×
سیاسی
شناسه خبر : 211846
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1403/11/18 ساعت 11:09
مذاکره یا فریب؟ پشت پرده جنگ ادراکی واشنگتن

نورنیوز از راهبرد آمریکا برای استمرار فشار به ایران در پوشش دیپلماسی گزارش می‌دهد؛

مذاکره یا فریب؟ پشت پرده جنگ ادراکی واشنگتن

سیاست آمریکا در قبال ایران تغییر نکرده، بلکه تنها با لفاظی‌های جدید، در قالبی متفاوت عرضه شده است. اظهارات اخیر ترامپ نشان می‌دهد که کاخ سفید همچنان راهبرد فشار حداکثری را دنبال می‌کند، درحالی‌که تلاش دارد با طرح مجدد گزینه مذاکره، بازی دیپلماتیک جدیدی را آغاز کند.

نورنیوز-گروه سیاسی: اظهارات اخیر دونالد ترامپ درباره ایران، اگرچه در ظاهر حاوی نشانه‌هایی از انعطاف‌پذیری است، اما نشان دهنده این واقعیت است که در عمل تغییری در راهبرد کلان واشنگتن نسبت به ایران ایجاد نشده است. ترامپ در سخنان خود بار دیگر بر "ضرورت توافقی جدید" تأکید کرده، اما در متن دستور اجرایی اخیر کاخ سفید، تشدید فشارهای اقتصادی و امنیتی علیه ایران، از جمله جلوگیری از فروش نفت و فعال‌سازی اسنپ‌بک، به‌عنوان محورهای سیاست آمریکا تعیین شده است. این اقدامات نشان می‌دهد که کاخ سفید همچنان مسیر فشار حداکثری را دنبال می‌کند، اما با تغییر تاکتیک در بیان، تلاش دارد تا پیام‌های دوگانه‌ای را به مخاطبان داخلی و خارجی ارسال کند. در این میان، توجه به این نکته ضروری است که خروج آمریکا از برجام، امکان استفاده از مکانیسم اسنپ‌بک را برای واشنگتن از بین برده است.

اتهامات تکراری؛ ابزاری برای مشروعیت‌بخشی به فشارها

ترامپ در ادامه سیاست‌های پیشین خود، بار دیگر ایران را به "حمایت از تروریسم" متهم کرده و این موضوع را یکی از مبانی اصلی فشارهای جدید قرار داده است. این در حالی است که شواهد متعددی، از جمله انتشار گزارش‌های رسمی درباره نقش آمریکا در ایجاد و تجهیز گروه‌هایی همچون داعش و منافقین، نشان می‌دهد که واشنگتن خود یکی از اصلی‌ترین حامیان تروریسم در منطقه بوده است.  ایران نیز بارها با اشاره به این تناقض، اعلام کرده‌ که کاخ سفید از برچسب تروریسم صرفاً به‌عنوان ابزاری برای سرپوش گذاشتن بر سیاست‌های مداخله‌جویانه خود بهره می‌برد. در چنین شرایطی، استفاده مجدد از این اتهامات در اسناد رسمی آمریکا، بیش از آنکه نشانگر یک سیاست جدید باشد، ادامه همان رویکرد تبلیغاتی پیشین است.

راهبرد مذاکره؛ بهره‌گیری از جنگ ادراکی

ترامپ در اظهارات خود بار دیگر از آمادگی برای مذاکره سخن گفته، اما تجربه مذاکرات گذشته نشان داده که هدف اصلی آمریکا از مذاکره، کسب امتیازات یک‌طرفه و افزایش فشار بر ایران است. در این چارچوب، کاخ سفید از ابزارهای جنگ ادراکی نیز غافل نبوده و تلاش کرده با ایجاد دوگانه "مذاکره – عدم مذاکره"، فضای داخلی ایران را دچار تزلزل کند. درحالی‌که مقام‌های ایرانی بارها تأکید کرده‌اند که ایران هیچ‌گاه میز مذاکره را ترک نکرده، اما طرف‌های غربی، از جمله آمریکا و اروپا، با نقض تعهدات خود، اعتبار مذاکرات را زیر سؤال برده‌اند. در شرایطی که واشنگتن همچنان به دنبال افزایش فشار اقتصادی و امنیتی بر ایران است، تلاش‌های شبه دیپلماتیک آن صرفاً در راستای تغییر تاکتیک‌های فشار قابل ارزیابی است، نه تغییر در سیاست کلان.

