×
سیاسی
شناسه خبر : 211712
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1403/11/17 ساعت 11:25
نتانیاهو و فریب ترامپ؛ چرا آمریکا همچنان در مسیر اشتباه قدم برمی‌دارد؟

نورنیوز ریشه های و تأثیرات دستور اجرایی جدید ترامپ بر علیه ایران را بررسی می کند؛

نتانیاهو و فریب ترامپ؛ چرا آمریکا همچنان در مسیر اشتباه قدم برمی‌دارد؟

ترامپ که به نظر می‌رسد هنوز درک درستی از شرایط جدید بین‌المللی ندارد، تحت فشار نتانیاهو دستور اجرایی جدیدی علیه ایران صادر کرد. اما آیا این تحریم‌ها، که شباهت زیادی به شکست‌های قبلی آمریکا دارد، می‌توانند تأثیری بر معادلات منطقه‌ای و جهانی بگذارند؟

نور نیوز-گروه سیاسی: همزمان با سفر بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی به واشنگتن ، دونالد ترامپ دستور اجرایی جدیدی را با هدف پیگیری سیاست فشار حداکثری بر علیه ایران امضاء کرد. پیش از سفر نتانیاهو به آمریکا پیش بینی می شد که او قصد دارد با گروگان گرفتن آتش بس غزه و موضوع تبادل اسرا که برای ترامپ به مسئله ای حیثیتی تبدیل شده او را برای اخذ امتیازات جدید تحت فشار قرار دهد.نخست وزیر رژیم صهیونیستی که پس از جنگ ۱۵ ماهه در غزه با فشارهای شدید داخلی روبه‌رو شده، سعی دارد با نمایش پایبندی به آتش‌بس و تبادل اسرا، حمایت بیشتری از آمریکا دریافت کند.

در مقابل، ترامپ که شرایط بین‌المللی را همانند دوران اول ریاست‌جمهوری خود تصور می‌کند تحت تأثیر فشارهای نتانیاهو به امضای دستور اجرایی جدید  علیه ایران تن داد. رئیس جمهور آمریکا که در دور اول ریاست جمهوری خود اقداماتی از این دست را مشتاقانه به شوی رسانه ای تبدیل می کرد این بار پس از امضاء دستور اجرایی گفت؛تصمیم گیری برای انجام این اقدام برای او سخت بوده و برای صدور این دستور مردد بوده است.

ترامپ خاطر نشان کرد؛ «امیدوارم، خیلی مجبور به استفاده از آن نباشیم. از انجام آن خوشحال نیستم.»

این سخنان رئیس جمهور آمریکا نشان می دهد که اقدام انجام شده بیشتر تحت تأثیر فشارهای نتانیاهو بوده تا یک تصمیم راهبردی واقعی.

 این دستور اجرایی، تهران را به حمایت از حماس و حوثی‌ها متهم کرده و خواستار تشدید تحریم‌ها، از جمله توقف صادرات نفت به چین، شده است. اما درحالی‌که سیاست‌های تحریمی پیشین هیچ نتیجه‌ای نداشتند، این اقدام نیز بویژه در شرایط جدید مسیری جز زوال پیش رو نخواهد داشت.

راهبرد نتانیاهو: امتیازگیری با ابزار بحران‌آفرینی

بنیامین نتانیاهو که در داخل اسرائیل با بحران‌های شدید سیاسی و اعتراضات گسترده مواجه است به دنبال آن است که از سفر به آمریکا برای بهبود موقعیت خود استفاده کند.

ادامه جنگ در غزه بدون دستیابی به پیروزی، جایگاه او را تضعیف کرده و با افزایش شدید فشارهای داخلی، دولت ائتلافی راستگرای او را در معرض سقوط قرار داده است.وی در تلاش است تا با استفاده از موضوع آتش‌بس و تبادل اسرا، امتیازاتی از ترامپ دریافت کند که شامل حمایت بیشتر از سیاست‌های اسرائیل در کرانه باختری، فشار به کشورهای عربی برای عادی سازی روابط با تلاویو و افزایش فشار بر ایران می‌شود.

فشار بر ایران و دستور اجرایی ترامپ

نتانیاهو مدتی است که تلاش دارد با القای این روایت که ایران در آستانه فروپاشی است، ترامپ را به اتخاذ مواضع سخت‌تر علیه تهران وادار کند. امضای دستور اجرایی اخیر ترامپ نیز نتیجه مستقیم این فشارها بود.

