×
سیاسی
شناسه خبر : 211867
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1403/11/18 ساعت 14:41
ایران برای پهلوی‌ها صندوقچه پول بود

حسین کنعانی مقدم*

ایران برای پهلوی‌ها صندوقچه پول بود

حکومت خاندان پهلوی همواره با فساد مالی، غصب اموال عمومی، چپاول دارایی‌های ملی و سوءاستفاده از قدرت در هم تنیده بود.

نورنیوز - گروه سیاسی: حکومت خاندان پهلوی، چه در دوران رضاشاه و چه محمدرضاشاه، همواره با فساد مالی، غصب اموال عمومی، چپاول دارایی‌های ملی و سوءاستفاده از قدرت در هم تنیده بود. تاریخ این پدر و پسر مشحون از اقدامات نامشروع اقتصادی، دزدی، اختلاس و بهره‌کشی از ضعیفان و محرومان است. یکی از روش‌های اصلی آنان در سلطه بر ایران غارت اموال عمومی و تصاحب ثروت‌ ملت بود. چند سال پیش بنیاد مستضعفان کتابچه‌ای منتشر کرد که در آن اموال ثبت‌شده به نام خاندان پهلوی ذکر شده بود. این کتابچه که قریب به100صفحه را در بر می‌گرفت، نشان از گستره بی‌حد و مرز فساد در دستگاه سلطنت داشت.

با این حال، امروزه برخی افراد در تلاشند که تاریخ سیاه پهلوی را تطهیر کنند و فساد عمیق این رژیم را از یاد مردم ببرند. آنان با شعار بازگشت این خاندان قصد دارند چهره‌ای موجه از گذشته‌ای آکنده از ظلم و چپاول ارائه دهند، اما تاریخ گواهی می‌دهد که سلطنت پهلوی نه‌تنها اموال نقدی هنگفتی را از کشور خارج کرد، بلکه زمین‌ها، ساختمان‌ها و املاک بسیاری را نیز به نام خود سند زد و در اقصی نقاط جهان با ثروت ملت ایران کاخ‌ها و قصرهای مجلل بنا کرد.

در حقیقت پهلوی‌ها ایران را نه به‌عنوان یک کشور با هویت و حقوق مستقل، بلکه به‌عنوان صندوق مالی شخصی خود می‌پنداشتند و به‌خود اجازه می‌دادند که بی‌هیچ محدودیتی از آن بهره‌برداری کنند. برای آنان جان، مال و ناموس مردم اهمیتی نداشت و در مسیر کسب ثروت هرگونه تجاوز و ستمی را مباح می‌دانستند.

فرح دیبا و رضا پهلوی بارها با افتخار از میزان ثروتی که از ایران خارج کرده‌اند سخن گفته‌اند، اما سؤال اساسی اینجاست که این اموال از کجا به‌دست آمده بود؟ خاندان پهلوی پیش از روی کار آمدن رضاخان چه دارایی و ثروتی در اختیار داشت که ناگهان پس از چند دهه به چنین اندوخته عظیمی دست یافت؟ اصلاحات ارضی که با شعار عدالت آغاز شد، در حقیقت بهانه‌ای بود برای تصاحب نیمی از اراضی کشور به نفع دربار و اطرافیان شاه.

با پیروزی انقلاب اسلامی این وضعیت دگرگون شد. براساس قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران مبارزه با فساد یکی از اهداف اصلی نظام است و هرگاه فسادی کشف شود با آن برخورد خواهد شد. برخلاف دوران پهلوی که وابستگان دربار از مصونیت مطلق برخوردار بودند و اجازه هر تخلفی را داشتند، در نظام جمهوری اسلامی هر فردی که از موقعیت خود سوءاستفاده کند تحت پیگرد قانونی و قضایی قرار خواهد گرفت.

البته باید اذعان داشت که در مسیر مبارزه با فساد همچنان کاستی‌هایی وجود دارد که نیازمند اصلاح و بهبود است، اما تفاوت بنیادین این است که در نظام جمهوری اسلامی اصل بر مبارزه با فساد است، نه حمایت از آن. درحالی‌که خاندان پهلوی فساد را به‌عنوان ابزاری برای حفظ قدرت و چپاول ثروت ملی به‌کار می‌بردند امروز رویکرد غالب، شفافیت، پاسخگویی و اجرای عدالت است.

بنابراین، بازخوانی تاریخ و شناخت واقعیت‌های گذشته برای جلوگیری از تحریف و تطهیر چهره حکومت‌های مستبد امری ضروری است. ملت ایران با درک عمیق از گذشته، مسیر خود را به‌سوی آینده‌ای روشن و مبتنی بر عدالت و استقلال ادامه خواهد داد.