حمایت مطلق از اسرائیل؛ رویکردی فراتر از دولت‌ها

سیاست آمریکا در قبال فلسطین، به‌ویژه در دولت ترامپ، به نقطه‌ای رسیده که حتی برخی متحدان سنتی واشنگتن نیز از آن فاصله گرفته‌اند. حمایت بی‌قیدوشرط از اسرائیل، از جمله در طرح‌هایی همچون کوچاندن اجباری فلسطینیان، نه‌تنها از سوی کشورهای اسلامی بلکه در سطح افکار عمومی جهانی نیز با واکنش منفی مواجه شده است. ترامپ در تازه‌ترین مواضع خود، مجدداً حمایت کامل خود از تل‌آویو را اعلام کرده و این سیاست را غیرقابل‌چالش دانسته است. این موضع‌گیری، نشان‌دهنده آن است که فارغ از تغییر دولت‌ها در آمریکا، حمایت از اسرائیل یک اصل ثابت در سیاست خارجی این کشور باقی خواهد ماند. درعین‌حال، تشدید این سیاست‌ها و هم‌راستایی آن با راهبرد فشار بر ایران، از تلاشی هماهنگ برای مهندسی تحولات منطقه‌ای حکایت دارد.

برنامه هسته‌ای ایران؛ محور ثابت فشارهای غرب

درحالی‌که ایران بارها بر ماهیت صلح‌آمیز برنامه هسته‌ای خود تأکید کرده و همکاری‌های گسترده‌ای با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی داشته، آمریکا همچنان این موضوع را به‌عنوان یکی از محورهای اصلی فشارهای خود حفظ کرده است. ترامپ در اظهارات اخیر خود، مجدداً ایران را به "تلاش برای دستیابی به سلاح هسته‌ای" متهم کرده، درحالی‌که فتوای صریح رهبرمعظم انقلاب، هرگونه استفاده غیرصلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای را ممنوع کرده است. با این وجود، آمریکا همچنان به استفاده ابزاری از این موضوع برای تضعیف توانمندی‌های علمی و فنی ایران ادامه می‌دهد. این درحالی است که تهران، ضمن پایبندی به معاهدات بین‌المللی، همواره بر حقوق قانونی خود در بهره‌گیری از فناوری هسته‌ای تأکید کرده و اجازه نداده است که این موضوع به بستری برای فشارهای نامشروع تبدیل شود.

