×
بین الملل
شناسه خبر : 211862
تاریخ انتشار :

تریتا پارسی*

سنت‌شکنی ترامپ!

تریبا پارسی معتقد است: ترامپ به جای پایبندی بیش از حد به تحریم‌ها -محدودیت‌هایی که رییس‌جمهوری در دوره اول ریاست‌جمهوری‌اش به دنبال اجرای‌شان بود- فضایی را برای عدم پایبندی به تحریم‌ها تعریف کرد

نورنیوز - گروه بین‌الملل: بخش عمده‌ای از تیترهای امروز به درستی بر مواضع تکان‌دهنده دونالد ترامپ مبنی بر اینکه ایالات‌متحده، غزه را اشغال می‌کند، متمرکز است.

امریکا اشتباهات بی‌شماری در خاورمیانه مرتکب شده و ترامپ به مراتب بیشتر از سایر روسای جمهور امریکا تمایل داشته و دارد تا بدان‌ها اعتراف کند. اما هیچ کدام به اندازه متعهد شدن نیروهای امریکایی جهت تصرف غزه در‌حالی که قرار است 1.7 میلیون فلسطینی از این سرزمین به اردن و مصر رانده شوند، فاجعه‌بار -‌و برخلاف منافع ایالات‌متحده‌- نخواهد بود.

با این حال ترامپ هنگام امضای یادداشت اجرایی جدید مبنی بر اعمال فشار حداکثری علیه ایران، آب سرد را بر سر اسراییل ریخت و آشکارا نارضایتی خود را از این سیاست ابراز کرد.او در مراسم امضای فرمان اجرایی که در روز سه‌شنبه انجام شد، گفت: «این یکی از مواردی است که من از انجامش خرسند نیستم. من این فرمان را امضا می‌کنم، اما از انجام آن ناراضی هستم.»

با این حال این عبارات در قیاس با سایر مواضع ترامپ در گفت‌وگو با خبرنگاران در دفتر بیضی چندان حیرت‌انگیز نبود. نکته قابل برجسته‌تر در عباراتش این بود که رییس‌جمهوری از تمایل یا عدم تمایل تصمیم‌گیرندگان در ایران گفت و مدعی شد، افراد زیادی در ایران هستند که نمی‌خواهند ایران دکترین هسته‌ای‌اش را تغییر دهد.من نمی‌توانم رییس‌جمهوری را در امریکا به خاطر بیاورم که از خط شبه رسمی واشنگتن مبنی بر این ادعا که تهران برای عبور از آستانه گریز هسته‌ای خیز برداشته، منحرف شده باشد.

مقامات ایالات‌متحده به ندرت اجازه ارایه نظری متفاوت یا حرکت بر منطقه خاکستری را می‌دهند: تمامی روسای جمهوری امریکا مدعی بودند که ایرانی‌ها خواهان عبور از آستانه گریز هسته‌ای هستند و تنها راه برای جلوگیری از دستیابی آنها توقف دسترسی‌شان به مواد، دانش یا فناوری لازم در این زمینه است. 

با این حال ترامپ از این ادعاها هم فراتر رفت. او با اعلام اینکه تصمیم‌گیرندگان در راس ساختار سیاسی ایران خواهان تغییر دکترین هسته‌ای نیستند، یکی از اساسی‌ترین پیش‌فرض‌های خرد متعارف واشنگتن در مورد ایران را در هم شکست. احتمالا او فقط همان چیزی که جامعه اطلاعاتی دراختیارش قرار داده بود را تکرار می‌کند. همچنین احتمالا جامعه اطلاعاتی ارزیابی‌های مشابهی را پیش‌تر انجام داده و آنها را با روسای جمهور قبلی به اشتراک گذاشته است. با این حال، هیچ یک از روسای جمهور پیشین این نکته مهم را با مردم امریکا در میان نگذاشتند.

