×
اقتصادی
شناسه خبر : 212786
تاریخ انتشار : جمعه 1403/11/26 ساعت 16:20
چرایی عقب ماندگی بازار سرمایه نسبت به رشد ارز

نورنیوز تاثیر نوسانات ارزی بر بازار سرمایه را بررسی می‌کند؛

چرایی عقب ماندگی بازار سرمایه نسبت به رشد ارز

اگرچه نرخ ارز در سال 1403 رشد قابل توجهی را تجربه کرد، اما بازار بورس ایران به رغم این افزایش نتواسته است روند صعودی مشابهی را تجربه کند. بررسی دلایل این عقب‌ماندگی نشان می‌دهد که عواملی چون ترکیب صنایع بورسی، سیاست‌های پولی و جذابیت سایر بازارهای مالی نقش مهمی در این موضوع داشته‌اند.

نورنیوز-گروه اقتصادی: در حالی که شاهد افزایش قابل توجه نرخ ارز در بازارهای داخلی بوده‌ایم، این رشد به شکل قابل توجهی بر بازار بورس تاثیر نداشته است. اگرچه نرخ دلار به عنوان یکی از مهم‌ترین عوامل اقتصادی کشور شناخته می‌شود، اما رابطه بین افزایش ارز و رشد شاخص بورس در سال ۱۴۰۳ آنطور که انتظار می‌رفت، محقق نشده است. بررسی‌ها نشان می‌دهد که شاخص کل بورس تنها ۲۴.۵ درصد رشد داشته، در حالی که دلار آزاد بیش از ۴۷ درصد و دلار توافقی (نیما) حدود ۶۵ درصد افزایش پیدا کرده است. این تفاوت در نرخ رشد نشان‌دهنده عدم تطابق و تاثیرگذاری محدود افزایش ارز بر بورس است.

ترکیب صنایع بورسی و اثرات رشد دلار

یکی از دلایل اصلی این عقب‌ماندگی، ترکیب صنایع فعال در بورس است. بازار سرمایه ایران عمدتاً از شرکت‌هایی تشکیل شده است که بیشتر به تولیدات داخلی وابسته‌اند. این در حالی است که صنایع صادرات‌محور که از افزایش نرخ ارز منتفع می‌شوند، تنها بخشی از کل بازار بورس را تشکیل می‌دهند. بسیاری از شرکت‌های داخلی، به‌ویژه در بخش‌هایی مانند تولید کالاهای مصرفی، تحت تاثیر رشد هزینه‌های واردات و افزایش نرخ ارز قرار دارند. این امر باعث افزایش فشار بر حاشیه سود این شرکت‌ها و کاهش قدرت خرید مصرف‌کنندگان می‌شود، که در نهایت بر عملکرد سهام این شرکت‌ها تاثیر منفی می‌گذارد.

چالش‌های نقدینگی و سیاست‌های پولی

در کنار ترکیب صنایع، سیاست‌های پولی و مدیریت نقدینگی نیز نقش مهمی در این عدم هماهنگی ایفا کرده است. طبق گزارش‌های موجود، بانک مرکزی در حال حاضر سیاست‌های انقباضی را دنبال می‌کند که بر میزان نقدینگی در بازار بورس تاثیر مستقیم دارد. به طور خاص، افزایش نرخ بهره بین‌بانکی به افزایش جذابیت اوراق بدهی و سپرده‌های بانکی منجر شده است. این موضوع باعث کاهش جریان نقدینگی به سمت بازار سرمایه و محدود شدن منابع مالی برای خرید سهام شده است.

بر اساس آمار بانک مرکزی، در سال ۱۴۰۳ با افزایش نرخ بهره، بسیاری از سرمایه‌گذاران ترجیح داده‌اند که به جای سرمایه‌گذاری در بورس، به بازارهای کم‌ریسک‌تر مانند سپرده‌های بانکی و اوراق بدهی روی آورند. این وضعیت موجب کاهش ورود نقدینگی به بورس و در نتیجه عدم رشد مطلوب شاخص‌های بورس شده است.

رشد سایر بازارهای موازی و تاثیر بر بورس

علاوه بر عوامل داخلی، وضعیت بازارهای موازی مانند مسکن و طلا نیز بر جذب منابع مالی از بورس تاثیرگذار بوده است. در سال ۱۴۰۳، نرخ سود اوراق بدهی و افزایش قیمت طلا باعث جذب بخشی از منابع نقدینگی به سمت این بازارها شده است. این موضوع همچنین با سیاست‌های نظارتی و محدودیت‌های دامنه نوسان در بورس همراه بوده است که باعث کاهش جذابیت بازار سرمایه و بی‌توجهی به سهام شرکت‌ها شده است. بر اساس آمار، بازار مسکن در سال ۱۴۰۳ حدود ۲۰ درصد رشد داشته و این عامل نیز به کاهش تمایل سرمایه‌گذاران به ورود به بازار بورس دامن زده است.

