×
بین الملل
شناسه خبر : 213239
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1403/11/30 ساعت 08:48
سفر امیر قطر به ایران بر چه محورهایی متمرکز است؟

صباح زنگنه*

سفر امیر قطر به ایران بر چه محورهایی متمرکز است؟

آغاز به کار ترامپ و تهدیدهایی که او درحال مطرح کردن است علناً باعث به چالش کشیده شدن روابط ایالات‌متحده با کشورها شده است. یکی از این چالش‌ها، روابط آمریکا با ایران است. مواضعی که ترامپ درخصوص ایران اتخاذ کرده برای ناظران بین‌المللی گیج‌کننده شده است؛ چراکه او از یک‌سو سخنان امیدوارکننده می‌زند و همزمان هم فهرستی از تهدیدهای خود را مطرح می‌کند.

نورنیوز-گروه سیاسی: روابط ایران و قطر باید یک نوع مناسبات قوی و حساس قلمداد شود و رفت‌وآمدها هم برای تقویت روابط دو طرف نقش زیادی دارد. مشورت کردن میان دو کشور به گذر و عبور از بحران‌های منطقه‌ای و بین‌المللی کمک خواهد کرد و می‌تواند نقش مشخصی را ایفا کند.

باید توجه شود که قطر یکی از چند کشوری است که در میانجیگری بین حماس و اسرائیل نقش ایفا می‌کند و حضور مسئولان حماس در قطر هم این نقش را عملی و پررنگ‌تر کرده است. ایران هم نسبت به توافقاتی که قرار است میان حماس و اسرائیل شکل بگیرد، حساسیت دارد و پیگیر مسائل این‌چنینی است.

این درحالی است که دونالد ترامپ درحال اصرار بر اجرای یک طرح خطرناک است و از سوی دیگر لجاجت نتانیاهو در مقابل ایستادگی حماس باعث شده تا وضعیت پیچیده شود و حتی این مسائل بر روند تبادل اسرا تاثیر گذاشت و کارشکنی و تعلل اسرائیل هم مشهود است.

رفت‌وآمدهای مقامات ایالات‌متحده به اسرائیل و منطقه هم عملاً در جهت تحکیم مواضع تل‌آویو پیش می‌رود و این موضوع می‌تواند به بحران جدید در سطح منطقه و فلسطین بدل شود.

از سویی باید توجه شود که آغاز به کار ترامپ و تهدیدهایی که او درحال مطرح کردن است علناً باعث به چالش کشیده شدن روابط ایالات‌متحده با کشورها شده است. یکی از این چالش‌ها، روابط آمریکا با ایران است. مواضعی که ترامپ درخصوص ایران اتخاذ کرده برای ناظران بین‌المللی گیج‌کننده شده است؛ چراکه او از یک‌سو سخنان امیدوارکننده می‌زند و همزمان هم فهرستی از تهدیدهای خود را مطرح می‌کند.

این روند باعث می‌شود که دولت‌ها نتوانند بفهمند که ماهیت سخنان ترامپ چیست و اساساً قرار است چه اتفاقی رخ دهد. با این شرایط، مشورت کردن و گفت‌وگو کردن می‌تواند نقاط تاریک مواضع آمریکا را روشن کند و این درحالی است که حملات و تهدیدهایی که ترامپ انجام داده شامل کشورهای منطقه و حتی متحدین آن هم می‌شود.

 به همین جهت گاهی متحدان آمریکا هم نمی‌دانند که او قرار است چگونه رفتار کند یا اینکه نمی‌دانند، موضعی که وی اتخاذ کرده چگونه قرار است به خروجی برسد. برخی از سران منطقه که ادعاها یا تهدیدهای ترامپ آنها را بیشتر تحت فشار قرار داده (مانند مصر و اردن) سعی کردند، مواضع خود را در لفافه بیان کنند و در جایی هم مخالفت علنی خود را با طرح‌های ترامپ به‌خصوص نگاه او درباره غزه اعلام کردند. در چنین شرایطی نیاز به بحث و بررسی میان سران کشورها و ارزشیابی برای پاسخگویی به این تهدیدها بیش از هر زمان دیگر احساس می‌شود.

در این راستا باید توجه کرد که سفر امیر قطر به تهران مهم قلمداد می‌شود و در این میان برخی‌ها فکر می‌کنند که او احتمالاً حامی پیامی خواهد بود. اما باید توجه شود که ردوبدل کردن پیام‌ها میان ایران و آمریکا هیچ‌ وقت قطع نشده و نمایندگی ایران در سازمان ملل فعال است و کانال سوئیس هم در این میان کار خود را انجام می‌دهد. در این راستا برخی از افراد و دولت‌ها احساس می‌کنند که می‌توانند، نقشی در این خصوص ایفا کنند و حتی کمک کنند و به نظر می‌رسد که این سفرها بیشتر به مسائل دوجانبه و هماهنگی‌های منطقه‌ای توجه خواهد داشت. بر این اساس سفر امیر قطر به تهران را هم می‌توان در این راستا قلمداد کرد.