ارزیابی اظهارات اخیر ترامپ و اقدامات عملی کاخ سفید نشان می‌دهد که تغییرات صورت‌گرفته در مواضع آمریکا، صرفاً در سطح لفاظی بوده و در عمل، سیاست فشار حداکثری همچنان دنبال می‌شود. در چنین شرایطی، مواجهه با این تحولات نباید مبتنی بر واکنش‌های مقطعی یا ساده‌انگاری باشد، بلکه لازم است با رویکردی راهبردی، ابعاد مختلف این سیاست‌ها بررسی شده و در مقابل، راهکارهای متناسب تدوین و پیگیری شود.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
احضار کاردار رژیم صهیونیستی توسط اسپانیا
لیلاز: سعی کردیم جلوی جنگ را بگیریم و نشد/محاصره دریایی قابل مدیریت است
دیدار و گفت و گو وزیران خارجه عمان و فرانسه درباره آخرین تحولات منطقه
دولت ثبت سفارش کالاهای ضروری را حذف کرد
بیشترین تعداد عملیات‌ حزب‌الله علیه ارتش اشغالگر اسرائیل در پاسخ به نقض آتش‌بس
نخست وزیر اسپانیا: اسرائیل بار دیگر قوانین بین المللی را نقض کرد
مکانِ سرنگونی هواگردهای متجاوز آمریکایی-صهیونی در «دشت مهیار» به ثبت ملی رسید
ممنوعیت امارات برای سفر شهروندان خود به ایران، عراق و لبنان
ایران و روسیه درباره همکاری‌های دوجانبه در زمینه هسته‌ای گفت و گو کردند
سنای آمریکا برای ششمین بار قطعنامه اختیارات جنگی ترامپ را رد کرد
بقایی: تاریخ با افتخار از مقاومت مردم ایران یاد خواهد کرد
سخنگوی سازمان ملل: با همه طرف‌ها درباره تنگه هرمز در حال تماس و گفت وگو هستیم
بیانیه مطبوعاتی سفارت ایران درباره فضای رسانه‌ای منفی ساختگی در انگلیس
آملی لاریجانی: ایران متعهد به ایجاد امنیت، صلح و توسعه در منطقه است
جهش کم‌سابقه قیمت سوخت در پرجمعیت‌ترین ایالت آمریکا
تدوین طرح ثبت الکترونیکی سفته و برات در مجلس
شهادت14 غیرنظامی لبنانی در حملات رژیم صهیونیستی
عراقچی: ناامنی خلیج فارس نتیجه تجاوز آمریکا و اسرائیل است
ادعاهای تکراری ترامپ: ایران به شدت به دنبال دستیابی به توافق است
محل سرنگونی هواگردهای آمریکا در دشت مهیار ثبت ملی شد
سنای آمریکا پیش‌نویس قطعنامه‌ توقف عملیات نظامی علیه ایران را رد کرد
محکومیت شدید حمله به کاروان «صمود» و اسارت فعالان حامی مردم غزه
دلنوشته رئیس قوه قضاییه برای رهبر شهید انقلاب
دعوت ترامپ از نخست‌وزیر مأمور عراق برای سفر به واشنگتن
هیئت دولت مردم را به حضور در مراسم چهلم شهید علی لاریجانی دعوت کرد
وزارت صمت: واردات خودرو طبق روال گذشته انجام می‌شود
دفاع جنجالی رئیس مجلس نمایندگان آمریکا از ادامه جنگ علیه ایران
قالیباف خطاب به هگست: ایران محاصره‌پذیر نیست
فیفا: حضور ایران در جام جهانی 2026 قطعی است
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا: به‌دنبال توافقی مشابه برجام نیستیم
واکنش ولایتی به اظهارات ترامپ درباره خلیج فارس
قطع برق و اختلال در سامانه‌های پیشران در ناو جنگی آمریکا
جنگ ایران 35 میلیارد پوند به اقتصاد انگلیس آسیب زد
سناتور آمریکایی: دولت ترامپ در جنگ با ایران به اهدافش نرسید
رونمایی وزیر ارشاد از بخش‌های جنبی جشنواره خلیج فارس در میناب
رانش زمین محور مرزی خوی - قطور را مسدود کرد
هلاکت 3 شرور و کشف یک تن مواد مخدر در کویر شهداد
درخواست رسانه‌های بزرگ از اسرائیل برای دسترسی آزاد خبرنگاران به غزه
انزوای مردی به نام دونالد ترامپ
وداع تلخ با نابغه کشتی ایران/پیام تسلیت وزیر ورزش
تاجرنیا: منظور حدادی از طرح برخی مسائل چیست؟
ارسال 6500تن سلاح آمریکایی به اسرائیل فقط در 24 ساعت!
افزایش قیمت گوشت گاو در آمریکا گرفتاری جدید دولت ترامپ
ماجدی: دخالت آمریکا ثابت کرد ورزش از سیاست جدا نیست
جهش 80 درصدی گوگرد در پی تنش در تنگه هرمز
فردا؛ پایان مهلت 60 روز ترامپ
پزشکیان: ادامه محاصره دریایی علیه ایران غیرقابل‌ تحمل است
افشای نامی غیرمنتظره برای سرمربیگری رئال مادرید
تیم ملی فوتبال با بازی درون گروهی تمرین کرد/قلعه نویی: 22 اردیبهشت به ترکیه می‌رویم
حزب‌الله: توقیف ناوگان جهانی «الصمود» جنایت دزدی دریایی است