×
بین الملل
شناسه خبر : 212023
تاریخ انتشار :

محمدرضا بابایی*

بازگشت ترامپ آغاز پایان معامله قرن

اسراییل با آغاز ضد حمله بزرگ و کشاندن نبرد به داخل نوار غزه، گام بزرگی را برای تحقق ابتکار «معامله قرن» برداشت. اسراییل از این نبرد دو هدف عمده دارد و آن از بین بردن توان نظامی گروه‌های فلسطینی و کوچاندن فلسطینی‌ها به خارج از نوار غزه است

نورنیوز-گروه بین الملل: بازگشت مجدد دونالد ترامپ به کاخ سفید در سایه تحولات غزه، بار دیگر بحث معامله قرن را در رسانه‌ها تازه کرد. عملیات 7 اکتبر به مثابه یک بزنگاه سیاسی و تاریخی حساسی برای فلسطینی‌ها و اسراییل محسوب می‌شود. فلسطینی‌ها در صورت تحقق تمامی اهداف این عملیات، در بهترین سناریو می‌توانستند اسراییل را برای به رسمیت شناختن دولت فلسطین تحت فشار قرار دهند. اما شرایط جور دیگری رقم خورد؛ اسراییل با آغاز ضد حمله بزرگ و کشاندن نبرد به داخل نوار غزه، گام بزرگی را برای تحقق ابتکار «معامله قرن» برداشت. اسراییل از این نبرد دو هدف عمده دارد و آن از بین بردن توان نظامی گروه‌های فلسطینی و کوچاندن فلسطینی‌ها به خارج از نوار غزه است. نقش ایالات متحده امریکا و شخص دونالد ترامپ به عنوان یکی از عناصر اصلی این طرح انکارناپذیر است. در کنار ایالات متحده امریکا، چهار بازیگر مهم دیگر در سناریوی معامله قرن ایفای نقش می‌کنند که شامل اسراییل، مصر، عربستان سعودی و اردن است.

پنج ضلعی معامله قرن

اسراییل: زخم کهنه‌ای که سر باز کرد

اسراییل تاثیرگذارترین و اصلی‌ترین بازیگر در پیشبرد معامله قرن است؛ زیرا هدف اصلی این طرح ترسیم مناسبات ژئوپلیتیکی و ژئواکونومی جدیدی برای خاورمیانه است. خاورمیانه‌ای که در آن اسراییل از جانب هیچ یک از همسایگان خود احساس خطر نمی‌کند و مقاومت مسلحانه فلسطین دیگر وجود ندارد و در نهایت تل‌آویو فصل جدیدی از روابط دیپلماتیک خود را با جهان عرب آغاز می‌کند. مساله خالی کردن نوار غزه و کرانه باختری از فلسطینی‌ها، استراتژی بود که اسراییل در طول چند دهه آن را هر چند به‌طور آهسته دنبال می‌کرد. شهرک‌سازی‌ها در کرانه باختری و حملات زمینی و هوایی به نوار غزه جملگی شاهدی بر این مدعاست.

بعد از عملیات نظامی 7 اکتبر، اسراییل به این پروسه مذکور سرعت بخشید و سیاست زمین سوخته را در نوار غزه پیاده کرد تا مقدمه را برای کوچ اجباری فلسطینی‌ها به خارج از نوار غزه فراهم کند. در آن سوی جبهه در کرانه باختری، اسراییل علاوه بر تشدید شهرک‌سازی در این منطقه در چند هفته اخیر عملیات نظامی جدیدی را در کمپ جنین و طولکرم در کرانه باختری رود اردن آغاز کرده است که می‌تواند مقدمه تکرار سناریوی غزه باشد.

