×
سیاسی
شناسه خبر : 213252
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1403/11/30 ساعت 09:43
جایگاه جوان ایرانی در دفاع نرم‌افزاری

احسان صالحی*

جایگاه جوان ایرانی در دفاع نرم‌افزاری

رهبر معظم انقلاب درسخنرانی روز دوشنبه،مخاطب اصلی بیانات خود را که ناظر بر ضرورت مقابله با تهدیدهای نرم‌افزاری علیه ایران بود،جوانان معین کردند؛ اماچرا موضوع و نقطه‌ثقل این نزاع، جوان ایرانی است و مقابله با تهدید نرم در گرو نقش‌آفرینی مؤثر او است؟

نورنیوز-گروه سیاسی: رهبر معظم انقلاب درسخنرانی روز دوشنبه،مخاطب اصلی بیانات خود را که ناظر بر ضرورت مقابله با تهدیدهای نرم‌افزاری علیه ایران بود،جوانان معین کردند؛ اماچرا موضوع و نقطه‌ثقل این نزاع، جوان ایرانی است و مقابله با تهدید نرم در گرو نقش‌آفرینی مؤثر او است؟

علت روشن است، همان‌قدر که پایبندی نسل جوان یک جامعه به باورها و ارزش‌های خود یک فرصت است و می‌تواند موتور حرکت و پیشرفت باشد،گسست اعتقادی و ارزشی و پشت‌کردن به عناصر هویتی باعث تهدید و عامل عقبگرد است.

سال۱۳۹۴و درایام منتهی به توافق هسته‌ای، باراک اوباما رئیس‌جمهوروقت آمریکا درپاسخ به سؤالی درباره این‌که چرا محدودیت‌های هسته‌ای ایران دائمی نیست ومثلا با گذشت ۱۰ سال برخی از این محدودیت‌ها منقضی می‌شود، آرزوی خود یعنی تغییر رویکرد ایران انقلابی تا آن زمان به‌دست نسل جدید را به زبان آورد و گفت: «در داخل ایران باید ‌گذارصورت بگیرد،حتی اگر تدریجی باشد‌؛ گذاری که طی آن درک شود که شعار مرگ بر آمریکا و انکار هولوکاست و تهدید اسرائیل و کارهایی از این دست، از ایران، در چشم بخش اعظم جهانیان، کشوری طردشده می‌سازد. و امید من این است که چنین اتفاقی بیفتد. چنین امری نیازمند تغییر در سیاست و رهبری ایران است، تغییر طرز فکر در زمینه‌ رویکرد ایران به بقیه جهان و رویکردشان به کشورهایی مثل ایالات متحده. شاید همین نسل جدید باشد که بتواند این امر را محقق کند.»

جمله پایانی او یعنی رقم‌خوردن تغییر مطلوب آمریکا به دست نسل جدید، کلید فهم حجم انبوهی از طراحی‌ها و هزینه‌های سنگین برای اثرگذاری بر جوان ایرانی است. در واقع، دشمنِ ایرانِ مستقل و پیشرفته، امیدوار بوده و هست که کاری را که او نتوانسته در میدان نبردهای سخت و نیمه‌سخت با جنگ و تحریم و ترور به سرانجام برساند، از طریق «نفوذ نرم فرهنگی» و «تغییر باور و رفتار»، به دست خود جوانان ایران انجام دهد و جوان ایرانی، کشورش و دنیا را آن‌‌گونه ببیند و بخواهد که رئیس کاخ سفید می‌خواهد. محل اصلی نزاع، هسته‌ای و موشک نیست، بلکه فکر و مغزافزار جوان ایرانی است.

استعمار فرانو، مایل‌تر است قلب و مغز جوانان یک کشور را تسخیر کند تا زمین‌شان را.راهبرد تبلیغاتی در این نزاع، بازنمایی ایران به‌عنوان «زمین سوخته» است. کمپین «زمین سوخته» با بمباران مداوم ذهن مخاطب ایرانی به‌خصوص نسل جوان، درپی آن است که با شکل‌دهی تصویری از دست‌رفته از ایران، مخاطب را در دوراهی مهاجرت یا مبارزه برای بازپس‌گیری قراردهد.

