×
سیاسی
شناسه خبر : 212846
تاریخ انتشار : شنبه 1403/11/27 ساعت 08:54
مذاکره با امریکا و توجه به لایه‌های متفاوت آن !؟

سیدعطا‌‌الله مهاجرانی*

مذاکره با امریکا و توجه به لایه‌های متفاوت آن !؟

هیچ کس با نفس مذاکره با دشمن از بنیاد مخالف نیست. دلایل متعدد و متنوع تاریخی و دینی و عقلانی و تجربی می‌توان برشمرد که دشمنان با یکدیگر مذاکره کرده‌اند. اما مذاکره با آمریکا از چنان اهمیت و حساسیتی برخوردار است که باید جهات مختلف و لایه‌های متفاوت آن را با دقت و تأمل سنجید و بررسی کرد.

نورنیوز-گروه سیاسی: ظاهرا مانند موسی و عصا هرگاه سخن از مذاکره با امریکا به میان می‌آید،  مقاله مذاکره مستقیم که در اردیبهشت ماه سال ۱۳۶۹ در روزنامه اطلاعات منتشر شد، تداعی می‌شود.

دوستان، آشنایان و رسانه‌ها از من هم می‌پرسند نظرم درباره مذاکره با امریکا چیست؟ به نظرم موضوع از چنان اهمیت و حساسیتی برخوردار است که باید جهات مختلف و لایه‌های متفاوت آن را با دقت و تأمل سنجید و بررسی کرد.

یکم: بدیهی است که هیچ کس با نفس مذاکره با دشمن از بنیاد مخالف نیست. دلایل متعدد و متنوع تاریخی و دینی و عقلانی و تجربی می‌توان برشمرد که دشمنان با یکدیگر مذاکره کرده‌اند. در تاریخ معاصر ویت‌کنگ‌ها همزمان با جنگیدن در ویتنام با نمایندگان امریکا در اروپا مذاکره می‌کردند.

 دوم: در اردیبهشت ماه سال ۱۳۶۹ یعنی 34 سال پیش که مقاله مذاکره مستقیم در روزنامه اطلاعات چاپ شد. جهان دوقطبی بود. ما تازه از مرحله دشوار و تاب‌سوز جنگ 8 ساله نجات پیدا کرده بودیم. هاشمی‌رفسنجانی و آیت‌الله خامنه‌ای هر کدام در نخستین سال مسوولیت خویش بودند. بعد از جنگ شاهد وحدت ملی و انسجام بیشتر دولت ـ ملت بودیم و نهایتا این امریکا بود که بدون هیچ گونه پیش‌شرطی جورج بوش پدر که رییس‌جمهور یک دوره‌ای شد و سابقه ریاست سازمان سیا را داشت، پیشنهاد مذاکره را مطرح کرد.

سوم: اکنون پس از 34 سال جهان دگرگون شده است. این دگرگونی تفسیر‌های متفاوتی دارد. هر تفسیر می‌تواند مبنای رویکرد ویژه‌ای باشد. نتانیاهو و ترامپ گمان می‌کنند در قضیه فلسطین و حزب‌الله پیروز شده‌اند. سخن از پایان حزب‌الله در لبنان و پایان غزه بر زبان می‌آورند. باور دارند که ایران با سقوط نظام بعثی بشار اسد در سوریه تضعیف شده و دیگر امکان دفاع از جبهه مقاومت یعنی حزب‌الله و حماس را ندارد. به همین دلیل نتانیاهو گهگاه از پایان نظام جمهوری اسلامی سخن می‌گوید. ترامپ البته این حرف را نمی‌زند ولی برای ایران ضعیفی که نتواند از خود دفاع کند و در زمانی که امریکا و اروپا و اسراییل و کشورهای هم‌پیمان منطقه‌ای انتظار دارند، نظام جمهوری اسلامی ایران مثل نظام سوریه سقوط کند.

چهارم: بر اساس چنین پیش‌داوری‌هایی ترامپ دستورالعمل اجرایی خود درباره ایران را با همان امضای طولانی‌اش امضا کرد. روح آن دستورالعمل نه تنها خلع سلاح ایران بلکه تسلیم ایران است. ایران اگر آن شرایط را بپذیرد گویی در جنگی با امریکا شکست خورده است. همان طور که امریکا شرایط خود را بعد از جنگ جهانی دوم بر آلمان و ژاپن و در سال ۲۰۰۳ بر عراق تحمیل کرد این ‌بار می‌خواهد بدون جنگ به اتکای قدرت نظامی ،سیاسی و تبلیغاتی‌اش شرایط خود را بر ایران تحمیل کند.