در عوض، تصویری سیاه و سفید از خواسته‌ها و انگیزه‌های ایران ترسیم کردند؛ تصویری که به تقویت سیاست‌های جنگ‌طلبانه در قبال تهران کمک کرد و در عین حال از کشف مسیری برای حل و فصل اختلافات امریکا با ایران به‌ صورت دیپلماتیک جلوگیری می‌کرد.شکستن این فرض (ادعایی) که ایران خواهان تغییر دکترین هسته‌ای است، به ویژه برای بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسراییل مشکل‌ساز است. 

گروهی جنگ‌طلب مدعی‌اند از آنجا که تهران به دنبال عبور از آستانه گریز هسته‌ای بوده، تنها گزینه برای اسراییل و ایالات‌متحده حمله ادعایی پیشگیرانه به ایران است. این همان گزینه ادعایی است که نتانیاهو در 25 سال گذشته از آن حمایت کرده است. با این حال به ندرت این مفروضات (ادعایی) به شکلی دقیق مورد بررسی قرار گرفته‌اند. اکنون ترامپ -درست دقایقی قبل از پذیرایی از نتانیاهو در کاخ سفید- این فرض که ساختار سیاسی ایران به دنبال تغییر دکترین هسته‌ای است را رد کرد.

انکار چنین فرضیه‌ای در کنار تایید نیمه جان یادداشت اجرایی ترامپ در باب بازگشت فشار حداکثری قرار داده شد. رییس‌جمهوری امریکا احتمالا به خوبی می‌داند که سیگنال ارسالی اعمال تحریم‌ها، یعنی عزم رییس‌جمهور دال بر اینکه می‌خواهد محدودیت‌ها اجرا شود، اما ترامپ با ریختن آب سرد روی این اقدامات آن‌هم با بیان عبارت «امیدوارم که ما ناچار نشویم بیش از این به فشارها متوسل شویم»  به تهران، پکن و بازیگران خصوصی سیگنال داد که قرار نیست برای اجرای محدودیت‌ها از جهنم و گردباد بگذرد. 

ترامپ به جای پایبندی بیش از حد به تحریم‌ها  -محدودیت‌هایی که رییس‌جمهوری در دوره اول ریاست‌جمهوری‌اش به دنبال اجرای‌شان بود- فضایی را برای عدم پایبندی به تحریم‌ها تعریف کرد. از همین رو ترامپ متعاقبا اعلام می‌کند که بیشتر به یک توافق علاقه‌مند است تا درهم شکستن اقتصاد ایران. مفهوم موضع‌گیری‌اش این است که امضای یادداشت اجرایی در باب بازگشت کمپین فشار حداکثری 2 گزاره‌ای بوده که او به واسطه دلایل سیاسی ناچار بدان تن داده است حال تهران باید به این گزاره‌ها توجه داشته باشد.

ترامپ به‌رغم امضای این یادداشت اجرایی، درها را برای توافق بزرگ باز نگه داشته است، اما به ادعای ناظران این در برای همیشه باز نخواهد ماند. همزمان ترامپ باید توجه داشته باشد توافقی که قرار است در غزه اجرایی کند، می‌تواند برایش بسیار پرهزینه باشد.

*معاون  اجرایی
موسسه  کوئینسی



 

 


