×
بین الملل
شناسه خبر : 213239
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1403/11/30 ساعت 08:48

صباح زنگنه*

سفر امیر قطر به ایران بر چه محورهایی متمرکز است؟

آغاز به کار ترامپ و تهدیدهایی که او درحال مطرح کردن است علناً باعث به چالش کشیده شدن روابط ایالات‌متحده با کشورها شده است. یکی از این چالش‌ها، روابط آمریکا با ایران است. مواضعی که ترامپ درخصوص ایران اتخاذ کرده برای ناظران بین‌المللی گیج‌کننده شده است؛ چراکه او از یک‌سو سخنان امیدوارکننده می‌زند و همزمان هم فهرستی از تهدیدهای خود را مطرح می‌کند.

نورنیوز-گروه سیاسی: روابط ایران و قطر باید یک نوع مناسبات قوی و حساس قلمداد شود و رفت‌وآمدها هم برای تقویت روابط دو طرف نقش زیادی دارد. مشورت کردن میان دو کشور به گذر و عبور از بحران‌های منطقه‌ای و بین‌المللی کمک خواهد کرد و می‌تواند نقش مشخصی را ایفا کند.

باید توجه شود که قطر یکی از چند کشوری است که در میانجیگری بین حماس و اسرائیل نقش ایفا می‌کند و حضور مسئولان حماس در قطر هم این نقش را عملی و پررنگ‌تر کرده است. ایران هم نسبت به توافقاتی که قرار است میان حماس و اسرائیل شکل بگیرد، حساسیت دارد و پیگیر مسائل این‌چنینی است.

این درحالی است که دونالد ترامپ درحال اصرار بر اجرای یک طرح خطرناک است و از سوی دیگر لجاجت نتانیاهو در مقابل ایستادگی حماس باعث شده تا وضعیت پیچیده شود و حتی این مسائل بر روند تبادل اسرا تاثیر گذاشت و کارشکنی و تعلل اسرائیل هم مشهود است.

رفت‌وآمدهای مقامات ایالات‌متحده به اسرائیل و منطقه هم عملاً در جهت تحکیم مواضع تل‌آویو پیش می‌رود و این موضوع می‌تواند به بحران جدید در سطح منطقه و فلسطین بدل شود.

از سویی باید توجه شود که آغاز به کار ترامپ و تهدیدهایی که او درحال مطرح کردن است علناً باعث به چالش کشیده شدن روابط ایالات‌متحده با کشورها شده است. یکی از این چالش‌ها، روابط آمریکا با ایران است. مواضعی که ترامپ درخصوص ایران اتخاذ کرده برای ناظران بین‌المللی گیج‌کننده شده است؛ چراکه او از یک‌سو سخنان امیدوارکننده می‌زند و همزمان هم فهرستی از تهدیدهای خود را مطرح می‌کند.

این روند باعث می‌شود که دولت‌ها نتوانند بفهمند که ماهیت سخنان ترامپ چیست و اساساً قرار است چه اتفاقی رخ دهد. با این شرایط، مشورت کردن و گفت‌وگو کردن می‌تواند نقاط تاریک مواضع آمریکا را روشن کند و این درحالی است که حملات و تهدیدهایی که ترامپ انجام داده شامل کشورهای منطقه و حتی متحدین آن هم می‌شود.

 به همین جهت گاهی متحدان آمریکا هم نمی‌دانند که او قرار است چگونه رفتار کند یا اینکه نمی‌دانند، موضعی که وی اتخاذ کرده چگونه قرار است به خروجی برسد. برخی از سران منطقه که ادعاها یا تهدیدهای ترامپ آنها را بیشتر تحت فشار قرار داده (مانند مصر و اردن) سعی کردند، مواضع خود را در لفافه بیان کنند و در جایی هم مخالفت علنی خود را با طرح‌های ترامپ به‌خصوص نگاه او درباره غزه اعلام کردند. در چنین شرایطی نیاز به بحث و بررسی میان سران کشورها و ارزشیابی برای پاسخگویی به این تهدیدها بیش از هر زمان دیگر احساس می‌شود.

در این راستا باید توجه کرد که سفر امیر قطر به تهران مهم قلمداد می‌شود و در این میان برخی‌ها فکر می‌کنند که او احتمالاً حامی پیامی خواهد بود. اما باید توجه شود که ردوبدل کردن پیام‌ها میان ایران و آمریکا هیچ‌ وقت قطع نشده و نمایندگی ایران در سازمان ملل فعال است و کانال سوئیس هم در این میان کار خود را انجام می‌دهد. در این راستا برخی از افراد و دولت‌ها احساس می‌کنند که می‌توانند، نقشی در این خصوص ایفا کنند و حتی کمک کنند و به نظر می‌رسد که این سفرها بیشتر به مسائل دوجانبه و هماهنگی‌های منطقه‌ای توجه خواهد داشت. بر این اساس سفر امیر قطر به تهران را هم می‌توان در این راستا قلمداد کرد.