پنجم: ایران یک بار با امریکا مذاکره کرد. برجام محصول مذاکره بود. ترامپ برجام را ترک کرد و در واقع مذاکره را از معنی و فایده انداخت. اکنون او چگونه انتظار دارد که ایران به او اعتماد کند؟

ششم: کشوری که سلاح اتمی دارد و از سلاح اتمی در جنگ دوم جهانی علیه کشور و مردم ژاپن استفاده کرده است. با کدام منطق و برهان و مشروعیت ایران را تهدید می‌کند و برای ایران خط مشی تعیین می‌کند که نمی‌بایست از توان هسته‌ای برخوردار باشد؟

هفتم: دقت در متن فرمان یا دستورالعمل اجرایی ترامپ تردیدی باقی نمی‌گذارد که ماهیت و جهت این دستورالعمل صهیونیستی است و با ادبیات نتانیاهو نوشته شده است.

با توجه به نکات هفتگانه‌ای که نوشتم به نظرم موضع آیت‌الله خامنه‌ای در بیهوده دانستن و نفی مذاکره تصمیم و رویکردی خردمندانه و متناسب با دفاع از منافع و مصالح ملی است. البته شاهد یورش همه‌جانبه لشکر سایبری در فضای مجازی هستیم. به دلیل بالا رفتن نرخ دلار و طلا برای ملت ایران دلسوزی می‌کنند. در واقع می‌خواهند به التهاب دامن بزنند. خوشبختانه سخنان بسیار سنجیده و دقیق پزشکیان در راهپیمایی ۲۲ بهمن، باطل‌السحر پروژه یا دامی بود که پهن کرده بودند تا بتوانند دوباره از حاکمیت دوگانه سخن بگویند. بین نهاد‌ها و ارکان حکومتی در ایران شکاف ایجاد کنند. پزشکیان در بهترین موقعیت، صریح‌ترین سخنان را در دفاع از موضع رهبری بیان کرد. بدیهی است که امریکا و جهان از کشور ما یک‌صدا را شنیدند. کسانی که به تعبیر خودشان در شکاف زندگی می‌کنند دیگر نمی‌توانند دستاویزی برای نشان دادن دوگانگی در دولت و حکومت ایران بیابند.

*وزیر اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی و سیاستمدار


اخبار مرتبط
از مذاکره هوشمندانه و شرافتمندانه ضرر نمی‌کنیم
شنبه 1403/12/04 ساعت 10:24
محمدابراهیم انصاری لاری*
از مذاکره هوشمندانه و شرافتمندانه ضرر نمی‌کنیم
چگونگى مذاکره و نتیجه غایی و حتی درازمدت گفت‌وگو و مذاکره است که مى‌تواند مورد قضاوت قرار بگیرد و واجد بار ارزشی مثبت یا منفی باشد و از سوی دیگر، اهتمام جدی پیامبر برای پرهیز از درگیری و اجتناب از جنگ است که نه‌تنها در این مورد، بلکه بارها و بارها در نحوه برخورد با دشمنان از حضرت‌شان مشاهده شد و تاریخ آن را ثبت کرده است
راه جایگزین/تشکیل جبهه فراگیر علیه ترامپ ممکن است؟
دوشنبه 1403/11/29 ساعت 09:50
احمد زیدآبادی*
راه جایگزین/تشکیل جبهه فراگیر علیه ترامپ ممکن است؟
جمهوری اسلامی به طور رسمی اعلام کرده است که حاضر به مذاکره با دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا نیست، زیرا طبق نظر نهادهای حاکم، وی نه به دنبال توافقی متوازن بلکه در پی تحمیل شرایط خود به تهران است.
مذاکره یا تحمیل؟ پشت پرده راهبردهای آمریکا علیه ایران
شنبه 1403/11/20 ساعت 19:48
نورنیوز الزامات راهبردهای در برابر خنثی سازی فشارها و تهدیدات خارجی را بررسی می‌کند؛
مذاکره یا تحمیل؟ پشت پرده راهبردهای آمریکا علیه ایران
در شرایطی که رژیم صهیونیستی پس از شکست‌های پیاپی به دنبال بحران‌سازی است، جمهوری اسلامی ایران با انسجام داخلی، دیپلماسی منطقه‌ای و تقویت اقتصاد مقاومتی، مسیر مقابله با این توطئه‌ها را ترسیم کرده است.
نظرات