این دستور، ایران را مسئول حمله ۷ اکتبر حماس و حملات حوثی‌ها دانسته و تأکید کرده که "هرگز نباید اجازه داد ایران به سلاح اتمی دست یابد." علاوه بر این، هدف دستور اجرایی جدید، افزایش فشار اقتصادی بر تهران، از جمله جلوگیری از صادرات نفت به چین، مهار برنامه موشکی و محدود کردن نفوذ منطقه‌ای ایران است. اما همان‌گونه که تجربه نشان داده، این سیاست‌ها در گذشته نتیجه‌ای نداشته و بعید است که این‌بار هم به هدف برسد.

منافع اسرائیل در کرانه باختری و عادی‌سازی با عربستان

نتانیاهو در واشنگتن تلاش کرد تا حمایت بیشتری برای توسعه شهرک‌های غیرقانونی و تضعیف تشکیلات خودگردان فلسطین جلب کند. او همچنین امیدوار است که روند عادی‌سازی روابط با عربستان سعودی را بدون دادن امتیاز به فلسطینیان پیش ببرد. اما موانع منطقه‌ای، به‌ویژه مخالفت عربستان با نادیده گرفتن مسئله فلسطین، تحقق این هدف را دشوار کرده است.

ترامپ و توهم بازگشت به دوران گذشته

ترامپ درحالی دستور اجرایی جدید علیه ایران را امضا کرد که سیاست‌های تحریمی پیشین، چه در دولت خودش و چه در دولت بایدن، هیچ‌یک نتوانسته‌اند تهران را به تغییر سیاست‌های در حوزه های مختلف وادار کنند. این دستور که خواستار اعمال فشار حداکثری، توقف صادرات نفت ایران و محدودسازی برنامه‌های موشکی است، در واقع تلاشی برای بازگرداندن فضای سیاسی به دوران پیش از ۲۰۲۰ است. اما در عمل، تغییری در معادلات ایجاد نخواهد کرد.

از شکست جنگ تعرفه‌ها تا شکست فشار بر ایران

ترامپ که در اولین گام خود در جنگ تعرفه‌ها، با واکنش شدید بین‌المللی و اعتراضات داخلی آمریکا روبه‌رو و مجبور به عقب‌نشینی در برابر کانادا و مکزیک شد، این‌بار نیز با همان الگوی شکست مواجه خواهد شد. دستور اجرایی علیه ایران که با فشار مستقیم نتانیاهو امضا شد، در عمل به سرنوشت جنگ تعرفه‌ها دچار خواهد می شود. تحریم‌هایی که پیش‌تر هم بی‌اثر بودند، با تکرارشان چیزی را تغییر نخواهند داد. این تصمیم از هم‌اکنون محکوم به شکست است. اتخاذ سیاست‌های جدید از سوی ایران و عضویت در پیمان‌های قدرتمند منطقه ای چون بریکس، شانگهای و اوراسیا روند مقاوم سازی اقتصاد ایران را تقویت نموده و با افزایش شرکای جدید در عرصه منطقه ای و بین‌المللی آسیب‌های ناشی از تحریم های آمریکا بر اقتصاد ایران را به حداقل خواهد رساند.

افتادن ترامپ در دام نتانیاهو

نتانیاهو که پس از شکست در جنگ غزه با فشارهای داخلی روبه‌روست، از دروغ‌پردازی درباره شرایط ایران برای فریب ترامپ استفاده کرده است. او تلاش دارد با برجسته‌سازی تهدید ایران، حمایت آمریکا را تلاویو افزایش داده و هم‌زمان بحران داخلی اسرائیل را مدیریت کند. اما ترامپ که هنوز متوجه تغییرات جدید در معادلات جهانی نشده، در این دام گرفتار شده و در مسیری قرار گرفته که  نمی تواند اثرات سازنده ای برای واشنگتن بدنبال داشته باشد