*پژوهشگر امور سیاسی


همشهری
نظرات

آخرین اخبار
ادعای رویترز: مذاکرات فنی ایران و آمریکا از سر گرفته می‌شود
قیمت دلار و سایر ارزها امروز دوشنبه 8 تیر 1405 + بازار ارز آرام‌تر شد
اگر در موج جمعیت گیر افتادید چه کنید؟
واکنش تند عضو ایرانی کنگره آمریکا به تهدید ترامپ علیه ایران
شایعه ممنوعیت ورود به تهران تکذیب شد
زمان برگزاری آزمون وکالت 1405 اعلام شد
چرا گره پرونده 13 میلیون دلاری کاغذ باز نشد؟
راهکارهای طلایی پلیس برای امنیت واحدهای صنفی
پس از پایان جنگ، نوبت کدام نبرد فرا رسیده است؟
سوسن پرور به صحنه تئاتر بازمی‌گردد
مسیر تردد شناورها به آب‌های ایران تغییر کرد
واکنش بانک مرکزی به اختلال 4 بانک
ماجرای عجیب تغییر چهره سارق سابقه‌دار که گمان می‌کرد قاتل است !
پیش‌ثبت‌نام حج 1406 رایگان شد+ جزئیات بیشتر
آیا اقدامات ایران پس از توافق برای مهار واشنگتن بازدارنده بوده است؟
سیمیندخت وحیدی به خانه ابدی بدرقه شد+ متن های تسلیت مقامات
نخست‌وزیر عراق: مبارزه با فساد با قدرت ادامه دارد
دارایی‌های ایران در قطر آزاد شد؛ خبر مهم پزشکیان از بازگشت 6 میلیارد دلار
احتمال شنیده شدن صدای انفجار کنترل‌شده در شرق اصفهان
استفاده از کارت سوخت دیگران بنزین 5 هزار تومانی را فعال می‌کند
کاهشی شدن نرخ بیکاری نسبت به سال گذشته
جام جهانی 2026 همه رکوردها را شکست؛ انفجار گل، تماشاگر و درآمد
صعود دانشگاه آزاد در رتبه‌بندی جهانی
اعلام جزئیات بیمه اربعین؛ از درمان تا غرامت فوت
نخستین نشست کمیته مشترک تنگه هرمز میان ایران و عمان برگزار شد
عاشورا؛ سرچشمه قیام ملت‌ها
هوای تهران در شرایط قابل‌قبول قرار گرفت
نظامیان اسرائیلی: هیچ دستور عقب‌نشینی از لبنان دریافت نکرده‌ایم
موج برکناری در جام جهانی 2026؛ تاکنون چند مربی استعفا دادند؟
حمل‌ونقل کالا در بندر شهید رجایی به شرایط پیش از جنگ رمضان بازگشت
زلزله 5.5 ریشتری استان سیچوان چین را لرزاند
آمادگی کامل آتش‌نشانان در مصلی؛ بازدید میدانی مدیرعامل سازمان
طوفان و ریزگرد ادارات سه شهرستان سیستان را تعطیل کرد
نهاد قضا کجاست و کجا باید باشد؟
فراتر از یک رهبر؛ چرا مراسم تشییع آیت‌الله خامنه‌ای به یک نقطه عطف تاریخی تبدیل خواهد شد؟
آیا مسافت سفر عامل حذف ایران از جام جهانی 2026 بود؟
طالبان: ده‌ها نفر در حمله به شرق افغانستان جان باختند
استعفای رئیس فدراسیون فوتبال عربستان در پی حذف از جام جهانی
قیمت دلار توافقی امروز دوشنبه 8 تیر 1405
مراسم وداع در مصلای تهران 38 ساعت ادامه دارد+ جزئیات جدید
صعود در آخرین نفس؛ کانادا اولین تیم راه‌یافته به یک‌هشتم نهایی جام جهانی شد
ادعای اکسیوس: واشنگتن و تهران بر سر توقف حملات به توافق رسیدند
سقوط سنگین بیت‌کوین در نیمه نخست 2026
دولت اقتصادگرا در بغداد و فرصت جدید برای تهران
حزب‌الله: نقض مداوم آتش‌بس از سوی اسرائیل بی‌پاسخ نخواهد ماند
از رفع تحریم تا توسعه
مسکو به دنبال ادامه مذاکرات با آمریکا درباره پرونده اوکراین
سیاه‌بازی دشمن و ضرورت تغییر نگاه ما
تلفات سنگین حملات هوایی پاکستان در افغانستان
مخالفت گسترده لبنانی‌ها با توافق دولت این کشور با رژیم صهیونیستی