ایالات‌متحده امریکا: شریک و متحد دیرین- امریکا متحد راهبردی اسراییل در طول هفت دهه اخیر است، اگرچه روابط سیاسی فی‌مابین واشنگتن و تل‌آویو در دوره‌هایی فراز و فرودهایی را تجربه کرد. در دوره ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ روابط دوجانبه اسراییل و ایالات‌متحده وارد مرحله جدیدی شد. به رسمیت شناختن بیت‌المقدس به عنوان پایتخت جدید اسراییل توسط ترامپ و انتقال سفارت امریکا به این شهر و تشویق دیگر متحدان واشنگتن به اتخاذ تدابیر مشابه از یک‌سو و به رسمیت شناختن مناطق اشغالی جولان به عنوان بخشی از خاک اسراییل گام دیگر ترامپ در جهت تقویت روابط امریکا و اسراییل است. طرح «معامله قرن» که به ابتکار ترامپ مطرح شد، معلول یک سلسله گفت‌وگوهای دیپلماتیک فشرده و در عین حال پیچیده‌ای است که میان واشنگتن و متحدان عربی آن در خلیج‌فارس و شمال آفریقا جریان داشت. امریکا در ازای اعطای ضمانت‌ها و تعهدات امنیتی و چه بسا اعطای برخی امتیازاتی آنها را برای به‌رسمیت شناختن اسراییل و عادی‌سازی روابط با این کشور ملزم کرد. بازگشت مجدد ترامپ در سایه تاکید ترامپ بر لزوم خروج فلسطینی‌ها از نوار غزه و کرانه باختری و فشار آوردن بر مصر و اردن برای استقبال از آوارگان فلسطینی، حکایت از عزم ترامپ برای اتمام طرح معامله قرن در یک برهه زمانی کوتاه‌مدت دارد.

عربستان‌سعودی: حاضرِ غایب- عربستان به عنوان یکی از کنشگران تاثیرگذار سنتی در خاورمیانه، نقش مهمی را در طرح معامله قرن ایفا می‌کند. ظهور محمد بن سلمان و اصلاحات اجتماعی، سیاسی و اجتماعی او که در راستای تحقق اهداف سند 2030 تعریف شده، ریشه اصلی در تغییر نگرش رهبران ریاض نسبت به شرکا و متحدان منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای عربستان است. در طول یک دهه اخیر، تقویت مناسبات سیاسی و اقتصادی میان عربستان و چین و تنوع‌بخشی ریاض به شرکایش، واشنگتن را نگران کرد. توافق هسته‌ای میان ایران و ایالات‌متحده در سال 2015، بی‌اعتمادی ریاض به واشنگتن را تشدید کرد. روی کار آمدن دونالد ترامپ تا حد زیادی به ترمیم روابط دوجانبه عربستان و امریکا کمک کرد. ایالات‌متحده در دوران ترامپ با فشار حداکثری روی ایران و اعطای برخی ضمانت‌های سیاسی و امنیتی به عربستان، درصدد بود تا ریاض را به یکی از متحدان تل‌آویو تبدیل کند. اگرچه گام‌های زیادی در این راه برداشته شده، اما عربستان علاوه بر زمان بیشتر برای بررسی ابعاد و پیامدهای این عادی‌سازی، به دنبال اخذ امتیازات و تضمین‌های سیاسی و امنیتی بیشتری از امریکاست تا بتواند بازدارندگی خود را در برابر رقبای منطقه‌ای تضمین کند.