* سفیر و نماینده پیشین ایران در سازمان همکاری اسلامی


هم میهن
نظرات

آخرین اخبار
برنامه مسابقات ورزشی امروز 30 اردیبهشت 1405+ جدول پخش
آیا سفر پوتین به پکن آغاز آرایش جدید قدرت‌هاست؟
همه کشتی‌های ناوگان جهانی صمود توسط اسرائیل توقیف شدند
قاتل الهه حسین‌نژاد به دار مجازات آویخته شد + جزئیات جنایت
زاخارووا: تهدید به حملات مجدد علیه ایران وحشتناک است
آغاز آزمایشی حرکت قطار مشهد- سنندج از 6 خرداد
کاهش چشمگیر طلاق در فارس
اردوغان: تنگه هرمز باید در اسرع وقت بازگشایی شود
امضای حدود 40 سند همکاری میان روسیه و چین
از ابتدای سال 10 نوزاد خارجی در رویان متولد شدند
رشد سه برابری اعتبارات مدارس عشایری
توقف الطلبه منصوریان مقابل الکرما در لیگ عراق
هوش مصنوعی به کمک بیماران حرکتی آمد
تاکید معاون وزیر راه بر عزمی جدی برای بازسازی و ارتقای زیرساخت‌های صنعت هوانوردی
گفت وگوی وزیر خارجه آمریکا با دبیرکل سازمان ملل درباره تنگه هرمز
بقائی: سابقه بدعهدی آمریکا در قبال ایران، بیش از 73 سال است
آرسنال پس از 22 سال قهرمان لیگ‌برتر شد
نیروی هوایی در جنگ علیه ایران 42 هواگرد را از دست داده است
هلاکت معاون فرمانده گروهان اسرائیلی در جنوب لبنان
ابهام در روایت آمریکا از سقوط هواپیمای سوخت‌رسان بر فراز عراق
نشست مشترک وزارت خارجه و راه برای رفع موانع تجارت و ترانزیت منطقه‌ای
حکم پرونده پژمان جمشیدی صادر شد
سازمان ملل: 206 حادثه نقض آتش‌بس در جنوب لبنان
توکلی: تنها راه شکست دشمن دعاست
قاهره: راه‌حل نظامی درباره ایران وجود ندارد
شکایت پرسپولیس از سرمربی استقلال
بختیاری‌زاده: چرا روی کریم باقری زوم نکردند؟
یک الگوی چهاربخشی در پنج بار عقب‌نشینی
لژیونرها چه زمانی به اردوی تیم ملی در ترکیه ملحق می شوند؟
حضور ناتو در تنگه هرمز به دو ماه بعد موکول شد
وزیر رژیم صهیونیستی ترکیه را کشور متخاصم دانست
ناگفته های مخبر از روز حادثه بالگرد شهید رئیسی و نگرانی رهبر انقلاب
وزیر خارجه آمریکا راهی هند می‌شود
محیط‌زیست تهران: منشأ گرد و غبار هنوز مشخص نشده است
سپاه از انفجار کنترل‌شده در محدوده باقرشهر خبر داد
ادعاهای متناقض ونس درباره ایران؛ از تهدید نظامی تا دم زدن از بازآرایی روابط
مترو و اتوبوس تا هفته آینده رایگان است
مترو برا چه کسانی رایگان می‌ماند؟
رئیس الحشد الشعبی با سفیر انگلیس درباره تحولات منطقه گفت‌وگو کرد
صدها زائر ایرانی به‌زودی حج ‌می‌رسند
دیدار و رایزنی غریب‌آبادی و سفیر چین در تهران
مسکو: تمرکز ما بر تحولات خاورمیانه و وضعیت پیرامون تنگه هرمز است
آمریکا یک صرافی ایرانی و 19 کشتی مرتبط با صادرات نفت ایران را تحریم کرد
امارات مدعی پرواز پهپادها از خاک عراق به‌سوی «البراکه» شد
تعیین ضرب‌الاجل یک هفته‌ای برای ایران به‌منظور آمدن پای توافق!
رییس بازرسی سازمان اداری: رضایت‌ مردم از خدمات دستگاه‌های اجرایی نامطلوب است
طرح انتخابات تناسبی مجلس به کارگروه تخصصی کمیسیون امور داخلی ارجاع شد
صادرات چای مجاز شد
جنگ خاورمیانه رونق‌بخش صنعت توریسم در جنوب اروپا و مراکش
حمله حزب‌الله به سکوی گنبد آهنین رژیم صهیونیستی