جریان تبلیغاتی ایران‌ستیز، هیچ نقطه سفید یا امیدوارکننده‌ای درذهن مخاطب خود باقی نمی‌گذارد و او را به صورت مستمر هدف پیام‌هایی از جنس خشم، نفرت و ناامیدی قرار می‌دهد. هدف از این کمپین، تبدیل‌کردن جوان ایرانی به عنصری بی‌تفاوت و یا پرخاشگر و در واقع تولید تهدید از فرصت «جوان» است.

درحوادث سال۱۴۰۱، این کمپین با مشارکت‌دادن همه ظرفیت‌های ضد ایران به صورت ترکیبی وبا بکارگیری انواع ظرفیت‌های رسانه‌ای اجرا شد و با وجودشکست پروژه آشوب اماخط تبلیغاتی«زمین سوخته» متوقف نشد.درمقابل این طراحی هدفمند، دستگاه‌های رسانه‌ای و هنری کشور هم باید هدفمند و منسجم عمل کنند.

دغدغه تأمین امنیت روانی جامعه و صیانت از افکار عمومی در ماه‌های گذشته به صورت مکرر از زبان رهبرمعظم‌انقلاب مطرح شده است. رفع این دغدغه باید به صورت دو‌ستونی دنبال شود. از سویی، مجموعه‌های رسانه‌ای و تبلیغاتی کشور نیازمند افزایش هماهنگی و درعین حال آسیب‌شناسی هستند. باید با شناخت مخاطب و نیازهای او، سهم و نقش هر یک از سطوح تبلیغاتی برای پاسخ به نیازها و مقابله با تهدیدهای نرم مشخص شود.

 از سوی دیگر، در این جنگ که محور و موضوع آن دستکاری افکار عمومی و به‌خصوص جوان ایرانی است، نیازمند ایجاد مدلی از «دفاع مردمی» هستیم. همچنان‌که در دفاع مقدس، حضور مردم بود که ورق را برگرداند و یک جنگ به معنی واقعی جهانی علیه ایران را شکست داد، و در هر میدان دیگر نیز این حضور مردمی بوده است که تهدیدها را دفع کرده است، درعرصه رسانه وتبلیغات نیزراهی به جز فعال‌سازی ظرفیت‌های مردمی و به‌خصوص جوان برای مقابله باکمپین زمین سوخته نداریم.نقش جوان ایرانی برای زمین‌گیر‌کردن پروژه ادراکی زمین‌سوخته، جایگزین‌پذیر نیست.

 البته طراحی برای به‌میدان‌آوردن ظرفیت‌های مردمی و انسجام‌بخشی به آنها، وظیفه دستگاه‌های مسئول در امر تبلیغات است همچنان‌که در جنگ تحمیلی، آنچه موجب بهره‌وری حضور مردمی شد، آموزش، سازماندهی و جهت‌دهی داوطلبان به وسیله سازمان رزم کشور بود.

