×
بین الملل
شناسه خبر : 212377
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1403/11/23 ساعت 11:14
چرا مقاومت لبنان به تشکیل دولت جدید چراغ سبز نشان داد؟

نورنیوز تحولات مربوط به تشکیل کابینه دولت لبنان را بررسی می‌کند؛

چرا مقاومت لبنان به تشکیل دولت جدید چراغ سبز نشان داد؟

پس از ماه‌ها بحران سیاسی، دولت نواف سلام در لبنان تشکیل شد. اما آیا تشکیل این دولت به معنای عقب‌نشینی مقاومت است یا تاکتیکی برای حفظ قدرت و طراحی ایجاد موازنه سیاسی در آینده؟

نورنیوز-گروه بین الملل: پس از ماه‌ها کشمکش سیاسی، دولت نواف سلام در لبنان تشکیل شد؛ کابینه‌ای که برخلاف تبلیغات رسانه‌های غربی، نه نشانه حذف مقاومت از معادلات قدرت، بلکه حاصل تصمیمات هوشمندانه از سوی حزب‌الله و جنبش امل برای عبور از بحران و مدیریت تحولات آینده است. حزب‌الله و امل با سیاستی درست، اجازه دادند که دولت تشکیل شود تا روندهای سیاسی لبنان به بن‌بست نرسد، اما این به معنای عقب‌نشینی نیست. این دو جریان با حفظ پایگاه مردمی و سیاسی خود در مسیر بازآرایی قدرت تا انتخابات آینده، برنامه‌هایی راهبردی برای تغییر موازنه قدرت به نفع محور مقاومت در نظر دارند.

چرا حزب‌الله با تشکیل دولت همراهی کرد؟

نظام سیاسی لبنان در ماه‌های اخیر تحت فشار شدید خارجی به‌ویژه از سوی آمریکا و عربستان، قرار داشت. واشنگتن در تلاش بود تا با حذف کامل حزب‌الله از کابینه، نوعی حکمرانی بدون مقاومت را به بیروت تحمیل کند. اما حزب‌الله، به‌جای ورود به یک رویارویی مستقیم از استراتژی صبر و انتظار استفاده کرد. مقاومت، به‌جای معرفی وزرای رسمی از چهره‌های تکنوکرات و همسو در کابینه استفاده کرد و در عین حال، مانع از سیطره کامل جریان‌های غرب‌گرا بر وزارتخانه‌های کلیدی شد.

انتخاب یاسین جابر از نزدیکان جنبش امل به‌عنوان وزیر دارایی نیز نتیجه چانه‌زنی‌های دقیق حزب الله و امل بود. آمریکا قصد داشت وزارت دارایی را از کنترل شیعیان خارج کند، اما حزب‌الله و امل، با مذاکرات پشت‌پرده، مانع از تحقق این هدف شدند.

تغییر آرایش قدرت در دولت جدید

کابینه نواف سلام در مقایسه با دولت نجیب میقاتی، شاهد افزایش نفوذ جریان‌های مسیحی راست‌گرا مانند «قوات لبنانیه» است. وزارت امور خارجه به یوسف رجی از اعضای این حزب سپرده شده که روابط نزدیکی با عربستان دارد. همچنین، انتخاب احمد الحجار به‌عنوان وزیر کشور که از چهره‌های امنیتی نزدیک به ریاض محسوب می‌شود، نشان‌دهنده تلاش برای افزایش فشار بر نیروهای مقاومت در داخل لبنان است.

با این حال، حزب‌الله و امل اجازه ندادند که این تغییرات به یک پیروزی قطعی برای جریان غرب‌گرا تبدیل شود. مقاومت هنوز ابزارهای مهمی در اختیار دارد: پایگاه مردمی قدرتمند در میان شیعیان و حتی بخش‌هایی از مسیحیان، حضور مؤثر در نهادهای امنیتی و توانایی بسیج خیابانی در صورت لزوم. این یعنی اگرچه حزب‌الله به‌صورت موقت در چینش دولت انعطاف نشان داده، اما همچنان قدرت مداخله و تغییر موازنه را در اختیار دارد.

گام بعدی مقاومت؛ مهار دولت و مدیریت صحنه سیاسی

این دولت، به دلیل اختلافات داخلی و فشارهای خارجی به احتمال قوی نمی تواند دولت پایداری باشد.  به نظر می رسد حزب‌الله و امل با بهره‌گیری از ظرفیت‌های پارلمانی و مردمی خود، قصد دارند روندهای تصمیم‌گیری را به‌گونه‌ای هدایت کنند که جهت گیری های ضد مقاومت از سوی این کابینه به حداقل برسد. همچنین، جریان‌های همسو با حزب‌الله از جمله جبهه ملی آزاد (به رهبری جبران باسیل)، می‌توانند در مقاطع حساس با کنشهای سیاسی موثر، دولت را برای اقدامات احتمالی ضد مقاومتی تحت فشار قرار دهند.

از سویی حضور چهره‌هایی مانند نبیه بری در رأس مجلس، تضمین‌کننده این است که هیچ تصمیمی در لبنان بدون هماهنگی با مقاومت اتخاذ نخواهد شد. این یعنی اگرچه آمریکا و عربستان در مهندسی کابینه جدید نقش پررنگی داشتند، اما حزب‌الله و امل همچنان ابزارهای کلیدی برای مهار دولت و جلوگیری از هرگونه تصمیم‌گیری علیه محور مقاومت را در اختیار دارند.

