
«مرد سه‌هزار چهره» در راه تلویزیون/ بازگشت مسعود شصت‌چی
شکست پروژه نظامی ترامپ علیه ایران به روایت سناتور دموکرات
اعتراض ضدجنگ در سنای آمریکا/جلسه بودجه جنگ علیه ایران مختل شد
سفیر ایران در پکن: آمریکا نمی‌تواند روابط تهران و چین را تضعیف کند
پکن میزبان ترامپ؛ گفت‌وگو درباره ایران و تایوان
عقب‌نشینی از شعار سرنگونی به میز مذاکره
انتقاد تند عضو کمیسیون صنایع مجلس از گرانی خودرو/ قوه قضائیه ورود کند
افشاگری جو کنت از پشت‌پرده شکست طرح‌های ضدایرانی واشنگتن
روسیه از آزمایش موفق موشک پیشرفته «سارمات» خبر داد
غریب‌آبادی: صلح با ادبیات تحقیر و امتیازگیری اجباری ساخته نمی‌شود
توقف 6 ماهه 20 هزار پرواز لوفت‌هانزا