عواملی که مانع رشد بورس هستند

 می‌توان گفت که رشد نرخ ارز در شرایطی که همراه با سیاست‌های انقباضی و محدودیت‌های معاملاتی باشد، به تنهایی نمی‌تواند منجر به رشد مناسب در بورس شود. ترکیب صنایع مختلف، سیاست‌های پولی بانک مرکزی و وضعیت بازارهای موازی همگی به طور مستقیم بر میزان نقدینگی و روند رشد شاخص بورس تاثیرگذار هستند. بنابراین، برای رشد پایدار بورس، نیاز به تغییراتی در سیاست‌های پولی و ایجاد شرایط مناسب برای جذب نقدینگی به بازار سرمایه احساس می‌شود.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
پیام فرماندهی کل انتظامی کشور بمناسبت 12 فروردین
رصد دقیق وضعیت کودکان واگذار شده به خانواده‌ها در ایام جنگ
رفراندوم زیر چتر جنگ!
افزایش قیمت‌ها و ضرورت تمرکز بر حمایت از اقشار آسیب‌پذیر
عملیات مشترک یمن با ایران و حزب‌الله علیه اهداف دشمن صهیونیستی
گروه بندی کامل جام جهانی بعد از صعود آخرین تیم ها
بقائی: نیروهای مسلح ما برای هر سناریویی آماده‌اند
تداوم آرامش در بازار کالاهای اساسی
اقدام خصمانه آرژانتین علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
پیام رئیس قوه قضاییه به‌ مناسبت 12 فروردین
3 صهیونیست در حمله موشکی ایران به اراضی اشغالی زخمی شدند
وضعیت آب و هوا امروز 12 فروردین 1405+ وضعیت استانها
ترافیک سنگین در محور چالوس و هراز
سیزده‌ای به رنگ غیرت؛ از سبزه تا سرخِ لاله‌ها، پیمان دوباره با ایران
23 عملیات مقاومت عراق علیه پایگاه‌های آمریکا انجام شد
فعالیت 30 درصدی شعب بانک‌ها از 15 فروردین ماه
صعود عراق به جام جهانی بعد از 40 سال
تجاوز به ایران، حمله به اقتصاد جهان
اف‑35 نیروی هوایی آمریکا سقوط کرد
شهادت 11 فعال صنعت دارو و تجهیزات پزشکی
تکرار تجربه 12 فروردین در میدان جدید جنگ
برگزاری دور پایانی مرحله پلی‌آف انتخابی جام‌جهانی 2026
آژیرهای خطر در فلسطین اشغالی فعال شد
تساوی دیدار مصر در برابر اسپانیا قهرمان اروپا
سناتور آمریکایی: جنگ در ایران افزایش سرسام‌آور قیمت‌ها در آمریکا را به دنبال داشت
«چک‌لیستِ» صلیب سرخ برای آمادگیِ مراقبان در شرایط بحران
جهانی‌سازی جنگ؛ خطای محاسباتی بزرگ آمریکا
خودداری لهستان از ارسال سامانه‌های دفاع موشکی پاتریوت به خاورمیانه
حملات همزمان یمنی‌ها و حزب الله به فلسطین اشغالی
فعال شدن آژیرهای خطر در فلسطین اشغالی
فیلیپین به‌دنبال مذاکره با ایران برای عبور از تنگه هرمز است
ربوده شدن روزنامه‌نگار آمریکایی در عراق تأیید شد
تداوم ناپایداری‌های جوی تا 14 فروردین
آخرین جزییات حملات دشمن آمریکایی-صهیونی به ایران/ حمله به نقاطی در تهران و کرج
ادعای ترامپ: ما به زودی ایران را ترک می‌کنیم
روبیو: پایان جنگ ایران نزدیک است
شوک های پی در پی در اقتصاد آمریکا
لوموند: سخنان ترامپ دیگر بازارهای مالی را آرام نمی‌کند
اقدام خصمانه آرژانتین علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
بلومبرگ: دست برتر جنگ انرژی در اختیار ایران است
انفجار در پایگاه‌های آمریکا در بحرین و کویت
چین، روسیه، اندونزی و پاکستان خواستار آتش بس فوری شدند
5644 موشک و پهپاد، آمار کشورهای عربی از حملات ایران در 32 روز جنگ
عراقچی: پاسخی به پیشنهادات 15 بندی آمریکا نداده‌ایم
واکنش آمریکا، انگلیس و فرانسه به کشته شدن صلحبانان سازمان ملل در لبنان
اصابت پرتابه به یک نفتکش در شمال دوحه
تحلیلگر نظامی روس: ذخایر موشک‌های تاماهاوک آمریکا رو به اتمام است
وارن: جنگ ترامپ با ایران از محبوبیت برخوردار نیست
مرشایمر: اگر ترامپ و نتانیاهو به دادگاه می‌آمدند، اعدام می‌شدند
45 عملیات حزب‌الله در 24 ساعت گذشته علیه اشغالگران