×
بین الملل
شناسه خبر : 211862
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1403/11/18 ساعت 13:40
سنت‌شکنی ترامپ!

تریتا پارسی*

سنت‌شکنی ترامپ!

تریبا پارسی معتقد است: ترامپ به جای پایبندی بیش از حد به تحریم‌ها -محدودیت‌هایی که رییس‌جمهوری در دوره اول ریاست‌جمهوری‌اش به دنبال اجرای‌شان بود- فضایی را برای عدم پایبندی به تحریم‌ها تعریف کرد

نورنیوز - گروه بین‌الملل: بخش عمده‌ای از تیترهای امروز به درستی بر مواضع تکان‌دهنده دونالد ترامپ مبنی بر اینکه ایالات‌متحده، غزه را اشغال می‌کند، متمرکز است.

امریکا اشتباهات بی‌شماری در خاورمیانه مرتکب شده و ترامپ به مراتب بیشتر از سایر روسای جمهور امریکا تمایل داشته و دارد تا بدان‌ها اعتراف کند. اما هیچ کدام به اندازه متعهد شدن نیروهای امریکایی جهت تصرف غزه در‌حالی که قرار است 1.7 میلیون فلسطینی از این سرزمین به اردن و مصر رانده شوند، فاجعه‌بار -‌و برخلاف منافع ایالات‌متحده‌- نخواهد بود.

با این حال ترامپ هنگام امضای یادداشت اجرایی جدید مبنی بر اعمال فشار حداکثری علیه ایران، آب سرد را بر سر اسراییل ریخت و آشکارا نارضایتی خود را از این سیاست ابراز کرد.او در مراسم امضای فرمان اجرایی که در روز سه‌شنبه انجام شد، گفت: «این یکی از مواردی است که من از انجامش خرسند نیستم. من این فرمان را امضا می‌کنم، اما از انجام آن ناراضی هستم.»

با این حال این عبارات در قیاس با سایر مواضع ترامپ در گفت‌وگو با خبرنگاران در دفتر بیضی چندان حیرت‌انگیز نبود. نکته قابل برجسته‌تر در عباراتش این بود که رییس‌جمهوری از تمایل یا عدم تمایل تصمیم‌گیرندگان در ایران گفت و مدعی شد، افراد زیادی در ایران هستند که نمی‌خواهند ایران دکترین هسته‌ای‌اش را تغییر دهد.من نمی‌توانم رییس‌جمهوری را در امریکا به خاطر بیاورم که از خط شبه رسمی واشنگتن مبنی بر این ادعا که تهران برای عبور از آستانه گریز هسته‌ای خیز برداشته، منحرف شده باشد.

مقامات ایالات‌متحده به ندرت اجازه ارایه نظری متفاوت یا حرکت بر منطقه خاکستری را می‌دهند: تمامی روسای جمهوری امریکا مدعی بودند که ایرانی‌ها خواهان عبور از آستانه گریز هسته‌ای هستند و تنها راه برای جلوگیری از دستیابی آنها توقف دسترسی‌شان به مواد، دانش یا فناوری لازم در این زمینه است. 

با این حال ترامپ از این ادعاها هم فراتر رفت. او با اعلام اینکه تصمیم‌گیرندگان در راس ساختار سیاسی ایران خواهان تغییر دکترین هسته‌ای نیستند، یکی از اساسی‌ترین پیش‌فرض‌های خرد متعارف واشنگتن در مورد ایران را در هم شکست. احتمالا او فقط همان چیزی که جامعه اطلاعاتی دراختیارش قرار داده بود را تکرار می‌کند. همچنین احتمالا جامعه اطلاعاتی ارزیابی‌های مشابهی را پیش‌تر انجام داده و آنها را با روسای جمهور قبلی به اشتراک گذاشته است. با این حال، هیچ یک از روسای جمهور پیشین این نکته مهم را با مردم امریکا در میان نگذاشتند.