اعتماد
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
انتقال پایتخت به سواحل جنوبی مخاطرات امنیتی ندارد
خروج ایران از NPT در واکنش به فعال‌سازی مکانیسم ماشه
برنامه کامل هفته‌های اول تا پانزدهم نیم‌فصل اول اعلام شد
خلافِ واقع!
استقلال و پرسپولیس مهرماه به ورزشگاه آزادی بازمی‌گردند
جهش فناوری در ایران؛ ساخت بازوی رباتیک فایبرکربنی برای صنعت خودرو
سودجویان در کمین‌اند؛ ارز و سیم‌کارت را فقط از مراکز مجاز تهیه کنید
رسانه ژاپنی: «زاهدی» کلید تقویت خط حمله «توکیو وردی» است
بارسلونا با پیروزی 3-1 گام نخست خود را محکم برداشت
ثبت احوال بدون مراجعه حضوری گواهی انحصار وراثت صادر می‌کند
راه اندازی مسیر دریایی خرمشهر-بصره برای زائران اربعین
دیلی تلگراف خبر داد: آتش‌بس در غزه تعارض آشکار دیدار ترامپ و استارمر
4 دلار میزان تخفیف نفتی ایران به چین
قانون‌گذاری برای سکوت یا مقابله با اخبار جعلی؟
نورویدئو | چهل روز گذشت
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات: ارتباطات پایدار از ایران تا کربلا تامین می‌شود
حمله نظامیان صهیونیست به کشتی حنظله/حنظله چیست؟/جهاد اسلامی اقدام اسرائیل را محکوم کرد
محور هراز سه شب متوالی بسته می‌شود
قیمت خودرو امروز یکشنبه 5 مرداد 1404 +جدول
از وعده پایان جنگ ها تا بمب‌های رادارگریز؛ تناقض بزرگ سیاست ترامپ
قیمت دلار و سایر ارزها امروز یکشنبه 5 مرداد 1404
ناگفته‌های جنگ 12 روزه از زبان وزیر امور خارجه ایران
قیمت طلا و سکه امروز یکشنبه 5 مرداد 1404 +جدول
از عفو نظام تا بازگشت به ترور؛ بهروز احسانی اسلاملو که امروز اعدام شد کیست؟
آخرین وضعیت پرونده قتل الهه حسین‌نژاد؛ بررسی اتهامات و مراحل قانونی
خشونت در فروشگاه آمریکایی؛ 11 نفر قربانی چاقوکشی شدند
«ابرقویی‌نژاد» پرسپولیسی شد
بورسا در محاصره آتش
نورنما | الگوگیری دختر کوچولو از خانم سحر امامی
تاخیر در اعزام، به مرگ کودک عقرب گزیده منجر شد
ارتش: در خط مقدم دفاع از ملت ایستاده‌ایم
قول رئیس دادگستری سیستان و بلوچستان درباره قطع دست گروهک جیش‌الظلم از منطقه +عکس و فیلم
ابهام استراتژیک در دیپلماسی هسته‌‌‌ای ایران
جریان های جدید سیاسی و نظامی در غرب آسیا
اولین سفر دریایی زائران اربعین از بندر خرمشهر به بصره جمعه شروع می‌شود
زمان و مکان مسابقه سوپرجام 1403 مشخص شد
همدلی مردم انگلیس با فلسطینیان افزایش یافت
اعدام 2 عضو گروه منافقین در تهران +تصاویر
روبیو: ترامپ پلیس جهان است!
احتمال ادامه تعطیلی چهارشنبه‌ها تا پایان تابستان
تجربه تعامل ایران و تروئیکای اروپا در پرونده هسته‌ای
استفاده از موبایل برای نمایندگان در صحن مجلس ممنوع شد
مسئله آب در ایران و گسست قدرت
مجلس با دوفوریت لایحه مقابله با انتشار محتوای خلاف واقع در فضای مجازی موافقت کرد
ماکرون: فلسطین باید اسرائیل را به رسمیت بشناسد!
موج محکومیت علمای اهل سنت در پی حادثه تروریستی دیروز زاهدان
پایان بازی دوستانه منچستریونایتد 2 - وستهم 1 + خلاصه بازی
ایران‌نما | معرفی جاذبه‌های گردشگری شهرهای ایران(58) «برزُک»
روایت پزشکیان از حمله اسرائیل به شورای عالی امنیت ملی +فیلم
ولایتی: دشمنان با طرح دالان زنگه‌زور در پی تهدید تمامیت ارضی هستند
X
آگهی تبلیغاتی