مصر: مشکوک و مردد- زمزمه‌های نخست معامله قرن در سال 2014 به گوش رسید، زمانی که تنها چند ماه از به قدرت رسیدن عبدالفتاح السیسی گذشته بود. السیسی درصدد بود تا مناطق شمال صحرای سینا را به یک منطقه عازل و خالی از سکنه تبدیل کند؛ منطقه‌ای به طول 14 کیلومتر و عرض 5 کیلومتر که از گذرگاه کرم ابوسالم آغاز و تا ساحل دریای مدیترانه امتداد می‌یابد. این منطقه عازل قرار است که به محل اسکان‌بخشی از آوارگان فلسطینی تبدیل شود. از طرح این مدعی تنها یک نتیجه استنتاج می‌شود و آن اینکه مساله کوچاندن فلسطینی‌ها از غزه و کرانه باختری، ایده‌ای بود که حداقل از 1967 مطرح بود؛ زمانی که نوار غزه و صحرای سینا به اشغال نیروهای اسراییلی در آمد. فساد سیاسی و فقر فاحش در مصر، این کشور را به کمک‌های اقتصادی امریکا و متحدان عربی آن در خلیج‌فارس وابسته کرده است. شرایط سیاسی و اقتصادی برای تشدید تنش با همسایگان مهیا نیست، از این رو حکام قاهره ترجیح می‌دهند تا در کنار تضمین‌های اقتصادی و سیاسی از ایالات‌متحده، نقش مامور و مجری طرح معامله قرن را ایفا کنند. واگذاری جزایر تیران و صنافیر در جنوب خلیج عقبه به عربستان‌سعودی را می‌توان در چارچوب پروسه معامله قرن تحلیل کرد. بندر ایلات اصلی‌ترین شریان اقتصادی اسراییل است، از این رو، از دست دادن دو جزیره مذکور عملا از قدرت مانور ژئوپلیتیکی مصر در برابر اسراییل خواهد کاست. بالطبع مصر نیز مانند سعودی ملزم خواهد شد تا تجارت دریایی اسراییل در این منطقه را تامین کند. تردید و نگرانی مصر از اسکان آوارگان فلسطینی و ادغام آنها در بازار کار این کشور بیشتر ریشه در مشکلات اقتصادی و بحران جمعیت خلاصه می‌شود. البته خطر تروریسم در صحرای سینا که بخشی از آن متاثر از جریان‌های رادیکال سلفی در نوار غزه بود بر این نگرانی‌ها دامن می‌زند. مصر در طول یک دهه گذشته در بحث مبارزه با تروریسم در صحرای سینا با چالش‌های جدی مواجه شده بود.

اردن: بازیگر شبه منفعل- نقش اردن در سناریوی معامله قرن تنها به استقبال آوارگان فلسطینی و فشار آوردن به تشکیلات خودگران فلسطین بر تن دادن به طرح مذکور خلاصه می‌شود. از زمان آغاز مرحله نخست آتش‌بس در نوار غزه، ارتش اسراییل عملیات نظامی جدیدی را در کرانه باختری خصوصا در کمپ جنین و طولکرم آغاز کرده است.نیروهای اسراییلی با همکاری نیروهای امنیتی تابع تشکیلات خودگردان عملیاتی را علیه گروه‌های فلسطینی در کرانه باختری آغاز کردند، این درگیری‌ها باعث آواره شدن صدها خانواده فلسطینی از مناطق درگیری شده است. اعطای مجوز شهرک‌سازی در کرانه باختری رود اردن توسط دولت اسراییل در سایه حمایت ترامپ از این طرح و اسراییلی خواندن کرانه باختری، احتمال تکرار سناریوی مشابه غزه در این منطقه را تشدید می‌کند. در صورت یک عملیات نظامی فراگیر در کرانه باختری، اردن با فشارهای ایالات‌متحده ملزم به پذیرش آوارگان فلسطینی خواهد بود. ناگفته نماند که نیمی از جمعیت اردن را فلسطینی‌ها تشکیل می‌دهند و ورود خیل عظیم دیگر از آوارگان فلسطینی به این کشور علاوه بر تغییر دموگرافی و چالش‌های اقتصادی می‌تواند مقدمه‌ای برای تکرار حوادث سپتامبر سیاه در دهه 1970 باشد.