دستور اجرایی جدید ترامپ علیه ایران، نتیجه فشارهای نتانیاهو برای جبران شکست‌های داخلی و منطقه‌ای‌اش است. این سیاست، که بر پایه توهم فروپاشی ایران و تکرار فشار حداکثری بنا شده، محکوم به شکست است. ترامپ، که در گذشته نیز از تحریم‌ها نتیجه‌ای نگرفت، این‌بار نیز در دام نتانیاهو افتاده و به اقدامی دست زده که تأثیر عملی نخواهد داشت. در شرایطی که ایران شرکای اقتصادی و منطقه‌ای خود را گسترش داده، تکرار سیاست‌های شکست‌خورده، تغییری در معادلات ایجاد نخواهد کرد.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
قیمت نفت امروز چهارشنبه 28 مرداد چقدر افزایش یافت؟
کودتای 28 مرداد را نه می‌شود تطهیر کرد و نه فراموش
زمان واریز حقوق مرداد بازنشستگان تأمین اجتماعی اعلام شد + آخرین خبر از پرداخت معوقات
جدول آخرین قیمت محصولات سایپا امروز چهارشنبه 28 مرداد
پیام‌های نهفته در احکام فرماندهان نظامی
جدول قیمت سکه پارسیان امروز چهارشنبه 28 مرداد اعلام شد
هشدار نظامی ایران به کشورهای منطقه درباره همکاری با ارتش آمریکا
جدیدترین قیمت محصولات ایران خودرو امروز چهارشنبه 28 مرداد+ جدول
هنرِ اقناع، از باور آفرینی تا همراه سازی
آخرین وضعیت جاده های کشور؛ ترافیک سنگین در آزادراه قزوین-کرج و کرج-تهران
ترکیه خواستار انحلال و خلع سلاح پژاک شد
قالیباف در محل شهادت حاج قاسم: دخالت بیگانگان در معادلات منطقه به سرعت در حال کاهش است
واکنش تند ترکیه به حمله اسرائیل به سوریه؛ اجازه بی‌ثباتی در سوریه را نمی‌دهیم
قیمت دلار امروز چهارشنبه 28 مرداد + قیمت انواع ارز
نگاهی به الگوی تکرارشونده شوک قیمتی بنزین
رئیس مجلس وارد بغداد شد
ایران و اندونزی؛ توسعه همکاری‌های محیط زیستی و مدیریت پسماند
ساعت بازی‌های امروز لیگ برتر 28 مرداد؛ ساعت بازی پرسپولیس و استقلال خوزستان +جدول لیگ برتر
راه چهارم عرضه بنزین
اقتصادنگار | باز هم بحث بنزین، باز هم یک تصمیم بزرگ
امروز آخرین مهلت دریافت کارت کنکور؛ جزئیات برگزاری آزمون 1405
پشت نیروی چندملیتی سنتکام، کدام بحران پنهان شده است؟
جدول پخش زنده بازی‌های امروز چهارشنبه 28 مرداد 1405؛ ساعت پخش فوتبال و والیبال
ترکیب 11 نفره پرسپولیس برای مصاف با استقلال خوزستان اعلام شد
برنامه قطعی برق تهران امروز چهارشنبه 28 مرداد+ لینک
قالیباف در آستانه سفر به عراق: منطقه شاهد نظم جدیدی خواهد بود
برنامه قطعی برق کرمان امروز چهارشنبه 28 مرداد اعلام شد
هشدار وزارت ارشاد به رسانه‌های بدون مجوز؛ فعالیت بدون پروانه انتشار ممنوع است
قیمت طلا امروز چهارشنبه 28 مرداد/ قیمت طلا 18 عیار چقدر شد؟
قالیباف: پیوند ایران و عراق تاریخی و ناگسستنی است
قطعی برق کرمانشاه امروز چهارشنبه 28 مرداد + جدول خاموشی
وضعیت آب و هوا امروز چهار شنبه 28 مرداد 1405+ وضعیت استانها
ترامپ به دنبال دیدن کیم جونگ اون است
غریب‌آبادی: ملت ایران در برابر فشار عقب‌نشینی نمی‌کند
آیا کراتین در مبارزه با سرطان موثر است
پایان افسانه فایده پیاده‌روی برای استخوان‌ها؛ پژوهش‌های جدید چه می‌گوید؟
حرکت کشور به سوی بحران جمعیتی؛ مداخلات افراد غیرمتخصص در حوزه سلامت باروری
رازی که 3000 سال مدفون بود؛ کشف کتیبه‌های «رامسس دوم» در قلب صحرای سینا
مجله فارین افرز؛ پایان دوران سلطه آمریکا در خاورمیانه؟
شکاف میان ترامپ و ونس درباره ایران
ترور به بهانه حذف تهدید؛ پشت پرده حمله اسرائیل به شهر غزه چیست؟
نماینده محیط‌زیست ایران در بریکس از خجالت اماراتی‌ها درآمد
رد ادعای امارات در اتهام زنی به ایران
پایان اختلاف بر سر ریاست هیات فوتبال؛ فدراسیون زیر بار محدودیت‌های وزارت ورزش نرفت
بدهی ملی آمریکا از 39 تریلیون دلار گذشت
کرمان بر سکوی قهرمانی؛ پایان رقابت‌های کشتی پهلوانی کارگران کشور
لوموند در انتقاد از ترامپ: کارنامه‌ای «مملو از شکست» در خاورمیانه
موج محکومیت‌های بین‌المللی در پی حمله اسرائیل به فرودگاه «ابوالظهور» در سوریه
اقدام خصمانه فرانسه علیه 2 دیپلمات ایرانی
دستگیری عامل عمدی آتش‌سوزی در جنگل‌های ایلام