صبر راهبردی و آمادگی برای تغییر موازنه

تشکیل دولت نواف سلام، نتیجه‌ای از تعاملات داخلی و فشارهای خارجی است، اما برخلاف تصور جریان‌های غرب‌گرا، این دولت نمی‌تواند بدون در نظر گرفتن ملاحظات مقاومت دوام بیاورد. حزب‌الله و جنبش امل، با اتخاذ یک رویکرد تاکتیکی، اجازه دادند که روند سیاسی لبنان متوقف نشود اما به‌طور قطع از ظرفیت‌های خود برای بازگرداندن موازنه قدرت به نفع محور مقاومت استفاده خواهند کرد. انتخابات آینده، فرصت اصلی حزب‌الله برای تثبیت جایگاه خود و خنثی‌سازی پروژه‌های آمریکا و عربستان در لبنان خواهد بود.


نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
خوراکی‌های پرمصرف با قند پنهان؛ تهدیدی خاموش برای سلامت
درمان پیش‌دیابت خطر بیماری‌های قلبی را نصف می‌کند
تقویت نیروی دریایی روسیه، نگرانی جدید ناتو
واردات برنج و گوشت از مرزها تحت تأثیر گرانی دلار
عون تجاوزات رژیم صهیونیستی به لبنان را محکوم کرد
فرانسه به حمایت از اوکراین ادامه می دهد
پاپ: زندان‌ها در جهان بیش از ظرفیت‌شان پر شده‌اند
درگیری مرزی میان ارتش لبنان و نیروهای سوریه
فریدزاده: سینمای ایران به کاخ جشنواره نیاز دارد
ایتالیا خواستار استقلال امنیتی اروپا از آمریکا شد
اینتر پس از 3 سال، جنوا را در خانه‌اش شکست داد
دادگاه اسرائیل درخواست لغو جلسه محاکمه نتانیاهو را رد کرد
بایرن مونیخ با پنالتی در خانه از شکست فرار کرد
عضو شورای شهر: خطر فرونشست در پایتخت جدی‌تر شده است
سخنگوی صنعت آب: کشور هنوز از خشکسالی عبور نکرده است
اعلام قیمت شیر خام و 4 محصول لبنی
ترامپ در حال پاکسازی قومی در آمریکا است
تحویل بالگردهای بلک‌هاوک افغانستان از آمریکا به پرو
کارگروه ویژه احیای نان کامل در کشور تشکیل شد
القسام: ترور فرماندهان بر عزم مقاومت می‌افزاید
واکنش «ترامپ» به حمله به مراسم یهودیان در استرالیا
ولایتی: جمهوری اسلامی ایران با قاطعیت از حزب‌الله حمایت می‌کند
عارف: تولیدکنندگان شیر، قیمت را متعادل کنند
افزایش قیمت دارو کمتر از نرخ تورم/ بیمه‌ها هزینه‌ها را پوشش می‌دهند
کامران فانی کتابشناس پیشکسوت درگذشت/کتابخانه کامران فانی اهدا شد
نشست اضطراری وزیر راه در پی هشدار قرمز بارش‌های سنگین در 4 استان
رئیس‌جمهور: نباید درآمد اصلاح قیمت سوخت برای بخش‌های دیگر خرج شود
پیام تسلیت رهبر معظم انقلاب در پی درگذشت حجت‌الاسلام شاهچراغی
کلیات بودجه سال 1405 در جلسه هیأت دولت تصویب شد
معمای «جغد قرمز»
موجودی کالاهای اساسی در بنادر و گمرکات به 5 میلیون تن رسید
شوک بزرگ ستاره خارجی به استقلال پیش از بازی با خیبر
ادامه حمایت آمریکا از رژیم صهیونیستی
عکس های منتخب هفته جهان،14 دسامبر 2025
قیمت آجیل مخلوط شب یلدا اعلام شد
تأیید نتایج نهایی انتخابات پارلمانی از سوی دادگاه فدرال عراق
غریب‌آبادی: جنگ و تجاوزگری رژیم صهیونیستی و آمریکا، مهم‌ترین چالش جهان است
قالیباف: کارآمدی حکمرانی دینی شرط تحقق ایران قوی است
تراکتور با شکست پیکان به مسیر برد بازگشت
رفع مشکلات تامین ارز نهاده‌های دامی توسط سران قوا
شناسایی بیش از 1200 واحد صنعتی آلاینده در پایتخت
فوتسال بانوان پاکستان به مربی ایرانی سپرده شد
مرگ جنجالی خواننده ترک؛ دخترش بازداشت شد
زلنسکی آماده دادن امتیازات بزرگ است
سقوط قهرمان کشتی؛ کورتانیدزه راهی زندان شد
بومی‌سازی فناوری به روایت مرکز تحقیق و نوآوری همراه اول در نمایشگاه «تستا»
فرمانده ارشد القسام ترور شد/حماس ترور را تایید کرد
نتانیاهو حمله به یهودیان در استرالیا را محکوم کرد
آمار نماینده تهران درباره زندانیان مهریه نادرست است
پیش‌فروش بلیت قطارهای مسافری از سه‌شنبه
X
آگهی تبلیغاتی