در عوض، تصویری سیاه و سفید از خواسته‌ها و انگیزه‌های ایران ترسیم کردند؛ تصویری که به تقویت سیاست‌های جنگ‌طلبانه در قبال تهران کمک کرد و در عین حال از کشف مسیری برای حل و فصل اختلافات امریکا با ایران به‌ صورت دیپلماتیک جلوگیری می‌کرد.شکستن این فرض (ادعایی) که ایران خواهان تغییر دکترین هسته‌ای است، به ویژه برای بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسراییل مشکل‌ساز است. 

گروهی جنگ‌طلب مدعی‌اند از آنجا که تهران به دنبال عبور از آستانه گریز هسته‌ای بوده، تنها گزینه برای اسراییل و ایالات‌متحده حمله ادعایی پیشگیرانه به ایران است. این همان گزینه ادعایی است که نتانیاهو در 25 سال گذشته از آن حمایت کرده است. با این حال به ندرت این مفروضات (ادعایی) به شکلی دقیق مورد بررسی قرار گرفته‌اند. اکنون ترامپ -درست دقایقی قبل از پذیرایی از نتانیاهو در کاخ سفید- این فرض که ساختار سیاسی ایران به دنبال تغییر دکترین هسته‌ای است را رد کرد.

انکار چنین فرضیه‌ای در کنار تایید نیمه جان یادداشت اجرایی ترامپ در باب بازگشت فشار حداکثری قرار داده شد. رییس‌جمهوری امریکا احتمالا به خوبی می‌داند که سیگنال ارسالی اعمال تحریم‌ها، یعنی عزم رییس‌جمهور دال بر اینکه می‌خواهد محدودیت‌ها اجرا شود، اما ترامپ با ریختن آب سرد روی این اقدامات آن‌هم با بیان عبارت «امیدوارم که ما ناچار نشویم بیش از این به فشارها متوسل شویم»  به تهران، پکن و بازیگران خصوصی سیگنال داد که قرار نیست برای اجرای محدودیت‌ها از جهنم و گردباد بگذرد. 

ترامپ به جای پایبندی بیش از حد به تحریم‌ها  -محدودیت‌هایی که رییس‌جمهوری در دوره اول ریاست‌جمهوری‌اش به دنبال اجرای‌شان بود- فضایی را برای عدم پایبندی به تحریم‌ها تعریف کرد. از همین رو ترامپ متعاقبا اعلام می‌کند که بیشتر به یک توافق علاقه‌مند است تا درهم شکستن اقتصاد ایران. مفهوم موضع‌گیری‌اش این است که امضای یادداشت اجرایی در باب بازگشت کمپین فشار حداکثری 2 گزاره‌ای بوده که او به واسطه دلایل سیاسی ناچار بدان تن داده است حال تهران باید به این گزاره‌ها توجه داشته باشد.

ترامپ به‌رغم امضای این یادداشت اجرایی، درها را برای توافق بزرگ باز نگه داشته است، اما به ادعای ناظران این در برای همیشه باز نخواهد ماند. همزمان ترامپ باید توجه داشته باشد توافقی که قرار است در غزه اجرایی کند، می‌تواند برایش بسیار پرهزینه باشد.

*معاون  اجرایی
موسسه  کوئینسی



 

 