* کارشناس مسائل سیاسی


جام جم
نظرات

آخرین اخبار
چرا تئاتر «یک خودآگاه مسحور» از جشنواره فجر حذف شد؟
اتحادیه اروپا: کانال‌های دیپلماتیک با ایران باز می‌ماند
استقلال به پرداخت 5 میلیارد تومان به گل‌گهر محکوم شد
ابراز نگرانی شی جین‌پینگ از شرایط پیچیده و آشفته بین‌المللی
نگرانی یونیسف درباره یک میلیون کودک غزه
آیا تحریم‌ها بخشی از جنگ جهانی سوم هستند؟
قاتل مسلح 5 نفر در بندرعباس به دام افتاد
چرا بدون علوم انسانی، واقعیت ناآرامی‌ها را نمی‌فهمیم؟
آیا روی نقره سرمایه‌گذاری کنیم؟
چرا آمریکا و اسرائیل باید به کشورمان غرامت بدهند؟
واکنش غیرمنتظره ام‌باپه به شکست مقابل بنفیکا
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز پنجشنبه 9 بهمن 1404+ جدول
طارمی ساخت و المپیاکوس برد / شامی دراماتیک در اروپا
تمام پاداش فرهنگیان بازنشسته 1404 یکجا پرداخت شد
غیبت رئال در جمع برترین‌ها؛ هجوم انگلیسی‌ها به مرحله حذفی
نفس تهران بعد از 6 روز تازه شد
سوگند وفاداری ارتش و پلیس به رئیس جمهور موقت ونزوئلا
برنامه مسابقات ورزشی امروز 9 بهمن 1404+ جدول پخش
عصبانیت عراقی‌ها از مداخله‌جویی‌های ترامپ
در دیدار نخست وزیر انگلیس با رئیس جمهور چین چه گذشت؟
آمریکا یک نفتکش توقیفی ونزوئلا را برمی‌گرداند
روز سیزدهم
آماری عجیب از مهاجرت معکوس اسرائیلی‌ها
جزئیات سقوط مرگبار هواپیمای مسافربری کلمبیا
حماس: هرگز موافق تسلیم یا خلع سلاح مقاومت نیستیم
قالیباف: مذاکره در سایه جنگ به تنش ها دامن می زند
مدیوم شات | جشنواره فیلم فجر، راوی امید و رؤیای ملی
جدول فیلم‌های سینمایی امروز تلویزیون |پنجشنبه 9 بهمن
جزئیات اقدامات حمایتی دولت برای جبران خسارت مشاغل دیجیتال
جزئیات نامه ایران به سازمان ملل در واکنش به جنگ‌طلبی ترامپ
وضعیت آب و هوا امروز پنجشنبه 9 بهمن+ وضعیت استان ها
رمزگشایی از هشدار کم سابقه شمخانی؛ آن‌چه گفته نشد، مهم‌تر از آن‌چه نوشته شد!
این خرچنگ دریایی یک دستیار شخصی هوش مصنوعی است!
آماده‌سازی نهایی فضانوردان آرتمیس2 برای سفر تاریخی به ماه
رونمایی از هدفون‌های پیشرفته با مواد نانویی در نمایشگاه CES 2026
دانشمندان یک رایانه قدرتمند را درون«نخ» جا دادند!
آیا نوشیدن چای برای سلامتی مفید است؟
«جایزه ملی گردشگری ایران» برگزار می‌شود
کنسرسیوم اروپایی مواد دوبعدی را با لیزر وارد دنیای صنعتی نیمه‌هادی‌ کرد
بیانیه 11 کشور در محکومیت تخریب مقر «آنروا» توسط رژیم صهیونیستی
هشدار نجباء به ترامپ: تعرض به مرجعیت به منزله صدور فتوای جهاد است
اعلام آمادگی حماس برای واگذاری اداره غزه به کمیته تکنوکرات فلسطینی
شهادت یک فلسطینی به دست نظامیان اسرائیلی در جنوب قدس
انجام آزمایشی کاپوتاژ خودروهای زائران از مرز خسروی
انتصاب «حمیدرضا بخشی» به عنوان رئیس دانشگاه شاهد
دادستان کل ونزوئلا: بازداشت مادورو نقض بی‌سابقه حقوق بین‌الملل است
پورمحمدی: همبستگی ملت رکن اصلی اقتدار ملی در شرایط کنونی است
ابلاغیه کمیته انضباطی برای سرمربی شمس آذر و بازیکن ذوب آهن
واکنش تازه اوباما به سرکوب مردم آمریکا در مینه‌سوتا
مردم عراق در حمایت از حاکمیت کشورشان تظاهرات کردند