*تحلیلگر مسائل جهان عرب 


نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
وزیر خارجه آمریکا: «ویتکاف» برای مذاکرات آتش‌بس در غزه تلاش می‌کند!
دیپلمات فرانسه به وزارت خارجه صهیونیست‌ها احضار شد
بقائی: ایران تحت فشار از حقوق هسته‌ای خود نخواهد گذشت
ترامپ: ایران حق غنی‌سازی اورانیوم ندارد
وزیر نفت: امکان قاطی شدن آب و بنزین در جایگاه‌ها وجود ندارد
سخنگوی دولت: تعطیلی یک‌هفته‌ای تابستانه در دست بررسی است
پیاتزا 25 والیبالیست را به اردوی تیم ملی دعوت کرد
انتقاد بازیگر «بازی تاج‌وتخت» از سکوت هالیوود در برابر کشتار در غزه
167 کیلوگرم شمش طلا در مرکز مبادله معامله شد
استاندار تهران: تعویض کاهنده‌ها با هزینه بسیار محدود در اختیار شهروندان قرار می گیرد
کمک‌های هوایی به غزه یا مهندسی گرسنگی؟
آلودگی در مرز قرمز؛ هوای تهران برای همه ناسالم شد
بقایی حمله رژیم صهیونیستی به کشتی «حنظله» را محکوم کرد
پزشکیان:اگر مسئولی اشتباهی کرد کمک کنیم آن را رفع کند و پرونده‌سازی نکنیم
وزیر جهاد کشاورزی: قیمت برنج داخلی به‌زودی متعادل می‌شود
رئیس سازمان اطلاعات سپاه: امنیت کشور در شرایط خوبی قرار دارد
فاجعه در بزرگراه پاکستان؛ واژگونی مرگبار اتوبوس در پنجاب
فداکاری در دل شب؛ ناجی‌ای که برای نجات 6 نفر جان باخت
کمبود نیروی کار ماهر؛ مهم‌ترین چالش صنعت کشور از نگاه کارفرمایان
نتانیاهو: اجازه ورود کامل کمک به غزه را نمی‌دهیم
انتقال پایتخت به سواحل جنوبی مخاطرات امنیتی ندارد
خروج ایران از NPT در واکنش به فعال‌سازی مکانیسم ماشه
برنامه کامل هفته‌های اول تا پانزدهم نیم‌فصل اول اعلام شد
خلافِ واقع!
استقلال و پرسپولیس مهرماه به ورزشگاه آزادی بازمی‌گردند
جهش فناوری در ایران؛ ساخت بازوی رباتیک فایبرکربنی برای صنعت خودرو
سودجویان در کمین‌اند؛ ارز و سیم‌کارت را فقط از مراکز مجاز تهیه کنید
رسانه ژاپنی: «زاهدی» کلید تقویت خط حمله «توکیو وردی» است
بارسلونا با پیروزی 3-1 گام نخست خود را محکم برداشت
ثبت احوال بدون مراجعه حضوری گواهی انحصار وراثت صادر می‌کند
راه اندازی مسیر دریایی خرمشهر-بصره برای زائران اربعین
دیلی تلگراف خبر داد: آتش‌بس در غزه تعارض آشکار دیدار ترامپ و استارمر
4 دلار میزان تخفیف نفتی ایران به چین
قانون‌گذاری برای سکوت یا مقابله با اخبار جعلی؟
نورویدئو | چهل روز گذشت
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات: ارتباطات پایدار از ایران تا کربلا تامین می‌شود
حمله نظامیان صهیونیست به کشتی حنظله/حنظله چیست؟/جهاد اسلامی اقدام اسرائیل را محکوم کرد
محور هراز سه شب متوالی بسته می‌شود
قیمت خودرو امروز یکشنبه 5 مرداد 1404 +جدول
از وعده پایان جنگ ها تا بمب‌های رادارگریز؛ تناقض بزرگ سیاست ترامپ
قیمت دلار و سایر ارزها امروز یکشنبه 5 مرداد 1404
ناگفته‌های جنگ 12 روزه از زبان وزیر امور خارجه ایران
قیمت طلا و سکه امروز یکشنبه 5 مرداد 1404 +جدول
از عفو نظام تا بازگشت به ترور؛ بهروز احسانی اسلاملو که امروز اعدام شد کیست؟
آخرین وضعیت پرونده قتل الهه حسین‌نژاد؛ بررسی اتهامات و مراحل قانونی
خشونت در فروشگاه آمریکایی؛ 11 نفر قربانی چاقوکشی شدند
«ابرقویی‌نژاد» پرسپولیسی شد
بورسا در محاصره آتش
نورنما | الگوگیری دختر کوچولو از خانم سحر امامی
تاخیر در اعزام، به مرگ کودک عقرب گزیده منجر شد
X
آگهی تبلیغاتی