* سفیر و نماینده پیشین ایران در سازمان همکاری اسلامی


هم میهن
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
نیم کیلو طلا در انتظار کاربران؛ کمپین مشترک روبیکا و ملی‌گلد آغاز شد
تمدید فرصت ثبت‌نام کتب درسی تا 30 شهریور
ابلاغ دستورالعمل جدید تنظیم بازار خودرو + جزئیات
محرومیت سنگین جام اتحادیه برای لوئیس سوارز
انتقاد از طرح مسکن 15 متری/رکود بی سابقه بازار مسکن در 50 سال اخیر
سقف وام خرید خودرو جانبازان تعیین شد
ثبت‌نام نکردن در سامانه املاک مساوی است با قبض برق نجومی
نظام نوین جهانی در حال ظهور است
باشگاه استقلال همچنان درگیر مطالبات سنگین بازیکنان و مربیان پیشین
طرح صلح احتمالی واشنگتن برای پایان جنگ روسیه و اوکراین
حملات اسرائیل به غزه/ شهادت 21 نفر دیگر/تخریب کامل برج مسکونی «السوسی»
کنسرت قربانی باز هم تمدید شد
شمار قربانیان زلزله افغانستان به 3 هزار نفر افزایش یافت
سن سکته قلبی در ایران 10 سال پایین‌تر از اروپا
کاراته‌کاها 6 مدال در چین درو کردند
پزشکیان: با منابع موجود، چه، کجا و چگونه بکاریم، اولویت اول جهاد کشاورزی است
حکم قطعی قصاص برای قاتل خبرنگار ایرنا صادر شد
قیمت مرغ در بازار به زودی کاهش می‌یابد
رشد 19 هزار واحدی شاخص کل بورس تهران در آغاز هفته
مراکش اولین تیم آفریقایی صعودکننده به جام جهانی 2026 شد
آغاز مانور چندملیتی بریکس با مشارکت ایران و اندونزی
اژه‌ای در دیدار با عمار حکیم: ملت ایران بیش از هر زمان دیگری متحد است
دیدار لاریجانی و عمار حکیم با محوریت همکاری‌های ایران و عراق
قیمت طلا و سکه امروز شنبه 15 شهریور 1404 + جدول
سخنگوی آموزش و پرورش: در سال تحصیلی جدید کمبود معلم نداریم/آموزش مجازی فقط در شرایط اضطرار
کاهش خاموشی‌ها تا آخر شهریور ماه
قیمت دلار امروز شنبه 15 شهریور 1404
هشدار رئیس سابق موساد علیه نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی
دومین خرید لالیگایی تراکتور کیست؟
سقف وام‌های بانکی افزایش یافت
2700 نفر در تصادفات شهریور ماه جان باختند/ثبت 166 میلیون سفر تابستانی در کشور
عبور مصرف روزانه بنزین از مرز 140 میلیون لیتر
تخت‌جمشید امروز میزبان ارکستر ارمنستان است
وحدت کلید پیروزی جهان اسلام
عارف به دیدار معاون اول‌های دولت‌های قبل رفت
استقلال در آستانه جذب یک مهاجم خارجی از بین دو گزینه
نورنما | اجرای زیبای آهنگ باران می‌بارد امشب، با فلوت توسط جنگلبان
رونمایی از ربات‌های هوشمند دو طبقه پست در کشور
پوتین: روسیه پیشتاز تولید موتورهای هوایی و موشکی است
شناسایی و دستگیری قاتل مشهدی پس از 14 سال فرار
صندوق بازنشستگی فولاد و صندوق بازنشستگی کشوری تجمیع می شوند
ام‌باپه دومین گلزن تاریخ فرانسه شد
قیمت خودرو امروز شنبه 15 شهریورماه 1404 + جدول
سازمان بازرسی به ناترازی انرژی ورود کرد
پوستر نوستالژیک مس رفسنجان برای دیدار دوستانه با پرسپولیس
زلنسکی: پوتین خودش به کی‌یف بیاید
کنگره باید اختیارات جنگی ترامپ را محدود کند
پزشک قلابی با 15 شاکی/ قربانیان؛ زنان مبتلا به بیماری خاص
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران(78) «بهمن»
رئیس پارلمان لبنان: طرح انحصار سلاح ارتش صلح داخلی را تضمین می‌کند
X
آگهی تبلیغاتی