اعتماد
نظرات

آخرین اخبار
جدول قطعی برق فردا دوشنبه 5 مرداد 1405؛ ساعت خاموشی استان‌ها اعلام شد
خبر مهم درباره بنزین؛ شرط اجرای محدودیت‌های جدید اعلام شد
خاموشی برق در سیستان و بلوچستان متوقف شد/جزئیات اعلام رسمی شرکت برق
دژ تسخیر ناپذیر الموت، جهانی شد
قیمت گوشت قرمز امروز 4 مرداد 1405 + جدول قیمت ها
جدول قیمت خودروهای سایپا امروز؛ شاهین، اطلس، سهند و کوییک چند شدند؟
«فراز» دوباره دیده شد؛ آیا آخرین یوزهای آسیایی در ایران نجات پیدا می‌کنند؟
دلیل صدای انفجار در قشم مشخص شد
آیت‌الله سبحانی: قوه قضاییه گره بسیاری از پرونده‌های مهریه را باز کرده است
تعرفه‌های جنجالی آمریکا علیه 60 کشور اجرایی شد؛ موج اعتراض در آمریکای لاتین
آخرین وضعیت تردد دریایی در خلیج فارس؛ توصیه جدید دولت قطر به کشتی‌ها
جدول قیمت بازار و نمایندگی ایران خودرو امروز 4 مرداد 1405
کدام استان‌ها فردا دوشنبه 5 مرداد تعطیل هستند؟ آخرین وضعیت ادارات و بانک‌ها
آخرین بدرقه اکبر عبدی؛ مردم برای وداع با هنرمند محبوب گرد هم آمدند
قیمت جهانی طلا امروز یکشنبه 4 مرداد 1405
تصاعد بحران و سفر الزیدی به تهران
تدابیراتخاذ شده؛ بازگشت زائران یزدی با سکوی اختصاصی در مرز مهران
قیمت دینار در عراق امروز یکشنبه 4 مرداد 1405
داستان ناتمام آرامستان‌های تهران
آمریکا؛ سه فرار نظامی در 19 روز
نجات از قصاص در لرستان با پویش «به احترام امام حسین(ع)» می‌بخشم
تشریح ابعاد پرونده قولنج‌شکن اینستاگرامی
نقشه راه پکن برای صلح منطقه
قیمت خودرو امروز یکشنبه 4 مرداد 1405+ جدول قیمت ها
روان‌شناسی جنگ
زلزله بامداد امروز بردسیر ؛ آماده‌باش مدیریت بحران
جزییات جدید از مصوبه ساماندهی استخدام نیروهای شرکتی
استقرار اتوبوس‌آمبولانس هر 10 کیلومتر در مرزهای پرتردد اربعین
روند برگزاری امتحانات نهایی و تخلفات جزئی
مدار دیپلماسی | ماموریت راهبردی ایران در قلب نظم نوظهور آسیا
اعلام رسمی درباره جیره بندی آب
ترفند عجیب سارقان خودرو در مشهد؛ نامه‌های احساسی برای منصرف کردن مالباختگان
هاآرتص؛ تصویر «مرد امنیت» نتانیاهو پس از طوفان الاقصی فروپاشید
جزئیات مذاکرات تهران و مسقط درباره تنگه هرمز؛ پیشرفت در رایزنی‌های فنی
هواشناسی؛ زمان پایان موج گرما مشخض شد
ترافیک سنگین در آزادراه قزوین - کرج - تهران؛ چه محورهایی مسدود هستند؟
وضعیت آب و هوا امروز یکشنبه 4 مرداد 1405 + وضعیت استانها
برنامه مسابقات ورزشی امروز یکشنبه 4 مرداد 1405 ؛ از ایران - چین تا اینتر و رم
ادعای ترامپ برای توقف حملات علیه ایران: عقب‌نشینی نکرده‌ایم
حادثه مرگبار در آلمان؛ برخورد خودرو با جمعیت در برلین
چرا ترامپ از ادامه جنگ با ایران عقب نشست؟
پایان انحصار دارو در درمان اعتیاد؛ هوش مصنوعی به کمک بیماران می‌آید
پردرآمدترین شغل 2026 آمریکا کدام است؟
تجاوز نظامی عربستان به یمن/ صنعا تأسیسات آرامکو را با ده‌ها موشک بالستیک هدف قرار داد
انفجار مهیب در سلیمانیه عراق؛ منابع محلی از یک حادثه امنیتی خبر دادند
سخنگوی ارتش: اگر جنگ ادامه پیدا کند، عملیات‌ها را با قدرت بیشتری ادامه می‌دهیم
سخنگوی سپاه: بازگشت اسرائیل به جنگ، بهای سنگینی برای تل‌آویو خواهد داشت
ادعای جدید سنتکام علیه ایران؛ محاصره دریایی همچنان برقرار است
زلنسکی پای ایران را به جنگ اوکراین کشاند؛ ادعای تازه درباره همکاری با روسیه
محور گفت‌وگوهای عراقچی و کالاس چه بود؟