آخرین اخبار
10 مصدوم در تصادف بزرگراه آیت‌الله سعیدی
آمریکایی‌ها خواهان پایان جنگ‌ و مداخلات خارجی هستند
سفر هیأت عراقی به ایران برای تأمین گاز
مخالفت قانونگذاران آمریکایی با سیاست‌های جنگ‌طلبانه ترامپ علیه ایران
آغاز ثبت‌نام تکمیل ظرفیت آزمون استخدامی دستگاه‌های اجرایی کشور
گزارش تصویری| محفل انس با قرآن با حضور رهبر انقلاب
ونس هیات صلح غزه را به عنوان پیروزی دولت ترامپ تبلیغ کرد
گفتگوی سفرای ایران، روسیه و چین در وین با گروسی
دستگیری 34 اغتشاشگر و تروریست خیابانی
معاون رئیس‌جمهور: هدف دولت توزیع عادلانه ثروت ملی است
سرمایه‌گذاری 10 میلیارد دلاری امریکا برای بازسازی غزه
اروگوئه به دنبال برگزاری دیدار دوستانه با ایران؟
تعجب فرانسه از حضور نماینده کمیسیون اتحادیه اروپا در شورای صلح
برنامه لیگ برتر والیبال در رمضان اعلام شد
باشگاه استقلال اطلاعیه داد
نتانیاهو: آمریکا با خلع سلاح حماس موافق است
شتاب‌ ساخت آزادراه قائم‌شهر-ساری با بودجه 500میلیاردی
اسارت بیش از 9300 فلسطینی و عرب در زندان‌های رژیم صهیونیستی
دیپلماسی تنها مسیر پایدار برای حل مساله هسته‌ای ایران
حال و هوای تئاترهای خصوصی در آخرین ماه سال
بازدید وزیر ارتباطات ایران از نمایشگاه هوش مصنوعی هند
معاونت کمیته ویژه منشور ملل متحد به ایران رسید
قیمت نفت باز هم بالا رفت
بارندگی کم و وضعیت دشوار منابع آبی پایتخت
نقش 10 سرویس اطلاعاتی خارجی در اغتشاشات دی ماه
افززایش تعداد شهدای غزه در ماه رمضان
روابط ایران و مصر وارد مرحله جدید شد
اعلام قیمت جدید مرغ توسط وزارت جهادکشاورزی + جدول
برخورد رو‌در‌رو کمپرسی و سواری در شمال اردبیل
اعطای تسهیلات 40 میلیاردی فناوران
صرفه‌جویی 1.2 میلیارد متر مکعب در مصرف سوخت نیروگاه‌ها
انهدام باند قاچاق 5 میلیون لیتر سوخت در کشور
چرخش محمدصلاح به سوی عربستان
سرمربی پرسپولیس: ناراحتی ما از باخت بیشتر از هواداران است
شکست نابغه ایرانی در تورنمنت تنیس میلیون‌دلاری
ناکامی ترامپ در استفاده دو پایگاه برای حمله به ایران
تهران 11 درجه گرم‌تر از شرایط نرمال
یارانه بهمن دهک‌های چهارم تا نهم واریز شد
روسیه تهدید دائمی را تحمل نمی کند
توافق با ایران ظرف 10 روز آینده مشخص می‌شود
با نگرانی عمیق از دستگیری برادرم مطلع شدم
برگزاری محفل انس با قرآن کریم با حضور رهبر انقلاب اسلامی
ادامه اقدام خصمانه اتحادیه اروپا علیه سپاه
شروع نشست شورای صلح غزه بدون حضور نماینده فلسطین
واحدهای 2و3 نیروگاه هسته ای بوشهر تکمیل می شود
صلاحیت داوطلبان انتخابات شورای شهر فردا اعلام می شود
نقض مجدد آتش‌بس در لبنان از سوی رژیم صهیونیستی
رشد مبادلات تجاری ایران و تاجیکستان
خانه تکانی با آب شرب ممنوع!
مخالفت سناتور امریکایی با جنگ امریکا و ایران